Αρχική Uncategorized Σεισμός-τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Αλβανία-Ταρακούνησε Ηπειρο-Μακεδονία!

Σεισμός-τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Αλβανία-Ταρακούνησε Ηπειρο-Μακεδονία!

1498

 

Διαστάσεις τραγωδίας μεγάλης έκτασης παίρνει ο φονικός σεισμός στην Αλβανία.

Τα συνεργεία των αρχών και των κατοίκων ανασύρουν συνεχώς θύματα,νεκρούς η τραυματίες και οι αγνοούμενοι είναι ακόμα σε απροσδιόριστο αριθμό.

Ο σεισμός ανέδειξε ένα κράτος μπανανία,σε οργάνωση και κτιριακές υποδομές.Αποδεικνέυεται το “μπάχαλο” της Ελλάδας στα χουντικά και μεταχουντικά χρόνια όταν πολυκατοικίες έπεφταν σαν χαρτόνια γιατί οι κατασκευαές ήταν με δολοφονικές ελλείψεις.

Μεγάλο είναι το πλήγμα και στην ελληνιή μειονότητα,αλλά ιδιαίτερα στο Δυρράχιο.

Στην Αλβανία σπεύδει για συμαπράσταση ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

 

Ο αριθμός των νεκρών που αναφέρεται είναι τουλάχιστον 25 ,αλλά πολύ πιθανόν με την πάροδο των ωρών και της ημέρας να αυξηθεί.Ο σεισμός ταρακούνησε την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

Ιδού πως έγινε η πρώτη μετάδοση απο το ΖΟΥΓΚΛΑ:

 

 

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα 10 λεπτών στην Αλβανία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ο πρώτος ήταν 6,4R και σημειώθηκε στις 04.58 τα ξημερώματα της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή στην Αδριατική θάλασσα, κοντά στις αλβανικές ακτές και ειδικότερα στο Δυρράχιο.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων και το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Έπειτα από 10 λεπτά ακολούθησε σεισμός 5,3R με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Τίρανα και εστιακό βάθος επίσης στα 10 χλμ.

Ενδιάμεσα καταγράφηκε και δόνηση 5,1R περίπου στον ίδιο χώρο.

Δείτε ζωντανή εικόνα:

 

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο κατέρρευσαν πολυκατοικίες, ενώ τουλάχιστον 150 πολίτες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε κοντινά νοσοκομεία.

Ήδη τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες.

Υπάρχουν πληροφορίες για δύο νεκρούς.

Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει χτυπήσει την Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Πιερία, Κέρκυρα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αισθητός έγινε και σε πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου και της Κροατίας.