Αρχική Ελλαδα “Ψήνεται” συμφωνία με την Τουρκία σε όλα…

“Ψήνεται” συμφωνία με την Τουρκία σε όλα…

1560

 

 

Οπως βλέπετε και διαβάζετε σε αυτό το δημοσιογραφικό μετερίζι δεν πολυασχολούμαστε με την καθημερινότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στη Συρία και στην περιοχή υδρογονανθράκων γυρω απο την Κύπρο και πιο μακριά.

Γιατί;

Διότι δεν συμβαίνει τίποτα σημαντικό πέρα απο βήματα για μια τελική συμφωνία ,η οποία θα δίνει και θα παίρνει απο την Τουρκία.

Πιθανόν να της δώσουν τα περισσότερα απο αυτά που ζητά στα σύνορα με τη Συρία για να επιστρέψουν και οι πρόσφυγες στις χώρες τους με ταυτόχρονο κλείσιμο συνόρων στα ανατολικά της Τουρκίας.

Στους υδρογονάνθρακες πιθανόν να υπάρξει μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης και το ερώτημα δεν είναι αν θα λάβει η Τουρκία ,μέσω του ψευδοκράτους,μέρος ,αλλά πόσο θα είναι αυτό.

Διότι τα κέρδη της Κύπρου δεν μπορούν να μην περιλαμβάνουν και το ψευδοκράτος,αφού η Κύπρος συζητά και συμφωνεί εξ ονόματος ολόκληρου του νησιού και σήμερα.

Επομένως το ζήτημα είναι πότε και πως θα εμφανισθεί μια τελική συμφωνία.

Βέβαιο είναι πάντως ότι οι ΗΠΑ θωρακίζουν την Ελλάδα στα σύνορα με την Τουρκία και ρυθμίζουν μαζί τα σύνορα στη Συρία,ώστε να στριμώξουν την Τουρκία και να συμφωνήσει στις λιγότερες δυνατές παροχές και ταυτοχρονα να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και να περιορίσει τις επαφές με τη Ρωσία.

Είναι βέβαιο πάντως ότι θα χρησιμοποιήσουν όσο μπορούν τον Ερντογάν ακόμα και με προβοκάτσιες για να δώσει “πατήματα” και στη συνέχεια θα έχει την τύχη που είχε ο Μόρσι κλπ.

Η τύχη που είχε ο Σαουδάραβας Κασόγκι,προστατευόμενος των τουρκικών μυστικών και φανερών υπηρεσιών,δείχνει το μέλλον καθώς δεν τον έσωσε ούτε το γεγονός ότι έγραφε στην “Ουάσιγκτον Πόστ”…

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτεριθκών Μάϊκ Πομπέο μίλησε με την γνωστή διπλωμαιτκή γλώσσα της καταδίκης μεν των τουρκικών προκλήσεων,αλλά πρακτικά μίλησε για “διπλωματική λύση στα οικονομικά θέματα”…

Μοιάζει η γλώσσα με εκείνη του 1974,όταν οι ΗΠΑ προσπαθούσνα να λύσουν αυτά που είχαν συμφωνήσει στο παρασκήνιο με κάθε πλευρά.Η διαφορά είναι ότι τώρα η Τουρκία είναι σε δυσμενέστερη θέση και δεν χρησιμοποιείται απο τις ΗΠΑ,όπως είχε χρησιμοποιηθεί το 1974.

Οι κυβερνήσεις στην Τουρκία τότε και σήμερα έχουν χαώδη διαφορά…