Αρχική Θέμα ΜΝΗΜΗ!Σαν σήμερα εξοντώθηκαν απο τους Γερμανούς πάνω απο 55.000 Ελληνες,εβραϊκού θρησκεύματος!

ΜΝΗΜΗ!Σαν σήμερα εξοντώθηκαν απο τους Γερμανούς πάνω απο 55.000 Ελληνες,εβραϊκού θρησκεύματος!

1520

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο ειδεχθέστερο έγκλημα που γνώρισε η ανθρωπότητα.Το Ολοκαύτωμα.

Το 2005, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η σημερινή ημέρα,η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό την αφύπνιση της κοινωνίας ώστε να μην επαναληφθούν ξανά όσα βίωσε η ανθρωπότητα την περίοδο του Ναζισμού.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώθηκε από τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.
Ο φόρος αίματος Ελλήνων εβραϊκού θρησκεύματος είναι απο τους υψηλότερους στην Ευρώπη στα στρατόπεδα αυτά ,όπου ανθρωποειδή συγκέντρωναν με απόλυτα ύπουλο τρόπο,ενδεικτικό της “γενναιότητας” συνανθρώπους και μέχρι τη στιγμή που τους οδηγούσαν στους “φούρνους αερίων” του έλεγαν ότι απλώς πάνε σε αίθουσα για ομαδικό μπάνιο…
Και στην Ελλάδα μέχρι την τελευτραία στιγμή Γερμανοί,αλλά και συνεργάτες τους Ελληνες δοσίλογοι πολλοί εκ των οποίων επι κατοχής πλούτισαν με δωροδοκίες γερμανών ή πλιάτσικο σε περιουσίες ή μαυαραγοριτισμό παραπλανούσαν γείτονες ,με τους οποίους ζούσαν δεκαετίες και τους “εδιναν” στους Γερμανούς.
Ειδικά στη Θεσσαλονίκη,στη Βέροια και στα Γιάννενα σχεδόν το σύνολο των εβραϊκού θρησκεύματος Ελλήνων με το ζόρι η παραπλανητικά παραδόθηκαν σε γερμανικά τρένα απο ανθρωποειδή που ήξεραν ότι δεν θα έχουν επιστροφή οι ως τότε γείτονες και φίλοι.
Αρκετοί βέβαια ήταν και εκείνοι που συμπαραστάθηκαν.
Το 97% των εβραϊκού θρησκεύματος Θεσσαλονικέων,κάππου 45.000 συγκεντρώθηκαν με το ζόρι ή παραπλανητικά στο κέντρο της πόλης,φορτώθηκαν σε τρένα καταναγκαστικά,χωρίστηκαν μάνες απο παιδιά και συγγενείς μεταξύ τους και κατέληξαν στους φούρνους μετά απο βασανιστήρια που δεν χωράει ανθρώπινος νους.

Κι όμως…Σε αυτή τη χώρα,στην οποία οι Γερμανοί δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ απο επιστροφές,στην οποία χιλιάδες άλλοι Ελληνες χριστιανικού θησκεύματος κατακρεουργήθηκαν εντός Ελλάδας ή σε γερμανικά στρατόπεδα ανθίζουν φασιστικά Κόμματα με πρότυπα τους…γερμανούς ναζιστές.Οργάνωσαν μάλιστα και κοινές φασιστικοναζιστικές γιορτές στο κέντρο της Αθήνας σε διπλανή πολυκατοικία απο εκείνη που έζησε και πέθανε η τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο στην Στουρνάρη και Πατησίων…

epa000351930 PA file photo dated May 1945 of German SS men captured at Belsen concentration camp forced by Allied troops to carry the dead bodies of their victims. Some 10,000 guests from around the world are expected to attend January 27, 2005 ceremonies marking the 60th anniversary of the liberation of the infamous Auschwitz-Birkenau Nazi death camp formerly located in Oswiecim, southern Poland, EPA/STF UK AND IRELAND OUT

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Μνήμης Άουσβιτς από την Ελλάδα εκτοπίστηκαν στο στρατόπεδο γύρω στους 55.000 Ελληνες με εβραϊκό θρήσκευμα.
Μερικοί τους αποκαλούν σκέτο “εβραίους”,ως να μην ήταν Ελληνας ο συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, ο οποίος σκοτώθηκε ηγούμενος σώματος του ελληνικού στρατού ,το οποίο είχε προελάσει το 1940 στην Πρεμετή νικώντας τα φασιστικά στρατεύματα του Μουσολίνι…
ΟΙ Ελληνες αυτοί του Αουσβιτς ήταν η πέμπτη πολυπληθέστερη εθνική ομάδα
μετά τους Ούγγρους, (430.000),Πολωνούς (300.000),Γάλλους (69.000) και την Ολλανδούς εβραϊκού θρησκεύματος (60.000). Την τύχη των Ελλήνων στο στρατόπεδο εξόντωσης τεκμηριώνει από το 2019 μόνιμη έκθεση στο Μουσείο του Άουσβιτς. Τη χρηματοδότηση της είχε αναλάβει η ελληνική βουλή.

Ο εκτοπισμός των Ελλήνων στο Άουσβιτς αλλά και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1943 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1944. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ιστορικής έρευνας συνολικά, 58.886 Εβραίοι της Ελλάδας από έναν προπολεμικό πληθυσμό 71.611 ψυχών, βρήκαν το θάνατο στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης Άουσβιτς και Τρεμπλίνκα όπως και αλλού.

Οι επιζώντες

Κανονικά ο 15χρονος Χάιντς Κούνιο πού είχε έρθει με την πρώτη αποστολή τρένου το Μάρτιο 1943 στο Άουσβιτς θα κατέληγε με τη μητέρα του, την αδελφή και τον πατέρα του που κούτσαινε στο θάλαμο αερίων. Όλη η οικογένεια επέζησε επειδή κατείχε, λόγω των επίμονων προσπαθειών της γερμανόφωνης μητέρας του, τα γερμανικά και η διοίκηση του στρατοπέδου είχε ανάγκη από μεταφραστές.

Ο Μωυσής Αελιών που είχε έρθει 18χρονος επίσης με την πρώτη αποστολή, παρέδιδε μαθήματα νέων ελληνικών σε έναν κρατούμενο πολωνό καθολικό μοναχό ο οποίος τον «πλήρωνε» με ψωμί. Επειδή άρεσε η φωνή του στους φύλακες κατάφερε και επέζησε ο μετέπειτα αρχικάντορας (πρωτοψάλτης) της Εβραϊκής Κοινότητας Βερολίνου Εστρόγκο Ναχάμα. Και ο Σλόμο Βενέτσια επέζησε επειδή ήταν μέλος των Ειδικών Μονάδων (Sonderkommando) που επί ποινή εκτέλεσης έπρεπε να μεταφέρουν τα πτώματα από τους θαλάμους αερίων στους φούρνους των κρεματόριων. Όπως γράφει στα απομνημονεύματα του, 100 από τους σχεδόν 900 Εβραίους των Sonderkommando ήταν Έλληνες.

Χαραγμένος αριθμός κρατουμένου του Άουσβιτς

Να σημειωθεί ότι συγγενής Αελιόν που έζησε και στην Ελβετία και γνώριζε ελάχιστα ελληνικά ,άφησε όλη της την περιουσία στον ΕλληνικόΕρυθρό σταυρό με μοναδική επιθυμία να μπει σε ένα δωμάτιο στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” το όνομά της και εκεί να νοσηλεύονται άποροι με χρήματα από τους λογαριασμούς της.
Κι όμως.Το δωμάτιο στο νοσοκομέιο αυτό,στο οποίο έκαναν κουμάντο ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ με τον διαβόητο Μαρτίνη δεν έγινε ΠΟΤΕ και η διαθήκη της εξαφανίστηκε.
Τα χρήματα διατέθηκαν να γίνει το ιδιωτικό νοσοκομείο “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” στο οποίο νοσηλεύονταν δωρεάν πολιτικοί και συγγενείςπολιτικών και ας ήταν όλοι τους εκατομμυριούχοι!!!
Από τους επιζώντες Έλληνες Εβραίους του ολοκαυτώματος μόλις οι 1.200 επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και πολύ λιγότεροι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Οι περισσότεροι θα εγκατασταθούν στην Παλαιστίνη, την Ιταλία, τη Γαλλία και προπαντός τις ΗΠΑ. Το Άουσβιτς παραμένει όμως για όλους υπαρξιακό σημείο αναφοράς.

Μοναδικός Έλληνας επιζώντας του ολοκαυτώματος που θα συμμετέχει σήμερα στη φετινή εκδήλωση είναι ο 95χρονος Μωυσής Αελιόν ,ο οποίος ζει κοντά στο Τελ Αβίβ. Έχοντας χάσει την οικογένεια του στο Άουσβιτς δεν επέστρεψε μετά την απελευθέρωση του στη Θεσσαλονίκη αλλά έφυγε για την Παλαιστίνη. Στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ δημιουργεί δική του οικογένεια, αποκτά μια κόρη και ένα γιό και σήμερα έχει έξι εγγόνια και πέντε δισέγγονα.
Συγκινητικότατη ήταν η διαθήκη της Κορίν Αελιόν,με την οποία άφηνε την περιουσία της στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.που να ήξερε τι θα συνέβαινε…

Στην τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς τη Δευτέρα θα παραβρίσκονται περισσότεροι από 200 επιζώντες του ολοκαυτώματος του Άουσβιτς από όλο τον κόσμο. Εκτός αυτού θα συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 27 χώρες, ανάμεσα τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι η πρώτη φορά που θα παραβρίσκεται σε αυτή την εκδήλωση Ελληνας πρωθυπουργός.
Το Ολοκαύτωμα και τα απάνθρωπα μαρτύρια 6 εκατομμυρίων ανθρώπων,μόνο και μόνο γιατί το θρήσκευμά τους δεν άρεσε στο τρελό ανθρωπόμορφο με το όνομα Χίτλερ και μια δράκα εξίσου τρελών συνεργατών του ,έμειναν στις μνήμες γιατί αποτυπώθηκαν σε βιβλία κάθε είδους.Από το περίφημο “Ημερολόγιο της Αννας Φράνκ”,μέχρι τις ιστορικές έρευνες, οι οποίες έγιναν και συγκλονιστικές τιανίες,όπως ” Η εκλογή της Σόφι”,η “Λίστα του Σίντλερ” και τόσες άλλες…
Ακόμα και σήμερα οι φωτογραφίες απο τα στρατόπεδα κολαστήρια δείχνουν τόσο φρικώδεις,ώστε κανείς δεν μπορεί να τις παρατηρήσει παραπάνω απο μερικά δευτερόλεπτα.

Υ.Γ. Διαβάστε το σημερινό συγκλονιστικό άρθρο του Ιάκωβου Φριζή,γυιού του ηρωϊκού συνταγματάρχη στις στήλες μας “ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ” και “ΔΙΕΘΝΗ”