ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Αυτός και αν είναι αδόκητος θάνατος και σοβαρό πλήγμα στο “επιχειρείν” της Ηπείρου κυριολεκτικά απο το…πουθενά.
Ο πρωτοπόρος για την Ηπειρο και ιδιαίτερα στα Γιάννενα,επιχειρηματίας Θόδωρος Νιτσιάκος έχασε τη ζωή του κάτω απο εντελώς αναπάντεχες και για κάποιους περίεργες συνθήκες στα μέρη που αγαπούσε πιο πολύ.Κοντά στο ορεινό χωριό του,την Αερομηλίτσα Ιωαννίνων με την οποία ήταν εξαιρετικά δεμένος.
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε “κόλλησε” κάποια στιγμή απο χιόνι στο 5ο χιλιόμετρο του δασικού δρόμου Αετομηλίτσας-Πληκατίου στις 8.30 το βράδυ και σε επιστροφή απο “βόλτα για κυνήγι”.
Ο συγγενής και συνοδηγός του πήγε να το σπρώξει να ξεκολλήσει και το αυτοκίνητο έφυγε στον κατηφορικό δρόμο,προφανώς δεν θα υπάκουσε και σε οποιαδήποτε κίνηση του οδηγού-επιχειρηματία και κατέληξε στο γκρεμό.
Οταν πήγε το ΕΚΑΒ ,με ειδοποίηση του συνοδηγού ,ο Θόδωρος Νιτσιάκος ήταν ήδη νεκρός…
Ο Νιτσιάκος,με σπουδές και πτυχίου γεωπόνου, είχε πρωτοπορήσει στην Ηπεριο δημιουργώντας στο πουθενά των Ιωαννίνων ,σε μια περιοχή υποβαθμισμένη ,στην άκρη της περίφημης λίμνης Παμβώτιδας ένα υπέροχο ξενοδοχείο το “Ντι Λάκ”.Τεράστιο για την εποχή του και την περιοχή,φαινόταν καταδικασμένο σε γρήγορο οικονομικό θάνατο.
Πολλοί έλεγαν ότι το έφτιαξε για να “διώξει” χρήματα απο την επιχείρηση πτηνοτροφίας(κοτόπουλα,αυγά κλπ) που είχε αναπτύξει στη δεκαετία του 1980.
Κι όμως.Το ξενοδοχείο έγινε για πολλά χρόνια “έμβλημα” της περιοχής ολόκληρης και όχι μόνο της πόλης.Οργάνωνε συνέδρια πάσης μορφής.οργανωμένες επαγγελκματικές εκδηλώσεις,τουρισμό κλπ
Η έρημη περιοχή οικοδομήθηκε και ενώθηκε με την πόλη.
Η επιτυχία του ζωντάνεψε την πόλη,παρακίνησε κι άλλους και τα Γιάννενα ,άλλαξαν κυριολεκτικά μορφή με μεγάλη συμβολή του σεμνού Θόδωρου, ο οποίος όσο πετύχαινε ,τόσο πιο πολύ αποσυρόταν στο χωριό του,την Αετομηλίτσα και απο εκεί συντόνιζε παίζοντας το αγαπημένο του τάβλι επί ώρες με φίλους και επισκέπτες…
Η επιτυχία του παρακίνησε και τον μεγαλύτερο σε επιτυχία ξενοδόχο της χώρας τον Κώστα Μήτση να δημιουργήσει μέσα στην πόλη το περίφημο Γκράν Σεράϊ(πρώην Ξενία) και αποδείχθηκε ότι οι επενδύσεις έλειπαν και όχι ο κόσμος που θα κάλυπτε τα έξοδα επενδύσεων.
Δηλώσεις λύπης για τον θάνατο του Θόδωρου Νιτσιάκου έκαναν όλοι οι πολιτικοί της περιοχής ,ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γκόντας,επι των ημερών του οποίου τα Γιάννενα ,άνοιξαν πόρτες στις επενδύσεις και άλλαξαν την μορφή τους ,καθώς δημιουργήθηκε με τα σχέδια Γκόντα ένα απίστευτα όμορφο ιστορικό κέντρο.
Οι αλλαγές αυτές έπεισαν και τον επιχειρηματία Γιώργο Χριστοβασίλη, ο οποίος ανέλαβε τον “πεθαμένο” ΠΑΣ Γιάννενα που σερνόταν στη β κατηγορία και του έδωσε την μεγαλύτερη και καλύτερη περιόδο της ιστορίας του με έξοδο στην Ευρώπη και μάλιστα σε δεύτερο γύρο κλπ.
Η πρωτεύουσα της Ηπείρου άλλαξε από την αγάπη για την περιοχή 5-6 επιχειρηματιών και θα πήγαινε πολύ πιο πάνω ,αν τοπικοί πολιτικοί που πλούτισαν απο το “μηδέν” δεν στραγγάλιζαν τους επιχειρηματίες για πολύ προφανείς λόγους.
Ο σημερινός εμβληματικός Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του Θοδωρή Νιτσιάκου και αναφέρει:
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και η Δημοτική Αρχή εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου.
Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος υπήρξε ένας σπουδαίος επιχειρηματίας που έδωσε υπεραξία στον πρωτογενή τομέα αλλά και στον τουρισμό.
Υπήρξε όμως κι ένας σπουδαίος άνθρωπος, απλός, βαθιά ευγενής και αφοσιωμένος στον τόπο του.
Το κενό που αφήνει είναι τεράστιο. Οι φίλοι του αλλά και όσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται για πάντα.”