Αρχική Κοινωνικα Μείζον πρόβλημα το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Μείζον πρόβλημα το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

1374

Γράφει ο Κώστας Ντέμος
Το προσφυγικο-μεταναστευτικό εξελίσσεται σε πρόβλημα τόσο μείζον,ώστε να μοιάζει ασφαλής η πρόβλεψη ότι ως πρόβλημα δεν θα πάψει ποτέ να είναι σοβαρό έως σοβαρότατο.
Οι πρόσφυγες από τους πολέμους που γίνονται στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι οικονομικοί μετανάστες δεν θα σταματήσουν να έρχονται στη χώρα μας.Κατ αρχήν με σκοπό να συνεχίσουν προς τον Ευρωπαϊκό παράδεισο.Αλλά και να μείνουν στην Ελλάδα ως σχέδιο Β το προτιμούν αντί της επιστροφής.Εστω και στη Μόρια…
Οι πρώτοι (πρόσφυγες) θέλουν να ξεφύγουν από το θάνατο που παραμονεύει για τους ίδιους και τα παιδιά τους από μια βόμβα, απο μια νάρκη αλλά και από θερμοκέφαλους αιμοδιψείς.
Οι δεύτεροι(μετανάστες) έρχονται για να γλυτώσουν το θάνατο όχι από πολέμους, αλλά από τη δίψα, τη πείνα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης μεγάλων περιοχών του πλανήτη.
Με αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν, το συγκεκριμένο κεφάλαιο, δεν θα κλείσει ποτέ.
Η Ελλάδα
Εμείς είμαστε μια χώρα που γερνάει πάρα πολύ γρήγορα και αν δεν παρθούν μέτρα είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι συνταξιούχοι θα είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους νέους. Επίσης πολλοί φοβούνται ότι στα επόμενα χρόνια που έρχονται, οι γεννήσεις των προσφύγων και των μεταναστών που ήδη υπερκαλύπτουν τις γεννήσεις των ελληνικών οικογενειών, θα προκαλέσει δυσαναλογία στον πληθυσμό…
Τα ζητήματα που συνθέτουν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολλά με παραλλαγές που δεν μπορούμε καν να τις προβλέψουμε.
Εδώ λοιπόν έρχονται οι πολιτικοί οι οποίοι πρέπει να πάρουν μέτρα που ίσως και να μην είναι δημοφιλή. Επειδή τα μέτρα ίσως είναι σκληρά γι αυτό έχουμε και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, που αντί να δίνουν λύσεις, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Χώρια που χάνεται η ουσία σε ατέρμονες συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά.
Από την αρχή που άρχισαν οι ροές των προσφύγων – μεταναστών να πυκνώνουν έπιασαν εξ΄ απήνης όλο το σύστημα, παρόλο που τα “σύννεφα έδειχναν ότι έρχεται τυφώνας”.
Έτσι, δεν έγιναν σωστές καταγραφές
Δεν διαχωρίστηκαν οι πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες
Δεν διαχωρίστηκαν βάση των δεξιοτήτων που είχαν, με αποτέλεσμα γιατροί, μηχανικοί κλπ, αντί να τους εκμεταλλευτεί με την καλή έννοια του όρου το κρατικό μας  σύστημα, τους τοποθέτησε στο…”σωρό”, μαζί και με εγκληματικά στοιχεία, χάνοντας έτσι μια μεγάλη ευκαιρία.
ΜΚΟ και φορείς
Διάφοροι φορείς όπως και ΜΚΟ διαχειρίστηκαν έναν πακτωλό χρημάτων από την ΕΕ που ανέρχεται σε 1,69 δισ. ευρώ και ήταν χρήματα βοήθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 10 Οκτωβρίου 2018.
Ερωτήση: Γιατί δεν φτιάχτηκαν ΣΩΣΤΟΙ καταυλισμοί με τουαλέτες, με νερό, με υποδομές που να μπορεί να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι…σαν άνθρωποι;
Απάντηση: …
Αφομοίωση
Η κατάσταση σήμερα είναι περίπλοκη ειδικά στη Νότια Ευρώπη, επειδή ο παράγοντας του θρησκευτικού φανατισμού των ισλαμιστών γεννά φόβους στις κοινωνίες, οι οποίες δεν είναι “εκπαιδευμένες” σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Έτσι, λόγω  του ότι στη συντριπτική πλειοψηφία  οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες είναι Μουσουλμάνοι και κάποιοι από αυτούς φανατικοί, οι τοπικές κοινωνίες δύσκολα τους δέχονται και κυκλωμένοι από την εσωστρέφεια πολλές φορές δεν τους θέλουν ούτε σαν εργατικά χέρια…
Βέβαια πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Το δύσκολο για την κυβέρνηση είναι να αποφασίσει, για όσους απορριφθεί η αίτηση για να χαρακτηρισθούν πρόσφυγες, την απέλασή τους γιατί μπήκαν παράνομα στη χώρα μας.
Και είναι δύσκολο γιατί δεν μπορεί να υλοποιήσει την όποια απόφασή της επειδή πρέπει να συνεννοηθεί πρώτα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία μας δίδει κονδύλια ,μας έδωσε …Επίτροπο και το πρόβλημα όλο δικό μας…