Αρχική Uncategorized Ο “πριγκιψ” Τζόκοβιτς νίκησε τον “βασιλιά” Φέντερερ στο Γουίμπλεντον!

Ο “πριγκιψ” Τζόκοβιτς νίκησε τον “βασιλιά” Φέντερερ στο Γουίμπλεντον!

2561

Ενα συγκλονιστικό τετράωρο στο φημισμένο Γουίμπλεντον με τον φιλέλληνα και πρώτο αυτή τη στιγμή στον όσμο τενίστα Νοβακ Τζόκοβιτς και τον Ελβετο Ρότζερ Φέντερερ,τον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών.

Ο “Νόλε” έγινε πρίγκιπας του Λονδίνου κερδίζοντας στο Γουϊμπλεντον και τις τρεις φορές ,που βρέθηκαν αντίπαλοι τον “βασιλιά” του Λονδίνου Φέντερερ .

Το κοινό με την πλευρά του Φέντερερ και για την ιστορία του και γιατί δεν είναι…Βαλκάνιος.

Στο τέλος ο Τζόκοβιτς,αφού αποδοκιμάστηκε ελαφρά…έως μέτρια απο το κοινο,όταν αμφισβήτησε(δίκαια) φάσεις έσκυψε… μάσησε γρασίδι και ευχαρίστησε το Θεό,την ώρα που η μητέρα του κόντευε να φάει άθελά της τον σταυρό που κρεμόταν στο στήθος της και τον είχε συνέχεια στα χείλη της…

Ο Φέντερερ είναι πάντως ο άνθρωπος με όλα τα ρεκόρ στο Γούϊμπλεντον και τα περισσότερα ρεκόρ στο τένις.

Προηγείται με 20 γκραν σλάμ,τον ακολουθεί ο Ναδάλ με 18 και ο Τζόκοβιτς έφτασε τα 16…

Στις κερκίδες όλη η αγγλική αφρόκρεμα και ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλλιαμ ,αν και απο τα μέσα περίπου του τελικού ήταν εκεί με την συζυγο Κέϊτ,αλλά κανένα άλλος μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν βρέθηκε εκεί.Αλλωστε όταν πάει κάπου ο Ουίλλιαμ ,δεν πάνε άλλοι για να μην μπερδεύονται οι κάμερες.

Οι ειδικοί αποκαλούν τους τελικούς που κρίνονται στο πέμπτο σετ επικούς και αυτός ήταν ένας ακόμα επικός μέχρι τον επόμενο.

Ο Νόβακ έπαιρνε αγχωρικά σετ με 7-6 και προηγούνταν με 1-0 και 2-1 αλλά ο Φέντερερ ισοφάριζε με άνετα δικά του 6-2 και 6-4.

Στο πέμπτο ο Νόβακ φάνηκε ότι θα κέρδιζε για τρίτη φορά καθώς έκανε μπρέϊκ και προηγήθηκε με 4-2.Ομως αγχώθηκε και έχασε τα δυο επόμενα με εύκολα διπλά λάθη στα σερβίς του.

Είχε και την ευκαιρία  του όταν προηγήθηκε με 6-5 και είχε πλεονέκτημα και ματς πόϊντ,αλλά τα έχασε και ο Φεντερερ με την βοήθεια της πρώην τενίστριας συζύγου του Μιροσλάβα Βάβρινετς (έχουν μαζί 4 παιδιά με δυο δίδυμες γεννήσεις πρώτα κορίτσια και μετά αγόρια) έφτασε και πάλι στην ισοπαλία 6-6 που πάει την αγωνία στο κατακόρυφο.

Ο Φεντερερ φάνηκε ότι θα κέρδιζε στο τέλος όταν έκανε μπρέϊκ στον Τζόκοβιτς και το γήπεδο ετοιμαζόταν να τον στέψει βασιλιά του Γουϊμπλεντον.Ο Νόβακ όμως …έπεσε απο την Ακρόπολη και έμεινε όρθιος.Οχι μόνο ισοφάρισε,αλλά και προηγήθηκε και τα νεύρα εκατομμυρίων τηλεθεατών και χιλιάδων θεατών εντός και εκτός του κεντρικού κόρτ του Γουϊμπλεντον είχαν τεντώσει.

Η κυρία Φέντερερ είχε …μαυρίσει απο την αγωνία της,ο πατέρας του χοροπηδούσε φορώντας πάντα το διαφημιστικό καπελλάκι με την επιχείρηση της οικογένειας,η μητέρα του Τζόκοβιτς ήταν πιο ψύχραιμη για ώρες,αλλά είχε κάποιες στιγμές που έτρωγε νύχια…

Περιέργως οι κάμερες δεν έδειξαν καθόλου την συζυγο του Τζόκοβιτς,την Γελένα ,με την οποία έχουν δυο μικρά παιδιά και ,όπως και οι Φέντερερ απο ένα ίδρυμα διαχείρισης των πολλών χρημάτων τους.

Στην απορία μας απάντησε ο Τζόκοβιτς μετά το παιχνίδι και είπε ότι η συζυγός του και η κόρη του είναι στο Λονδίνο(τους έστειλε φιλιά απο την κάμερα…) αλλά δεν μπορούσαν να είναι στο γήπεδο.

Ο Φέντερερ είχε τα παιδιά του και παραπονέθηκαν ότι το αργυρό πιάτο πιάνει μεγαλύτερο χώρο απο το….χρυσό!

Ο αγώνας τους  που κράτησε 4 ώρες και 48 λεπτά πριν πάνε στο καινούργιο απο φέτος σύστημα τάϊ-μπρέϊκ.Μέχρι εκείνη την στιγμή είχε ισοφαρίσει τον μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό  των 4 ωρών και 48 λεπτών μεταξύ Ναδάλ-Φεντερερ το 2008 και ηττημένο τον Φέντερερ μετά απο πέντε συνεχόμενους νικηφόρους τελικούς στο Γουϊμπλεντον. Η τελική διάρκειά του ήταν ακριβώς 4 ώρες και 55 λεπτά…

Ετσι και με το νέο σύστημα ο τελικός ήταν πράγματι ο επικότερος όλων αφού ξεπέρασε τις 4 ώρες και 48 λεπτά.

Ο μεγαλύτερος αγώνας με το παλαιό σε διάρκεια στο Γουίμπλεντον κράτησε …τρεις ημέρες αφού χρειάστηκαν 11 ώρες αγωνιστικές ώρες μεταξύ του Άϊσνερ και του Μαχούτ. ΟΙ Τζόκοβιτς και Φέντερερ έκλεισαν στο πέμπτο σετ στα…

Οι ‘Αϊσνερ και Μαχούτ έκλεισαν στο …70-68!Και αυτό γιατί στο πέμπτο σέτ χρειάζεται διαφορά δυο γκέϊμ για να τελειώσει.

Στις λεπτομέρειες λοιπόν ο Τζόκοβιτς στα 32 του έχασε απο  τον Φέντερερ που βαδίζει τα 38 και μάλλον έρχεται η κάμψη απο του χρόνου…Νικησε σε 9 Γουίμπλεντον…

Στο τέλος με τις δηλώσεις τους και τις φιλοφρονήσεις τους ήταν και οι δυο υπέροχοι!

 

Το Γουίμπλεντον είναι η “πηγή” του τένις από το οποίο σήμερα κερδίζουν πλείστοι τεράστια ποσά.

Εκεί διεξήχθη για πρώτη φορά το 1877, με διοργανωτή τον Παναγγλικό Σύλλογο Τένις και Κρόκετ, σ’ ένα χώρο που βρισκόταν δίπλα στην οδό Γουόρπλ του Γουίμπλεντον. Τη χρονιά εκείνη έγινε μόνο το τουρνουά των ανδρών, στο οποίο συμμετείχαν 22 παίκτες. Ο πρώτος γύρος ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου και ο τελικός έγινε στις 19 Ιουλίου, με αντιπάλους τον Σπένσερ Γκορ και τον Γουίλιαμ Μάρσαλ. Έπειτα από αγώνα, που διήρκεσε μόλις 48 λεπτά, ο Γκορ επιβλήθηκε άνετα του Μάρσαλ με 3-0 σετ (6-1, 6-2, 6-4), ενώπιον 300 θεατών.

Το 1884 προστέθηκαν τα τουρνουά γυναικών, διπλού ανδρών και γυναικών, και από το 1913 το τουρνουά του μικτού. Το 1905 έγινε διεθνές, ενώ από το 1922 οι εγκαταστάσεις του μεταφέρθηκαν δίπλα στην οδό Τσερτς του Γουίμπλεντον, όπου παραμένουν έως σήμερα. Μέχρι το 1967 στο Γουίμπλεντον συμμετείχαν μόνο ερασιτέχνες τενίστες, ενώ από τον επόμενο χρόνο άνοιξε και στους επαγγελματίες.

Οι Άγγλοι υπερηφανεύονται για το τουρνουά τους, όχι όμως και για τις επιδόσεις των αθλητών τους. Από την εποχή του Φρεντ Πέρι το 1936 είχαν να πανηγυρίσουν κατάκτηση τίτλου από αθλητή τους και το κατάφεραν μόλις το 2013 μ’ ένα σκωτσέζο, τον Άντι Μάρεϊ. Στις γυναίκες καμία βρετανίδα δεν έχει σηκώσει το βαρύτιμο έπαθλο από το 1966, όταν νικήτρια του Γουίμπλεντον αναδείχθηκε η Βιρτζίνια Γουέιντ.