Αρχική Ελλαδα Ηχηρά χαστούκια στην Τουρκία με την γενοκτονία Αρμενίων και κυρώσεις.

Ηχηρά χαστούκια στην Τουρκία με την γενοκτονία Αρμενίων και κυρώσεις.

1473
REFILE - REMOVING RESTRICTIONSA grouse sits Turkish President Tayyip Erdogan's head as he visits a facility of the Forest and Water Management Ministry in Rize, Turkey, August 14, 2015. Turkey's nationalist opposition made clear on Friday it would not roll over and back a minority government, making President Tayyip Erdogan's aim of taking the country to a snap election with the ruling party in control look increasingly difficult. Talks on forming a grand coalition between the AK Party and the main opposition CHP broke down on Thursday, making an autumn election almost inevitable and leaving the ruling party having to turn to the nationalist MHP for support. REUTERS/Stringer TPX IMAGES OF THE DAY

 

Μια ακόμα απάντηση πήραν όσοι διαδίδουν ότι η Τουρκία σημειώνει συνεχείς νίκες στο διεθνές προσκήνιο και αρνούνται να δουν ή να μεταδώσουν την μεγάλη εικόνα:μια Τουρκία που συνεχώς στριμώχνεται και απο τα δυτικά και απο τα ανατολικά και απο τα βόρεια συνορά της.

Η απάντηση ήρθα απο τα…δυτικά και το…φάρ Ουέστ.Εκεί,στις ΗΠΑ,Η βουλή των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία 406 βουλευτών(225 Δημοκρατικοί,181 Ρεπουμπλικάνοι)αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων με παράλληλη καταδίκη της Τουρκίας,ότι διέπραξε γενοκτονία.

Πολλοί διαδίδουν ότι αυτό έχει συμβολική μόνο αξία,αλλά κάθε άλλο παρά ακριβές είναι ,τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο.

Παντού η Τουρκία θα βρίσκει μπροστά της την Ιστορία της,δηλαδή την ενοχή της για γενοκτονία(1,5 εκατομ Αρμένιοι) και αυτό το στίγμα το έχουν ελάχιστα κράτη στον κόσμο και πάντως στον Δυτικό μόνο ο ναζιστικός άξονας και η Τουρκία.

Η αναγνώρισε αυτή έχει πρακτικές επιπτώσεις και στις σημερινές κακές σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και η Τουρκία πρέπει να λάβει στην πράξη αποφάσεις σχετικά με τον εξοπλισμό της απο τη Ρωσία και άλλες αγορές όπλων,και καθώς η Βουλή των Αντιπροώπων,εκτός της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ζητεί και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία,θα τεθούν πρακτικά ζητήματα για Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζικά και άλλα οικονομικά ιδρύματα της Τουρκίας.

Στα Ανατολικά και βόρεια σημειώθηκαν ήδη οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ Τουρκίας και Συριακού στρατού και αυτό θα πυροδοτήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία ,η οποία δεν έχει δίλημμα και θα στηρίξει την Συρία σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.

Κάθε άλλο λοιπόν παρά “τυπική και ανούσια” είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας και οι σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι θα έχει επιπτώσεις στις διεθνείς κινήσεις της Τουρκίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας έγινε την ημέρα μιας μεγάλης και θεαματικής γιορτής στην Τουρκία και χάλασε την πομπώδη εμφάνιση του Ερντογάν και τις δηλώσεις του για μεγάλη γαλάζια πατρίδα,δικαιώματα στην ανατολική μεσογειο κλπ

Μια ημέρα μετά την γιορτή και τις μεγαλοστομίες Ερντογάν το γερμανικό κρατικο πρακτορείο Ειδήσεων DPA(YoyGov)δημοσίευσε δημοσκόπηση σύμφωνα με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών θέλουν να εκδιωχθεί η Τουρκία απο το ΝΑΤΟ,ουσιαστικά απο την Ευρωδυτική της προοπτική.

Η στάση των Γερμανών έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έχουν στο έδαφός του έντονο τουρρκικό στοιχείο,Τουρκους στην καταγωγή βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου και επικεφαλής κομμάτων,σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλιστικά και σε αυτοκινητοβιομηχανίες και υπο το πρίσμα αυτό θα έπρεπε να έχουν φιλοτουρκική στάση.

Οι Γερμανοί καταδικάζουν τις τουρκικές δραστηριότητες στη Συρία,αλλά είναι προφανές ότι περισσότερο λαμβάνουν υπόψη τους την τουρκική “συμβολή” και απειλή ότι θα γεμίσει την Ευρώπη πρόσφυγες και μετανάστες,τους οποίους κρατάει τώρα στο έδαφός της και ζητεί δισεκατομμύρια ευρώ για την διαχείρισή τους.

Ακόμα και αν τα δώσει(που ήδη τα δίνει) αυτά τα δις η Ευρωπαϊκή ενωση ποιά εγγύηση και επίβλεψη έχει,ώστε να μην μεγαλώνει σιγά-σιγά αυτή η απειλή με κατάλληλη “συντήρηση” από την Τουρκία;

Ποιός επιβλέπει το αν η Τουρκία δεν συγκεντρώνει σκόπιμα τέτοιους πληθυσμούς για να απειλεί την ευρώπη  και να εισπράττει,χωρίς εγγύηση ότι δεν θα διοχετεύσει τελικά στην Ευρώπη ,όχι μετανάσταες,αλλά κατάλληλα εκπαιδευμένους για νέα “Μπατακλάν”;