Αρχική Αθλητικα Συγκλονίζει την κοινή γνώμη ο προπονητής Μπλάτ με την σοβαρότατη ασθένειά του!

Συγκλονίζει την κοινή γνώμη ο προπονητής Μπλάτ με την σοβαρότατη ασθένειά του!

2000

Συγκλονίζεται ο κόσμος του αθλητισμού ιδιαίτερα,αλλά και ευρύτερα απο το δράμα του διάσημου προπονητή μπάσκετ Ντεϊβιντ Μπλάτ.

Ο Ισραηλινοαμερικανός τεχνικός(στη φωτογραφία με τον λεγόμενο ” βασιλιά του μπάσκετ” Λεμπρόν Τζέϊμς) είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς έχει εργαστεί σε πολύ μεγάλε ςομάδες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πρωτού αναλάβει τον Ολυμπιακό πέρυσι.

Την ανακοίνωση ότι πάσχει απο ένα ιδιαίτερα σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα(PPMS) έκανε ο ίδιος χθες.

Ομως οι πληροφορίες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την υγεία του Μπλάτ υπήρχαν απο την περασμένη άνοιξη ιδιαίτερα,καθώς ενω ο Ολυμπιακός έπαιρνε καθοριστικές αποφάσεις για το τμήμα μπάσκετ ,ο γνωστός για την παρεμβατικότητά του,προπονητής έμοιαζε να είναι εκτός όλων των εξελίξεων ως προς την ομάδα και να μην αναμιγνύεται ενεργά ούτε καν σε βασικές μεταγραφές.

Πρόσωπο εντός της ομάδας μας είχε πει πριν μήνες ότι “ο Μπλάτ αντιμετωπίζει πού σοβαρότερο πρόβλημα υγείας από όσο ο Πιτίνο του ΠΑΟ και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό”.

Οπως είναι γνωστό ο προπονητής του ΠΑΟ έφυγε για τις ΗΠΑ για να βοηθήσει τον εγγονό του “να πάρει την καλύτερη δυνατή ιατρική υποστήριξη για το νευρολογικής φύσης πρόβλημα που αντιμετωπίζει απο τη γέννησή του” και κατά τις πληροφορίες το πρόβλημα εκδηλώνεται και με επιληπτικές κρίσεις.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού αντιμετωπίζει πρόβλημα νευρολογικής φύσης ,αλλά διαφορετικό και το περιέγραψε ο ίδιος με την χθεσινή ανακοίνωσή του:

«Πριν από λίγους μήνες διαγνώστηκα με PPMS (Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση). Αυτή η ασθένεια έχει πολλές μορφές και εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Είναι αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο μπορεί και πραγματικά αλλάζει με πολλούς τρόπους την ποιότητά σου και την ικανότητά σου να κάνεις ακόμη και τις βασικές λειτουργίες με τρόπους που πάντα σου φαίνονταν φυσιολογικοί».

Ο Μπλάτ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στη στήριξη που έχει απο τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού και την ομάδα του γενικά.Ανακοινώσεις με θερμά λόγια στήριξης στον διάσημο προπονητή έκαναν και οι άλλες ομάδες που εργάστηκε,όπως η Μακάμπι Τελ Αβίβ,η Ντυναμό Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης,η Ντυναμό Αγίας Πετρούπολης,τουρκικές ομάδες(Νταρουσάφακα)οι εθνικές Ισραήλ και Ρωσίας με τις οποίες πήρε τίτλους ,αμερικάνικες ομάδες(Πρίνστον,Κλήβελαντ Καβαλίερς)ομάδες  που δεν εργάστηκε ποτέ,όπως ο ΠΑΟ,και παράγοντες του μπάσκετ.
Πως θα εξελιχθεί η υγεία του προπονητή; Θα είναι σε θέση να εργαστεί;Πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται σε έναν τομέα που έχει φοβερό στρες και απο το οποίο προφανώς επηεράστηκε και ίσως νόσησε πιο γρήγορα και πιο σοβαρά έστω;
Γιατροί μας είπαν ότι το τελευταίο που πρέπει να κάνει είναι να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό που είχε ως σήμερα,έστω και αν με την θεραπεία κρατάει τη νόσο υπό έλεγχο.
Επομένως δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση του προπονητή και προφανώς προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την ουσιαστική του απόσυρση ,έστω και αν τυπικά θα συνεχίσει να εμφανίζεται ως επικεφαλής προπονητής ενός πάγκου μάλιστα πολύ απαιτητικού.
Η δημοσιογράφος Π.Καρλατήρα σε ένα ρεπορτάζ της για τη νόσο του Ντέϊβιντ Μπλάτ και την εξέλιξή της γράφει στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν με σκλήρυνση κατά πλάκας σε όλο τον κόσμο. Η πολλαπλή σκλήρυνση στο 90% των περιπτώσεων έχει εξέλιξη με εξάρσεις και υφέσεις – και για τις περιπτώσεις αυτές έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί την τελευταία δεκαετία περισσότερα από δέκα νέα φάρμακα που αλλάζουν την πορεία της.

Ποσοστό 10% με 15% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση διαγιγνώσκεται με πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου. Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές της νόσου όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν διαστήματα ύφεσης των συμπτωμάτων και υποτροπές και η εξέλιξη είναι πιο αργή, στην πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση η νόσος εξελίσσεται χωρίς διακοπές και στάδια. Αυτή η μορφή της νόσου θεωρείται από τους ειδικούς ως η δυσκολότερη και μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε θεραπεία.

Μια ασθένεια με σκληρό πρόσωπο 

Πολλαπλή σκλήρυνση: το όνομα της νόσου είναι και η ακριβής περιγραφή της φθοράς που προκαλείται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), αφού λόγω της φθοράς της ουσίας μυελίνης δημιουργούνται πλάκες (ουλές) σε πολλαπλά σημεία του. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 14.000 ασθενείς, με τις γυναίκες να αποδεικνύονται ο αδύναμος κρίκος μεταξύ των δύο φύλων στην εμφάνιση της νόσου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση ορίζεται στην ιατρική ως μία χρόνια, αυτοάνοση ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Το ΚΝΣ περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Ο εγκέφαλος ελέγχει τις λειτουργίες του οργανισμού, όπως την κίνηση, με «μηνύματα» τα οποία περνούν από τον νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια διαβιβάζονται όπου απαιτείται μέσω του περιφερικού νευρικού συστήματος (ΠΝΣ) που διακλαδίζεται σε ολόκληρο το σώμα.

Τα νεύρα περιβάλλονται από τη μυελίνη, η οποία επιτρέπει τη διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Οι επιστήμονες την περιγράφουν ως το συνθετικό μονωτικό περίβλημα που έχουν τα ηλεκτρικά καλώδια. Όταν λοιπόν η μυελίνη επηρεαστεί ή καταστραφεί, εμποδίζεται η ικανότητα αγωγής ερεθισμάτων, το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί και εμφανίζονται τα διάφορα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας – μεταξύ άλλων, κινητικά συμπτώματα, διαταραχές όρασης, κύστης, νοητική δυσλειτουργία.

Πρόκειται για μία ασθένεια αυτοάνοση, δηλαδή οφείλεται σε έναν μηχανισμό που λειτουργεί έχοντας λανθασμένα δεδομένα, και συγκεκριμένα τη λανθασμένη παραδοχή ότι τα αντιγόνα του ΚΝΣ είναι εχθροί και έτσι τα Τ λεμφοκύτταρα τους επιτίθενται για να τα καταστρέψουν. Ταυτόχρονα είναι και νευροεκφυλιστική νόσος, δηλαδή η φλεγμονή που προκαλείται προσβάλλει το ΚΝΣ, τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, το τοπίο παραμένει θολό καθώς κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί αρκετοί και διαφορετικοί παράγοντες, όπως ιοί, η έλλειψη βιταμίνης D, μεταβολικά προβλήματα όπως η παχυσαρκία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι για όλα αυτά υπάρχει και γενετικό υπόβαθρο. Πάντως, η νόσος δεν είναι κληρονομική ούτε μεταδιδόμενη.

Η δυσκολία της διάγνωσης

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την πολλαπλή σκλήρυνση ως την επιτομή της νευρολογίας, καθώς η ασθένεια μπορεί να μιμηθεί οτιδήποτε. Εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα που γνωρίζει ο νευρολόγος. Τα κλασικά είναι το μούδιασμα, η υπερβολική κόπωση, η απώλεια ισορροπίας, η μείωση της οπτικής οξύτητας, η δυσκολία στη βάδιση, η αίσθηση ηλεκτρικής εκκένωσης στην πλάτη, ιδίως με το σκύψιμο του κεφαλιού, διπλωπία, δηλαδή εμφανίζονται όλα διπλά, παρεγκεφαλικός τρόμος, διαταραχές κύστης, όπως ακράτεια.

Από το εύρος των συμπτωμάτων γίνεται αμέσως αντιληπτό πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η διάγνωση. Γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι ο γιατρός να έχει επαρκείς διαγνωστικές ενδείξεις ότι πρόκειται για σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί μια μαγνητική τομογραφία ώστε να υπάρξει διάγνωση. Οι εξετάσεις γίνονται για να αποκλειστεί η πιθανότητα άλλων ασθενειών και με την «εις άτοπον απαγωγή» να προκύψει η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια μεγάλη νίκη στον πόλεμο κατά της νόσου: έχουν υπερδιπλασιαστεί οι θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση. Το 2010 ήταν διαθέσιμες πέντε θεραπείες, σήμερα είναι διαθέσιμες 13 (ενέσιμες και σε χάπια), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες για άλλες έξι.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει να ταξινομηθούν τα περιστατικά, γιατί, παρότι τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι ίδια, η θεραπεία είναι απολύτως εξατομικευμένη. Εκτός από τη θεραπεία, σημαντικό είναι όσοι διαγνωστούν με σκλήρυνση να υιοθετούν υγιεινή διατροφή, να διατηρούν σωστό σωματικό βάρος αλλά και καλή, μέσω της άσκησης, τη φυσική κατάστασή τους.