Αρχική Ελλαδα Φτάνουν τους 50 οι νεκροί στην Αλβανία και υπάρχουν αγνοούμενοι ακόμα…

Φτάνουν τους 50 οι νεκροί στην Αλβανία και υπάρχουν αγνοούμενοι ακόμα…

1461

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Στους 50 έφτασαν οι νεκροί του σιεσμού στην Αλβανία και ο αριθμός συνεχώς αυξάνει ,ενω έρχονται στο φως συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες ή μαρτυρίες.

Οπως απο την ΠΡΩΤΗ στιγμή εκτιμήσαμε οι ζημιές και τα θύματα ήταν σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος απο αυτό που έδιναν οι ανύπαρκτες κρατικές δομές της γειτονικής μπανανίας.

 

Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές με κύριο επίκεντρο το Δυρράχιο και το χωριό Θουμάνι είναι πάνω απο 500.Δεκάδες κατέρρευσαν και μεταξύ αυτών και δυο ξενοδοχεία φτιαγμένα απο …άμμο στην παραλιακή ζώνη κοντά στο Δυρράχιο.

Τα καταγεγραμμένα θύματα ως σημερα 50 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες,αλλά είναι προφανές ότι θα αυξηθούν,καθώς ακόμα τα συνεργεία δεν έχουν εισέλθει σε χώρους πρώην κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Μεταξύ των νεκρών η σύντροφος του γυιού του πρωθυπουργού Ράμα,μητέρα με τα τρία μικρά παιδιά της,ενω συγκλονιστικες είναι οι προσωπικές μαρτυρίες,όπως της μητέρας που δεν άφηνε στα υνστρίμια την νεκρή μικρή κόρη της.

Οταν τελικά την έβγαλαν με το ζόρι αποδείχθκε ότι ήταν τόσο τραυματισμένη που ξεψύχησε στο ασθενοφόρο ψιθυρίζοντας ότι ήθελε να είναι αγκαλιά με την κόρη της και εκείνη τη στιγμή…

Η Ελλάδα είναι παρούσα στην περιοχή με τον Υπουργό Νίκο Δένδια,συνεργεία της ΕΜΑΚ και άλλη τεχνική βοήθεια.

Η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας προκάλεσε τις δημόσιες ευχαριστίες του πρωθυπουργού Εντι Ράμα,αλλά και ο πρόεδρος Ιλιρ Μέτα θύμησε ότι ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης είχε κάνει προβλέψεις ισχυρού σεισμού στην Αλβανία.

ΟΙ Ελληνες διασώστες έβγαλαν μετά απο 17 ώρες ζωντανό 27χρονο απο ερείπια και δέχθηκαν τα χειροκροτήματα του κόσμου  και τα συγχαρητήρια του Αλβανού πρωθυπουργού που παρακολουθούσε απο κοντά την επιχείρηση διάσωσης.

Η βοήθεια των Ελλήνων διασωστών είναι καθοριστική σε πολλές περιπτώσεις και ήδη αναγνωρίζεται.

 

Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ,μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης ,περίπου στις 09.30 το πρωί και έγινε αισθητός σε όλη την δυτική Ελλάδα,τα νησιά,την Κρήτη,τις Κυκλάδες.

Την εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού έκανε πριν απο λίγο ο Διευθυντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο σεισμός είχε βάθος ενδιάμεσο,κοντά στα 50 χιλιόμετρα,όπως είπε ο καθηγητής σεισμολογίας κ.Ευθύμιος Λέκκας και γιαυτό εκτιμάται ότι είναι κύριος και δεν θα ακολουθήσει άλλος μεγάλου μεγέθους.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 72 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Χανίων και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νομό Χανίων.

Ζημιές σοβαρές δεν έχουν ακόμα αναφερθεί και ο κ.Λέκκας, ο οποίοπς βρίσκεται στην Αλβανία, εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας και δεν πρέπει να δημιουργήσει ανησυχίες για ενδεχόμενο μετασεισμών.

Αλλοι εκτιμούν το μέγεθος του σεισμού στα 5,8 ρίχτερ,αλλά ,όπως είπε ο κ.Λέκκας το ακριβές μέγεθος θα προκύψει μετά μερικές ημέρες,λόγω του μεγάλου βάθους.

Είχε διάρκεια μισού λεπτού στην Κρήτη,δημιούργησε ανησυχίες στον κόσμο,αλλά σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη δεν προκάλεσε ζημιές.