Αρχική Δικαιοσυνη Πλειώτας και Τσαλαγανίδης στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Πλειώτας και Τσαλαγανίδης στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

3203

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Eνα απο τα καλύτερα ονόματα της Ελληνικής “ορθίας” Δικαιοσύνης,ο Βασίλης Πλειώτας κοσμεί απο σήμερα τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και βάζει τέλος σε μια ξηρασία πολλων ετών με επιλογές είτε λίαν ατυχείς,είτε “μικρού βεληνεκούς” ,καθώς δεν φτάνει μόνο η προσωπική εντιμότητα για τέτοιες θέσεις…

Ο κ.Πλειώτας θα παραμείνει στη θέση αυτή,Θεού θέλοντος,μέχρι το 2022 και στην προσωπική του διαδρομή έχει μόνο διακρίσεις με άριστους και θαρραλέους χειρισμούς υποθέσεων,όπως εναντίον υπουργών,παραδικαστικών κυκλωμάτων,οικονομικών εγκλημάτων των διαπλεκομένων κ.α.

Κατάγεται απο οικογένεια της Αρκαδίας με μεγάλη συμμετοχή σε όλους τους απευλεθερωτικούς αγώνες κατά ξένων κατακτητών και ο ίδιος είχε εξαιρετικά δύσκολα νεανικά χρόνια.

Σε κάποια στιγμή βρέθηκε στο σταυροδρόμι να ακολουθήσει και καριέρα ποδοσφαιρική,αφού ήταν δεινός χειριστής της μπάλλας(“Κουμπίλιας” ήταν το προσωνύμιο που τον αντιπαρέβαλε με τον διάσημο Ουρουγουανό επιθετικό)  ,αλλά τα δικαστικά καθήκοντα ήταν ιδιαίτερα σοβαρά και δύσκολο να συνδυαστούν.

Εχει γράψει εξαιρετικά νομικά κείμενα σε υποθέσεις πολύ δύσκολες και οι γνώστες τον θεωρούν μεταξύ των 4-5 καλύτερων της μεταπολίτευσης.

Στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης,πάντα υποψήφιος για τη θέση και πάντα “επιλαχών”.Αυτή τη φορά  επελέγη και θα παραμείνει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο,οπότε αποχωρεί λόγω ορίου ηλικίας.

Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν ότι απο την περασμένη εβδομάδα είχαμε γράψει(κατηγορηματικά και αποκλειστικά) ότι οι κ.κ.Πλειώτας και Τσαλαγανίδης θα επιλεγούν και δεν γράφαμε ότι είναι μεταξύ των υποψηφίων,όπως στη συνέχεια και μετά απο μας έγραψαν ορισμένοι.

Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Ο κ. Τσαλαγανίδης, νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών.

 

Ο Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955  στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας. Κατάγεται από πολύτεκνη αργοτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο Τροπαίων το 1973 και εισήχθη στη Νομική Σχολή, από την οποια αποφοίτησε το 1977.
Ο κ. Πλιώτας έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ανέλαβε μαζί με δυο συναδέλφους του την διερεύνηση των συνθηκών εισόδου στη χώρα του ηγέτη των Κούρδων Αμπλουλάχ Οτζαλάν. Ασχολήθηκε επίσης με τη διερεύνηση υποθέσεων λαθρεμπορίας καυσίμων, καθώς και με την υπόθεση του ναυαγίου του Δύστος.

Ηταν ο εισαγγελέας – εισηγητής στην υπόθεση του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου, όταν είχε προτείνει να παραπεμπφεί σε δυο δίκη για δυο κακουργήματα για την περίφημη υπόθεση  της λίστας Λαγκάρντ.

Επίσης ήταν αυτός που πρότεινε να απορριφθεί η αναίρεση της απόφασης κατά του πρωην υπουργού Μεταφορών Τασου Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens.

Εχει ασχοληθεί επίσης με τις αποκαλούμενες υποθέσεις «παραδικαστικού κυκλώματος», όπου είχε προτείνει την παραπομπή πρωην υπουργού, καθώς και με υποθέσεις τρομοκρατίας.