Σοκαριστικά σε πολλά επίπεδα είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την τραγωδία με τον πνιγμό δυο κοριτσιών ηλικίας 16 και 19 ετών σε πισίνα μεγάλου ξενοδοχείου της Ρόδου μέρα μεσημέρι…
Εππιβεβαιώθηκε η χθεσινή πληροφορία ότι τα κορίτσια ήταν αδελφές,μέλη μια οικογένειας που είχε τέσσερα κορίτσια,το μικρότερο 10 ετών,το αμέσως μικρότερο 13 ετών και τις μεγαλύτερες που πνίγηκαν.
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι το ξενοδοχείο είναι τόσο μεγάλο ώστε να διαθέτει τρεις πισίνες και μάλιστα κατά κατηγορίες ηλικιών,δηλαδή και παιδική και μεσαία και για καλούς κολυμβητές.
Επιβεβαιώθηκε ότι το δυστύχημα έγινε στις 17.30 με 18.00 το απόγευμα,όταν ο χώρος ήταν γεμάτος κόσμο,αφου το ξενοδοχείο είναι μεγάλο.
Επιβεβαιώθηκε ότι το ξενοδοχείο έπρεπε να διαθέτει ναυαγοσώστη ,αφού είχε τόσες πολλές πισίνες και για παιδιά και επικίνδυνες για μεγάλους.
Κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ φαίνεται ότι ο ναυαγοσώστης έφυγε απο το χώρο και το ωράριό του φαίνεται να ήταν έως τις 18.00 το απόγευμα.
Οι πνιγμένες αδελφούλες παρελήφθησαν απο το ΕΚΑΒ στις 18.20 και οι κινήσεις τους έχουν αποτυπωθεί στις κάμερες ασφαλείας που διαθέτει το μεγάλο ξενοδοχείο.
Αν είναι έτσι πότε ακριβώς πνίγηκαν και ποιά ακριβώς ώρα αποχώρησε ο ναυαγοσώστης;
Αν είχε ωράριο μέχρι τις 18.00 το κορίτσια παραμόνευαν να φύγει και μπήκαν στην πισίνα ή είχαν μπει νωρίτερα και η πρώτη εξ αυτών είχε πνιγεί ,δεδομένου ότι βρέθηκε ακίνητη στον πάτο της πισίνας πολλή ώρα μετά την άφιξη του ΕΚΑΒ στις 18.20;
Απο την ώρα πνιγμού θα προκύψει και αν ήταν εντός του ωραρίου του ναυαγοσώστη ή εκτός.Αν ήταν εντός που ήταν ο ναυαγοσώστης;Ηταν στις πισίνες ώς ώφειλε ή όχι;
Αν ήταν εντός του ωραρίου θα αποδειχθεί αν υπήρχε ναυαγοσώστης στην πράξη ή υπήρχε μόνο στα χαρτιά ή έκανε και άλλη δουλειά παράλληλα στο ξενοδοχείο και ήταν απλά δηλωμένος ως ναυαγοσώστης για να καλυφθούν τυπικά οι υποχρεώσεις της άδειας λειτουργίας;
Αν συντρέχουν όλα αυτά προφανώς ανάλογα επιβαρυντική πρέπει να είναι η ποινική μεταχείριση των υπευθύνων για τους οποίους έχει επέμβει ήδη ο Εισαγγελέας Ρόδου και η Αστυνομία ξεσκονίζει τα στοιχεία απο τις κάμερες ασφαλείας,απο μαρτυρίες κλπ
Μέγα ζήτημα τίθεται με την τύχη του κοριτσιού που ήταν στον πάτο τη ςπισίνας και ,απο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν οτι μεταφέρθηκε πολύ αργότερα στο νοσοκομείο νεκρό,σε αντίθεση με την αδελφή της που εντοπίσθηκε στην επιφάνεια αναίσθητη,αλλά ζωντανή ακόμα.
Λογικός είναι ο πανικός όταν εντοπίσθηκε να επιπλέει αναίσθητη η μία ,να έπεσαν αρκετοί στην πισίνα που έχει βάθος δυο μέτρα,αλλά πως είναι δυαντόν τόσοι άνθρωποι να μην εντόπισαν ότι στον πάτο υπήρχε άνθρωπος ακίνητος;
Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η πισίνα έχει σημεία με στροφές και απομονωμένους χώρους και φυτά που εμποδίζουν την καλή ορατότητα.
Από την άλλη πλευρά είναι η οικογένεια.Απο τις κάμερες ασφαλείας προκύπτει ότι γευμάτισαν τα τέσσερα κορίτσια με τους γονείς τους στις 14.οο το μεσημέρι,έφυγαν απο το τραπέζι στις 15.15 και τα δυο μεγαλύτερα κορίτσια ξαναγύρισαν στον μπουφέ και έτρωγαν γλυκά περιφερόμενα στους χώρους.
Οι γονείς και τα δυο μικρότερα πήγαν στο δωμάτιο για μεσημεριανή ξεκούραση.
Τα κορίτσια που πνίγηκαν σύμφωνα με τους γονείς τους ΔΕΝ ήξεραν μπάνιο και ΔΕΝ μπορούσαν να μπουν σε πισίνα με ικανό βάθος.Πόσο μάλλον, αφού έτρωγαν μέχρι την τελευταία στιγμή.
Προφανές είναι ότι ΔΕΝ γνώριζαν καν ότι μετά το φαγητό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το μπάνιο και σε πρωταθλητές κολύμβησης και εδώ τίθεται ζήτημα ατομικών και οικογενειακών ευθυνών,οι οποίες βέβαια δεν ακυρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις ευθύνες των υπευθύνων του ξενοδοχείου.
Προφανώς λοιπόν η μία πηγε να βοηθήσει την άλλη και καθώς δεν ήξεραν μπάνιο βυθίστηκαν.Αλλά πως δεν είδε κανείς τις προσπάθειές τους να βγουν;Η μήπως η μία κατέληξε στον πάτο και αργότερα η άλλη πήγε να την βρει και πνίγηκε στην προσπάθειά της να την ανασύρει;Η μήπως συνέβη κάτι άλλο;
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε ,λέει,τον πρεσβευτή της Γαλλίας για την τραγωδία.Το ζήτημα είναι αν είναι υποχρεωτικό ΟΛΑ τα ξενοδοχεία και καταλύματα με πισίνα να εχουν πάνω στα κρεβάτια κατά την άφιξη οδηγίες και ενημέρωση για την πισίνα και τη χρήση,για το φαγητό κλπ και ανάλογη επίσης πινακίδα γύρω-γύρω σε κάθε πισίνα…
Η Ελλάδα είναι στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε πνιγμούς ξένων τουριστών και ημεδαπών και αυτό δεν είναι άσχετο με τα προαναφερόμενα…Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 250 άνθρωποι απο πνιγμό.Φέτος ξεπεράσαμε ήδη τους 155…