Αρχική Ελλαδα Ο Χαφτάρ στην Ελλάδα,ανησυχία και αγωνία για τα ανθελληνικά σχέδια της Γερμανίας!..

Ο Χαφτάρ στην Ελλάδα,ανησυχία και αγωνία για τα ανθελληνικά σχέδια της Γερμανίας!..

1382

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει και …στρατιώτες στη Λιβύη στα πλαίσια αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων για να επιβλέψουν την τήρηση του εμπάργκο και άλλων μέτρων που θασ αποφασίσει η Διεθνής Κοινότητα. Εχουμε παράπονα απο τη Γερμανία επειδήδεν προσκληθήκαμε στη διαδικασία του Βερολίνου,αλλά περιμένουμε από την οικοδέσποινα Γερμανία να εκφράσει τις ευρωπαϊκές θέσεις στην αποκατάσταση της νομιμότητας και στην ανακήρυξη της ακυρότητας των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Αυτές τις θέσεις διατύπωσε και δημόσια ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον στρατάρχη της Λιβύης Χαφτάρ.

Ο στρατάρχης επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα για συνομιλίες κορυφής με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη(όπως είπαμε και στο δλετίο ειδήσεων του ΑΡΤ,16/1) είναι εξαιρετικά σημαντική,αλλά και έχει πολύ ευαίσθητες πλευρές έναντι των άλλων χωρών της περιοχής.

Ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα δημιουργούνται μόνο αν ο Χαφτάρ έχει την πλήρη και μέχρι τέλους υποστήριξη των ΗΠΑ,του Ισραήλ,της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Ακόμα καλύτερες αν τελικά η Γαλλία επιβάλει ως ευρωπαϊκή πολιτική τα όσα περιλαμβάνει στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλιας.Εκεί αναφέρονται ως ευρωαπϊκά σύνορα,τα σύνορα Ελλαδας και Κύπρου και καταδικάζεται απερίφραστα η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Επειδή τα πράγματα για την Γερμανία,στόχος της οποίας είναι καθαρή υποστήριξη της Τουρκίας,γινονται “στριμόκωλα” στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη την προσεχή Κυριακή,ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μάας έσπευσε να συναντήσει τον Χαφτάρ στη Λιβύη λίγο πριν εκείνος ξεκινήσει γαι την επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης ευθέως απείλησε με “βετο” την διάσκεψη για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη,κάτι που θέτει ως όρο και ο Χαφτάρ προσθέτοντας και την αποχώρηση των Τούρκων μισθοφόρων και “συμβούλων” του  Σάρατζ.

Διαφαίνεται η πρόθεση των ΗΠΑ να έχουν τον κορυφαίο λόγο στη Λιβύη ,καθώς ενισχύουν την γαλλική παρουσία εκεί,κάτι που ενοχλεί και την Γερμανία και την Ιταλία.

“Επιχείρημα” της Τουρκίας είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι στη διάσκεψη,γιατί αντι αυτής είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία έχει εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της,αφού έκλεισε η “αναχώρηση” από την Λιβύη και στο μέρος που κατέχει ο Σάρατζ.

Μετά την επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα η Μέρκελ προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα με τηλεφωνικές επικοινωνίες .Μεταξύ αυτών και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη,λίγο πριν ο κ.Μητσοτάκης συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαφτάρ…

Μετά την απομάκρυνση του Προκόπη Παυλόπουλου απο την προεδρία της Δημοκρατίας καμμία εγγύηση για την επικράτηση σύνεσης και σωφροσύνης στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει και το άγριο παρασκήνιο που ήδη εκτυλίσσεται μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα.

Γιαυτό η αγωνία και τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Νίκο Δένδια,η ικανότητα και σύνεση του οποίου είναι δεδομένα…