Αρχική Δικαιοσυνη ΣΟΚ από τον Αρειο Πάγο για το Βατοπέδι μετά 17 χρόνια!Απόφαση- εθνικός...

ΣΟΚ από τον Αρειο Πάγο για το Βατοπέδι μετά 17 χρόνια!Απόφαση- εθνικός ύμνος για ανύπαρκτη ιδιοκτησία της Μονής σε εθνικής σημασίας Λίμνη και ξηρά..Το εθνικό διαμέτρημα της πολιτικο-δικαστικής οικογένειας Τζαβάρα και δικαστών που στάθηκαν όρθιοι…

5099

(Αφήνουμε πρώτο θέμα για μεγάλο διάστημα αυτό το ρεπορτάζ τιμής ένεκεν στην οικογένεια Τζαβάρα και όλους τους δικαστικούς που αντιστάθηκαν…)

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Είχαμε την απορία γιατί ο Κώστας Τζαβάρας,ένας εξαιρετικά προικισμένος πολιτικά,πνευματικά και ηθικά νομικός,επί χρόνια πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πύργου δεν προβαλλόταν και δεν προβάλλεται χρόνια τώρα από τη Νέα Δημοκρατία.

Αντι αυτού και μερικών ακόμα της κατηγορίας του βλέπαμε και βλέπουμε διάφορα αγράμματα νεαρά  “τσουρδία” με η χωρίς πτυχία να διδάσκουν πολιτική και διάφορα κουραφέξαλα χωρίς να ξέρουν ούτε τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Μας είχε εντυπωσιάσει σε δυο περιπτώσεις:

1η .Οταν κληθήκαμε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής μας υπέβαλε μαζί με τον Ν.Δένδια σε εξαιρετικά εξαντλητική εξέταση με αλλεπάλληλες,σκληρές και πιεστικές ερωτήσεις,ιδιαίτερα για τον πυρήνα της υπόθεσης.Δηλαδή το αν και πως καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Μονή Βατοπεδίου δεν είχε ποτέ έγκυρο τίτλο ιδιοκτησίας τόσο στη Λίμνη Βιστωνίδα,όσο και στις δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρόχθιων εκτάσεων.Δώσαμε εξαντλητικές απαντήσεις και σε αυτές έκανε μνεία(ονομαστικά και σε μας) ο Εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης όχι μόνο στα πορίσματά του,αλλά και στο βιβλίο του “ΤΟ ΒΑ(Λ)ΤΟΠΕΔΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΚΕΡΔΑ”

Γιαυτή την υπόθεση ο κ.Κολιούσης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκε.

Εμείς βρήκαμε άγριο,πολύ άγριο μπελά από μεγάλη πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας και την έρευνα με το συμπέρασμα ότι η Μονή Βατοπεδίου δεν είχε ποτέ ιδιοκτησία το πληρώσαμε πολύ-πολύ ακριβά σε πολλά επίπεδα.

Οχι μόνο δεν βρήκαμε βοήθεια η συμπαράσταση απο ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό Κόμμα,αλλά λίγα χρόνια αργότερα μείναμε κατάπληκτοι όταν ακούσαμε τον Δ. Παπαγγελόπουλο και διάφορους ακόμα να μιλούν για ανυπαρξία σκανδάλου ,για βαθύ κράτος κλπ.

Γιατί τα είπε αυτά;

Με αφορμή την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τους κατηγορούμενους για απιστία και διάφορα άλλα ποινικά αδικήματα.

Λίγοι τότε έδωσαν σημασία στο σκεπτικό του δικαστηρίου που αθώωσε:

Επεσήμανε ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν “λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων”.

Στην απόφαση όμως γινόταν αναφορά ευθέως στο κύριο θέμα του σκανδάλου αυτού που προκάλεσε η εξέλιξη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ,δηλαδή στο αν είχε ή δεν είχε ιδιοκτησία η ΜΟνή στη λίμνη Βιστωνίδα της Θράκης και στις παρόχθιες εκτάσεις.Εάν είχε τότε δεν υπήρχε σκάνδαλο και θα είχαν δίκιο δυο ψαράδες και ένας βοσκός που κατέθεσαν ως μάρτυρες ιδιοκτησίας ισχυριζόμενοι ότι απο πολλών ετών είχαν ακούσει ότι η λίμνη ανήκε στη Μονή.

Η Μονή είχε προσφύγει για αναγνώριση κυριότητας σε τρεις φάσεις και κάθε δυο χρόνια (1998,2000,2002)απο κάθε φάση.Την πήρε τότε  και ρωτούσαμε μάταια “γιατί αφού είχε βεβαιότητα ιδιοκτησίας δεν το προέβαλε μία και έξω”,αλλά κάθε δυο χρόνια πρόσθετε και μια τεράστια διεκδίκηση σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη εθνικά περιοχή.

Λίγοι πρόσεξαν ότι στο ποινικό αυτό δικαστήριο(Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών )  τον Μάρτιο του 2017 ο πρόεδρος  κάνοντας αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επίμαχων περιοχών επεσήμανε:”το δικαστήριο δέχεται ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνιδας και των παράκτιων περιοχές ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, ως κύριος τούτων”.

Οσοι το επεσήμαναν έλαβαν την εξής απάντηση: το ποινικό δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο και ειδικό να κρίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.Αυτό θα κριθεί από τον Αρειο Πάγο και ο Αρειος Πάγος θα δικαιώσει πλήρως τη Μονή, στην οποία ανήκουν με βάση χρυσόβουλα η λίμνη Βιστωνίδα και οι παρόχθιες εκτάσεις.

Η αθωωτική ποινική απόφαση που δεν έβρισκε δόλο η και στοιχεία αντικειμενικής υπόστασης εγκλημάτων κάτι που προφανώς είναι εντελώς διαφορετικό θέμα απο τον πυρήνα του σκανδάλου  βγήκε την άνοιξη του 2017 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Παπαγγελόπουλο.

Λίγο αργότερα  ο πυρήνας της υπόθεσης δηλαδή οι ιδιοκτησίες πήγε στον Αρειο Πάγο και χρεώθηκε στην κ.Αγγελική Τζαβάρα.

Η κ.Τζαβάρα είναι αδελφή του Κώστα Τζαβάρα ,ο οποίος είχε γίνει Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή,ήταν και μέλος της ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι ,για την οποία γράφουμε πιο πάνω.

Η κ.Τζαβάρα είχε μπροστά της μια ανάβαση στα Ιμαλάϊα .Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Θράκης είχε προκαλέσει το τεράστιο σκάνδαλο ιδιοκτησίας.ΟΙ δυο δικαστές έκριναν ότι δεν υπήρχε τίτλος και η πρόεδρος που μειοψήφισε κατά τρόπο ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ στα δικαστικά χρονικά ΔΕΝ δημοσίευσε ποτέ την απόφαση που είχε ληφθεί και ήταν απορριπτική.Αυτά το 2003.

Οταν ξέσπασε η υπόθεση ο Επιθεωρητής του Αρείου Πάγου και Αντιπρόεδρός του κ.Γιάννης Παπανικολάου  έκανε έρευνα και παρά τις αφόρητες πιέσεις βρήκε άκρη και δημοσίευσε την  απορριπτική απόφαση ,ενώ η πρόεδρος του Δικαστηρίου αυτού βρέθηκε εκτός σώματος…

Οι επιθέσεις που δέχθηκε ο κ.Παπανικολάου τεράστιες όχι μόνο εκτός,αλλά και εντός του δικαστικού κύκλου.Αντεξε και χαρακτήρισε το θέμα μείζον απο πλευράς εθνικής σημασίας.

2.η δεύτερη περίπτωση, για την οποία μας είχε εντυπωσιάσει ο Κώστας Τζαβάρας ήταν η Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ.Η στάση του εξαιρετικά θαρραλέα ,οι μάχες στα κανάλια ατέλειωτες και μιλούσαν για σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ,την ίδια στιγμή που δυο κορυφαίοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας είχαν στενές ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ με την ΖΗΜΕΝΣ ως εταιρεία και με στέλεχος της ΖΗΜΕΝΣ στην Αθήνα.

Σήμερα περάσαμε τα μέσα του 2020,δηλαδή βρισκόμαστε 17 χρόνια από την πρώτη δικαστική απόφαση της Θράκης.ΤΟ(πολιτικό) Εφετείο επίσης έβγαλε ίδια απόφαση και έκρινε ότι η Μονή Βατοπεδίου δεν είχε καμία ιδιοκτησία στη Μονή Βατοπεδίου.

Η κ.Τζαβάρα αφού μελέτησε την υπόθεση συνέταξε ως εισηγήτρια του Αρείου Πάγου την εισήγησή της σε διάστημα, στο οποίο είχε μπροστά της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Παπαγγελόπουλου και κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η εισήγησή της έγινε δεκτή απο τον πρόεδρο του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου και Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου δικαστηρίου κ.Λέκκα και τους άλλους Αρεοπαγίτες και μετουσιώθηκε σε απόφαση οριστική και αμετάκλητη του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας με αριθμό 781/2020.

Τόσο η κ.Τζαβάρα στις 400 σελίδες που έγραψε,όσο και οι συνάδελφοί της Αρεοπαγίτες απορρίπτουν κάθε ισχυρισμό και αναιρετικό λόγο της Μονής Βατοπεδίου και αποφάσισαν ότι δεν έχει το παραμικρό ίχνος ιδιοκτησίας η Μονή στη Λίμνη Βιστωνίδα και στις παρόχθιες εκτάσεις της,δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων και ανυπολόγιστης εθνικής αξίας και σημασίας στην εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή της ακριτικής μας Θράκης.

Μια τεράστια υπόθεση έλαβε την οριστική και αμετάκλητη σφραγίδα του Αρείου Πάγου ότι ήταν προσπάθεια ιδιοποίησης(καλοπροαίρετα γίνονται αυτά στην Ελλάδα…) τεραστίων  εκτάσεων και λίμνης στρατηγικής για την άμυνα της χώρας σημασίας.Απόφαση-εθνικός ύμνος και ανάλογο το διαμέτρημα της οικογένειας Τζαβάρα και των άλλων δικαστών που αναμίχθηκαν καθώς αυτή η απόφαση αποτελεί εθνικό οδοδείκτη για παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν και  αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε στρατηγικά σημεία της χώρας,όπως στη Μακεδονία,τη θράκη,τα νησιά…