Αρχική Uncategorized ΣΟΚ!Πρόστιμο εκατομμυρίων στη ΝΟΥΝΟΥ γιατί αλώνιζε παρανομώντας,τουλάχιστον18 χρόνια στην αγορά!..

ΣΟΚ!Πρόστιμο εκατομμυρίων στη ΝΟΥΝΟΥ γιατί αλώνιζε παρανομώντας,τουλάχιστον18 χρόνια στην αγορά!..

3287

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Εμείς και φανταζόμαστε και πολλοί άλλοι θεωρούμε την πασίγνωστη  εταιρεία ΝΟΥΝΟΥ πρώτη και άριστη.Εστω μαζί με την εταιρεία ΓΑΛΑ ΒΛΑΧΑΣ.Στον τομέα τους.

Γιατί; Διότι δεν γνωρίζουμε ανταγωνιστές.Ούτε εταιρεία ΝΟΥΝΑ,ούτε εταιρεία ΓΑΛΑ ΒΛΑΧΟΥ.

Αυτήν ξέρουμε αυτήν εμπιστευόμαστε και τρέχαμε και τρέχουμε “να μεγαλώσουμε γερά παιδιά” που λέει και μια διαφήμιση.

Τι είναι η ΝΟΥΝΟΥ;

Η ίδια γράφει στην αυτοδιαφήμισή της:

“H FrieslandCampina Hellas αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Royal FrieslandCampina, της μεγαλύτερης συνεταιριστικής εταιρείας γαλακτοκομικών στον κόσμο. Ενός ειδικού στον τομέα του γάλακτος, με παγκόσμια εμβέλεια και βαθιά παράδοση, που ξεπερνά τα 130 χρόνια.

Στόχος μας είναι να ενισχύουμε διαρκώς τους υπάρχοντες δεσμούς εμπιστοσύνης, ώστε να γίνουμε η πιο επιτυχημένη και ελκυστική εταιρία γαλακτοκομικών στον κόσμο. Όχι μόνο ως παραγωγοί και προμηθευτές, αλλά και ως συνεργάτες και εργοδότες.

Κινητήριος δύναμή μας είναι το γάλα, το οποίο παρέχει ατέλειωτες δυνατότητες και ευκαιρίες, ως μία από τις πιο πλούσιες και συναρπαστικές φυσικές πηγές διατροφής.

Στην Ελλάδα, η FrieslandCampina Hellas ουσιαστικά ταυτίζεται με τα προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ, που για περισσότερα από 80 χρόνια, καλύπτουν τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες της ελληνικής οικογένειας. Σήμερα, η εταιρεία μας διαθέτει στην ελληνική αγορά μια ολοκληρωμένη γκάμα σε όλες τις κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων, που περιλαμβάνει βρεφικά γάλατα και κρέμες, γάλατα εβαπορέ και υψηλής παστερίωσης, γιαούρτια, κρέμες γάλακτος και τυριά με τις επωνυμίες ΝΟΥΝΟΥ, FRISO, MILNER και FINA.

Παράλληλα, διακινεί προϊόντα για επαγγελματική χρήση με τις επωνυμίες FRICO, DEBIC, FRISIAN COW, ΜΙΚΡΗ ΟΛΛΑΝΔΕΖΑ και FARM.”

Τι μας λέει λοιπόν με αυτή την αυτοδιαφήμιση ;

Να την εμπιστευόμαστε γιατί 80 χρόνια κάνει τούτο ,εκείνο κλπ.

Στου μουλωχτά σχεδόν βρήκαμε μια ανακοίνωση της περίφημης ή διαβόητης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ,η οποία μας λέει ότι μόνο εμπιστοσύνη δεν έπρεπε να έχουμε στη ΝΟΥΝΟΥ και τις πρακτικές της και ότι επί 20 χρόνια σχεδόν αλώνιζε την ελληνική αγορά βγάζοντας μεγάλα κέρδη;

Και ότι της βάζει πρόστιμο 3,3 εκατομ ευρώ.

Στα μάτια μας και στα αυτιά μας το πρόστιμο είναι τεράστιο,αλλά φανταζόμαστε για τα κέρδη της ΝΟΥΝΟΥ όλα αυτά τα χρόνια είναι μια σταγόνα…γάλα!

Και γιατί αλώνιζε ανενόχλητη κύριο;Πόσο καιρό φωνάζουν πολλοί (π.χ. Νίκος Νικολόπουλος) ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού με τις αργοπορίες της μόνο προστασία δεν παρείχε;

Ανταγωνισμού μη υπάρχοντος ποιός εγγυάται και τα υπόλοιπα όλα αυτά τα χρόνια;

Ιδού η ανακοίνωση με το πρόστιμο και όπως θα δείτε μας προστατεύουν τόσο πολύ η Επιτροπή και τα μεγάλα ΜΜΕ ,ώστε το όνομα ΝΟΥΝΟΥ δεν υπάρχει πουθενά.Αντε να καταλάβει κανείς ποιά είναι η εταιρεία ΦΡΗΣΛΑΝΤ και δεν συμμαζεύεται;

Αλήθεια μπορεί να μας πει κανείς ποιά ποσά δαπάνησε η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια για  διαφήμιση ενώ διέπραττε όσα της καταλογίζει η Επιτροπή από το 1996 μέχρι το 2014;

Ιδού η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπως ήδη δημοσιεύθηκε :

“Πρόστιμο ύψους 3.304.110 στην FrieslandCampina Hellas επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συμμετοχή της σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη που συνίστατο αφενός στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης και αφετέρου στην επιβολή ρήτρας μη ανταγωνισμού σε συνεργαζόμενους με αυτήν χονδρεμπόρους/διανομείς.

Η Επιτροπή έκρινε ότι οι πρακτικές της εταιρείας, παρόλο που έλαβαν χώρα σε διαφορετικό χρόνο μεταξύ τους, συνιστούν μία ενιαία και συνολική στρατηγική παρεμποδιστικής συμπεριφοράς, η οποία εντοπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 1996 έως τουλάχιστον και το έτος 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα από τη ΓΔΑ για τον κλάδο παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων, της εταιρίας με την επωνυμία “FRIESLANDCAMPINA HELLAS SA”, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπ’ αρ. 676/2018 απόφασή της, αποφάσισε ομόφωνα, ότι η ανωτέρω εταιρία παραβίασε το άρθρο 1 του ν.703/77, όπως ίσχυε, (ήδη άρθρο 1 του ν. 3959/2011), καθώς και το άρθρο 101 ΣΛΕΕ, με τη συμμετοχή της σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη που συνίστατο αφενός στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης κι αφετέρου στην επιβολή ρήτρας μη ανταγωνισμού σε συνεργαζόμενους με αυτήν χονδρεμπόρους/διανομείς.

Στο πλαίσιο των παραβάσεων των άρθρων 1 του ν. 703/1977, 1 του ν. 3959/2011, 81 ΣυνθΕΚ και 101 ΣΛΕΕ, παρόλο που οι προαναφερόμενες πρακτικές φαίνεται να έλαβαν χώρα σε διαφορετικό χρόνο (μεταξύ τους) και να είχαν (τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία στη διάθεση της Επιτροπής) διαφορετική εμβέλεια, η Επιτροπή έκρινε ότι συνιστούν μία ενιαία και συνολική στρατηγική παρεμποδιστικής συμπεριφοράς, η οποία εντοπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 1996 έως τουλάχιστον και το έτος 2014. Αναφορικά με την πρώτη επιμέρους διαπιστωθείσα παράβαση που αφορά στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης έχει ως χρονική διάρκεια τα έτη 1996 έως και 2014 τουλάχιστον. Η δεύτερη επιμέρους διαπιστωθείσα παράβαση που αφορά στη ρήτρα μη ανταγωνισμού, έχει ως χρονική διάρκεια τα έτη 1996 έως τον Απρίλιο του 2009.

Με την ίδια απόφασή της η Επιτροπή α) ομόφωνα υποχρέωσε την προαναφερόμενη εταιρία να παραλείπει στο μέλλον τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/1977, όπως ίσχυε, πλέον άρθρου 1 του ν. 3959/2011, καθώς και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ, β) κατά πλειοψηφία επέβαλε πρόστιμο στην εταιρία “ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ” για την τέλεση της διαπιστωθείσας για το χρονικό διάστημα από 1.1.1996 έως 31.12.2014, ενιαίας και διαρκούς παράβασης του άρθρου 1 του ν. 703/1977, όπως ίσχυε, πλέον άρθρου 1 του ν. 3959/2011, καθώς και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ, ύψους τριών εκατομμυρίων τριακοσίων τεσσάρων χιλιάδων εκατόν δέκα (3.304.110) ευρώ, γ) ομόφωνα απείλησε την προαναφερόμενη εταιρία με χρηματική ποινή/πρόστιμο ποσού δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης προς την ως άνω απόφαση, από την ημέρα της δημοσίευσής της, ήτοι για κάθε μέρα επανάληψης της ως άνω παράβασης, εφόσον διαπιστωθεί τέτοια με νέα απόφαση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία δεν διαπίστωσε παράβαση του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 από την εταιρία “ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ”, σύμφωνα με τα εκτεθέντα στο σκεπτικό της απόφασης, κρίνοντας επίσης ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απαγόρευσης με βάση το άρθρο 102 ΣΛΕΕ κι ως εκ τούτου, δεν συνέτρεχε λόγος περαιτέρω δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην παρούσα υπόθεση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα».

Μόλις μάθουμε απάντηση της ΝΟΥΝΟΥ φυσικά θα την καταχωρίσουμε αμέσως.

Τι λέει το άρθρο 1 του νόμου 703/1977;

Λέει τα εξής φοβερά και τρομερά στον τομέα του Ανταγωνισμού:

1. Απαγορεύονται πάσαι αι συμφωνίαι μεταξύ επιχειρήσεων, πάσαι αι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων και οιασδήποτε μορφής ενηρμονισμένη πρακτική επιχειρήσεων, αι οποίαι έχουν ως αντικείμενον ή αποτέλεσμα την παρακώλυσιν, τον περιορισμόν ή την νόθευσιν του ανταγωνισμού ιδία δε αι συνιστάμεναι εις:
α) τον άμεσον ή έμμεσονκαθορισμόν των τιμών αγοράς ή πωλήσεως ή άλλων όρων συναλλαγής.
β) τον περιορισμόν ή τον έλεγχον της παραγωγής, της διαθέσεως, της τεχνολογικής αναπτύξεως ή των επενδύσεων.
γ) την κατανομήν των αγορών ή των πηγών εφοδιασμού.
δ) την, κατά τρόπον δυσχεραίνοντα την λειτουργίαν του ανταγωνισμού, εφαρμογήν εν τω εμπορίωανίσων όρων δι`ισοδυνάμουςπαροχάς, ιδία δε την αδικαιολόγητο άρνησιν πωλήσεως, αγοράς ή άλλης συναλλαγής.
ε) την εξάρτησιν συνάψεως συμβάσεων εκ της παρά των αντισυμβαλλομένων αποδοχής προσθέτων παροχών, αι οποίαι, κατά την φύσιν των ή συμφώνως προς τας εμπορικάς συνηθείας, δεν συνδέονται μετά του αντικειμένου των συμβάσεων τούτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 1 Ν.3784/2009, ΦΕΚ Α 137/7.8.2009.

2. Οι κατά την προηγούμενη παράγραφο απαγορευμένες συμφωνίες και αποφάσεις είναι απόλυτα άκυρες, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α` 206) και από την παρ.1 άρθρ.1 Ν.2296/1995 (Α 43).

3. Συμφωνίες, αποφάσεις και περιπτώσεις εναρμονισμένης πρακτικής ή κατηγορίες αυτών, που εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου είναι εν όλω ή εν μέρει ισχυρές, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις πιο κάτω προύποθέσεις:
α) συμβάλλουν, με την εύλογη συμμετοχή των καταναλωτών, στην προκύπτουσα ωφέλεια, στην βελτίωση της παραγωγής ή της διανομής των προϊόντων ή στην προώθηση της τεχνικής ή οικονομικής προόδου,
β) δεν επιβάλλουν στις οικείες επιχειρήσεις περιορισμούς πέραν των απολύτως αναγκαίων για την πραγματοποίηση των ανωτέρω σκοπών, και
γ) δεν παρέχουν στις επιχειρήσεις αυτές τη δυνατότητα καταργήσεως του ανταγωνισμού σε σημαντικό τμήμα της οικείας αγοράς.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 1 Ν.3784/2009, ΦΕΚ Α 137/7.8.2009.”

Ψάξτε τώρα την φοβερή για το κοινωνικό σύνολο αυτή είδηση να δούμε αν θα την βρείτε σε διάφορα μεγάλα ΜΜΕ και ύστερα κάντε μια μελέτη για τις “εναρμονισμένες πρακτικές” των ΜΜΕ…