Αρχική Ελλαδα Με δημόσια δαπάνη κηδεύεται ο ψαράς που έσωσε πολλούς στο Μάτι.

Με δημόσια δαπάνη κηδεύεται ο ψαράς που έσωσε πολλούς στο Μάτι.

1842

 

Η τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς έγινε στις 23 Ιουλίου 2018.

Εκείνη την ημέρα θα θρηνούσαμε πάνω απο χίλιους νεκρούς,αν Αστυνομία,Πυροσβεστικό και εθελοντές δεν έσωζαν εκατοντάδες,απρα τη δυσλειτουργία σε πολλά επίπεδα.

Είδα τη φωτιά ψηλά και σε 11 λεπτά είχε φτάσει στην παραλία.Σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα απέφευγαν ττην τραγωδία.Το σε ποιά έκταση το συζητάμε,αλλά εκ των υστέρων.Εκείνες τις ώρες ζούσαμε το χάος,σήμερα είμαι πεπεισμένη ότι είμαστε θύματα εμπρησμού” μας είπε με την ευκαιρία του ετήσιου μνημόσυνου μια κάτοικος της περιοχής  ,η κ.Ελένη Κ.

Στη μνήμη των θυμάτων φύτεψαν απο ένα κυπαρίσι σε κάθε χαμένο όνομα.

Την ημέρα των εκδηλώσεων βρέθηκαν στο Μάτι και εθελοντές που ένα χρόνο πριν έσωσαν πολλούς.

Ενας απο τους εθελοντές -διασώστες την ημέρα της τραγωδία είχε γενέθλια,τα έκλεινε τα 76.Τα άφησε και με τη συζυγο ,τον γυιό του και τον Αιγύπτιο βοηθό του,ο εθελοντής αυτός ,ο ιδιοκτήτης της ψαρόβαρκας Κώστας Αρβανίτης πήρε το σκάφος και με όλοι μαζί έσωσαν πολλούς.Πολλοί τον ονόμασαν ο ήρωας ψαράς του Ματιού.

Ο Αιγύπτιος ψαράς που ήταν μαζί του στο σκάφος λέει:

«Εκείνο το βράδυ το αφεντικό μου, ο Κώστας Αρβανίτης, που είναι και ιδιοκτήτης του σκάφους, είχε γενέθλια και μετά τη δουλειά κανονίζαμε να γιορτάσουμε. Ενώ ήμουν σπίτι και ετοιμαζόμουν να βγω για τη γιορτή, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να τα παρατήσω όλα γιατί πρέπει να πάμε να σώσουμε ανθρώπους που πνίγονται. Κατέβηκα γρήγορα και μαζί με τον Κώστα, τον γιο του Δημήτρη και την γυναίκα του Χρύσα βγήκαμε αμέσως στα ανοιχτά γύρω στις 6.30πμ».

«Ήμασταν το πρώτο καΐκι που βγήκε, πριν ακόμα από το λιμενικό. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, είχε πάρα πολύ αέρα και όταν πλησιάζαμε στο σημείο με τη φωτιά ο καπνός ήταν τρομερός. Από τον πολύ καπνό δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις που ξεκινάει η θάλασσα. Ήμασταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά έπρεπε να μπούμε μέσα στο μαύρο.Πολλοί ηλικιωμένοι είχαν χάσει τις δυνάμεις για κολύμπι στην κόλαση εκείνη και ήταν ένα βήμα πριν το θάνατο.Τους τραβήξαμε ,σώσαμε πολλούς…”

Ο Κώστας Αρβανίτης άντεξε ένα χρόνο ακόμα την γήϊνη διαδρομή και απο τις 10 Αυγούστου “εφυγε” στο τελευταίο ταξίδι.Εκείνο που τον οδηγεί σε εκείνους που δεν μπόρεσε ούτε αυτός,ούτε κανείς άλλος να σώσει στην ανείπωτη αυτή τραγωδία…

Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε ο πρώην βουλευτής  Αχαϊας και Υπουργός Γιάννης Θωμάς.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε σήμερα ότι η κηδεία του Κώστα Αρβανίτη θα γίνει με δημόσια δαπάνη.Προφανώς σωστό βήμα,όχι βέβαια για τα χρήματα που είναι ελάχιστα,αλλά για το μήνυμα που πρέπει να περνάει στην κοινωνία.