ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω!
Αυτό βιώνει η σύγχρονη Φινλανδία με την ανάδειξη γυναικών στη Διοίκηση της χώρας.Ούτε μιας,ούτε δυο,αλλά πολύ περισσότερων και μάλιστα σε ηλικίες κάτω των…35 ετών!
Στην Φινλανδία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο πρωθυπουργός Αντι Ριίνε επειδή ένα απο τα κόμμα που τονστήριζαν διαφώνησε με τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των Ταχυδρομικών.
Τότε κλήθηκε να σχηματίσει κυβένηση συνασπισμού η 34χρονη Σάνα Μάριν,επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Η όμορφη Σάνα σχημάτισε κυβέρνηση με Κόμματα στα οποία ηγούνται γυναίκες κάτω των 35 και μία κάτω των 55!Συνολικά 5 Κόμματα μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και στα 5 ηγούνται γυναίκες!
Εκτός του Σοσιαλδημοκρατικού είναι είναι η «Αριστερή Συμμαχία» υπό την 32χρονη Λι Άντερσον, οι «Οικολόγοι» υπό την 34χρονη Μαρία Οχίσαο, το «Κεντρώο Κόμμα» υπό την 32χρονη Κάτριν Κουλούμνι και το «Κόμμα των Σουηδών» υπό την 55χρονη Αννα Μάγια Χένρικσον.
Η νεαρή πρωθυπουργός,παντρεμένη και μητέρα ενός μικρού παιδιού,το οποίο θηλάζει και στο Κοινοβούλιο υποστήριξε ότι ουδέποτε έβλεπε την ηλικία της ως φρένο στα σχέδιά της: «Δεν έχω σκεφτεί ποτέ την ηλικία ή το φύλο μου, σκέφτομαι τους λόγους για τους οποίους κατέβηκα στην πολιτική και τα πράγματα για τα οποία έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος».
Η Σάνα γεννήθηκε στο Ελσίνκι και σπούδασε κοινωνικές επιστήμες. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Τάμπερε. Στις 6 Ιουνίου του 2019 της ανατέθηκε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Στην Φινλανδία αποτέλεσε θέμα συζήτησης,αλλά όχι επικρίσεων το γεγονός ότι η Σάρα είναι παιδί που απέκτησε ένα ζευγάρι γυναικών
Για τη μητέρα της και τη συζυγό της, έχει δηλώσει πως “αισθανόταν αόρατη κατά την διάρκεια της εφηβείας,διότι δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για την οικογένεια της στο σχολείο,στις παρέες κλπ ,αλλά έπλεξε το εγκώμιο στη μητέρα της “διότι πάντα την στήριζε σε οποιαδήποτε επιλογή της ζωής της”.
Η χώρα των χιλίων λιμνών,όπως αποκαλείται η Φινλανδία ,πέρα απο τον τουρισμό και την εμπειρία ξύλου απο την οποία ζει πλούσια,ανέπτυξε πρωτοπορία στην κινητή τηλεφωνία με την περίφημη ΝΟΚΙΑ.
Να σημειωθεί ότι και υπο τον προηγούμενο πρωθυπουργό Ρίινε στο 19μελές υπουργικό Συμβούλιο(πάνω) οι 11 ήταν γυναίκες και μεταξύ αυτών η Μάριν.
Το παγκόσμιο ρεκόρ συμμετοχής γυναικών στην κυβέρνηση δεν κατέχει φυσικά η χώρα της…λυσιτράτης, η οποία κατέχει τα πιο πολλά αρνητικά ρεκόρ στον ζωτικό αυτό τομέα.
Ούτε καν η “πολιτισμένη” και διαποτισμένη με πνεύμα ελευθερίας και ισότητας Δύση.Ούτε καν η Βόρεια Αμερική.Ούτε η Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία.Ούτε η Ασία.Ναι η Αφρική είναι μακράν η καλύτερη.Το ρεκόρ το έχει η Ρουάντα(της γενοκτονίας…) με 49 γυναίκες στο 80μελές υπουργικό συμβούλιο.Ακολουθεί η Νότιος Αφρική με 50% ακριβώς στα πλαίσια της καθιερωμένης με νόμο ισότητας…
Στη Ρουάντα ,ειδικά,πριν 25χρόνια η γενοκτονία στόχευσε στην δολοφονία γυναικών και παιδιών,ώστε να αφανισθεί η φυλή τους.Μετά το τέλος του πολέμου με το Μπουρούντι και της (και εσωτερικής) γενοκτονίας η χώρα έδωσε την εξουσία στις γυναίκες καταδικάζοντας τις συμπεριφορές των ανδρών ηγετών,οι οποίες οδήγησαν στο έγκλημα αυτό για το οποίο πολλοί “οπλαρχηγοί” καταδικάστηκαν και απο διεθνή και απο τοπικά δικαστήρια σε πολυετείς καθείρξεις ,μέχρι και ισοβίων…
Στη φωτογραφία (κάτω)εκτίθενται τα κεφάλια γυναικών θυμάτων της γενοκτονίας της Ρουάντα.
Εμείς στην Ελλάδα έχουμε παράμοια “εκθέματα” στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο για να θυμίζουν την γερμανική θηριωδία.
Στην Ελλάδα αναζητούμε πτυχιούχους τύπου…Διαματάρη,Ψυχάρη και άλλων…πεφωτισμένων εξουσιαστών…Οι γυναίκες και 80 πτυχία να έχουν ,αν δεν έχουν διακριθεί στους διαδρόμους και στα πολιτικά παρασκήνια ας παρηγορούνται με την αρχαία Λυσιτράτη!