Αρχική Δικαιοσυνη Ηχηρές “σφαλιάρες” από το ΣτΕ για τον φιλικό στη Διαπλοκή και φονικό...

Ηχηρές “σφαλιάρες” από το ΣτΕ για τον φιλικό στη Διαπλοκή και φονικό στο περιβάλλον νόμο, η δεινή θέση Κυριάκου-Αικατερίνης, ο Αλαφούζος και ο “παριζιάνος” ανηψιός Φλωράκη

3012

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  είναι πραγματικά ανήσυχος για πιθανές καταστροφικές για τα σχέδια του δικαστικές αποφάσεις.

Ιδιαίτερα ανησυχεί γιατί διαπιστώνει ότι στο Συμβούλιο Επικρατείας και γενικά στην Διοικητική Δικαιοσύνη υπάρχει ακόμα όχι απλώς φωτιά,αλλά πυρκαϊά  για πολλές απο τις επιλογές του και οι οποίες ήταν και παλαιότερα επιλογές άλλων κυβερνήσεων και δεν “περπάτησαν”.Το λεγόμενο περιβάλλον δεν αφορά μόνο το πράσινο,αλλά αφορά μεγάλα “επενδυτικά”σχέδια που ξεκινούν απο το Κέντρο της Αθήνας και τα διατηρητέα μέχρι και την τελευταία δασική περιοχή.

Ο κ.Μητσοτάκης αφού αναγκαστικά έπρεπε να καταλήξει στην επιλογή(σε χαρτάκι υπήρχε το όνομά της…) της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας προσπαθεί να πετύχει κι άλλα τρυγόνια.

Μετά την επιλογή της κ.Σακελλαροπούλου στην προεδρία του ήρθε σε χρόνο ρεκόρ “απάντηση” από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την ακύρωση του διαγωνισμού για το “μεγαλύτερο έργο της Ευρώπης στα δημόσια έργα αυτή τη στιγμή,δηλαδή της γραμμής 4 του Μετρό,ύψους δυο δις ευρώ.

Το έργο θα κρατούσε πλούσια και με τσέπες γεμάτες  την κρατικοδίαιτη διαπλοκή,η οποία ,μόλις χθες εξέπεμψε ΣΟΣ με αποκαλύψεις για μεγάλες οικονομικές τρύπες.

Οι αποκαλύψεις στόχο έχουν την κυβέρνηση και της ασκούν πίεση να βρεί πραξικοπηματικό τρόπο παράκαμψης της Δικαιοσύνης,ώστε να συνεχίσουν τα κρατικά ταμεία να είναι κοινά με τα ταμεία της Διαπλοκής.

Εδώ και αρκετές ημέρες η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει φιλικούς διαύλους με το Συμβούλιο Επικρατείας και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή κι άλλου συμβούλου Επικρατείας για υψηλή θέση στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Λίγο μετά και αυτή την επιλογή η κυβέρνηση και προσωπικα ο Κυριακος Μητσοτάκης έκανε μια ακόμα κίνηση όχι απλώς υψηλού συμβολισμού,αλλά και εκπομπής υψηλής …φιλικής πίεσης προς την Δικαιοσύνη και δη την Διοικητική.

Με πολυδιαφημισμένο τρόπο προέβαλε τη σημασία να κάνει την πρώτη μετά τον κοροναϊό επίσκεψη στην πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και αφού έφτασε εκεί την περασμένη Τρίτη ,απτόητος από τα φληναφήματα αγάπης των “ντελιβεράδων” που άκουγε διαβεβαίωσε το κοινό ότι “θα πηγαίνει κάθε μήνα να ενημερώνει την πρόεδρο της Δημοκρατίας από σεβασμό στο θεσμό”.

Θυμίζουμε απλά ότι πρωθυπουργός έγινε τον περασμένο Ιούλιο και στους 8 μήνες “συγακτοίκησής” του με τον προηγούμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας πήγε μόνο μια φορά.

Αρα θεσμός είναι το πρόσωπο…

Με Προκόπη,σημαία και σταυρό …

Κάπως έτσι το αποκωδικοποίησαν και οι Διοικητικοί Δικαστές στο σύνολό τους και μέσα σε 24 ώρες έριξαν μια ακόμα πιο ηχηρή σφαλιάρα,αυτή τη φορά με αποδέκτες και την πρώην συνάδελφό τους και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Δύο ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το περιβάλλον και μία ημέρα μετά την  θεαματική συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε την πιο επιθετική σε κυβέρνηση ανακοίνωση των τελευταίων 30 ετών!!!

 

Φωτο προχθες:Η σημαία και ο σταυρός χάθηκαν…Ισως επειδή θα παραπονιόταν η συμπαθής και φίλη μας Ζιμπάμπουε…

Με την ανακοίνωση την οποία θα διαβάσετε αυτούσια στο τέλος του ρεπορτάζ κάνει σκουπίδι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας αδιανόητες(“δεν νοείται”…) τις συνθήκες ψήφισής του και απορρίπτει με ανησυχία τις βασικές διατάξεις του.

Ποιό είναι τα επόμενα βήματα που ανησυχούν τον πρωθυπουργό σφόδρα;

Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να το υπογράψει ως “καλώς έχει απο νομικής (συνταγματικής κλπ)πλευράς η πρόεδρος της Δημοκρατίας.Αρα να το έχει εγκρίνει και ο Σύμβουλος Επικρατείας που πήγε στο προεδρικό μέγαρο με την “αμμισθί” συμβολή του πρώην συμβούλου Επικρατείας που προσελήφθη στο προεδρικό Μέγαρο.Κατά σύμπτωση ο πρώην Σύμβλουλος Επικρατείας είναι σήμερα δικηγόρος και σύντροφος ζωής με την σημερινή (διαζευγμένη) πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά το νομοσχέδιο θα κριθεί στην πράξη από το Συμβούλιο Επικρατείας και γενικά τα διοικητικά δικαστήρια,αφού είναι βέβαιο ότι θα υποβληθούν προσφυγές εναντίον του απο πάμπολλες πλευρές με αφορμή εκκίνηση “επενδύσεων”, τις οποίες επικρίνουν ειδικά οι Διοικητικοί Δικαστές στην αναφερόμενη ανακοίνωσή τους.

Προφανώς λοιπόν ο Πρωθυπουργός με τον ξαφνικό “πόνο” για τον θεσμό του προέδρου θέλει να στείλει μηνύματα στους Διοικητικούς Δικαστές ότι “είμαστε μαζί σας και σεβόμαστε όσο κανείς την πρώην συνάδελφό σας”.

Ομως αντί θετικών μηνυμάτων η κυβέρνηση εισέπραξε δυο πρώτες ,πολύ-πολύ ηχηρές “σφαλιάρες” από την πλευρά των Διοικητικών Δικαστών και η πρώτη ερμηνεία τους είναι ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν επηρεάζει την κρίση τους προς την πλευρά που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Η έκπληξη της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο οδυνηρή επειδή η κ.Σακελλαροπούλου ήταν συνδικαλίστρια,είχε λόγο στους συναδέλφους της,με αυτόν έγινε και πρόεδρος.Ως συνδικαλίστρια ήταν λαλίστατη για τα περιβαλλοντολογικά.Ως πρόεδρος Δημοκρατίας θα συμπαραταχθεί με τους πρώην συναδέλφους της τους οποίους καθοδηγούσε “προς το σωστό” δηλαδή τις κόντρες με τις κυβερνήσεις(π.χ.  εκτροπή Αχελώου,εισηγήτρια)για τα αοβαρά θέματα περιβάλλοντος;

Οι πιέσεις απο το κυβερνητικό επιτελείο έχουν και επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Από την μία καταβάλλεται προσπάθεια να αναδείξουν “ειδικό βάρος” της πρώην δικαστίνας και απο την άλλη προσπαθούν να αποδομήσουν το ειδικό βάρος του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας και καθηγητή Πανεπιστημίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην πρώτη προσπάθεια δεν βοηθά το γεγονός ότι πέραν του βασικού πτυχίου νομικής άλλες πνευματικές περγαμηνές η νυν πρόεδρος δεν έχει.

Ετσι επέλεξαν να προβάλλουν τις μάχες της για το περιβάλλον ως δικαστίνας στο ΣτΕ.

Αυτό τώρα μπορέι να γίνει μπούμεραγκ ή να γελοιοποιηθεί ως προσόν.

Είτε η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας “θα τιμήσει τα παντελόνια της”,όπως γράφει(για άλλο θέμα) η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ(6/5) και θα συνταχθεί με την Ενωση Διοικ. Δικαστών απορρίπτοντας το πολύτιμο για την Διαπλοκή και  φονικό για το περιβάλλον νομοσχέδιο.

Είτε αυτή η “μαχήτρια” του περιβάλλοντος που δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί της ως δικαστίνα ,μόλις πήρε τη “ΘΕΣΑΡΑ” και έγινε “ΘΕΣΜΟΣ” θα στρώσει το σπαθί της κάτω απο τις μπουλντόζες των  κάθε λογής φονέων του περιβάλλοντος.

Στην προσπάθεια αποδόμησης του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε πρωτίστως και σχεδόν αποκλειστικά η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Στην απροθυμία των πολιτικών -σοβαρών-συντακτών της αρκείται στον κ.Κώστα Λύκα ανηψιό (γυιό της αδελφής) του Χαρίλαου Φλωράκη,ο οποίος κόπτεται τόσο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της “αριστεράς”,ώστε να δηλώνει υπερηφάνως ότι όλα του τα χρόνια τα πέρασε στη Γαλλία,είναι συνταξιούχος του γαλλικού κράτους και όχι του ελληνικού και βοήθησε τον θείο του στην “επενδυση” με BMW.

Τόση συνέπεια στα λόγια και στα έργα από θείο και ανηψιό που επέλεξε την “καπιταλιστική” Γαλία να ζει και να επενδύει(!!!) ενώ στο πόπολο πουλούσαν φούμαρα για την “ισότητα όλων στον κομμουνιστικό παράδεισο”.

Το γεγονός και μόνο της τακτικότατης αρθρογραφίας του ανηψιού ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΉ ηγέτη στην καπιταλιστική -εντελώς φιλοαμερικάνικη-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μπορεί καθένας να το ερμηνεύσει αφού επίσης λάβει υπόψη του ότι ο Κωστας Μητσοτάκης είχε τόσο καλές σχέσεις με τον Χαρίλαο Φλωράκη,ώστε τον έπεισε για την “Οικουμενική Κυβέρνηση” του 1989 και π Χαρίλαος τόσο κακές με τον “νομιμοποιητή “του Κ.Καραμανλή,ώστε να είναι ο μόνος πρόεδρος που καταψήφισε ονομαστικά(τον κυρ Χρήστο αντ αυτού…)ως πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συστηματικά κατά του Προκ.Παυλόπουλου γράφει και μάλιστα εκτενώς ένας ακόμα στενός συνεργάτης στο Αλαφουζέϊκο,τον μόνο όμιλο που κατήγγειλε ως δωρολήπτη τον Κ.Μητσοτάκη λέγοντας ότι ήταν δικά του χρήματα “για το καλό της ΝΔ και όχι του Κ.Μητσοτάκη προσωπικά”.’Ηταν η εποχή της λαθρεμπορίας που τελικά ήταν οφθαλμαπάτη τόσο χοντρή,ώστε να κάνει και καπετάνιο …καλόγηρο σε μοναστήρι!!!

Ο συνεργάτης επίσημα εμφανίζεται ως “σκωπτικώς γράφων”,άρα το “αλαφουζέϊκο” μπορεί να επικαλείται “ανοχή στο χιούμορ”, ας “μην το παίρνουμε στα σοβαρά”…

Θα κάναμε αναφορά και σε μία ακόμα καλή(μη δημοσιογραφική) πένα,αν δεν είχαμε τη βεβαιότητα ότι είχε άλλα κίνητρα και όχι τόσο προσωπικά τον Προκ.Παυλόπουλο…

Ιδού η “σφαλιάρα” απο τους Διοικητικούς δικαστές στο σύνολό τους:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚ.ΔΙΚΑΣΤΩΝ:

“Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, με την ευαισθησία που δείχνει διαχρονικά για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επιβεβαιώνει και η πραγματοποίηση πέντε (5) επιτυχημένων συνεδρίων ή διημερίδων με θεματολογία σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα την τελευταία πενταετία, εκφράζει την ανησυχία της για πληθώρα διατάξεων του σχεδίου νόμου που συζητείται στη Βουλή με τίτλο ‘‘Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις’’.

Η ανησυχία μας εστιάζεται, ιδίως, στην πρόβλεψη ταχύρρυθμων διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι οποίες δεν θα διασφαλίζουν αντικειμενικώς τον πλήρη έλεγχο της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στις διατάξεις που αφορούν την έρευνα για υδρογονάνθρακες, στις διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις και στην κατάργηση του καθεστώτος προστατευόμενων περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται τέτοια σημαντικά νομοθετήματα να εισάγονται εν μέσω πανδημίας, όπου αντικειμενικά η δυνατότητα παρέμβασης των ενδιαφερόμενων φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ένωσή μας (ως και εκ του ότι οι διοικητικοί δικαστές εκδικάζουμε σχετικές διαφορές), είναι περιορισμένη.”