Αρχική Διεθνη Μπόρις Τζόνσον:Ενας πολύ χρήσιμος καραγκιόζης με όνομα βαρύ σαν Ιστορία…

Μπόρις Τζόνσον:Ενας πολύ χρήσιμος καραγκιόζης με όνομα βαρύ σαν Ιστορία…

2193

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

 

Οπως ήδη έχετε παρατηρήσει δεν ασχολούμαστε με τις καθημερινές παραστάσεις του Μπόρις Τζόνσον και το διαβόητο BREXIT,δηλαδή την έξοδο ή όχι της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα ,καθώς θα είναι η πρώτη έξοδος απο την Ένωση και μάλιστα μιας χώρας που πήρε πάνω της την αντίσταση στη γερμανοποίηση της Ευρώπης απο τις χιτλερικές ορδές.

Θα απομονωθεί η Βρετανία και θα πάρει ρεβάνς η Γερμανία;Η μήπως η έξοδος θα είναι η απαρχή και άλλων αποχωρήσεων;

Και αν έτσι γίνει μόνη κερδισμένη δεν είναι η Γερμανία που θα κρατάει κάποιες χώρες ,έστω σε μικρότερη Ενωση;

Η μήπως οι άλλες θα τσακίσουν την γερμανική οικονομία και διαυτού του πλήγματος θα περιορίσουν την γερμανική επέκταση;

Είναι πολύ πρόωρο να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα,αν και σε μερικά είναι προφανής η απάντηση και συνυπολογίζουμε την στοχευμένη αμερικανική πολιτική περιορισμού των γερμανικών πολυεθνικών δια των αποκαλύψεων.Η ΖΗΜΕΝΣ,η Βογκσβάγκεν,οι εταιρείες οπλικών συστημάτων,η ΝΟΒΑΡΤΙΣ είναι το “δείγμα” αυτής της πολιτικής και θυμίζουμε ότι γερμανικές εταιρείες είχαν εξαγοράσει ιστορικές βρετανικές με παράλληλη προσπάθεια να υποσταλεί η “οικονομική σημαία” στο ΣΙΤΥ του Λονδίνου και να ανέβει στην Φραγκφούρτη.

Δεν είναι πρόωρο όμως να αξιολογήσει κανείς την προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να βγάλει τη Βρετανία ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

Είναι προφανές ότι θα αποτύχει.

Η Βρετανία είναι μια αυτοκρατορία με τεράστια ιστορία στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Μπόρις Τζονσον διαθέτει ένα όνομα με μεγάλη ιστορική διαδρομή ,αλλά ο ίδιος δεν έχει το εκτόπισμα του οικογενειακού ονόματος.Αντίθετα μάλιστα το εκτόπισμά του είναι το εκτόπισμα πολιτικού καραγκιόζη.Πριν συμπληρώσει μήνα στην πρωθυπουργική κατοικία ,όπου πήγε να ωθήσει τη Βρετανία στην έξοδο αποχώρησε απο την κυβέρνησή του ο …αδελφός του ,λέγοντας ότι διαφωνεί με την έξοδο και θέλει ξανά δημοψήφισμα.

Είναι το ίδιο που ζητούν και οι Εργατικοί και είναι τόσο προφανές ότι αυτό θα γίνει στο τέλος.Και επίσης είναι τόσο προφανές ότι το νέο δημοψήφισμα θα λέει ΟΧΙ στην έξοδο γιατί δεν μπορεί η Ευρώπη να αφεθεί σε γερμανικά χέρια,όταν μάλιστα το γερμανικό(εν πολλοίς) ακροδεξιό κόμμα πλησιάζει στην εξουσία…

Ο Τζόνσον,ο Φάρατζ και άλλοι βρετανοί πολιτικοί ήταν εξαιρετικά χρήσιμοι για την επιτυχία της παράστασης.

Ομως στην πολύ σοβαρή παράσταση αυτοί είχαν το ρόλο του πολιτικού καραγκιόζη, γιατί αυτό είναι το προσωπικό τους πολιτικό διαμέτρημα.Εξαιρετικά χρήσιμοι για να…αποτρέψουν το BREXIT ,είτε εν γνώσει τους,είτε απο την αφέλειά τους.

Πολλοί λένε και γράφουν ότι ο Τζόνσον έφτασε στο προσκήνιο επειδή έκανε δημοσιογραφία και διαυτής δημαγωγία.

Δεν είναι έτσι.Ο Τζόνσον είχε την στήριξη ως νεαρός φέρελπις απο την ίδια τη Μάργκαρετ Θάτσερ.Και προέρχεται απο οικογένεια με βαριά ιστορική διαδρομή και ρόλους στην προσπάθεια της Βρετανίας να κρατήσει την αυτοκρατορία της με τον έλεγχο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτή την προσπάθεια παγίδευσε την Ελλάδα και την οδήγησε στην Μικρασιατική Καταστροφή,όταν όλοι οι άλλοι,Γάλλοι,Λένιν-Ρωσία-Αμερικανοί-Γερμανοί θέλησαν να αναχαιτίσουν την βρετανική προέλαση δια των ελληνικών στρατευμάτων…

Οταν ηττήθηκε ο ελληνικός στρατός άρχισαν οι εκκαθαρίσεις των υποστηρικτών αυτής της εκστρατείας.

Ο παππούς του Μπόρις Τζόνσον που είχε βασικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή για λογαριασμό της Βρετανίας βρήκε φρικτό θάνατο τον Νοέμβριο του 1922 με λιντάρισμα απο “αγανακτισμένο πλήθος”,δηλαδή σαν αυτό το πλήθος που λιντσάρισε τον Μητροπολίτη της Σμύρνης,και άλλους σημαίνοντες Ελληνες και Αρμένιους απο το 1915 μέχρι το 1955.

Πάντα αρωγοί σε αυτά ήταν “γερμανοί ειδικοί” και σε αρκετές περιπτώσεις και Γάλλοι με την διακριτική αποχή των Αμερικανών που απλά ήθελαν να περιορίσουν την βρετανική επιρροή(ίδετε Κύπρο…) και να διαδεχθούν οι ίδιοι τη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον

Ιδού πως κατέγραψε την πορεία του ΜπόριςΤζόνσον και της οικογένειάς του η “Χαφιγκτον”:

Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφφελ Τζόνσον (αγγλ. Alexander Boris de Pfeffel Johnson) γεννήθηκε στη στις 19 Ιουνίου του 1964 στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς του μέλη μεγαλοαστικών οικογενειών διαφορετικών όμως πολιτικών πεποιθήσεων. Ο πατέρας του Στάνλεϊ Τζόνσον ήταν συντηρητικός, ενώ η μητέρα του προερχόταν από μια αριστερή οικογένεια διανοουμένων.

Η τούρκικη καταγωγή

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο παππούς του πατέρα του λεγόταν Οσμάν Κεμάλ και ο προπάππους του Αλή Κεμάλ, ένας Κιρκάσιος Τούρκος δημοσιογράφος και ποιητής ο οποίος διετέλεσε για τρεις μήνες, το 1919, υπουργός Εσωτερικών στη κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της οποίας τότε ηγείτο ο Νταμάτ Φερίτ Πασά. Ο Αλή Κεμάλ παντρεύθηκε την αγγλοσουηδή Γουίνφρεντ Μπραν, την κόρη του Φρανκ από το γάμο του με την Μάρκαρετ Τζόνσον. Στα τέλη του 1909 η Γουίνφρεντ γέννησε στην Αγγλία το Οσμάν Γουίνφρεντ Κεμάλ, είχε προηγηθεί ακόμη ένα παιδί η Σέλμα, όμως λίγο μετά τη γέννα πέθανε. Ο Αλή το 1912 επέστρεψε στην Τουρκία όπου ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε ακόμη ένα παιδί. Όμως εκεί τον περίμενε ένα τραγικό τέλος καθώς εναντιώθηκε στους νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ, όπως επίσης εναντιώθηκε στις σφαγές κατά των Αρμενίων. Επίσης ήταν ένας από τους εμπνευστές της Ingiliz Muhipler Cemiyeti (Αγγλόφιλη Κοινότητα), η οποία ήταν υπέρ της αγγλικής επιρροής στην Τουρκία. Στις 4 Νοεμβρίου του 1922 ο Αλή Κεμάλ απήχθη ενώ ήταν σε ένα κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και ενώ τον μετέφεραν για να δικασθεί στις 6 Ιουνίου ένα οργισμένο πλήθος τον λίντσαρε με ξύλα,πέτρες και μαχαίρια, του διέλυσαν το κρανίο με ένα ρόπαλο και τον κρέμασαν σ΄ένα δέντρο.

ali kemal bey

Εν τω μεταξύ ο γιος του ο Οσμάν μεγάλωνε με τη θεία του στην Αγγλία η οποία του άλλαξε το όνομα σε Γουίλφρεντ «Τζόνι» Τζόνσον αποποιούμενη την τουρκική καταγωγή του.

Ο Οσμάν, που έγινε Γουίλφρεντ Τζόνσον, παντρεύτηκε την Ιρένε Τζόνσον  (Irène Johnson το γένος Γουίλιαμς) νόθα κόρη του πρίγκηπα Παύλου της Βυρτμβέργης και έκαναν τον Στάνλεϊ πατέρα του Μπόρις. Αξίζει να σημειωθεί ο Παύλος ήταν προ- προ- προπάπος της Ειρήνης και ως εκ τούτου η ίδια ήταν απόγονος του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας Γεωργίου του Δεύτερου. Βάσει αυτού του γενεαλογικού δένδρου ο Τζόνσον ίσως να συνδέεται με τις περισσότερες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και φέρεται ως έβδομος ξάδελφος του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πατέρας του Μπόρις, ο Στάνλεϊ, υπήρξε ευρωβουλευτής των Συντηρητικών και υψηλόβαθμο στέλεχος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και της Παγκόσμιας Tράπεζας. Επόμενο ήταν ο γιος να ακολουθήσει τον πατέρα.

 

Ο Μπόρις

Ο Μπόρις Τζόνσον φοίτησε στα καλύτερα πανεπιστήμια. Δηλαδή στο Ίτον και στο Balliol College της Οξφόρδης όπου έκανε κλασικές σπουδές. Από εκεί, την ίδια περίοδο, πέρασαν διάφορες προσωπικότητες που αργότερα διετέλεσαν στελέχη του συντηρητικού κόμματος όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ως φοιτητής διετέλεσε μέλος της αδελφότητας των Old Etonians, της πιο παλιάς αδελφότητας του πανεπιστημίου, που είναι γνωστή για τις ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνουν, τους βανδαλισμούς και το έθιμο που έχουν αφού δειπνούν σε κάποιο εστιατόριο έπειτα από ένα όργιο φαγητού και οινοποσίας να το καταστρέφουν και στη συνέχεια να αποζημιώνουν τον ιδιοκτήτη.

Το 1986 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης (Oxford Union).

Μετά το πανεπιστήμιο ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στο The Times, στη συνέχεια έγινε ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για την εφημερίδα Daily Telegraph. Στα άρθρα που έγραφε για τη βρετανική εφημερίδα αρχίζει να εκφράζει έντονα τον ευρωσκεπτικισμό του. Από το 1994 έως το 1999 αρχισυντάκτης στην ίδια εφημερίδα και από το 1999 έως το 2005 αρχισυντάκτης στο Spectator. Τα άρθρα του, λένε πολιτικοί αναλυτές, είχαν σαν αποτέλεσμα να «κλέψει» το προνόμιο έκφρασης του ευρωσκεπτικισμού από την αριστερά και να το προσφέρει στη δεξιά παράταξη. Μάλιστα η Μάρκαρετ Θάτσερ είχε δηλώσει πως ο Τζόνσον ήταν ο αγαπημένος της αρθρογράφος.

Η πένα του αιχμηρή δεν διστάζει να καταφερθεί εναντίον μειονοτήτων και της LGBT κοινότητας, χαρακτηρίζοντας το γάμο ομόφυλων ζευγαριών παρωδία. Όμως η αφοσίωσή του στη δημοσιογραφία του κόστισε το γάμο του, αλλά σύντομα, το 1993 ξαναπαντρεύτηκε την παιδική του φίλη, τη δικηγόρο Μαρίνα Γουίλερ. Όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με τη δημοσιογραφία «κυνηγά» και την πολιτική του καριέρα.

To 2001 εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος της πόλης Χένλι το 2004 και διορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα πολιτισμού και στη συνέχεια σκιώδης υπουργός της αντιπολίτευσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τον Μάιο του 2008 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος του Λονδίνου και επανεκλέχθηκε το 2012 την περίοδο που διεξήχθησαν οι επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το 2015 ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε στις βρετανικές εκλογές και εξελέγη βουλευτής και ήδη οι φήμες τον ήθελαν να «παίζει» επιθετικά για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Το 2016 ενόψει δημοψηφίσματος για την συμμετοχή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Μπόρις Τζόνσον υπήρξε από τους πρωτεργάτες της νικηφόρας πορείας υπέρ της αποχώρησης. Την ίδια χρονιά ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού των Εξωτερικών.

Στις 9 Ιουλίου του 2018, υπέβαλε την παραίτηση του, καθώς διαφώνησε με το σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαική Ενωση, το οποίο χαρακτήρισε πολύ ήπιο, λέγοντας πως, « το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση και ότι η χώρα οδεύει προς ένα μισο-Brexit».

Θα μπορούσε ένας γόνος αυτής της οικογένειας να διαλύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα,κόντρα στη θέληση όλων των άλλων ισχυρών;

Προφανώς όχι.

Ομως ήταν πολύ χρήσιμος καθώς έδωσε χρόνο με τα καμώματά του να γίνουν άλλες “επιχειρήσεις”,οι οποίες οδήγησαν στον περιορισμό της Γερμανίας και έτσι θα πάψει να υπάρχει και λόγος για εξόδους χωρών…Δεν φτάσαμε ακόμα εκεί,αλλά προς τα εκεί οδεύουμε…