Αρχική Ελλαδα Σφοδρή αντίδραση της ‘Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην μετατροπή θεσμικών κεκτημένων σε...

Σφοδρή αντίδραση της ‘Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην μετατροπή θεσμικών κεκτημένων σε αντικείμενα συναλλαγής, με πρόσχημα την κρίση των ημερών.

1410

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Την κάθετη αντίθεσή της στην μετατροπή θεσμικών κεκτημένων σε αντικείμενα συναλλαγή θεσμικά κεκτημένα, για την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης έναντι χειμαζόμενων επαγγελματικών ομάδων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Με την ανακοίνωση δηλώνεται η πλήρης συμπαράστασή της στους δικηγόρους και στο αίτημά τους να αποζημιωθούν για την διακοπή άσκησης του λειτουργήματός τους,αλλά και η αντίθεσή της στην παράταση του δικαστικού έτους μέσα στο καλοκαίρι.

Οι δικαστικοί λειτουργοί της Ελλάδας έχουν μεν μεμονωμένες περιπτώσεις εσωτερικής διαφθοράς και μεμονωμένες δικαστικές πράξεις(αποφάσεις κλπ) υπό την απόλυτη επιρροή πολιτικών και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων,στην  απόλυτα ,όμως,συντριπτική πλειοψηφία τους χειμάζονται από υπεργασία σε κάθε είδους διακοπές.

Για την συντριπτική αυτή πλειοψηφία δεν υπάρχουν διακοπές Χριστουγέννων,Πάσχα και καλοκαιριού,αφού πρέπει να γράψουν χιλιάδες σελίδες και να εκδώσουν αποφάσεις και άλλες πράξεις που συσσωρεύονται.

Υπο αυτές τις συνθήκες η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει-και σωστά-την αντίθεσή της σε αναγκαστική παράταση λειτουργίας των δικαστηρίων μέσα στο καλοκαίρι και υπό συνθήκες αφόρητες,αφού οι χώροι των δικαστηρίων δεν παρέχουν στοιχειώδεις συνθήκες κανονικότητας και υγιεινής.Πόσο μάλλον στην αφόρητη ζέστη από 15 Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου.

Η Ενωση Δικαστών με την έντονη σε διατυπώσεις ανακοίνωσή της καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες,τις οποίες εξυπηρετούν και Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να φέρουν τους δικαστικούς λειτουργούς σε αντίθεση με τους πολίτες,ενεργοποιώντας “πετυχημένα τον κοινωνικό αυτοματισμό”.

Αναφέρεται προφανώς σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι δικαστικοί λειτουργοί  αμείβονται υπέρογκα,ενώ αυτό είναι απολύτως ψευδές,στημένο και παραπλανητικό και σκοπό έχει ΜΟΝΟ να κρατά χαμηλά τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών,ώστε να έχουν ανάγκη κάθε  κανονικό πολιτικό,αλλά και κάθε τσαρλατάνο που θα ενδυθεί προσωρινά μανδύα εξουσίας…

Δεν υπάρχει κανονική δημοκρατία που να μην έχει σε θέση οικονομικής ανεξαρτησίας τους δικαστικούς λειτουργούς,ώστε να απαιτείσ τη συνέχεια να είναι ανάλογες και οι αποφάσεις όλων των μελών της.

Μεταξύ των άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ομόφωνη απόφαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

“…Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εργάζονται καθημερινά και εκδίδουν αποφάσεις, παρόλο που τα μέτρα για την επιδημία, επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων, ιδίως όσων φροντίζουν ηλικιωμένους ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι γονείς με μικρά παιδιά. Θα πρέπει επίσης να γίνει σαφές και καλά κατανοητό ότι οι «δικαστικές διακοπές» είναι κατ’ όνομα διακοπές αλλά στην ουσία η πιο παραγωγική περίοδος για έναν δικαστικό λειτουργό, γεγονός το οποίο συμβάλλει καταλυτικά στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης. Την αντικειμενική αυτή πραγματικότητα την γνώριζαν και την σεβάστηκαν όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Η διαχείριση της πρωτόγνωρης κρίσης που πλήττει και τη χώρα μας, λόγω των τεράστιων κοινωνικών της συνεπειών, προϋποθέτει ενότητα και ομοψυχία από όλους. Οι Δικαστές και Εισαγγελείς στη Χώρα μας μάθαμε να εργαζόμαστε σε δύσκολες συνθήκες, με μεγάλο φόρτο εργασίας και χωρίς τις αναγκαίες υποδομές. Σταθήκαμε πάντα στο ύψος των περιστάσεων αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που απορρέουν από την ιδιομορφία της θέσης μας. Μπήκαμε στο στόχαστρο πολλών Κυβερνήσεων και διάφορων ΜΜΕ που ενεργοποιούν πετυχημένα τον κοινωνικό αυτοματισμό. Δε θα επιτρέψουμε όμως η κρίση αυτή να γίνει όχημα υλοποίησης σχεδίων απορρύθμισης της Δικαιοσύνης και εφαρμογής ιδεοληψιών για τον τρόπο λειτουργίας της. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν θεσμικά κεκτημένα, που υπηρετούν πρώτα τον πολίτη και μετά τους δικαστές και εισαγγελείς, αντικείμενο συναλλαγής για την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης έναντι χειμαζόμενων επαγγελματικών ομάδων. Η άμεση οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, που είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, είναι αυτοτελής υποχρέωση της Πολιτείας και αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του συστήματος τις μέρες που έρχονται. Είναι ώρα επαγρύπνησης και ευθύνης για όλους. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης θα τοποθετηθεί άμεσα το επόμενο διάστημα για το συγκεκριμένο ζήτημα…”

Η πλειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε άλλη ανακοίνωσή της καταγγέλλει και μεμονωμένα σενάρια συνωμοσίας και σκοπιμοτήτων τονίζοντας:

 

“Τούτες τις δύσκολες ώρες, που ο Λαός χειμάζεται, αυτές τις ώρες, που ολόκληρη η Ευρώπη μετρά χιλιάδες νεκρούς από τη μάστιγα του κορωνοϊού, τούτη τη στιγμή, που οι γείτονες χώρες της Μεσογείου ζουν μια ανείπωτη εθνική τραγωδία, τούτη την ώρα, που η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας αποτελεί το βασικό διακύβευμα όλων μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή της απέναντι σε μεμονωμένα σενάρια συνομωσίας και κάθε είδους σκοπιμότητες, θέτει ως βασική και μόνη προτεραιότητά της την έξοδο από την πρωτοφανή κρίση.

Υπό τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της Χώρας, εγγυητές των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, ασκώντας τα καθήκοντά τους μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο περιβάλλον από την καθημερινή απώλεια της ζωής εκατοντάδων συνανθρώπων μας και υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και έλλειψης συνθηκών κανονικότητας, εξακολουθούν, στο μέτρο του δυνατού, να αγωνίζονται για την απονομή του δικαίου και για την διαφύλαξη της κοινωνικής Δικαιοσύνης και συνοχής.

Χρήστος Νάστας, Πρόεδρος Εφετών

Νικόλαος Σαλάτας, Εφέτης

Στάθης Βεργώνης, Αντιεισαγγελέας Εφετών

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Γρηγόρης Κομπολίτης, Ειρηνοδίκης

Δημήτρης Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης”