Αρχική Διεθνη Πέθανε(;) ο “αδελφός-όνειρο” του Ερντογάν στις φυλακές της Αιγύπτου…

Πέθανε(;) ο “αδελφός-όνειρο” του Ερντογάν στις φυλακές της Αιγύπτου…

1986

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ένα όνειρο…

Να ανεβεί στην εξουσία ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Αυτό έγινε στις 30 Ιουνίου 2012 και σιγά οι δυο τους προωθούσαν την σιλαμοποίηση των χωρών τους,οι οποίες είχαν κυβερνήσεις στρατιωτικών.

Ο Μόρσι όχι μόνο είχε σπουδάσει στις ΗΠΑ,αλλά εκεί είχε γίνει και καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια,διαβεβαιώνοντας(θυμηθείτε το βιβλίο -ταινία “Ποτέ χωρίς την κόρη μου”) ότι διαπνέεται απο φιλελεύθερες αρχές και όχι απο τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Γύρισε στην Αιγυπτο με 5 παιδιά και μέσα απο την Μουσουλμανική Αδελφότητα όχι μόνο κατέλαβε την εξουσία με εκλογές στις οποίε ςπήρε το 51.3% των ψήφων,αλλά σύντομα άρχισε την διαδικασία επιβολής μουσουλμανικών νόμων και προτύπων ζωής,δείχνοντας παραπλανητικά ότι στηρίζεται στο στρατό.

Ρίχνοντας τον στρατιωτικό Χόσνι Μουμπάρακ απο την εξουσία φάνηκε να βγάζει μπροστά τον στρατηγό Αλ Σίσι ,ως υπουργό Αμυνας.

Με αυτόν μρποστά κατάφερε να ξεγελάσει τη Δύση παίζοντας καλά ρόλο ειρηνοποιού μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2012-2013.

Λίγοι είχαν προσέξει ότι εκείνος είχε βάλει το φυτίλι,ακριβώς για να το σβήσει ο ίδιος και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Δύσης.

Συμπληρώνοντας οκτώ μήνες εξουσίας,την οποία είχε πάρει με επιρροή των εξεγέρσεων στην πλατεία Ταχρίρ προώθησε αλλαγές στο Σύνταγμα,στο Κοινοβούλιο,στους εσωτερικούς νόμους που μετέβαλαν το πολιτικό καθεστώς της Αιγύπτου σε θρηκσευτικό με επαναφορά της Σαρία κλπ

Ταυτόχρονα άρχισε να προωθεί το αίτημα να ελευθερώσουν οι ΗΠΑ τον σείχη Ραχμάν,τον οποίο είχαν φυλακίσει για σχέσεις με εκείνους που κατέστρεψαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης σκορπώντας θάνατο.

Η πίεση προς τις ΗΠΑ συνοδεύτηκε και απο αναζωπύρωση παλαιστινιακών απαιτήσεων έναντι του Ισραήλ και ο Μόρσι επιζητούσε το ρόλο του εγγυητή στην περιοχή.

Οταν συμπλήρωσε 10 μήνες στην εξουσία οι διαδηλώσεις των “κοσμικών” της Αιγύπτου εναντίον των ισλαμιστών του Μόρσι φούντωσαν και η πλατεία Ταχρίρ έγινε μόνιμη εστία συγκρούσεων.

Ο Μόρσι έβγαλε στο δρόμο τους “δικούς του”απέναντι στους “κοσμικούς” και δικοί του ήταν αυτή που προχώρησαν σε άγριους ομαδικούς βιασμούς γυναικών και μεταξύ αυτών και τουριστριών και γυναικών δημοσιογράφων μέσα στην πλατεία.

Το μήνυμα σαφές: εξαφανιστείτε και μην αναμεταδίδετε τα “εσωτερικά” μας στα πέρατα του κόσμου.

Ο Στρατός όμως δεν είχε χάσει την εξουσία και ακριβώς με την συμπλήρωση ενός έτους εξουσίας του Μόρσι,του έστειλε τελεσίγραφο παράδοσης της εξουσίας.

Εκείνος απάντησε αρνητικά και αποφασισμένος να προχωρήσει σε ισλαμική διακυβέρνηση,αφήνοντας να φανούν οι στενότατες σχέσεις του με την Μουσουλμανική Αδελφότητα,η οποία ευθύνεται για σφαγές τουριστών,χριστιανών κλπ

Στις 3 Ιουλίου 2013 ο στρατός περικύκλωσε το στρατόπεδο της Φρουράς των ρεπουμπλικανών,όπου είχε καταφύγει ο Μόρσι για να επιβάλει την δικτατορία του.

Τα υπόλοιπα είναι …Ιστορία.Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη για τους θανάτους στην πλατεία Ταχρίρ και σε θάνατο για “κατασκοπία”,δηλαδή την συνεργασία του με εκτός Αιγύπτου δυνάμεις,ώστε να σταθεροποιηθεί στην εξουσία της Αιγύπτου.

Ενας απο τους στενότερους φίλους και συμμάχους του στην πορεία ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν, με τον οποίο είχαν εντυπωσιακά όμοιες διαδρομές,πορείες και επιλογές.Ακόμα και σε στοχοποίηση σείχη που βρίσκεται στις ΗΠΑ,έστω σε διαφορετικές θέσεις,με στόχο να δείξουν στις ΗΠΑ δύναμη…

Η θανατική ποινή του Μόρσι ακυρώθηκε απο το Συνταγματικό Δικαστήριο ,προφανώς στην προσπάθεια με την διατήρησή του στις φυλακές να αντιμετωπισθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα,η οποία συνέχιζε τις βίαιες αιματηρές επιθέσεις κατα δυτικών και χριστιανών.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι στα 68 του χρόνια πέθανε μέσα σε αιθουσα δικαστηρίου στο Κάϊρο…

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξαφνικά έχασε μια μεγάλη ελπίδα πίεσης προς την Δύση.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία ο Ε.Ιμάμογλου που είχε κερδίσει τη Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και του την ακύρωσε ο Ερντογάν προβάλλεται ως αντίπαλος του Ερντογάν για την ηγεσία της χώρας,θυμίζοντας τον Ραφίκ,αντίπαλο του Μόρσι στις εκλογές τις οποίες κέρδισε μεν ο Μόρσι με βραχεία κεφαλή,αλλά τότε δεν καταλάβαινε ότι με τη νίκη πλησίαζε ποιο κοντά στις αιγυπτιακές φυλακές,απο τις οποίες δεν ξαναβγήκε ζωντανός…

Κάντε παραλληλισμούς με την πορεία του Ερντογάν και θα σας χρειαστούν…