ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Αφορμή για το ρεπορτάζ αυτό ήταν ένα σημείωμα μιας εφημερίδας που ταυτίσθηκε με την -κατά Μητσοτάκη-έννοια της διαπλοκής.
Μιλούσε για τα ορφανά του Παυλόπουλου και μας έφερε στο νου τη λαϊκή θυμοσοφία με το “κλαίνε οι χήρες ,κλαίνε και τα ορφανά…”
Το σημείωμα αναφερόταν στην προεδρία της Δημοκρατίας,στην οποία η νέα πρόεδρος Αικατερίνη”που θέλει να τη φωνάζουν Κατερίνα και εμείς αυτό κάνουμε” Σακελαροπούλου ,έδιωξε στελέχη που είχε πάρει ο κ.Παυλόπουλος ,τα “ορφανά”.
Υποθέτουμε ότι πήρε ,προφανώς, στη θέση τους τα φωτισμένα!
Είναι προφανώς αυτά που την οδηγούν στους δρόμους του εικονιζομένου Ντόναλντ Τράμπ,δηλαδή στις συχνότατες παρεμβάσεις μέσω των κοινωνικών προσωπικών δικτύων.
Προς το παρόν η νέα πρόεδρος δεν έχει περάσει στη σφαίρα άσκησης προσωπικής πολιτικής,αλλά δεν θα μας εκπλήξει αν το πράξει,όπως και το περιμέναμε και δεν μας εξέπληξε όταν το έπραξε ο αμέσως προηγούμενος δικαστικός που έγινε πρόεδρος ο Χρήστος Σαρτζετάκης.
Η ανάδειξη δικαστικών λειτουργών σε ανώτατα και “ακριβά” πολιτικά αξιώματα ,όπως αυτό της προεδρίας είναι εντελώς προβληματική και -κατά την γνώμη μας,δείχνει ότι:
-είτε ότι η Δημοκρατία μας είναι ανεπαρκής,δηλαδή η ανεπάρκεια της Δημοκρατίας επιτάσσει την μετάθεση δικαστικού λειτουργού εκεί για να την “ασφαλίσει”.
-είτε από την άλλη ότι ένας δικαστικός λειτουργός δεν δείχνει προς τα έξω επάρκεια ανεξαρτησίας και δέχεται να μετακομίσει με πολιτική επιλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Αυτή η δεύτερη σκέψη,ώς προς του δικαστικούς λειτουργούς είναι εντελώς αβάσιμη ,αν ο χώρος απο τον οποίο προέρχονται έχει τις εγγυήσεις πλήρους ανεξαρτησίας και -κυρίως-άψογης λειτουργίας.Είναι αυτό σήμερα το Συμβούλιο Επικρατείας και παλαιότερα ο Αρειος Πάγος;
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης επελέγη ως πρόεδρος της Δημοκρατίας απο Αντιπρόεδος του Αρείου Πάγου το 1984-85,όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου θέσπιζε νόμους νόμιμης… δωροδοκίας και προφορικά του στυλ “δωράκια επιτρέπονται αλλά όχι και 500 εκατομμύρια που πήρε το στέλεχος εκείνο της ΔΕΗ.”
τι πρόεφερε εκεί ο κυρ Χρήστος ,πέρα απο την (ηθική)νομιμοποίηση αυτών των πρακτικών;
Μετά τρια χρόνια από τότε στο Συμβούλιο Επικρατείας αναδείχθηκε από το αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ ως πρόεδρος ένας 56χρονος,με προοπτική να παραμέινει πρόεδρος για 11 χρόνια ,όπως και έγινε!!! Και δεν έγινε καμία επανάσταση…
Ο γυιός του έγινε στη συνέχεια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ…
Η σημερινή πρόεδρος μπήκε στο Συμβούλιο Επικρατείας το 1982 σε ηλικία …26 χρόνων(!)με τις γνωστές αξιοκρατικές συνθήκες που είχε θεσπίσει το νεόκοπο στην εξουσία ΠΑΣΟΚ και τότε ο πατέρας της ήταν ήδη Αρεοπαγίτης και το 1988 Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Για κάποιους η δεκαετία του 1980-1990 έφερε μεν ανοίγματα σε ένα τμήμα του πληθυσμού που και πριν ,αλλά κυρίως επι Χούντας ,βρέθηκε εγκληματικά στο περιθώριο,κυνηγήθηκε κιόλας απο κρατικές δομές,όμως τα ανοίγματα συνοδεύτηκαν και απο ακραία φαινόμενα διαφθοράς.
Από τη μία οι διορισμοί σε κρατικές δομές γίνονταν με “πιστοποιητικά προοδευτικών φρονημάτων”,οι εξετάσεις είχαν την γνωστή αξιοκρατία του προ Πεπονή ΠΑΣΟΚ,οι επιλογές επίσης.
Το ΒΗΜΑ το 2008 είχε ένα ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου, με αφορμή ένα έγγραφο του Συμβούλου Επικρατείας Χαραλαμπίδη ,στο οποίο περιέγραφε με μελανά χρώματα την αξιοκρατία και το παρασκήνιο που μαστίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εκανε λόγο για ” ομαδοποιήσεις δικαστών στο ανώτατο ακυρωτικό, για «κλίκες», για «ευνοουμένους» του (εκάστοτε) προέδρου, για ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, για εξυπηρετήσεις ημετέρων, για διορισμό των ίδιων και των ίδιων δικαστών σε επιτροπές και εξωδικαστικά καθήκοντα και για άλλα που μόνο με τα καθήκοντα του ανώτατου δικαστικού δεν συνάδουν.”
Εγραφε χαρακτηριστικά και τα εξής:
“…Οπως είναι φυσικό τέτοιας βαρύτητας και έκτασης καταγγελίες προκαλούν το ενδιαφέρον όχι μόνο του νομικού κόσμου αλλά και των πολιτών, καθώς χιλιάδες είναι εκείνοι που κάθε χρόνο προσέρχονται και αιτώνται έννομη προστασία από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας. Και ασφαλώς εκατοντάδες είναι οι υποθέσεις που κρίνονται από το ΣτΕ και αφορούν χιλιάδες (και μάλιστα ορισμένες φορές χιλιάδες επί χιλιάδων) πολίτες…”
Η σημερινή πρόεδρος της Δημοκρατίας επελέγη απο τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας το 2018 και ,κατά απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, μετά την άρνηση του Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει προαγωγές για κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μία εβδομάδα προ των εκλογών του 2019, δυο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,συζήτησαν σε συνάντηση στο σπίτι γνωστού επιχειρηματία με δυο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι καλή επιλογή προέδρου θα ήταν της κ.Σακελαροπούλου ως αντικαστάτριας του κ.Παυλόπουλου.
Και να έχει κανείς επιφυλάξεις για το κατα πόσον αυτές οι συναντήσεις και “συζητήσεις” παράγουν έγκυρα αποτελέσματα το βέβαιον είναι ότι δεν έγινε δα και κανένας διαγωνισμός, στον οποίο αναδείχθηκε νικήτρια η Αικατερίνη”που θέλει να την φωνάζουν Κατερίνα και εμείς αυτό κάνουμε” Σακελλαροπούλου ,μητέρα ενός παιδιού από γάμο, ο οποίος δεν υπάρχει σήμερα.
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2015 με αφορμή διάφορα ρεπορτάζ που δεν άρεσαν είχε τολμήσει,ως πρόεδρος τυ Συμβουλίου Επικρατείας να γράψει την εξής φράση σε επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου Επικρατείας: