Αρχική Κοινωνικα “Κοιμήθηκε” ο “Απόστολος της Αμερικής” Εφραίμ της Αριζόνας.

“Κοιμήθηκε” ο “Απόστολος της Αμερικής” Εφραίμ της Αριζόνας.

1818

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Ο Εφραίμ (κατά κόσμον Ιωάννης Μωραίτης) μπήκε στον μοναχισμο στα 19 του χρόνια και πέρασε μεγάλο διάστημα στο Αγιο Όρος.

Ενα σοβαρό πρόβλημα στο πόδι του,τον έστειλε στις ΗΠΑ για θεραπεία.

Εκεί έμεινε για πάντα!

Κοιμήθηκε χθες στα 91 του χρόνια και η ρωσική κρατική τηλεόραση σε ένα μεγάλο ντοκυμαντέρ αφιέρωμα τον ονόμασε “Απόστολο της Αμερικής”!

την ώρα της αποχώρησης απο τα εγκόμσια άφησε πίσω του 19 Μοναστήρια στη Βόρεια Αμερική και η Μονή του Αγίου Αντωνίου στην έρημα της Αριζόνας μεταξύ της πρωτεύουσας Φοίνιξ και της πόλης Τούσον είναι το μεγαλύτερο Ορθόδοξο Μοναστήρι.

Χτίστηκε σε έκταση δυο χιλιάδων στρεμμάτων ,τα οποία αγοράστηκαν με τη βοήθεια ενός Ελληνα επιχειρηματία.

Το Μοναστήρι έφτασε σήμερα να είναι ο δεύτερος σε αριθμό επισκεπτών τόπος μετά το περίφημο “Γκάν Κάνυον”,τον εμπληματικό τόπο των ΗΠΑ και του πλανήτη.

Ανάλογη πορεία είχε στην Ελλάδα η Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Πριν μερικά χρόνια ήταν ένα εκκλησάκι που ίδρυσε η Μοναχή Μακαρία για το λείψανο του Μοναχού Εφραίμ.

Παρά τις κάποιες αμφισβητήσεις(με οικονομικό υπόβαθρο προφανώς,)εντός της Εκκλησίας σήμερα έχει ανακηρυχθεί Αγιος Εφραιμ και το Μοναστήρι υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο.

Πως κατάφερε να γίνει παρόμοιο στην έρημο της Αριζόνα στις ΗΠΑ;

Και σε αυτή την περίπτωση οι διηγήσεις ανθρώπων για θαύματα ,όπως για τον Αγιο Εφραίμ ,είναι πολλές:

“Είχα το παιδι μου στην εντατική του νοκοσομείου στη Νέα Υόρκη.Πήγα μια ημέρα,όπως συνήθως να το δω και το βρήκα να είναι καλά.Εκπληκτη το άκουσα να μου λέει ότι το βράδυ πήγε και προσευχήθηκε μαζί του ένας ιερέας και έγινε καλά.Θεώρησα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στις αιθσήσεις και το μυαλό του και αυτά τα είπα στη νοσοκόμα.Εκπληκτη άκουσα τη νοσοκόμα να μου λέει ότι είχε δει τον ιερέα! Στην εντατική βέβαια δεν επιτρέπεται να μπαίνει κανείς,πως μπήκε ιερέας;Της έδειξα φωτογραφίες και αναγνώρισε τον Εφραίμ,τον ιδρυτή και ηγούμενο της Μονής Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα.Σύντομα διαπιστώσαμε ότι ο Εφραίμ βρισκόταν στη Μονή και δεν είχε μετακινηθεί στη Νέα Υόρκη”.

Τέτοιες διηγήσεις συνοδεύουν τον Εφραίμ για χρόνια και είναι οι ζωντανοί λόγοι για τους οποίους η Μονή έγινε ένα τεράστιο κέντρο  χριστιανικής και ανθρώπινης αειφορίας και με κέντρο τη Μονή αυτή, που βλέπετε σε φωτογραφίες, δημιουργήθηκαν άλλες 17 Μονές στις ΗΠΑ,και μάλιστα στη Νέα Υόρκη ,στο Σικάγο,στη Φλόριντα.Αλλες δυο Μονές έγιναν στον Καναδά.

Η λαμπρή φήμη του Εφραίμ απλώθηκε τόσο πολύ ώστε Ελληνες απο διάφορα μέρη των ΗΠΑ πήγαν και εγκαταστάθηκαν σε ακίνητα κοντά στο Μοναστήρι και μεταξύ αυτών και ένας εστιάτορας που ήταν κοντά στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και μετά την επίθεση έφυγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα δίπλα στη Μονή,στην Αριζόνα.

Σε εκείνους που έσπευσαν στον Εφραίμ(στη φωτογραφία πάνω) ο νέος Αρχιεπίσκοπος των ΗΠΑ ,Ελπιδοφόρος.

Σε εκείνους που …προσέκρουσαν στον Εφραίμ ο Αντώνης Διαματάρης.Είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών που παραιτήθηκε(αντικαταστάθηκε ήδη από τον Κωνστ.Βλάσση) σοκάροντας την κοινή γνώμη με το βιογραφικό(ανύπαρκτο πτυχίο) και το επιχειρηματικό(δάνεια απο την Εθνική τράπεζα,δραστηριότητες και μετά την υπουργοποίηση του) μέρος.

Ο Αντώνης Διαματάρης είχε αρνητική θέση για τον Εφραίμ της Μονής Αγίου Αντωνίου ,αποτελώντας μια καθόλου τυχαία “μοναδική” μειοψηφία.Τυχαίο;

Η κοίμηση του Εφραίμ έγινε πρώτο θέμα σε εφημερίδες,κάτι που δεν κατάφερε ο Διαματάρης,ούτε με την σκανδαλώδη παραίτησή του!