Αρχική Διεθνη Ερντογάν: Κρυφτούλι,άρρωστος ή έπιασε τόπο το τελεσίγραφο των ΗΠΑ;

Ερντογάν: Κρυφτούλι,άρρωστος ή έπιασε τόπο το τελεσίγραφο των ΗΠΑ;

2082
REFILE - REMOVING RESTRICTIONSA grouse sits Turkish President Tayyip Erdogan's head as he visits a facility of the Forest and Water Management Ministry in Rize, Turkey, August 14, 2015. Turkey's nationalist opposition made clear on Friday it would not roll over and back a minority government, making President Tayyip Erdogan's aim of taking the country to a snap election with the ruling party in control look increasingly difficult. Talks on forming a grand coalition between the AK Party and the main opposition CHP broke down on Thursday, making an autumn election almost inevitable and leaving the ruling party having to turn to the nationalist MHP for support. REUTERS/Stringer TPX IMAGES OF THE DAY

 

Είναι ένα ακόμα κόλπο του Ταγίπ Ερντογάν ο θόρυβος για εξαφάνισή του ή μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις;

Από την Προεδρία της Δημοκρατίας στην Άγκυρα ανακοινώθηκε επίσημα πως ακυρώθηκαν 39 προεκλογικές ομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν σε διάφορες περιφέρειες του μητροπολιτικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης.

Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε με δημοσιεύματα σε δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, τη «Yeni Safak» και τη «Sabah». Ταυτόχρονα, όμως, ανακοινώθηκε πως την Πέμπτη το πρωί, 13 Ιουνίου, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συζητήσει δύο συγκεκριμένα θέματα: α) τους S-400 και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και β) την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των υδρογονανθράκων.

Στο παρελθόν ο Ερνοτγάν με το βαθύ τουρκικό κράτος,δηλαδή τον πιστό σε αυτόν στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες έριχνε στη “διεθνή αγορά” σενάρια ασθένειάς του,σενάρια πραξικοπήματος και άλλα παρόμοια και στη συνέχεια ανέλυε ττα δεδομένα που προέκυπταν,μετρούσε εχθρούς και φίλους κλπ

Στο περασμένο πραξικόπημα που οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις και εκατοντάδες θανάτους,δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν που ήλεγχε την κατάσταση συνεχώς έκανε διάφορες προβοκάτσιες για να μετρήσει εχθρούς και φίλους.

Ευτυχώς για μας ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν απο τους πρώτους που έσπευσε να δηλώσει την προσήλωση της Ελλάδας στη νόμιμη ηγεσία της Τουρκίας.Δηλαδή στον Ερντογάν.

Προφανώς και ήταν ειλικρινές,αφού η Ελλάδα τα μεγαλύτερα προβλήματα τα είχε την στρατιωτική ηγεσία και όχι με τον Ερντογάν

Τα πράγματα όμως τώρα διαφέρουν ουσιωδώς.Η Τουρκία βρίσκεται σε οριακό σημείο στη δυτική νατοϊκή συμμαχία καθώς εκβιάζει για ενεργειακά στο Αιγαίο,για έλεγχο της περιοχής,απειλεί τη Δύση με πολεμικά επεισόδια κλπ.Οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ,όπως έγραψαν στην Ελλάδα με επίταση οι κ.κ.Παπαχελάς και Αθ.Ελις είναι πραγματικά οριακές και ο Α.Παπαχελάς έφτασε στο σημείο να προβάλει τον …Κ.Σημίτη γιατί ο Σημίτης ζήτησε να κάνουμε συνομιλίες με την Τουρκία για το Αιγαίο,τα ενεργειακά κλπ.

Πολλοί θυμούνται ότι ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας στρατηγός Χουλουσί Ακάρ που είναι συνεχώς στο προσκήνιο,αντί του Ερντογάν έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ.

Υπονοούν ότι θα μπορούσε να έχει …παραμερίσει τον Ερντογάν για να μην ολοκληρωθεί η ρήξη με τις ΗΠΑ,το ΝΑΤΟ,την Ευρώπη.

Τα πράγματα θα είναι πιο απλά,αν ΗΠΑ και Ρωσία τα έχουν βρει και δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους για την Τουρκία και τα οπλικά συστήματα.

Είναι κάτι πολύτιμο για τη Ρωσία η Τουρκία;

Οσο και αν αποτελεί η Τουρκία πύλη προς το Αιγαίο της Ρωσίας και μέχρι σήμερα που είναι στην αμερικάνικη ομπρέλα δεν είχε πρόβλημα.

Εξάλλου με τις πλάτες της Δύσης η Ρωσία απέκτησε αυτό που πράγματι είχε και ανάγκη και θεωρούσε κομμάτι της:Την Κριμαία.

Η Τουρκία δεν της είναι απαραίτητη,αν πρόκειται να χαλάσει τις σχέσεις με Ευρώπη(μεγάλη αγορά ρωσικών ενεργειακών και άλλων προϊόντων…)και τις ΗΠΑ με την οποία μοιράζουν και σήμερα ζώνες επιρροής σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Η Τουρκία έχει επίσης διαρρήξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ σε μέγιστο βαθμό και -ενοψει Ιράν- η Ρωσία δεν θέλει να αμφισβητηθεί πραγματικά η ασφάλεια του Ισραήλ απο κανέναν.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξαρτάται από τη συνομιλία που είχαν την Τετάρτη ,12 Ιουνίου, ο μόνιμος Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ.

Η εντελώς πρωτοφανής ανακοίνωση περί αναβολής των εμφανίσεων Ερντογάν μπορεί να συνδέεται με την εξέλιξη του καρκίνου απο τον οποίο έπασχε στο παρελθόν και ο οποίος πλήρη ίαση δεν έχει.Απλώς αντιμετωπίζεται με παράταση της κανονικής ζωής.

Οι εκτιμήσεις αυτές αξιολογούν το γεγονός ότι στο αχανές προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας ,ένα μεγάλο τμήμα έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο.

Τουρκία είναι.Ουσιαστικά μια “κοινοβουλευτική” δικτατορία.δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει γιατί δημιουργεί τεράστια οχυρά  για την ασφάλεια των κυβερνώντων.

Σε κάθε περίπτωση …κοντός ψαλμός .

Ο Ερντογάν και η εξουσία που έχει οργανώσει στην Τουρκία θα πρέπει να διαλέξουν κάποια στιγμή ΗΠΑ ή Ρωσία.Αν το δίλημμα είναι πραγματικό κατά την δική μας ανάλυση οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν τον έλεγχο που έχουν στην Τουρκία…