Αρχική Uncategorized ΣΟΚ! Εκατομμύρια ανήλικα -γυναίκες θύματα εμπορίας,βιασμών,εκμετάλλευσης …Και στην Ελλάδα…

ΣΟΚ! Εκατομμύρια ανήλικα -γυναίκες θύματα εμπορίας,βιασμών,εκμετάλλευσης …Και στην Ελλάδα…

2098

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

 

Σοκ!

Ξέρετε πόσοι άνθρωποι ζουν  ΣΗΜΕΡΑ σε καθεστώς που αποτελεί μιας μορφής “εμπορία ανθρώπων” παγκοσμίως ;

Θα περίμενε κανείς μερικές χιλιάδες,όχι περισσότερες των 40- 50.000 ,αφού μιλάμε για το 2019,εποχή που μέσω δορυφόρων μπορουν οι αρχές να βρουν και μύγα μέσα σε γάλα…

Κι όμως…Σύμφωνα με την Εκθεση της αρμόδιας Υπηρεσία ςτου ΟΗΕ (UNODOC) που δημοσιεύθηκε σήμερα υπό καθεστώς εμπορίας ζούν σήμερα πάνω απο σαράντα εκατομμύρια(40.000.000!!!) άνθρωποι.

Μέγα μέρος αυτών είναι γυναίκες και ανήλικα και η εμπορία αφορά σεξουαλική εκμετάλλευση,καταναγκαστική εργασία,εμπορία οργάνων…

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας αυτής Αντόνιο Κόστα οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δείχνουν απρόθυμες να καταπολεμήσουν την εμπορία ανθρώπων,ενώ σε αρκετές περιπτώσεις  την υποθάλπτουν.

Η Εκθεση έρχεται την ώρα που γίνεται μεγάλος θόρυβος στις ΗΠΑ για την αυτοκτονία του ζάμπλουτου επιχειρηματία και στενού φίλου ηγετών και βασιλικών οικογενειών Τζέφρι Εσπτάϊν στις φυλακές του Μανχάτταν.

Ο Επστάϊν περίμενε να δικαστεί για εμπορία όχι μόνο γυναικών,αλλά και ανήλικων κοριτσιών με στόχο την εκούσια-ακούσια σεξουαλική τους εκμετάλλευση-βιασμό.

Ο πρόεδρος Τράμπ ,καθώς αποδεικνύεται η στενή σχέση του Επστάϊν με Κλίντον και άλλους ισχυρούς της πολιτικής προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την υπόθεση και ρίχνει λάδι στα πολλά ρεπορτάζ που αμφισβητούν την εκδοχή της αυτοκτονίας και υποστηρίζουν ότι ο Επστάϊν δολοφονήθηκε γιατί θα πήγαινε ισόβια και θα άνοιγε το στόμα του για το έγκλημα της εμπορίας ανήλικων κοριτσιών απο ανθρώπους υπεράνω υποψίας…

Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της Εκθεσης του ΟΗΕ που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων (79%)  είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια.

Κατάπληξη ,λένε,προκαλέι το γεγοπνός ότι το ένα τρίτο εκείνων που διακινούν τους ανθρώπους,αυτών δηλαδή που είναι “έμποροι” γυναικών και ανήλικων κοριτσιών είναι γυναίκες!

Μπα; Γιατί έκπληξη;

Η διαβόητη Φλάϊς,που προμήθευε ανήλικες “καλλιτέχνιδες” σε διάσημους πολιτικούς και ηθοπιούς και επιχειρηματίες του Χόλιγουντ,των ΗΠΑ και άλλων ελίτ τι ήταν;

Δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα στοιχεία για τα κορίτσια ηλικίας και 12-13 ετών που διακινούσαν στην υπόθεση αυτή απο διάσημο ηθοποιό σε διάσημο επιχειρηματία,σε …ζευγάρια,σε πολιτικούς;

Τα στοιχεία φυσικά υπήρχαν,όπως υπάρχουν στοιχεία για το εκτατεμένο εμπόριο που γίνεται και στην Ταϊλάνδη με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων απο τις ΗΠΑ,την Ευρώπη και αλλού.

«Στις περιοχές  αυτές η εμπορία  γυναικών από γυναίκες αποτελεί κανόνα. Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι τα πρώην θύματα γίνονται θύτες», δηλώνει ο επικεφαλής  του UNODC. «Πρέπει να κατανοήσουμε τα βαθύτερα ψυχολογικά, οικονομικά και καταναγκαστικού χαρακτήρα αίτια για τα οποία γυναίκες ωθούν άλλες γυναίκες στη δουλεία».

Καταναγκαστική εργασία –  Αυξάνεται και δεν καταγγέλλεται

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι η καταναγκαστική εργασία (18%). Η διαλεύκανση και καταγγελία των περιπτώσεων καταναγκαστικής εργασίας είναι πολύ πιο σπάνια από τις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι  το φαινόμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι πολύ ορατό στις πόλεις ενώ η  καταναγκαστικής εργασίας δε φαίνεται.
«Μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος είναι ορατό», συνεχίζει ο κ. Κόστα. «Πόσα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα εξαναγκάζονται να εργάζονται σκληρά στα σκλαβοπάζαρα, τα χωράφια, τα ορυχεία ή βρίσκονται παγιδευμένα στην  οικιακή δουλεία; Ο αριθμός τους σίγουρα θα αυξηθεί καθώς η οικονομική κρίση μεγαλώνει τον κύκλο των εν δυνάμει θυμάτων ενώ η ζήτηση φτηνών αγαθών και υπηρεσιών αυξάνεται συνεχώς».

Η εκμετάλλευση των παιδιών.

Το 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά. Δηλαδή τα 8 απο τα 40 εκατομμύρια.

Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και την περιοχή του Μεκόγκ, τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία. Τα ευκίνητα δάκτυλα τους χρησιμοποιούνται για να ξεμπερδεύουν τα δίχτυα των ψαράδων, να ράβουν είδη πολυτελείας ή να καθαρίζουν το κακάο. Αθώα παιδιά ωθούνται στην επαιτεία, την  παιδική πορνεία, η την παιδική πορνογραφία. Άλλα πουλιούνται ως νύφες ή αναβάτες καμήλας. Παιδιά επίσης ζουν σε συνθήκες δουλείας σε εμπόλεμες ζώνες, όπως για παράδειγμα σε περιοχές της Αφρικής,  της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
«Αγόρια που μαθαίνουν να σκοτώνουν πριν μάθουν να διαβάζουν, κορίτσια που εξωθούνται στην πορνεία πριν γίνουν γυναίκες. Η νοοτροπία και οι διακρίσεις με βάση το φύλο ευθύνονται όσο ευθύνεται και η φτώχεια. Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι η πιο απάνθρωπη πτυχή ενός εγκλήματος που αποτελεί ντροπή για  όλους μας», είπε ο Αντόνιο Κόστα.

Αφορά  όλες τις χώρες

Αν και η εμπορία ανθρώπων φαίνεται να αφορά στη διηπειρωτική μετακίνηση ατόμων, οι περισσότερες  περιπτώσεις εκμετάλλευσης πραγματοποιούνται  κοντά στην κατοικία των θυμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διαπεριφερειακή και τοπική εμπορία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας. Παρατηρούνται ωστόσο αξιοσημείωτες περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Η Ευρώπη για παράδειγμα, αποτελεί τον προορισμό θυμάτων διαφόρων εθνικοτήτων ενώ τα θύματα από την Ασία κινούνται σε ένα μεγαλύτερο εύρος προορισμών. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό διακινητών  που συνελήφθησαν προέρχονταν από τη χώρα στην οποία πραγματοποιούταν η παράνομη διακίνηση. «Οι εγκληματίες είναι θηρευτές ανθρώπων, κυνηγούν το ίδιο τους το είδος, κάτι που δεν κάνουν ούτε τα ζώα» είπε ο κ. Κόστα.

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πάντα είχε μεγάλη συμμετοχή στο έγκλημα αυτό,ως “πύλη” εισόδου απο την Αφρική,την Ασία και ως πριν λίγο καιρό και απο την Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 20.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 1.000 κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών, είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην χώρα μας.

Παρά τις όποιες προσπάθειες των διωκτικών αρχών, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Αυτά λέει η Αστυνομία μας.Για σκεφτείτε τα λίγο…Περίπου χίλια κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών…Ακούσατε στη δημοσιότητα έστω μία υπόθεση;Εκείνη της οικογένειας πολιτικού που έφτασε στο κακουργηματικό ακροατήριο “καθάρισε” και μόνο που συγνώμη δεν της ζήτησαν…

Σύμφωνα λοιπόν, με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων), το 2013 αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα 106 θύματα εμπορίας, από τα οποία 52 ήταν άνδρες, 47 γυναίκες, ενώ 7 από τα θύματα ήταν παιδιά.

Ταυτόχρονα, η εργασιακή εκμετάλλευση αποτελεί την επικρατούσα μορφή παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα και ακολουθεί η σεξουαλική εκμετάλλευση, κυρίως σε γυναίκες. Θύματα καταναγκαστικής εργασίας αποτελούν ωστόσο και παιδιά.

Σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το trafficking στην Ελλάδα, γυναίκες από τη Ανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Γεωργίας), τη Νιγηρία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κίνα και ορισμένες χώρες της Αφρικής αποτελούν τα πιο κοινά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη χώρα. Τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας προέρχονται κυρίως από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Αλβανία, το Μπαγκλαντές, η Βουλγαρία, η Ινδία, η Μολδαβία, το Πακιστάν, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στοιχεία από την Αστυνομία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σύμφωνα με τα οποία, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των παιδιών που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία από μέλη των οικογενειών τους, με τη μορφή της πώλησης – διάθεσης αγαθών στο δρόμο, της επαιτείας ή ακόμα και της διάπραξης μικροκλοπών.

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία των αρχών.

Ωστόσο οι ελίτ βρίσκουν τρόπο να παρεμποδίζουν την δημοσίευσή τους ,να χλευάζουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις,ώστε  να μιεώνεται η αξιοπιστία γενικά όλων.

Πριν μερικά χρόνια δολοφονήθηκε στην Αθήνα η Βάγια Ζη…Στο ημερολόγιό της αποκαλύφθηκε δραστηριότητα σαν αυτή της Χάϊντι Φλάϊς στις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους “πελάτες” και πολύ διάσημος επιχειρηματίας των ΜΜΕ και των πλοίων κλπ.,μακαρίτης σήμερα.

Η υπόθεση καταπνίγηκε…

Πριν μερικές ημέρες τα παγκόσμιας εμβέλειας ΜΜΕ προέβαλαν καταγγελίες για τον διάσημο τενόρο Πλάθιντο Ντομίγκο,ηλικίας σήμερα 78 ετών.

Νεαρές γυναίκες μίλησαν για τις εμπειρίες τους και εκείνος αντέδρασε με μια πολύ προσεκτική,καθόλου χλευαστική δήλωση,που μιλούσε για συνεναιτικές σχέσεις κλπ

Ο κύριος αρθρογράφος της χθεσινής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στο άρθρο του χλευάζει τις γυναίκε ςπου θυμήθηκαν μετά τόσα χρόνια τα παθήματά τους…

Ας συμφωνήσουμε ότι αυτές οι “κακούργες” έβαλαν στόχο το τοτέμ αυτού του αρθρογράφου και το συκοφαντούν.

Μπορεί να μας πει μια ιστορία παρόμοια στην Ελλάδα που θύμα βοηθήθηκε απο τον ίδιο ,το ΜΜΕ του και όποιον άλλον απο τον περίγυρό του να κάνει την καταγγελία και να βρει το δίκιο του;Στην ΕΡΤ μήπως κυρ Τάκη μας;Στον ΔΟΛ μεριά;Παραδείγματος χάριν δηλαδή…