Αρχική Γυναικα Διακρίσεις σε βάρος ανδρών και γυναικών:43-91!

Διακρίσεις σε βάρος ανδρών και γυναικών:43-91!

2135

 

Τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» δείχνει ότι, το ισχυρό φύλο δέχεται αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα, είναι δέσμιο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και καταγράφει τους περισσότερους θανάτους στο χώρο της εργασίας.

Οι άνδρες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε 91 χώρες ενώ οι γυναίκες σε 43, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε 134 χώρες, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία οι άνδρες δέχονται τις περισσότερες διακρίσεις ενώ οι χώρες που είναι πιο εχθρικές για το ωραίο φύλο είναι η Ιταλία, το Ισραήλ και η Κίνα.

Στη λίστα με τις χώρες που είναι οι καλύτερες σε θέματα ισότητας, η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 38η θέση και η Κύπρος την 52η. Στη χώρα μας οι γυναίκες έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους άνδρες, με βάση πάντα τα αποτελέσματα της έρευνας. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν δείκτη ανισότητας των δύο φύλων για να κάνουν την αξιολόγησή τους λαμβάνοντας υπόψη τρεις παράγοντες: τις ευκαιρίες στην εκπαίδευσης, το υγιές προσδόκιμο ζωής και την γενική ικανοποίηση για τη ζωή.

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ και το Πανεπιστήμιο του Μισούρι- Κολούμπια και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Plos One».

Αναπτύσσοντας μία βάση δεδομένων που αποκρυπτογραφεί τις διακρίσεις μιας χώρας «Βασικός Δείκτης Ανισότητας των Φύλων (BIGI)», οι επιστήμονες διενήργησαν την έρευνα που δείχνει ότι, το μηδέν είναι ένα τέλειο αποτέλεσμα υποδεικνύοντας την απόλυτη ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων. Η Ιταλία βρίσκεται πιο κοντά στο μηδέν με βαθμολογία 0,00021 με τους εκπροσώπους του ισχυρού φύλου να ευνοούνται.

Για τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Ντέιβιντ Γκέρι από το Τμήμα Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μισούρι:

«Επιδιώξαμε να διορθώσουμε την προκατάληψη προς τα ζητήματα των γυναικών μέσα στα υπάρχοντα μέτρα και παράλληλα να αναπτύξουμε ένα απλό μέτρο που είναι χρήσιμο σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής τους ανάπτυξης ».

Η χώρα που θεωρείται ιδιαίτερα ευνοική για τις γυναίκες έναντι των ανδρών θεωρείται η Σαουδική Αραβία, με βαθμολογία -0,001554.

«Αν υπάρχει αρνητικό πρόσημο, αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη μεταχείριση κι εάν η βαθμολογία «BIGI» είναι θετική, δείχνει ότι τα αρσενικά δέχονται λιγότερες διακρίσεις», σχολιάζουν οι ερευνητές.

Για τον καθηγητή Στόετ, «κανένα υφιστάμενο μέτρο της ανισότητας των φύλων δεν μπορεί να αποτυπώσει πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άντρες, κατά συνέπεια δεν καταγράφεται πλήρως ο βαθμός με τον οποίο μία χώρα προάγει την ευημερία όλων των πολιτών της.

Για τους συντάκτες της μελέτης, οι πιο ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη της πραγματικής ισότητας των δύο φύλων, αν και υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα για τις γυναίκες.

Η ανισότητα ήταν πιο σημαντική στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, με το Τσαντ να είναι το κράτος στον πάτο της λίστας.

Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν επίσης ότι, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε λιγότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.