Αρχική Ελλαδα Ιστορικές υπογραφές στην Συμφωνία των Αγωγών, σε (μέγα;) κίνδυνο η συμφωνία των...

Ιστορικές υπογραφές στην Συμφωνία των Αγωγών, σε (μέγα;) κίνδυνο η συμφωνία των Πρεσπών,πρωτοφανής εκτέλεση Πέρση στρατηγού απο τις ΗΠΑ!..

1440

 

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Την ώρα που στην Αθήνα οι ηγέτες της Ελλάδας,του Ισραήλ και της Κύπρου υπέγραφαν την ιστορική συμφωνία δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED και ο κ.Μητσοτάκης δήλωνε ότι αυτός ο αγωγός έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ,της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσδοκά σύντομα να υπογράψει και η Ιταλία ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωνε ότι παραιτείται και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο.

Τυχαίο;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απο την πλευρά του ανακοίνωνε ότι συνομίλησε με τον Ερντογάν και του διαμήνυσε την αντίθεση των ΗΠΑ σε κάθε επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη,όπως αποφάσισε εσπευσμένα η τουρκική Βουλή…

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τράμπ ανακοίνωνε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την επέμβαση του συριακού στρατού στην περιοχή της πόλης Ιντλίμπ,στρατηγικής σημασίας στη Βόρεια Συρία.

Λίγες ώρες αργότερα οι ΗΠΑ απάντησαν με πρωτοφανή ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην επίθεση “διαδηλωτών” εναντίον της αμρικανικής πρεσβείας στο Ιράκ.

Εστειλαν ένα συστημένο πύραυλο και σκότωσαν τον Στρατηγό Σουλεϊμανί,επικεφαλής των Ιρανικών Δυνάμεων εκτός Ιράν.

Που βρισκοταν ο Σουλεϊμανί;Στο..ανεξάρτητο Ιράκ!!!

Είναι ο στρατηγός που έφυγε απο τη Συρία για να μην γίνει άμεσος στόχος των αμερικανών και ισραηλινών και οι Αμερικανοί θεωρώντας ότι η επίθεση διαδηλωτών είναι έργο του Ιράν ,με κίνηση ασυνήθιστα γρήγορη στην περιοχή,τον σκότωσαν με επίθεση ακριβείας,της οποίας το μήνυμα είναι “ξέρουμε κάθε στιγμή,ακριβώς που είστε και δεν εξαιρείται κανείς”…

Η επίθεση αυτή έγινε με προσωπική συνεργασία Τράμπ-Πενταγώνου,όπως ανακοινώθηκε επίσημα και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ανακοινωσε τη χαρά των ιρακινών για τον θάνατο του στρατηγού του Ιράν στη Βαγδάτη…Η επίθεση γίνεται και λίγες ώρες μετά την προσωπική συζήτηση που είχε ο τράμπ με τον Ερντογάν.

Η συζήτηση έρχεται λίγες ώρες μετά τα δημοσιέυματα και εκτιμήσεις αναλυτών (πχ γαλλική Μοντ) ότι υπάρχει κίνδυνος μιας ρωσοτουρκικής συμφωνίας να επιδιώξουν κοινά κέρδη στα πλαίσια μιας συνεργασίας στη Συρία και στη Λιβύη.

Η συνεργασία αυτή αν πράγματι προχωρήσει και δεν είναι “παιχνίδι” της Ρωσίας για να κάνει καλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ στην περιοχή θα ανατρέψει τα δεδομένα στην περιοχή.

Μπορεί να συμβεί αυτό;

Οι αγωγοί φυσικού αερίου κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα την συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ μετά τον παγκόσμιο πόλεμο,λόγω της τεράστιας σημασίας που τους αποδίδουν τόσο οι ΗΠΑ ,όσο και η Ρωσία.

Επομένως η δημιουργία άλλων αγωγών θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία μιας τέτοιας προσέγγισης με απώτερο σκοπό άλλους αγωγούς απο Τουρκία-Βουλγαρία κλπ

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ίσως είναι και απάντηση του Τράμπ στον Ερντογάν για το τι μπορεί να συμβεί σε Τούρκο στρατηγό που θα εμφανισθεί στη Λιβύη,χωρίς έγκριση των Αμερικανών…

Με την κίνησή του απο την πλευρά του ο Ζάεφ θέτει την Ευρώπη προ της ανάγκης για άμεσες αποφάσεις και δεν είναι καθόλου άσχετη με την δημιουργία των αγωγών απο την πλευρά της Μεσογείου,αλλά και απο την χερσαία λωρίδα,στην οποία οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία και εξήγγειλαν σχετική κρίσιμη επένδυση στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Ζάεφ θεωρεί οτι η Ευρώπη κακώς δεν έδωσε “εισιτήριο” στη χώρα του για την Ενωση και το ΝΑΤΟ και με τις εκλογές τον Απρίλιο πιέζει την Ευρώπη να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις,ώστε να τον βοηθήσει να εκλεγεί και να θέσει σε εφαρμογή και την συμφωνία των Σκοπίων,η οποία θα μπορούσε να τιναχτεί στον άερα στο τοπίο αυτό.

Αν συμβεί αυτό θα δούμε πολέμιους της συμφωνίας στην Ελλάδα να θρηνούν γιατί “‘χανεται” απο την πλευρά των Σκοπίων η συμφωνία που εκείνοι θεωρούσαν προδοσία…

Τα ύστερα του κόσμου ή η υποκρισία στο απόγειο;

Ολα αυτά σε εποχή, κατά την οποία οι ΗΠΑ μπάινουν σε εκλογές και ο Τράμπ σε προσωπικές περιπέτειες με την Δικαιοσύνη των ΗΠΑ.Αρα απρόβλεπτες ,ως ένα βαθμό,εξελίξεις…

Ενα μηνα πριν τις εκλογές στα Σκόπια η Ελλάδα θα έχει νέο πρόεδρο.

Εάν είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος η ψυχραιμία θα περισσεύει…

Αν επιλεγεί πρόεδρος άλλος, από Κόμματα πολέμιους της συμφωνίας, τι θα συμβεί με τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας;

Οι σκέψεις αυτές κάνουν ορισμένους,όπως τον πολύπειρο στα ελληνοαμερικανικά Α.Παπαχελά ,να ζητά με κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την επίσπευση της εκλογής προέδρου άμεσα,ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα σταθερότητα.

Προφανώς φωτογραφίζει την επανεκλογή του απόλυτα επιτυχημένου Προκόπη Παυλόπουλου.

Με πρόεδρο μη κοινής αποδοχής ποιά σταθερότητα;

Η αρθρογραφία στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ απο απόλυτα εχθρική προς τον Προκόπη Παυλόπουλο ,τώρα είναι στο 60% υπέρ της επανεκλογής του και προβάλλονται και αντίθετες θέσεις…

Φαντάζεστε κάποιον άλλο πρόεδρο να προταθεί και να ρωτάει στο διπλανό του “τι είναι αυτό το σταϊνμάγερ”;

Στο Ισραήλ ο Νετανιάχου,που υπέγραψε σήμερα την συμφωνία των αγωγών στην Αθήνα, με πολιτική κίνηση μετέθεσε στο μακρινό μέλλον τις δικαστικές έρευνες εναντίον του για διαφθορά ,ώστε το Ισράηλ να έχει πολιτική σταθερότητα σε αυτό το πολύ κρίσιμο,εν όψει όλων των παραπάνω ,χρονικό διάστημα.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας των αγωγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ,κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος ,αλλά και “κλίματος” με τον Προκόπη Παυλόπουλο και έδειξε αποφασιστικότητα,αλλά χωρίς προκλήσεις προς την Τουρκία ,σημειώνοντας ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας και απο τις συμφωνίες της κανείς δεν απειλείται.

Μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης τόνισε

«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα δύο πολύ καλούς φίλους.

Είναι το επιστέγασμα μιας στενής σχέσης» των τριών χωρών. Η Συμφωνία του Ζαππείου έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή διπλωματική, γεωστρατηγική, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αποτελεί συμβολή στην εισήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη διάθεση των κρατών προς τον σκοπό αυτό. «Θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο και ο αγωγός θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής, μακριά από ανέξοδους αναθεωρητισμούς. Ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στην αναμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημιουργία του αγωγού. Παράλληλα, η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στα ενεργειακά στη Μεσόγειο.Ο αγωγός αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και την γεωπολιτική σταθερότητα και αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των τριών κρατών να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε τη στήριξη της Ιταλίας για τον αγωγό, λέγοντας ότι προσδοκά ότι η Ιταλία θα γίνει το τέταρτο μέλος της προσπάθειας και πρόσθεσε:
“Δεν υπογράψαμε μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και τη συνεργασία των χωρών μας σε μια περίοδο κρίσιμη για την ασφάλεια. Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Τα τριμερή σχήματα δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους, υπό μία προϋπόθεση: να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δεν είναι ένας αγωγός οικονομικής πρόδου αλλά ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των χωρών της περιοχής»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους πρώην υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, Γιάννη Μανιάτη και Γιώργο Σταθάκη που ήταν παρόντες στην τελετή, οι οποίοι και συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.
Δηλώσεις ανάλογες έκανε και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης  και τόνισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία. Ο αγωγός, έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις χώρες και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ η οποία μετέχει στη χρηματοδότηση του έργου.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις και να ενισχύσει την αξία των πόρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή. Μάλιστα, ενέταξε την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας «στην κοινή θέση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας τη στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή». Μια πεποίθηση, όπως επισήμανε, «που συμμερίζεται και η πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, μέσω της ίδρυσης του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου από την Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».