Αρχική Ελλαδα Κορονοϊός:Η Ευρώπη κήρυξε πόλεμο,κλείνει σύνορα και οι επιστήμονες κάνουν ήδη πειράματα με...

Κορονοϊός:Η Ευρώπη κήρυξε πόλεμο,κλείνει σύνορα και οι επιστήμονες κάνουν ήδη πειράματα με νέο εμβόλιο!

1344

 

 

Πόλεμος!

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κλείνει τα εξωτερικά σύνορα προς όλους και για όλους και Αστυνομία και Στρατός θα περιπολούν στους δρόμους για να μην κυκλοφορούν πολίτες άσκοπα και μαζί!

Τον πόλεμο “κήρυξε” με 20λεπτο διάγγελμά του ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν,αλλά ο πόλεμος πια φαίνεται να γίνεται πόλεμος όλων των μορφών!

Στο διάγγελμά του μίλησε για τον “αόρατο εχθρό που προελαύνει”

Όσα εφαρμόζει τώρα στη Γαλλία,όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 160(τρίτη ευρωπαϊκή χώρα σε θανάτους μετά Ιταλία και Ισπανία) ο πρόεδρος Μακρόν εφαρμόζονται  ήδη στην Ιταλία και την Ισπανία ,ενώ παρόμοια μέτρα φαίνεται να ετοιμάζουν και στις ΗΠΑ,όπου ο Πρόεδρος Τράμπ λειτουργεί σαν εκκρεμές.Απο τη θέση της πλήρους χαλαρότητας και της μη λήψης μέτρων πάει στην άλλη άκρη και οι πολίτες τον αγνοούν!

Σήμερα δήλωσε ότι μπορεί η επιδημία να τραβήξει μέχρι τον Αυγουστο,ενώ στην Ευρώπη ,οι επιστήμονες περιμένουν να καμφθεί οριστικά τον Μάϊο,ακόμα και χωρίς ειδικό εμβόλιο ή ειδικό φάρμακο.

Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση απαγόρευσε και τις λειτουργίες σε συνεργασία φυσικά με την Ιερά Σύνοδο.Πολεμικού περιεχομένου δηλώσεις έκανε και η πολιτική ηγεσία στη Γερμανία.

Στο χώρο της Επιστήμης οι επιστήμονες δεν έχουν ίδιες φωνές,ενώ πληθαίνουν ρεπορτάζ ότι ήδη χορηγείται εμβόλιο σε εθελοντές που έχουν κατασκευάσει διάφορες εταιρείες στις ΗΠΑ,την Αυστραλία ή τη Γερμανία.

Ηδη εμφανίζεται και δεύτερη περίπτωση (η κτηνίατρος Ντε Ρόσσα) στην Ιταλία που δηλώνει ότι γύρισε πίσω από την διασωλήνωση και τον θάνατο,που όπως λέει,είχε δει να έρχεται…

Η επιστημονική κοινότητα στο σύνολό της έχει συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις να πάρουν αυτά τα πολεμικά μέτρα,δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας,ώστε να μην μεταδοθεί ο κορονοϊός.

Στην Ελλάδα ακολουθείται το μοντέλο της πλήρους απαγόρευσης συναθροίσεων σε μικρούς χώρους και γιαυτό έκλεισαν και οι αθλητικοί χώροι,έστω και αν οι άνθρωποι θα κρατούσαν κάποιες αποστάσεις.

Ωστόσο σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση προβλήθηκε ρεπορτάζ απο λαϊκή αγορά,όπου στις οθόνες φαίνονταν άνθρωποι να συνωστίζονται μπροστά σε πάγκους,αρμόδιος να δηλώνει ότι πρέπει ο κόσμος να πηγαίνει …ελεύθερα γιατί ο χώρος είναι ανοιχτός κλπ

Κάνουμε αναφορά σε δυο διαφορετικές θέσεις επιστημόνων.

Ο ένας υποστηρίζει ότι ο πανικός και τα μέτρα είναι αδικαιολόγητος και επίσης και τα τόσα ακραία μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο γάλλος Gilbert Deray μεταξύ άλλων  διαφωνώντας με τα αυστηρά μέτρα καραντίνας στην Ευρώπη δήλωσε και τα εξής:

“φοβάμαι ότι αυτός ο ιός δεν είναι παρά ο καθρέφτης μιας κοινωνίας ολοκληρωτικά κατακερματισμένης που οδηγεί στην σύγκρουση του ατόμου και της αδιαφορίας με το συλλογικό καλό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό…Ανησυχώ για τους προπάτορές μας που είναι ήδη μόνοι και δεν πρέπει ούτε να τους δούμε ούτε να τους αγγίξουμε από τον φόβο ότι θα τους σκοτώσουμε.Θα πεθάνουν πιο γρήγορα αλλά από τη μοναξιά

Αντίθετα ο Ελληνας καθηγητής Φαρσαλινός σε κείμενό του (ZOYGLA.GR) αμφισβητεί τα έως τώρα στοιχεία και θεωρεί ότι ο κορονοίός έχει απλωθεί πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε και στην Ελλάδα!

Θεωρεί μάλιστα ότι μπορεί να είμαστε χειρότερα και από την Ιταλία και δεν το ξέρουμε.

Μεταξύ άλλων γράφει:

“Η Ιταλία δεν αντιμετωπίζει απλά μια δραματική εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά παράλληλα έχει τεράστια θνητότητα. Είναι όμως απορίας άξιο γιατί άλλες χώρες έχουν σημαντικά μικρότερη θνητότητα. Με βάση τα χθεσινά (15 Μαρτίου) στοιχεία, η Νότια Κορέα παρουσιάζει 7 φορές μικρότερη θνητότητα και η Γερμανία 35 φορές μικρότερη θνητότητα λόγω κορωνοϊού από την Ιταλία. Οι τεράστιες διαφορές δεν μπορούν να εξηγηθούν από τη γήρανση του πληθυσμού, όπως αρκετοί έσπευσαν να συμπεράνουν. Πράγματι η Ιταλία έχει μεγαλύτερης ηλικίας πληθυσμό σε σχέση με τη Νότια Κορέα, όχι όμως σε σχέση με τη Γερμανία. Δεν μπορεί λοιπόν η ηλικία να εξηγήσει τη δραματικές διαφορές στη θνητότητα.

Η απάντηση στην απορία δίνεται αν κοιτάξει κανείς την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάθε χώρα. Εκεί παρουσιάζονται εντυπωσιακές διαφορές. Ενώ το 59.7% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία ήταν άνω των 60 ετών (η πλειοψηφία δηλαδή), μόλις το 21,0% των κρουσμάτων στην Νότια Κορέα και το 15,5% των κρουσμάτων στην Γερμανία ήταν της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στην Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορωνοϊό. Αντίθετα, στην Ιταλία το ποσοστό των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 80 ετών είναι σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το ποσοστό του γενικού πληθυσμού με ηλικία άνω των 80 ετών. Είναι γνωστό ότι η θνητότητα αυξάνει σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά στη θνητότητα μεταξύ των χωρών.

Γιατί όμως φαίνεται μόνο στην Ιταλία ο κορωνοϊός να προσβάλει περισσότερο τους ηλικιωμένους ενώ δεν συμβαίνει αυτό στη Γερμανία και στη Νότια Κορέα; Η εξήγηση είναι απλή: διότι η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να εντοπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων, και κρούσματα που ανακοινώνει είναι πλασματικά…”

Ο κ.Φαρσαλινός υποστηρίζει επίσης τα εξής:

“…Για να ελέγξεις μια επιδημία απαιτούνται 2 βασικές προϋποθέσεις:

-Ο εντοπισμός και η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων.

-Η απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τους υγιείς.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας και ήδη χάνουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και καταγραφής των κρουσμάτων, κυρίως στις νέες ηλικίες. Αυτόματα χάνουμε και τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Κάνουμε το κρισιμότερο λάθος, κι ίσως αυτό αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς. Η απομόνωση γεωγραφικών περιοχών και το lock-down δεν φτάνουν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, απλά θα το παρατείνουν χρονικά.Απαιτείται αλλαγή στάσης τώρα. Απαιτείται επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού και λειτουργία των εργαστηρίων όλο το 24ωρο.

Απαιτείται παρέμβαση στην κοινότητα, να βρούμε τα κρούσμα και να τα ελέγξουμε, να ετοιμάσουμε κέντρα διαλογής για συντεταγμένη προσέλευση και συλλογή δειγμάτων. Πρέπει πάση θυσία να βρεθούν και να διαγνωσθούν όλα τα κρούσματα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν… χθες!


 

Χωρίς διάγνωση και εντοπισμό των κρουσμάτων είναι αδύνατο να ανακοπεί οποιαδήποτε επιδημία μεταδιδόμενου νοσήματος. Ας μάθουμε από τα λάθη της Ιταλίας, όσο είναι νωρίς.

Η Ιταλία είναι πολύ κοντά σε σενάριο ανοσίας της αγέλης (herd immunity), δηλαδή σε προσβολή του πολύ μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Αυτό είναι και η συνειδητή απόφαση και στρατηγική της Αγγλίας με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της. Κάποιοι χαρακτήρισαν την απόφαση του ως «παρανοϊκά τρελή», και εκφράζουν φόβους ότι η Αγγλία «οδεύει προς τη μακάβρια πρωτιά του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, από τον κορωνοϊό». Εμείς φαίνεται ότι δεν έχουμε αυτή τη στρατηγική, οφείλουμε όμως να αντιληφθούμε άμεσα ότι οδεύουμε προς σενάριο ανοσίας της αγέλης. Πρέπει να αλλάξουμε τακτική ΤΩΡΑ! Αλλιώς, ας το πάρουμε απόφαση κι ας μας ενημερώσουν επίσημα ότι εφαρμόζουμε τέτοια στρατηγική.

Και μια τελευταία σημείωση. Οι οργανισμοί Δημόσιας Υγείας όλων των χωρών οφείλουν να παράσχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που συλλέγουν (δημογραφικά στοιχεία ασθενών, παράγοντες κινδύνου, επιπλοκές, έκβαση κλπ) για την επιστημονική κοινότητα. Η ανάλυσή τους θα μας δώσει πολύτιμα στοιχεία για την επιδημία. Τα δεδομένα αυτά δεν είναι πνευματική ιδιοκτησία κανενός.