Αρχική Ελλαδα Ιδρύθηκε τμήμα AHEPA Αγιος Ανδρέας στην Πάτρα.

Ιδρύθηκε τμήμα AHEPA Αγιος Ανδρέας στην Πάτρα.

2377
 Σήμερα σχεδόν όλοι οι Ελληνς γνωρίζουν το νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑΝΣ” της Θεσσαλονίκης.Λίγοι όμωως γνωρίζουν την ιστορία του και τις συνθήκες,υπό τις οποίες Ελληνες ομογενείς με υψηλά ανθρώπινα ιδεώδη κινητοποίησαν Ελληνες και Αμερικανούς να ιδρύσουν νοσοκομειακή μονάδα στη ρημαγμένη Ελλάδα του 1945.
Οι ΑΧΕΠΑΝΣ στο Συνέδριο τους στην Ουάσιγκτον το 1945, σε συνεργασία με την Ελληνική Οργάνωση Αρωγής αποφασίζουν να ιδρύσουν νοσοκομειακές μονάδες 300-400 κλινών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και φυσικά και στη Θεσσαλονίκη.  Υποστηρικτής της ιδέας ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται ο Καθηγητής Σαμαράς του Πανεπιστημίου, ο οποίος ήταν και μέλος της Οργάνωσης. Έτσι δόθηκε η αφορμή για το ξεκίνημα της ιστορίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Προσωπικότητες της ιατρικής όπως οι Τούντας,Σιγάλας συνέβαλαν στο ξεκίνημα του νοσοκομείου.
Στις ημέρες μας μια ακόμα οργάνωση ΑΧΕΠΑ με παρόμοιους σκοπούς ξεκίνησε στην Πάτρα.Εκεί, στις εγκαταστασεις του City Unity College έγινε η Ορκομωσια του Διοικητικου Συμβουλιου του τμήματος  AHEPA  Aγιος Ανδρέας με την συμμετοχή 34 νέων μελών παρουσία του Κυβερνήτη AHEPA Hellas κ. Ευστάθιου Κεφαλίδη, του Αντικυβερνήτη κ. Κώστα Βαρσαμη, μελών του ΔΣ της Περιφέρειας 25 ΕΛΛΑΣ www.ahepahellas.org και Προέδρων των τμηματων AHEPA από Ναυπακτο, Κοζανη, και Βολο.

Το Διοικητικο Συμβουλιο αποτελειται από τον κ. Δημητριο Χαρ. Μουτουση Προεδρο, τον κ. Ιωαννη Μουστο Αντιπροεδρο, τον κ. Παναγιωτη Γατοματη Γραμματεα, τον κ. Βασιλειο Ζαφειροπουλο Ταμια και τον κ. Χαραλαμπο Τραχανα Θεματοφυλακα.

H AHEPA  www.ahepa.org ιδρυθηκε στις ΗΠΑ το 1922 σημερα απαριθμει 40,000 οικογενειες μελη και εχει παρουσια στην Ελλαδα, τον Καναδα, την Αυστραλια, την Νεα Ζηλανδια, την Νοτια Αφρικη και αρκετες χωρες στην Ευρωπαικη Ενωση.

Με ιστορια 100 ετων προσανατολισμενη σε παραδοσιακες, καθαρες αξιες η αποστολή της οικογένειας AHEPA είναι να προωθήσει τον Ελληνισμό, την Εκπαίδευση, τη Φιλανθρωπία, την Πολιτική Ευθύνη, τον Θεσμό της Οικογένειας και την Ατομική Αριστεία