Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι πιθανό να έχει την τύχη ενός άλλου εισαγγελέα ,ο οποίος είχε μπει στα πολιτικά σαλόνια όχι απο τον Αρειο Πάγο,αλλα πολύ νωρίτερα.Του Νίκου Αθανασόπουλου ,ο οποίος αψηφώντας “συστάσεις” συναδέλφων του,υψηλόβαθμων έκανε
τολμηρούς χειρισμούς στην υπόθεση “καλαμπόκι”,πίστευε ότι είχε την στήριξη του Ανδρέα Παπανδρέου “μέχρι τέλους”,αλλα κατέληξε και στη φυλακή και άδοξα στο περιθώριο.
Ο 68χρονος σήμερα Παπαγγελλόπουλος αποδείχθηκε στην πράξη ικανότατος στο “ανέρχεσθαι”.Τώρα πρέπει να αποδειχθεί το ίδιο ικανός στο “μη κατέρχεσθαι”,γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία τον παρέπεμψε σε προανακριτική Επιτροπή με τέσσερις κατηγορίες και ο ίδιος είπε ότι θέλουν να τον βάλουν φυλακή…
Το 2009 η Ελλευθεροτυπία είχε ένα άρθρο του Χρήστου Ζέρβα με αφρομή τον διορισμό του Δ.Παπαγγελλόπουλου στην ΕΥΠ για 4 μήνες πριν τις εκλογές.
Ο τίτλος “Ο Εισαγγελέας με το ρεκόρ του…αρχείου” και απαρριθμούσε υποθέσεις που ο Δ.Παπαγγελόπουλος είχε βάλει στο αρχείο,αλλα και υποθέσεις εθνικής ασφάλειας που είχε αναλάβει με “ειδική πολιτική βούληση”.
Κατά το “ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ” ο Δ.Παπαγγελόπουλος
είναι Έλληνας πολιτικός, πρώην δικαστικός, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρωην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, που ανακοινώθηκε την 4η Νοεμβρίου 2016. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου 1951 και σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι νυμφευμένος και έχει αποκτήσει δύο παιδιά.
Ακολούθησε σταδιοδρομία στο δικαστικό σώμα, εισερχόμενος[1] στον εισαγγελικό κλάδο το 1983. Υπηρέτησε ως εισαγγελέας στις εισαγγελίες πρωτοδικών Κορίνθου και Αθηνών, καθώς και στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ενώ κατά την περίοδο 2003 – 2006 διετέλεσε προϊστάμενος[1] της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Το 2006 τοποθετήθηκε[1] εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και εν συνεχεία και πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών (αρμόδιος εισαγγελέας για την τρομοκρατία). Στις 14 Ιουλίου 2009 παραιτήθηκε από αντεισαγγελέας Εφετών για να τοποθετηθεί διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2009.
Ως εισαγγελέας είχε αναλάβει[2] σημαντικές υποθέσεις όπως τη διερεύνηση των φερόμενων ως παράνομων χρηματοδοτήσεων προς τη Νέα Δημοκρατία (υπόθεση MAYO, μπήκε στο αρχείο το 2002), τη διερεύνηση του τροχαίου ατυχήματος των Κεντέρη – Θάνου, την υπόθεση των υποκλοπών, την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών και άλλες. Για τον χειρισμό του σε αυτές τις υποθέσεις έχει επικριθεί[2] από μερίδα του τύπου για απραξία. Ως προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών είχε δεχτεί[3] σφοδρή κριτική από το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ενώ κριτική έχει δεχτεί[4] και από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.
Τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τον Μάιο του 2015 διορίστηκε[5] υφυπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα για να αναλάβει[6] στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου. Τον Σεπτέμβριο του 2015διορίστηκε[7] αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Λίγο πριν η βουλή αποφασίσει την παραπομπή του στην προανακριτική Επιτροπή ,παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ο Παπαγγελόπουλος αμύνθηκε των χειρισμών του και μεταξύ άλλων είπε:
«Σήμερα, αλλά κυρίως στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, θα ακούσει και θα μάθει ο ελληνικός λαός άγνωστες πτυχές, στο χώρο της πολιτικής και της δικαιοσύνης. Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Λυπάμαι πολύ αλλά είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίσω το καλώς εννοούμενο συμφέρον και της δικαιοσύνης και της πολιτικής. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες και τους συνεργούς τους, με ονόματα, με διευθύνσεις και πλήρη αποδεικτικά στοιχεία αυτής της εγκληματικής ομάδας που με οργανωμένο σχέδιο επιχειρεί την πολιτική μου δίωξη, την εξουδετέρωση μου, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες και για να με εκδικηθεί»
…«Αναζητούν εναγωνίως ψευδομάρτυρες ακόμη και από το χώρο της δικαιοσύνης προκειμένου να τους στρατολογήσουν στην εγκληματική τους οργάνωση.. .Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι ένας απλός και ήσυχος άνθρωπος που όμως δεν διστάζω να συγκρουστώ με οποιονδήποτε, όσο δυνατός και είναι, αν νιώσω ότι απειλούμαι ή κυρίως, αν το επιβάλλουν οι αρχές μου”…
…«Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής; Ο Τσίπρας δεν θα με προστάτευε; θα με άφηνε εκτεθειμένο;»
Βαρύ κατηγορώ επεφύλασσε για τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς την Ελένη Ράϊκου και τον Ιωάννη Αγγελή και τις καταθέσεις τους.
Για την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράϊκου, άφησε αιχμές ιδίως για την δεύτερη κατάθεσή της και τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή. Χαρακτήρισε ψευδή όσα κατέθεσε για τις φερόμενες τηλεφωνικές συστάσεις του ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης να στείλει τη δικογραφία για τη NOVARTIS στη Βουλή. Είπε επίσης ότι η Ελένη Ράϊκου του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει για την ανανέωση της θητείας της στον Άρειο Πάγο, αίτημα που ευγενικά της απέκλεισε να ικανοποιήσει.
«Να της υπενθυμίσω ότι μου ζητούσε να τη βοηθήσω για τα πειθαρχικά που έγιναν λόγω δημοσιευμάτων σε βάρος της και της αναφοράς μιας ανακρίτριας για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της. Ζητούσε από εμένα να την βοηθήσω που την καταπίεζα; Και μετά από 18 μήνες οι κύκλοι της εφηύραν τον Ρασπούτιν», είπε και πρόσθεσε: «Παραμονή της παραίτησής της, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον κ. Κοντονή. Μου ζήτησε να τη βοηθήσω να ανανεωθεί η θητεία της για τρίτη φορά, χάριν της φιλίας που είχαμε και της καλής συνεργασίας μας. Της απάντησα πάντα με ειλικρίνεια, ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, διότι ο ‘Αρειος Πάγος ποτέ δεν ανανεώνει θητεία για τρίτη φορά».
«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την κ. Ράϊκου. Όσο και αν η ίδια, οι κύκλοι της, τα περιθωριακά εβδομαδιαία έντυπα, και όσοι ελάχιστοι δημοσιογράφοι σήμερα, καιροσκοπικά τη στηρίζουν, αποφεύγουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που δημόσια έχω θέσει, θα αναγκαστεί να απαντήσει στην προκαταρκτική επιτροπή και σε αυτά και σε άλλα πολλά που θα της τεθούν”, είπε και τόνισε ότι η Ράϊκου τοποθετήθηκε Εισαγγελέας για τη διαφθορά το 2013 και ανανεώθηκε η θητεία της τον Ιούνιο του 2015. Η επιλογή της έγινε και τις δύο φορές, με οριακή πλειοψηφία, με μία ψήφο διαφορά. “Πολλοί συνάδελφοί της έλεγαν ότι ήταν άπειρη για Εισαγγελέας Διαφθοράς», είπε «για την ιστορία», ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι πολλοί ανώτατοι δικαστές έλεγαν ότι η κ. Ράϊκου δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί τον διορισμό της λόγω της οριακής πλειοψηφίας, για λόγους ευθιξίας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ελένη Ράϊκου παραιτήθηκε λίγο προτού λήξει η δεύτερη θητεία της, με επιστολή της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην επιστολή εκείνη δεν έκανε καμία αναφορά σε Ρασπούτιν ή Παπαγγελόπουλο αλλά μιλούσε για μεγάλο σκάνδαλο που είχε εντοπιστεί μαύρο πολιτικό χρήμα, για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. «Η κ. Ράϊκου πολύ καιρό μετά την επιστολή παραίτησής της θυμήθηκε, μέσω κύκλων της, να αναφερθεί σε Ρασπούτιν και ανακάλυψε παρεμβάσεις του στο έργο της», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και επισήμανε πριν αναλάβουν δράση «οι κύκλοι της κ. Ράϊκου», είχαν υπάρξει δημοσιεύματα για τον γιατρό σύζυγό της.
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε και όσα κατέθεσε η κ. Ράικου για τη σχέση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με την κ. Τουλουπάκη. «Θα της θυμίσω ότι και πριν γίνω υπουργός και μετά συναντιόμασταν για διάφορα θέματα, τρώγαμε με τις οικογένειες μας, είτε έξω είτε στα σπίτια μας. Και της έκανα εγώ τα τηλεφωνήματα που λέει, μετά από τέτοια σχέση! Πρέπει να ντρέπεται! Όταν έγινα υπουργός ερχόταν στο υπουργείο, μου έφερνε γλυκά και φαγώσιμα γνωρίζοντας τη λαιμαργία μου. Μέχρι και γραβάτες μου είχε φέρει. Η φιλική μας σχέση και η οικειότητα που είχαμε, αποκλείει ότι θα την έπαιρνα τηλέφωνο για να της μιλήσω επιτακτικά», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προειδοποίησε ότι «η διασπορά λυμάτων στο δρόμο τιμωρείται τουλάχιστον, ως υγειονομική παράβαση».
Για τον Ιωάννη Αγγελή μίλησε για αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αναφορές και τις καταθέσεις του, για ισχυρισμούς που εναρμονίστηκαν στα ψεύδη περί Ρασπούτιν, χωρίς να παραλείψει αναφορά στην εν γένει συμπεριφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. “Με τον Αγγελή προσπαθείτε να με οδηγήσετε στο ειδικό δικαστήριο και στη φυλακή”, είπε και πρόσθεσε: “Ας δούμε ποιος είναι ο κ. Αγγελής. Όλος ο ‘Αρειος Πάγος, εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς, δικηγόροι και δυστυχώς πολίτες που τον αντιμετώπισαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, γνωρίζουν τις γνώσεις τον χαρακτήρα και κυρίως τη συμπεριφορά του”, είπε και άφησε βαρύτατες αιχμές για όσα έγιναν στη Βιέννη. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Αγγελής έβαλε στο αρχείο της μηνύσεις των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και λοιπών. Έχετε διαβάσει το σκεπτικό του; Ο κ. Αγγελής αποφάσισε την ανάσυρσή τους από το αρχείο όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η τεράστια ευθύνη του στη διερεύνηση της υπόθεσης NOVARTIS!”, είπε και παρατήρησε ότι «έχει σημασία να δούμε τι έγινε στη Βιέννη, και να δούμε ποιος είναι ο επίορκος, ποιος είναι ο ψεύτης και ποιος είναι ο τίμιος».