Αρχική Uncategorized ΣΟΣ και φως στο τουνελ της Υγείας στο συνέδριο του ECONOMIST

ΣΟΣ και φως στο τουνελ της Υγείας στο συνέδριο του ECONOMIST

1981

 

 

 

Η υπερφορολόγηση των φαρμακοβιομηχανιών οδηγεί μαθηματικά στο κλείσιμό τους προς όφελος των ξένων πολυεθνικών και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα απο τη Νέα Κυβέρνηση τότε θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας,αλλά και η Ελλάδα θα χάσει τον 2ο σε σπουδαιότητα βιομηχανικό τομέα της ,ο οποίος εξάγει σε 85 χώρες του κόσμου.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμαβιομηχανίας Θόδωρος Τρύφων και ζήτησε ταυτόχρονα τον συμψηφισμό του clawback με παραγωγικές επενδύσεις και δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη και καθιέρωση ανώτατου ποσοστού clawback, με συνυπευθυνότητα φαρμακοβιομηχανίας – Πολιτείας.

Ειδικά στον τομέα αυτό φαίνεται ότι η Κομισιόν “βλέπει” επιτέλους το “φως” της και ο εκπρόσωπός της κ.κοστέλο είπε ότι το μέτρο απέτυχε γιατί δεν συνοδεύτηκε και απο άλλα υποστηριστικά μέτρα.

Αλλη δυναμική επίσης στο χώρο της υγείας δημιουργεί η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι πρέπει να αυξηθεί η δαπάνη για τη δημόσια υγεία ,που είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη και τα αποτελέσματα δραματικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων, εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω, μπορούν να φέρουν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ και ειδικότερα 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες σε βάθος τριετίας, 60-100 εκατ. ευρώ από κλινικές μελέτες και 100 εκατ. ευρώ από συμπαραγωγή φαρμάκων με πολυεθνικές.

Ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι σήμερα οι εταιρίες ασφυκτιούν κάτω από μια εξοντωτική φορολόγηση, που αρχίζει με 29% και σε αυτή προστίθεται ένα επιπλέον 40% rebate και clawback.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επανέλαβε ότι το clawback είναι παράνομο και άμεσα θα καταπέσει από το ΣτΕ.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας την παρούσα περίοδο ως περίοδο συρρίκνωσης, με δραστική μείωση του ΑΕΠ, ανεργία στο 30%, γήρανση και μείωση του πληθυσμού και χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Εάν δεν υπάρξει η υποσχόμενη ανάπτυξη του 4%, δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Μόνη λύση η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και επενδύσεις, με οριζόντια μέτρα που θα περιλαμβάνουν μείωση φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι:

  • Φορολογικά κίνητρα: Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογία που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου / της οικονομίας.
  • Συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της.
  • Εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Βασίλης Κικίλιας: “Θα αποποινικοποιήσουμε το κέρδος, αρκεί να πληρώνονται οι φόροι”

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε στην ομιλία του ότι : “Η Ελλάδα είναι μια μικρή οικονομία, το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και μπορούν οι επενδύσεις να μοχλεύσουν την ελληνική οικονομία και να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη. Στην Ελλάδα υπάρχει μια ευκαιρία για τους διεθνείς επενδυτές και αυτό συμβαίνει και στο χώρο της υγείας”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα αποστραγγιστικά μέτρα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate) που έπληξαν καίρια τη φαρμακοβιομηχανία από την αρχή των μνημονίων και μέχρι σήμερα, επεσήμανε ότι: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποποινικοποιήσει το κέρδος αρκεί να πληρώνονται οι φόροι και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας».