Αρχική Δικαιοσυνη Σκάνδαλο με αιμα,χρήμα και δικαστική βούλα η ΕΝΕΡΓΚΑ-ΔΕΗ-Πλήρης και πανηγυρική αθώωση του...

Σκάνδαλο με αιμα,χρήμα και δικαστική βούλα η ΕΝΕΡΓΚΑ-ΔΕΗ-Πλήρης και πανηγυρική αθώωση του Βασ.Μηλιώνη

1964

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Σκάνδαλο και με τη δικαστική βούλα ήταν η υπόθεση ΕΝΕΡΓΚΑ-ΔΕΗ και περιέργως μερικοί πανηγυρίζουν για την αποφυλάκιση του Αρ.Φλώρου και την παρουσιάζουν ως…δικαίωση και αθώωση.

Ο Αρ. Φλώροςκαταδικάστηκε και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση!

Ομως είχε επιστρέψει στο Δημόσιο και στους Δήμους 85 εκατομμύρια σε μία πρώτη έμπρακτη ΟΜΟΛΟΓΙΑ διάπραξης του σκανδάλου.Το κατηγορητήριο ανέβαζε το ύψος των χρημάτων στα 236 εκατομ ,αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι το τελικό ποσό που θα έπρεπε να επιστραφεί στο Δημόσιο και στους Δήμους ήταν 72 εκατομ ευρώ.

Επειδή ο Φλώρος είχε επιστρέψει τα 85 εκατομ το δικαστήριο αφού πρώτα τον έκρινε ΕΝΟΧΟ του αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά (δυο από τον πρώτο βαθμό) και συγκεκριμένα ειλικρινή μεταμέλεια και σύννομος βίος καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.

Το μεγαλύτερο “δωρο” ,όμως προς τον Φλώρο και πολλούς άλλους ήταν η τροποποίηση του νόμου με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών…

Η Βουλή ενέκρινε τροποποίηση -σανίδα σωτηρίας και για την υπόθεση ΕΝΕΡΓΚΑ-ΔΕΗ.

 

Ετσι η ποινη που στο πρωτόδικο δικαστήριο ήταν 21 χρόνια δεν θα μπορούσε να υπερβεί με όλα αυτά τα 8 χρόνια.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 5 χρόνια αναγνωρίζοντας τα ελαφρυντικά,δίδοντας αναστολή κλπ.

Μαζί του καταδικάστηκαν και άλλα πέντε άτομα σε ποινές απο 1-2 χρόνια.

Εκείνος που αθωώθηκε πανηγυρικά όχι με τις τροποποιήσεις οτθυ νόμου,αλλα΄με την ουσία ήταν ο νεαρός Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος είχε αποτελέσει ΣΤΟΧΟ μια συγκεκριμένης μεγάλης εφημερίδας ,η οποία και χωρίς καμία αφορμή δημιουργούσε καταδικαστικό κλίμα δημοσιεύοντας άσχετα φωτορεπορτάζ από τις διακοπές του Μηλιώνη ή απο γιορτές που κάνουν όλοι στα σπίτια τους…

Οι τίτλοι και το “πνεύμα” των δημοσιευμάτων φαινόταν ότι στόχευαν τον Μηλιώνη και ΜΟΝΟ τον Μηλιώνη και εκτιμάται ότι πίσω απο αυτό υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο που έχει και ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ και ΑΛΛΗ πλευρά.

Νομικοί κύκλοι έλεγαν ότι ο Μηλιώνης δεν μπορούσε ούτε για τυπικούς λόγους,ούτε για ουσιαστικούς να καταδικαστεί γιατί απλά είχε ΠΟΥΛΗΣΕΙ την εταιρεία ΠΡΙΝ την διάπραξη του ΥΠΑΡΚΤΟΥ σκανδάλου.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι ο Μηλιώνης καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 10 χρόνια(το μίνιμουμ της ποινής με το τότε ισχύον νομικό καθεστώς) ακριβώς εξαιτίας του παρασκηνίου αυτού.

Στο δευτεροβάθμιο ο Βασ.Μηλιώνης και άλλοι 4 απο τους πρωτοδίκως καταδικασθέντες αθωώθηκαν πανηγυρικά.Μεταξύ αυτών και ο πατέρας Αχ.Φλώρος, ο οποίος είχε γίνει γνωστός για την ανταλλαγή άθλιων μηνυμάτων με τον Στ.Ψυχάρη…

Ο Στ.Ψυχάρης αντάλλασε μηνύματα και το ΒΗΜΑ έγραφε προκαταβολικά ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο.Και με δικαστικη βούλα υπήρξε…

Ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης εκ των συνηγόρων του Αρ.Φλώρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:«η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης,  το δευτεροβάθμιο  τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία»

Ανάλογη δήλωση για την πλήρη αθώωση του Βασ.Μηλιώνη έκανε και η δική του νομική εκπροσώπηση.

Αριστερά ο Αλ Κούγιας και δεξιά ο καταδικασθείς Αρ.Φλώρος, ο οποίος βγήκε απο τη φυλακή γιατί εξέτισε την ποινή…

Η άλλη πλευρά αυτής της υπόθεσης είναι η  απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου της ΔΕΗ Γ.Αντωνόπουλου και η δολογονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ,για την οποία καταδικάστηκαν σε ισόβια τρεις Αλβανοί κακοποιοί.

Ο Αντωνόπουλος κατηγορεί τον Φλώρο ,ως υποκινητή της απόπειρας δολοφονίας του,εκείνος το αρνείται,οι Αλβανοί καταδικάστηκαν ήδη.

Εκπληξη προκάλεσε η προφυλάκιση του Αντωνόπουλου με την κατηγορία ότι εκβίαζε τον Φλώρο μέσω του μακαρίτη Ζαφειρόπουλου να λάβει μεγάλο ποσό για να πάψει να τον κατηγορεί.

Εκείνος το αρνείται και υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με το οικονομικό αίτημα του Αλ.Λυκουρέζου,αφού είχε αποστασιοποιηθεί γραπτώς πριν.

Η υπόθεση αυτή είναι ακόμα ανοιχτή,αλλά ,όπως μας είπε η πλευρά Αντωνόπουλου(δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας) δεν μπορούν να σταθούν αυτές οι κατηγορίες ως αναπόδεικτες…