Αρχική Uncategorized ΗΠΑ: Ο Τζ.Πάϊατ θα είναι πρεσβευτής μας στην Αθήνα, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ως το...

ΗΠΑ: Ο Τζ.Πάϊατ θα είναι πρεσβευτής μας στην Αθήνα, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ως το 2020!..

1694

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

O Τζέφρι Πάϊατ θεωρείται ο πιο επιτυχημένος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα,μετά τον πόλεμο.

Ηρθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο των ενδο-διαβαλκανικών σχέσεων και των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Πριν έρθει είχε τη φήμη του διπλωμάτη που χαράσσει ο ίδιος δρόμος και εισηγείται την έγκρισή τους στα κεντρικά και όχι του διπλωμάτη που λέει στην κεντρική κυβέρνηση”πέστε μου τι να πω και τι να κάνω”.

Σε κρίσιμες στιγμές χάραξε απευθυνόμενος με άμεσο τρόπο στην Τουρκία “κόκκινες γραμμές”, ως προς την πολιτική της στο Αιγαίο και στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά ακολουθούσαν ανάλογες  παρεμβάσεις της κεντρικής αμερικανικής κυβέρνησης.

Με αποφασιστικότητα προώθησε την στενή συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ισραήλ.

Στα Βαλκάνια θεωρείται ο διπλωμάτης που επέβαλε στις ΗΠΑ την απόφαση να πιέσουν τα Σκόπια μέχρι το τέλος και να δεχθούν την συμφωνία,η οποία  σε άλλες συνθήκες θα προκαλούσε εμφύλιο στη γειτονική χώρα.Για να το πετύχει δεν δίστασε να χαράξει αμερικανική πολιτική, η οποία κατέληξε στον εξοστρακισμό ή την φυλάκιση του άλλοτε αγαπημένου παιδιού των ΗΠΑ Νίκολα Γκρούεφσκι,ο οποίος θεώρησε ότι μπορεί να επιβάλει την αμερικανική πολιτική που εκείνος επέλεξε και θα ακύρωνε στην πράξη μέρος της συμφωνίας της Γιάλτας στην περιοχή.

Αρκετοί ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία και σε άλλα κομματίδια πολέμησαν την συμφωνία ως “προδοτική”,τον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια βάση και μετά 30 ημέρες στην εξουσία ο Τζέφρι Πάϊατ βρήκε τον τρόπο να τους δείξει πως κάνουν κωλοτούμπες οι άφρονες.

Θεωρείται ο διπλωμάτης που “έπεισε” τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα να σταματήσει εντελώς τις επιθέσεις προς την Ελλάδα και θύμισε σε διάφορους Βαλκάνιους τσαρλατάνους ηγέτες ότι ακρογωνιαίος λίθος της Δύσης στην περιοχή με τη συμφωνία της Γιάλτας (ευτυχώς) ήταν και παραμένει η Ελλάδα.

Χθες και σήμερα υπήρξαν δυο σημαντικές εξελίξεις:

1.Στα Σκόπια τοποθετήθηκε επιγραφή στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,ότι είναι Ελληνας ηγέτης,κάτι αδιανόητο και στον πιο μετριοπαθή Σκοπιανό.

Εχει τόση μεγάλη σημασία ,ώστε κάποιοι έσπευσαν να βανδαλίσουν την επιγραφή,αλλά το αποτέλεσμα ήταν να γίνει γνωστή η τοποθέτησή της,η οποία είχε περάσει απαρατήρητη.

2.Στην Αθήνα η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι ο Τζέφρι Πάϊατ,όχι μόνο δεν θα αποχωρήσει,όπως διέδιδαν κάποιοι απο το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη,αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ήταν στα “θέλω” του Κυριάκου,αλλά ότι θα παραμείνει πρεσβευτής τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα.

Οσοι γνωρίζουν τα της αμερικανικής διπλωματίας σημειώνουν τη λέξη “τουλάχιστον” ως ενδεικτική των εξελίξεων.

Η θητεία των πρεσβευτών των ΗΠΑ είναι τριετής και κάποιοι επωφελούμενοι από αυτό τον γενικό κανόνα,υπολογίζοντας ότι θα έπαιρνε μετάθεση και ο Τζ.Πάϊατ διέδιδαν ότι οι ΗΠΑ θα μεταθέσουν τον πρεσβευτή τους “γιατί βοήθησε πολύ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλουν να ενοχληθεί ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με παράταση της θητείας του’.

Η παράταση μπορούσε να γίνει σιωπηρά.Επομένως αξιολογείστε τον λόγο για τον οποίο γίνεται με πανηγυρικό τρόπο,δηλαδή με δημόσια ανακοίνωση.

Για όσους πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ φοβούνται τη δυσαρέσκεια μεγαλοεπιχειρηματιών στην Ελλάδα ας διαβάσουν σε διπλανή στήλη τι έρχεται με την πανίσχυρη αμερικάνικη εταιρεία “Τζενεραλ Ελέκτρικ” μετά την συντριβή της πανίσχυρης ΕΝΡΟΝ ,την ισόβια κάθειρξη του Μάίντοφ, επικεφαλής του χρηματιστηριακού δείκτη και θα εξάγουν συμπεράσματα για το πως οι Αμερικανοί “σιτεύουν” και ανεβάζουν ψηλά όσους ετοιμάζουν για το “Θυσιαστήριο του Νόμου”…