Αρχική Αθλητικα Η Παγκόσμια ημέρα αυτισμού,ο Ντομινικ Γουίλκινς , ο Σάρας και ο ΠΑΟ

Η Παγκόσμια ημέρα αυτισμού,ο Ντομινικ Γουίλκινς , ο Σάρας και ο ΠΑΟ

1619

Tρεις πρώην παίκτες του ΠΑΟ στο μπάσκετ βρίσκονται στην επικαιρότητα για διαφορετικούς λόγους.

Ο διάσημος πρώην σταρ του ΝΒΑ Ντομινίκ Γουίλκινς ήταν η πρώτη “βόμβα” της οικογένειας Γιαννακόπουλου στο ευρωπαίκό μπάσκετ.Τον έφεραν από το ΝΒΑ και το Πάσχα του 1996 πήρε ο ΠΑΟ μαζί του το πρώτο από  τα 6 ευρωπαϊκά του πρωταθλήματα.

Ο Γουίλκινς συγκλόνισε με κείμενό του σε αθλητικο περιοδικό με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα προστασίας αυτιστικών.

Εχει δυο κόρες με ειδικές ανάγκες,η πρώτηστο φάσμα του αυτισμού.Εγραψε μεταξύ άλλων:

“…Aνυπομονώ ώστε να επιστρέψει το αγαπημένο μου παιχνίδι. Ένα οποιοδήποτε παιχνίδι που θα μπορούσε κανείς να επιλέξει και να παίξει… Ένα παιχνίδι που θα μπορούσε κανείς να απολαύσει, ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να ενώσει τους πάντες!

Όπως σκεφτόμουν όλα αυτά, ένιωσα για λίγο θλίψη. Για όσους δεν το γνωρίζουν έχω δυο παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η 22χρονη κόρη μου, Ντάνιελ βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και η 12χρονη κόρη μου, Τζότζο έχει δισχιδή ράχη. Το να έρχονται στο γήπεδο και να βλέπουν παιχνίδια ήταν πάντα μια πρόκληση για αυτές. Ο κόσμος, ο θόρυβος, τα φώτα, το βλέμμα όλων εκείνων που δεν μπορούν να καταλάβουν τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κορίτσια μου…

Έφτασα στο σημείο που έπρεπε να σταματήσω να τις πηγαίνω στο γήπεδο. Μπορούσα να δω την απογοήτευση και την φόβο τους, τον τρόπο που οι άνθρωποι τις έκριναν και δεν μπορούσαν να τις καταλάβουν, ξανά και ξανά… Δεν ήθελα να περνούν κάτι τέτοιο εξαιτίας μου…

Όπως έκατσα να δω το παιχνίδι στο Internet την περασμένη εβδομάδα, συνειδητοποίησα την κοινωνική απομόνωση που νιώθουμε όλοι πλέον, την αίσθηση ότι μας λείπει η ευκαιρία να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας σπορ, τις συναυλίες και τα άλλα events. Είναι κάτι που τα δυο παιδιά μου περνούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα…

Επομένως αύριο, στην Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (2/3) ας κάτσουμε μια στιγμή να τα σκεφτούμε όλα αυτά.

Το μπάσκετ θα επιστρέψει. Πιο δυνατό από πριν.

Η αίσθηση της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού θα εξαφανιστεί επιστρέφοντας στις κοινωνικές μας δραστηριότητες.

Όμως για εκείνους τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες, ο κόσμος θα μείνει ο ίδιος εκτός κι αν κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε, δείχνοντας αποδοχή και κατανόηση».

Οι δυο άλλοι είναι στην επικαιρότητα για αγωνιστικούς λόγους.

Ο πρώην παίκτης(και)του ΠΑΟ στο μπάσκετ Αλεξ Μάριτς έκανε δηλώσεις και λέει ότι ο μπασκετικός Παναθηναϊκός θέλει χτίσιμο απο την αρχή με προπονητή στον ΠΑΟ τον πρώην σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ και του ΠΑΟ και νυν εξαιρετικά επιτυχημένο προπονητή της Ζάλγκιρις Ράρας Γιασικεβίτσιους.

Μήνες τώρα,αν θυμάστε έχουμε γράψει ότι τον ΠΑΟ μπορεί να ξεκολλήσουν απο το σημείο που βρίσκεται μόνο πέντε ευρωπαίοι προπονητές περιοριστικά: οι Ομπράντοβιτς,Ιτούδης,Γιασικεβίτσιους,Σφαιρόπουλος και Μπαρτζώκας.

Κάποιος νέος,τύπου Βόβορα μοιάζει με αγορά λαχείου που δεν έχει κληρωθεί ακόμα…