Αρχική Διεθνη Εγκλημα!Εστειλαν δεκάδες ανθρώπους να κάνουν “τουρισμό” ΜΕΣΑ σε κρατήρα ηφαιστείου που έβγαζε...

Εγκλημα!Εστειλαν δεκάδες ανθρώπους να κάνουν “τουρισμό” ΜΕΣΑ σε κρατήρα ηφαιστείου που έβγαζε καπνούς έκρηξης!

1689

 

 

Επι χρόνια πολλοί επιστήμονες έκρουαν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους επισκέπτες ηφαιστείων ,τα οποία δεν είναι “σφραγισμένα” επι αιώνες και γενικά για τις περιοχές που παρουσιάζουν σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα,έστω και αν ένα συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι ανενεργό για τεράστιο χρονικό διάστημα.

Μια κατ εξοχήν σεισμογενής και ηφαιστειογενής χώρα είναι η Νέα Ζηλανδία και τα γύρω νησιά της.

Ακριβώς ένα τέτοιο νησάκι,το λεγόμενο “Λευκό Νησί”,το οποίο δεν θα έπρεπε καν να κατοικείται(δεν λείπουν δα και οι έρημες εκτάσεις σε άλλα μέρη της Νέας Ζηλανδίας)όχι μόνο ήταν κατοικημένο ,με έστω 100 κατοίκους,αλλά είχε καθημερινά δεκάδες ή εκατοντάδες επισκέπτες σε …κρατήρες  ,ανενεργών μεν ,νέων δε ,ηφαιστείων.

Και τώρα βιώνουμε την τραγωδία ,την οποία έβλεπαν να έρχεται οι επιστήμονες.

Το μικρό ηφαίστειο ενεργοποιήθηκε,την ώρα που ΜΕΣΑ στον κρατήρα του(αλήθεια τι θα έβλεπαν εκεί;) ηταν δεκάδες τουρίστες,τους οποίους μετέφεραν εκεί ,παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 6 νεκροί και αγνοούνται δεκάδες άνθρωποι,μερικοί εκ των οποίων,άν όχι όλοι, δεν θα βρεθούν ποτέ,όπως δεν βρέθηκαν οι πολλοί της Πομπηίας…

Σύμφωνα με τις αρχές απο κρουαζερόπλοιο που μετέφερε τουρίστες δόθηκε κατάλογος 24 Αυστραλών που αγνοούνται και εικάζεται ότι εξαφανίστηκαν απο την έκρηξη του ηφαιστείου.

Στο ηφαίστειο που είχε ενεργοποιηθεί και το 2016 είχαν μεταβεί για τουριστικούς λόγους και γερμανοί τουρίστες,αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στοιχεία.

Στις 18 Νοεμβρίου, το Κέντρο Παρατήρησης της Νέας Ζηλανδίας « GeoNet» είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού από το ένα στο δύο. Το μέγιστο επίπεδο συναγερμού είναι πέντε. Ο λόγος για τον οποίο αύξησαν το επίπεδο συναγερμού ήταν η αύξηση της ποσότητας αερίου διοξειδίου του θείου που προέρχεται από το μάγμα του ηφαιστείου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Πριν από λίγες ημέρες, το κέντρο «GeoNet» είχε προειδοποιήσει ότι με βάση τις ενδείξεις που είχαν καταγράψει οι επιστήμονες, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος. Για το λόγο αυτό, τα τοπικά ΜΜΕ διερωτώνται πώς οι αρμόδιες αρχές άφησαν τους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί.

Αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι η αναγνώριση μεν του εγκλήματος,αλλά οι αρχές υποστηρίζουν ότι μοναδικοί υπεύθυνοι για την ασφάλεια των επισκεπτών-τουριστών είναι οι ταξιδιωτικοί συνοδοί…

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο του «GeoNet», Μπραντ Σκοτ, οι τουριστικοί οδηγοί της περιοχής είναι υπεύθυνοι για την εκτίμηση της κατάστασης, αν δηλαδή πράγματι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, γράφει η BILD

Μάλλον οι εταιρείες «πόνταραν» στο γεγονός ότι, το επίπεδο συναγερμού της «GeoNet» μπορεί να αυξηθεί και στη συνέχεια να μειωθεί.

Αρκετές εταιρείες σήμερα προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές για τους τουρίστες. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί περίπου 10 000 ταξιδιώτες.

Προφανές είναι ότι οι δηλώσεις σχετίζονται με τις τεράστιες αποζημιώσεις και τις ποινές που θα αντιμετωπίσουν στα δικαστήρια  οι εταιρείες διακίνησης τουριστών και οι υπεύθυνοι του νησιού…

Αργά το βράδυ της Δευτέρας πληροφορίες ανέφεραν ότι οι επισήμως αγνοούμενοι είναι 8 και οι επιβεβαιωμένοι νεκροί 6.Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές έχουν παραλάβει αρκετούς τραυματίες με εγκαύματα από το ηφαίστειο.