ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Ο εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΒΕ μας είπε σήμερα από την κρατική τηλεόραση ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα κινηθεί στο όριο του μονοψήφιου, δηλαδή μεταξύ 9% και 10% ,ότι θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας,ότι θα κλείσουν ένω των 100.000 μικρών επιχειρήσεων και θα έχουν τεράστια προβλήματα και μεγάλες επιχειρήσεις.
Κοντολογής: μετά τον κοροναϊό έρχεται οικονομική κρίση χειρότερη απο τα μνημόνια ,στα οποία υπήρξαν αυτοκτονίες μπροστά στο φάσμα της οικονομικής καταστροφής επιχειρήσεων,οικογενειών,ατόμων και στο “φάσμα της πείνας”.
Σε αντίθετη κατεύθυνση ο καλύτερος μαθητής της γερμανικής σχολής Γιάννης”ήμουν ο καλύτερος συνεργάτης του Γιάννου”Στουρνάρας,Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας σήμερα και το μαλλί κατάμαυρα καρφάκια σχολιαρόπαιδου.
Μας είπε ο κ.Στουρνάρας ότι η ύφεση εν τέλει θα κινηθεί στο 4%,δηλαδή σε καμία περίπτωση κατάσταση πείνας.
Ποιοί είναι οι παράγοντες, από τους οποίους θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα βιώσει καταστάσεις πείνας που ανήγγειλε η ΓΕΣΕΒΕ,η οποία δεν κάνει ποτέ λάθος σε τέτοιους υπολογισμούς,όπως βεβαίωσε στην ίδια εκπομπή σήμερα ο εκπρόσωπός της;
Οι κυριότεροι είναι τρεις …γυναίκες,εκ των οποίων οι δυο Γερμανίδες!Η τρίτη γαλλίδα μεν,αλλά υπερηφανεύεται ότι είχε πάντα άριστες σχέσεις με τη γερμανική ηγεσία.
Είναι η Κριστίν Λαγκάρντ,η Ανγκελα Μέρκελ και η Ούρσουλα βαν Ντερ Λαϊεν.
Η πρώτη είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,η δεύτερη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η τρίτη καγκελάριος της Γερμανίας.
Ο Αλεξάντερ Βέμπερ του πρακτορείου Οικονομικών ειδήσεων “Μπλούμπεργκ”,ιδιοκτησίας του συνεπώνυμου παρ ολίγον αντίπαλου του Τράμπ για την προεδρία μετέδωσε χθες ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είπε μέσεις-ακρες ότι δεν θα έλθει πείνα στην ευρωπαϊκή ενωση,άρα και στην Ελλάδα γιατί η “Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα “θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την δημιουργία ενός άμεσου,μεγάλου,συμμετρικού ευρωπαϊκού εργαλείου το οποίο θα μπορέσει να στηρίξει χρηματοδοτικά την ανάκαμψη της Ευρωζώνης,διότι κανείς δεν ευθύνεται για την κρίση αυτή.Ετσι θα πρέπει η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή ενωση να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στις δημοσιονομικές αποφάσεις,ειδάλλως κινδυνεύουμε να διευρύνουμε τις ανισορροπίες ,εντείνοντας την κρίση και προκαλώντας οικονομικές αποκλίσεις”
Υποτίθεται ότι με αυτό τον τρόπο η Λαγκάρντ απαντά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαστηρίου,το οποίο με απόφασή του έβαλε μπουρλότο στην στην Ευρωπαίκή Ενωση αναγνωρίζοντας ότι η Γερμανία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει εκείνη στην οικονομική της πολιτική.
Είναι ακριβώς η ίδια χώρα που λέει επι χρόνια ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην οικονομική πολιτική του γιατί αυτή αποφασίζεται από τα κοινοτικά όργανα!!!
Οσοι γνωρίζουν την γερμανική πολιτική σκηνή ελάχιστα,έχουν απόλυτα βεβαιότητα ότι ο δικαστής Φοσκουάλε που ουσιαστικά είναι ο εμπνευστής της απόφασης π΄ξηρε εντολές από την πολιτική ηγεσία,η οποία τον είχε διορίσει σε νεαρή ηλικία εκεί και οι αποφάσεις που έβγαζε μέχρι σήμερα ήταν ακριβώς,όπως τις ήθελαν οι Μέρκελ-Σόϊμπλε.
Η απόφαση-μπουρλότο είναι η τελευταία του καθώς βγαίνει στη σύνταξη…
Γράφουμε ότι “υποτίθεται πως απαντά σε αυτή την απόφαση η Λαγκάρντ” με αντίθετες δηλώσεις διότι δεν είναι ακόμα σαφές ότι η Λαγκάρντ θα κινηθεί αντίθετα από την απόφαση αυτή του γερμανικού δικαστηρίου.
Η ίδια η Λαγκάρντ όταν διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον αντιγερμανό Ντράγκι είχε δεχθεί επαίνους από τον …Σόϊμπλε , ο οποίος τόνισε “τους προσωπικούς δεσμούς με τη Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία είχαμε συνεργαστεί στενά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης, όταν αυτή ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”
Ο Σόιμπλε μάλιστα επαίνεσετην ευρεία διεθνή εμπειρία της Λαγκάρντ και σημείωσε ότι αναμένει πως θα «επιδιώξει σίγουρα μία πολύ λογική και ισχυρή νομισματική πολιτική.”
Τότε είχε προσθέσει κάτι που σήμερα όταν το διαβάζει κανείς καταλαβαίνει ότι αυτός ο ίδιος,πρόεδρος σήμερα της γερμανικής Βουλής είναι πίσω από την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου.Είχε πει υποδεικνυόντας στην Λαγκάρντ αντίθετη από τον Ντράγκι πολιτική:
«Η εντολή, όμως, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι περιορισμένη, επειδή μία ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα είναι νομιμοποιημένη δημοκρατικά μόνο όταν έχει μία περιορισμένη εντολή».
Ακριβώς αυτή τα όρια δράσης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας έκρινε “ΜΗ ΝΟΜΙΜΑ” στη Γερμανία το ανώτατο δικαστήριο και στην ουσία θεώρησε ότι η Γερμανία μόνο αν θέλει μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες της ευρώπης…
Το αντίθετο από ό,τι έλεγαν Μέρκελ και Σόϊμπλε κουνώντας με όλους τους ευρωπαίους που επηρεάζουν το δάχτυλο στην Ελλάδα και στον Αλ.Τσίπρα…
Ο Σόϊμπλε για να περνάει επι της ευρώπης της γερμανικές ντιρεκτίβες κουνάει το “σκιάχτρο” των νεοναζί που με το προσωπείο του κόμματος AfD έχουν θεαματική άνοδο,κυρίως σε πρώην πρωσικές περιοχές.
Ο τόπος ανόδου έχει τη σημασία του στη Γερμανία ,καθώς οι διαφορές μεταξύ γερμανικών περιοχών είναι σοβαρές και η κεντρική γερμανική σκηνή τις χρησιμοποιεί για να “περνάει τα δικά της” στην Ευρώπη…
Και αν η Λαγκάρντ κινηθεί αντίθετα με το γερμανικό δικαστήριο και τον Σόϊμπλε θα πρέπει να έχει μαζί της τους ηγέτες στα δύο κρίσιμα πόσα,δηλαδή της Κομισιόν και της Γερμανίας,δηλαδή τις δυο γερμανίδες Μέρκελ και Βαν Ντερλάϊεν.
Η Μέρκελ έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία το 2021,αλλά στις δημοσκοπήσεις ανεβαίνει ,γιατί έκανε καλύτερους από άλλα κράτη χειρισμούς στον κοροναϊό παρότι η Γερμανία έχει κοντά στους 8.000 νεκρούς.
Ακόμα και αν τηρήσει την υπόσχεσή της θα μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική της στους διαδόχους.
Την προηγούμενη διάδοχό της Καρενμπάουερ την “εφαγε” ήδη και παραιτήθηκε επειδή στις εκλογές αποδοκιμάστηκε.
Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ μπορέι να παρατείνει τη θητεία της “αν ο λαός δείξει ότι τη θέλει” και γιαυτό εργάζεται πυρετωδώς.
Η Επίτροπος της Κομισιόν Ούρσουλα Βαν Ντερλάϊεν ήταν υπουργός Αμυνας σε κυβερνήσεις Μέρκελ.
Μέχρι σήμερα προσπαθεί να δείξει ότι είναι ένθερμος οπαδός της Ενωμένης Ευρώπης,άρα θα υποστηρίξει τα μέτρα που θα ενισχύσουν την ευρωπαίκή ενοποίηση.
Αυτό όμως μπορεί να είναι θεωρητικό και στο παρασκήνιο να εργαστεί “μόνο για το καλό της Γερμανίας” παίζοντας δημόσια απλώς το ρόλο του “καλού μπάτσου”,αυτόν που έπαιζε η Μέρκελ έναντι του Σόϊμπλε…
Για την Ελλάδα η στάση της Γερμανίας είναι κρίσιμη,ακόμα και για την παραμονή του Στουρνάρα στην Κεντρική μας Τράπεζα.Ο Κυριάκος δεν τον θέλει και θεωρεί ότι η δήλωσή του για ύφεση μόνο 4% είναι προβοκάτσια εναντίον του,ώστε αν τον διώξει να φορτωθεί ο Κυριάκος την αποτυχία.Αν τον κρατήσει τον επόμενο μήνα θα κάνει …διορθωτική δήλωση.
Εν τέλει ο Κυριάκος δεν θα πάει κόντρα σε καμία περίπτωση ούτε στην Ντερλάϊεν,ούτε στη Μέρκελ αν αυτές κοντράρουν την Λαγκάρντ.
Η Επίτροπος Ντερλάϊεν ήρθε στον Εβρο,στήριξε την Ελλάδα και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και περιμένει ανταπόδοση ,δηλαδή συμφωνία στις επιλογές της…
Μία ημέρα μετά το ρεπορτάζ μας αυτό το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με τίτλο “Οργισμένη η Επίτροπος Ντερλάϊεν” έγραψε:
“Σε εμπιστευτική της επιστολή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Γερμανό Ευρωβουλευτή Σβεν Γκιενγκολντ υπογραμμίζει πως «οι Βρυξέλλες εξετάζουν επιλογές, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της νομικής δράσης κατά της Γερμανίας» σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μέρκελ υιοθετήσει την δικαστική απόφαση η οποία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωζώνης.
Έχει τεράστια πολιτική σημασία αλλά και θεσμική, αφού φέρνει σε πρώτο πλάνο την αντιφατική δομή της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ δημιουργεί (εξ ου το «τυπώνει») χρήμα με το οποίο αγοράζει κρατικά ομόλογα από την αγορά και έτσι, έμμεσα, στηρίζει τις χώρες που τα εκδίδουν.
Μόνο αρμόδιο δικαστήριο για τις ενέργειες της ΕΚΤ είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Όμως για την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, που είναι «ένα πράγμα» με την ΕΚΤ, αρμόδιο είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το οποίο εδρεύει στην Καρλσρούη. Η Budesnbank, για παράδειγμα, πραγματοποιεί τις αγορές ομολόγων για λογαριασμό της ΕΚΤ (όπως κάνουν αντίστοιχα και οι κεντρικές τράπεζες των άλλων χωρών μελών, αφού όλες μαζί συγκροτούν το Ευρωσύστημα, μαζί με την ΕΚΤ).
Επομένως, ναι μεν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει τις ενέργειες της ΕΚΤ (όπως και έχει ήδη κάνει), αλλά όταν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πει «όχι» στις ενέργειες της Bundesbank, τότε έρχεται στην επιφάνεια το βαθύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης, αφού η τελευταία δεν συνοδεύεται από πολιτική ένωση.”
Επιμύθιο:
“Εκ γυναικός ερύει τα φαύλα,αλλά και εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω”…