Αρχική Ελλαδα Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ-η Ελλλάδα κερδίζει τον διπλωματικό “πόλεμο” με τον Ερντογάν>

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ-η Ελλλάδα κερδίζει τον διπλωματικό “πόλεμο” με τον Ερντογάν>

1413

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Ο Ταγιπ Ερντογάν για αλλού ξεκίνησε,δηλαδή μια προσπάθεια να καταστήσει  τη βόρεια Κύπρο “συνδικαιούχο” στους υδρογονάνθρακες της περιοχής και κατέληξε σε προαναγγελία  στρατιωτικής εκστρατείας νεο-οθωμανικού Τύπου στη Λιβύη,χώρα ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη,(Ιταλία) τις ΗΠΑ(δολοφονία πρεσβευτή της συν πετρέλαια) και Ρωσία.

Στην ίδια παγίδα(εξαγωγή-επίδειξη δύναμης εκτός συνόρων) είχε πέσει ο Σαντάμ του Ιράκ και ο Μόρσι της Αιγύπτου πριν καταλήξουν εκεί που όλοι γνωρίζουμε.

Και τότε η διεθνής κοινότητα αρχικά είχε αντιδράσει με πανομοιότυπο τρόπο ,με αυτόν που αντιμετωπίζει τον Ερντογάν.Δηλαδή ανακοινώσεις,συνεδριάσεις οργάνων κλπ.

Μερικοί τις έβλεπαν ως χλιαρές αντιδράσεις που θα “ενθαρρύνουν” την επιθετικότητα,αλλά κάθε άλλο αυτό είναι στην ουσία,όπως αποδείχθηκε(και θα αποδειχθεί) εκ του αποτελέσματος.

Δεν πρέπει κανείς να παρασύρεται από τους (οφειλόμενους) υψηλότερους τόνους της(εκάστοτε) Αντιπολίτευσης σε τέτοια θέματα,ούτε να κρίνει με πολιτικά η προσωπικά κριτήρια την στάση σε εθνικά θέματα.

Απέναντι στην Τουρκία δεν είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης,ούτε η Μαρέβα μητσοτάκη,την οποία ορισμένοι έφτασαν(κακώς) να επικρίνουν αυτές τις ημέρες γιατί έκανε μια οφειλόμενη για συζυγο πρωθυπουργό εμφάνιση ανθρωπιστικού χαρακτήρα στο(κρατικό και καλό) νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Απέναντι(πρέπει να)είναι η Ελλάδα και μέχρι σήμερα δια του πρωθυπουργού της και του Υπουργού Εξωτερικών κρατάει στάση σύνεσης και σωφροσύνης και στοιχίζεται με τις ισχυρότατες συμμαχικές δομές στις οποίες ανήκει.Δηλαδή της ευρωπαϊκής Ενωσης,των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Ηδη του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κάθετες δημόσιες ανακοινώσεις τοποθετήθηκε δίπλα στην Ελλάδα και απέναντι στην Τουρκία.Το ίδιο και το Συμβούλιο Υπουργών.Οι ΗΠΑ και με δημόσια ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών πήραν θέση απέναντι στις τουρκικές πράξεις και χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα τζέφρι Παϊατ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καιαφού εξήρε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης σε πολλούς τομείς με γλώσσα που υπερβαίνει την συνήθη διπλωματική τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.

Τέτοιες τοποθετήσεις δεν υπήρξαν ούτε στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου το 1974 ,όταν οι ΗΠΑ φραστικά δήλωναν “να αυτοσυγκρατηθούν οι δυο χώρες”,αλλά ουσιαστικά ήταν ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην Ελλάδα, η οποία με πραξικόπημα-προβοκάτσια της Χούντας επιχείρησε αλλαγή ουσιαστική στο νησί-κράτος και οι ΗΠΑ βρήκαν(προετοίμασαν ουσιαστικά) την ευκαιρία να πάρουν τη θέση της Βρετανίας ,ελέγχοντας μέσω Τουρκίας τις εξελίξεις.

Οι υψηλοί τόνοι της Αντιπολίτευσης μπορεί να ωφελήσουν,αλλά στην κυβερνητική πλευρά ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ σε τέτοιες περιόδους.

Το ίδιο ισχύει και για τα ΜΜΕ,εκτός και αν παίζουν άλλα παιχνίδια με ή χωρίς την πραγματική θέλησή τους.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει πολεμική δύναμη να υποστηρίξει τις εταιρείες πετρελαίου (ΕΝΙ) που ανέλαβαν έργα γεωτρήσεων κλπ και αυτό έπεται ίδιας ανακοίνωσης της Γαλλίας.Η Γερμανία απουσιάζει σε αυτά όχι γιατί το θέλει,αλλά γιατί αυτό επέβαλε η ήττα της στο παγκόσμιο πόλεμο…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή ,την ημέρα της (επίσημης)ανακοίνωσης ότι στις 7 Ιανουαρίου 2020 θα γίνει δεκτός για επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον δεινώς δοκιμαζόμενο και πολύ εξασθενημένο ως ηγέτη,Ντόναλντ Τράμπ.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε απο το Κογκρέσσο που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί,ότι ο Τράμπ θα γίνει ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται απο το Κογκρέσσο με καθαίρεση στη Γερουσία.Η περίπτωσή τυ όμως είναι μοναδική γιατί κατηγορείται ότι ενεργούσε με ατομικά,οικογενειακά συμφέροντα προς όφελος της Ρωσίας και σε βάρος της Ουκρανίας.

Στη Γερουσία αυτή η καθαίρεση δεν θα περάσει ,γιατί αν περάσει προ των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα,το οποίο ελέγχει την Γερουσία,θα αυτοκτονήσει πολιτικά.

Προφανώς η διαδικασία αυτή θα επηρεάσει την καλή προσωπική σχέση που διατηρεί ο Ντόναλντ Τράμπ με τον γαμπρό του Κούσνερ με την οικογένεια (πατέρα-γυιό) Ερντογάν.

Σε καμία περίπτωση ,σε αυτή την χρονική συγκυρία,δεν μπορεί να επηρεάσει ανρητικά για την Ελλάδα.Το αντίθετο μάλιστα…

Υπο το πρίσμα αυτό πρέπει να δει κανείς τις κινήσεις Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να πάρει μερίδιο υδρογονανθράκων ,κάτι που σαφώς το είχαν ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ οι Αμερικανοί στην Τουρκία και την υπόσχεσή αυτή είχε επιβεβαιώσει σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά το 1998 ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπέρνς.

Η υπόσχεση αυτή μάλιστα είχε “κοπεί” στην τελική προβολή,προφανώς γιατί οι ΗΠΑ από τότε είχαν εισηγήσεις για αλλαγή πολιτικής.Αυτήν την αλλαγή,σε βάρος της Τουρκίας,ζούμε σήμερα και πρέπει να την διαχειριστούμε με σύνεση και σωφροσύνη,αφού η Τουρκία θα είναι (απειλητικός) γείτονας στους αιώνες των αιώνων…

Επομένως ανάλογα πρέπει να αξιολογούμε δηλώσεις του Ερντογάν όπως”η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός που, την έχει τρελάνει”…

Η κίνηση με την Τουρκία φαίνεται πως όξυνε τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υπέγραψε τη συμφωνία με τον Ερντογάν, μοιάζει πιο αδύναμος από ποτέ, καθώς οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ που τάσσεται κατά της συμφωνίας προελαύνουν πλέον προς την Τρίπολη.

Εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν η κατάληψη της Τρίπολης να είναι ζήτημα ημερών.

Αποκορύφωμα: Σήμερα υπουργός του Ερντογάν(Τσαβούσογλου) έφτασε στο σημείο να πει ότι η Τουρκία θα διώξει τις ΗΠΑ από το τουρκικό έδαφος και την (σημαντικότατη παλαιότερα…) βάση του Ιντσιρλίκ!