Αρχική Θέμα Ο Ερντογάν πέφτει στο λάκκο που (νομίζει ότι) ανοίγει για άλλους!

Ο Ερντογάν πέφτει στο λάκκο που (νομίζει ότι) ανοίγει για άλλους!

1676

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα για τα κατορθώματα του Ερντογάν  και για ειδήσεις ότι “θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη και θα αποκτήσει τον έλεγχο στην περιοχή”.

Τον κάλεσε λέει ο “αναγνωρισμένος πρωθυπουργός Σάρατζ”

Δηλαδή μας λένε ότι εκεί που δεν τόλμησαν να στείλουν απευθείας στρατεύματα οι ΗΠΑ,η Ρωσία,ευρωπαϊκές χώρες ,όπως η Ιταλία με τα άμεσα συμφέροντα,η Γαλλία κ.α. θα στείλει ο Ερντογάν και θα σημαδοτήσει την αρχή της ανασύστασης της οθωμανικής Αυτοκρατορίας!

Και η Δύση  εμφανίζεται ως τρομοκρατημένη που ετοιμάζεται όχι να τον αντιμετωπίσει ,αλλά να τον παρακαλέσει να το…ξανασκεφτεί!

Υπάρχει και ένα άλλο με τον…Τοτό βέβαια…

Το πραγματικό γεγονός είναι ότι ο Ερντογάν κάνει κάθε μέρα και μία δήλωση ή δείχνει ότι θα κάνει και μία κίνηση με επικοινωνιακό στόχο,όπως εκείνος και οι συνεργάτες του το καταλαβαίνουν.

Τα δημοσιεύματα αυτής της κατηγορίας κρύβουν(προφανώς άθελα…) ένα εξαιρετικά  σημαντικό πραγματικό γεγονός:

Ο Ερντογάν είναι απομονωμένος διεθνώς και οι ελαφρές στρατιωτικές συγκρούσεις, στις οποίες μετέχουν “ανταρτικές “δυνάμεις που στηρίζει ο τουρκικός στρατός,αυτές πολεμούν με τη Ρωσία ή με δυνάμεις που υποστηρίζει η Ρωσία στη Λιβύη και στη Συρία.

Στα πλαίσια αυτά έχουν σημασία πληροφορίες ,όπως ότι ένα αεροπλάνο που ανήκει στον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το μέγα (πετρελαιοφόρο)μέρος της Λιβύης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Εχουν σημασία διότι ο Χαφτάρ φαίνεται να στηρίζει την αντίσταση στην “κατάληψη” μέρους της Λιβύης απο τον Ερντογάν.

Τι είδους κατάληψη;

Κατέλαβε ένα…χαρτί και πάνω εκει υπέγραψε μια συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Σαρατζ, αυτόν που αναγνώρισε η …Δύση σε βάρος του Χαφτάρ που είναι …φιλορώσος.Αυτόν που αναγνώρισε και σήμερα δεν στηρίζει η Δύση δεν τον αναγνωρίζει το Κοινοβούλιο της Λιβύης,το οποίο τον επέλεξε για την θέση του “πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης απο τον ΟΗΕ και διεθνώς Κυβέρνηση της Λιβύης”.

Το “χαρτί” που υπέγραψε αυτός ο “πρωθυπουργός Σαρατζ”πρέπει να επικυρωθεί από  το κοινοβούλιο της Λιβύης,το οποίο ανακοίνωσε δια του προέδρου του, που ήρθε στην Ελλάδα,ότι δεν αναγνωρίζει το “χαρτί” -συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ!

Και ο Ερντογάν ,πήγε στην γειτονική Τυνησία,και δήλωσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την συμφωνία και αν χρειαστεί θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη να προστατεύσουν την κυβέρνηση Σαρατζ.

Αρα λέει ότι η Δύση θα του δώσει το οκ;

Είναι έτσι;Σε καμία περίπτωση εκτός αν…

Κρίσιμη παράμετρος είναι η Ρωσία,η οποία ήδη αντιδρά στα σχέδια του Ερντογάν δημόσια και στηρίζει τον Χαφτάρ και έγινε (μαζί με την Ελλάδα)και στόχος  λεκτικής επίθεσης απο τον Ερντογάν κατά την επίκσκεψή του στην Τυνησία.

Είπε:

«Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή», είπε ενώ πρόσθεσε στον ίδιο προκλητικό τόνο, ότι παρά τις αντιδράσεις η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικά.

 

…Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς.(σ.σ. προσπαθεί να ξεπεράσει τον…τοτό σε ανέκδοτα…)

Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων. Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες».

Το διεθνές πρακτορείο Ειδήσεων Reuters σε ρεπορτά;ζ του αναφέρει:

«Ενώ οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, το εμπόριο παραμένει ισχυρό και θεωρούν το ένα το άλλο στρατηγικούς εταίρους. Το Ισραήλ σύντομα θα στείλει κάποιο αέριο στην Αίγυπτο για να μετατραπεί σε υγροποιημένο φυσικό αέριο για επανεξαγωγή, έτσι βασίζεται λιγότερο στην Ελλάδα και την Κύπρο.Η Ρωσία είναι ένα άλλο κομμάτι στο παζλ. Ενώ η Τουρκία αντιτίθεται στη Συρία, συντονίζει την ενεργειακή πολιτική και η Μόσχα είναι πρόθυμη να μεταφέρει την ενέργεια στην Τουρκία. Αλλά η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τις τοποθετεί στις αντίθετες πλευρές στη Λιβύη, με τη Ρωσία να προσανατολίζεται προς τον Χαφτάρ. Η Ρωσία και η Τουρκία θα συζητήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη της Λιβύης σε μια σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα».

Μύλος και ακαταλαβίστικα  σας φαίνονται όλα αυτά;

Ετσι φαίνονται ,αλλά υπάρχει και μια κεντρική σκέψη:

Η Τουρκία θα οδηγήσει για τα μάτια της σε σύγκρουση τις ΗΠΑ και τη Δύση με τη Ρωσία,κάτι που δεν κατάφερε να συμβεί,ούτε με τα πολύτιμα σε πετρέλαιο-φυσικό αέριο Ιράν-Ιράκ,Συρία και την πολύτιμη Ουκρανία;

Αν συμβεί αυτό ο Ερντογάν θα πάιξει ,χωρίς να έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο η κάτι πολύτιμο για τη Δύση τον πιο καταλυτικό ρόλο μετά τον παγκόσμιο πόλεμο στην Ιστορία του Πλανήτη και μάλιστα θα αναδειχθεί σε μέγα πόλο,πιο σημαντικό απο την Κίνα και την Ινδία των 3 δις πληθυσμού…

Προφανώς λοιπόν και είναι όχι η απάντηση στο προηγούμενο κρίσιμο ερώτημα.

Αρα τι θα συμβεί;

Η Τουρκία μπορεί να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς για την περιοχή με μια άλλη πιο συνετή κυβέρνηση…

Ο Νταβούτογλου,ο Γκιουλ,ο Μπαμπατζάν,ηγετικά στελέχη στο ξεκίνημα του Ερντογάν ήδη έφτιαξαν άλλα κόμματα και με μια μικρή “βοήθεια” μπορούν να καταστήσουν τον Ερντογάν μειοψηφία.

Υπάρχουν “προηγούμενα” προπκλήσεων προς τη Δύση και προς την Ρωσία και “ηγέτες” που προσπάθησαν να βάλουν σε σύγκρουση αυτούς τους γίγαντες για “τα μάτια τους” και λίγα οπλικά συστήματα τύπου S400 υποβρύχια,αεροπλάνα κλπ

Και όλοι αυτοί,όπως και ο Ερντογάν είχαν διακηρυγμένο στόχο την εξαφάνιση του Ισραήλ,ώστε να είναι αγαπητοί στον αραβικό κόσμο.Σαντάμ,Καντάφι,Μόρσι…Το τέλος τους κοινό ,η γέφυρα επικοινωνίας Δύσης και Ρωσίας αδιατάρακτη, η ανάγκη να είναι πανίσχυρο το Ισραήλ στην περιοχή ΜΟΝΙΜΗ και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ.

 

 

 

 

Στο ρεπορτάζ του το  REUTERS σημειώνει:

«Ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο, επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ, προσθέτοντας τις τρέχουσες διαμάχες για τη μεταναστευτική πολιτική και ευρύτερες ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ…

…η Ελλάδα και η Κύπρος, που έχουν εδώ και καιρό θαλάσσιες και εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, λένε ότι η συμφωνία είναι άκυρη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

 

 

 

… στη Λιβύη, η Αίγυπτος είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τον στρατάρχη Χαφτάρ, που σημαίνει ότι το Κάιρο και η Άγκυρα κινούνται σε αντίθετες πλευρές αναφορικά με το τουρκολιβικό μνημόνιο».

Συμπέρασμα: Ο Ερντογάν,(τον οποίο οι Αραβες δεν θεωρούν καλύτερο φίλο απο τη Δύση…) ξεκίνησε μια πορεία να κερδίσει μέγα μερίδιο υδρογονανθράκων στην περιοχή,αν και δεν έχει τα απαιτούμενα σύνορα σε αυτά.

Αν αρκεστεί σε μια λογική αντιπαροχή για τις υπηρεσίες του στο ΝΑΤΟ και την ισορροπία με τη Ρωσία θα απέλθει απο την πολιτική όταν ηττηθεί εκλογικά.

Αν επιλέξει την πορεία σύγκρουσης “ενας εναντίον όλων”,πολιτική στην οποία τον ωθεί η Δύση,η Ευρωπαϊκή Ενωση και συντεταγμένα με αυτές η Ελλάδα,η Κύπρος και το Ισραήλ θα πέσει σε έναν τοίχο (στο λάκκο δηλαδή…),στο οποίο η Ρωσία δεν θα ανοίξει,όπως έκανε και με Σαντάμ,Καντάφι,Μόρσι,Αφγανούς κ.α. καμία διόδο διαφυγής…