Αρχική Uncategorized Στέφανε εμπρός στο δρόμο για το όνειρο που χάραξε η Σερένα!

Στέφανε εμπρός στο δρόμο για το όνειρο που χάραξε η Σερένα!

2273
epa06941945 Stefanos Tsitsipas of Greece in action against Alexander Zverev of Germany during their quarterfinal match at the Rogers Cup Men's Tennis tournament in Toronto, Canada, 10 August 2018. EPA/WARREN TODA

Ευκαιρία για να εστιάσουμε στην παραδειγματική από πολλές πλευρές ζωή και πορεία της κορυφαίας (εν ενεργεία στα 38 της χρόνια…) τενίστριας του κόσμου όλων των εποχών είναι η επική πρόκρισή της στον τελικό του αμερικανικού πρωταθλητικού τουρνουά τένις και η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται ένα απο τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου,ο Ελληνας Στέφανος Τσιτσιπάς.

Εφτασε στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης και ξαφνικά άρχισε να χάνει σε κρίσιμα παιχνίδια εμφανώς κουρασμένος ψυχικά.Ακόμα χειρότερα: δημοσιοποίησε την άσχημη ψυχική του κατάσταση με δήλωση περι έλλειψης κινήτρου ,αλλά και προσθήκες τόσο ακατανόητες,ώστε να σκεφτούν ή να μιλήσουν πολλοί για ψυχική κόπωση  με αφορμή ή αιτία άτυχη προσωπική σχέση με την ελληνίδα πρωταθλήτρια και Νο30 της παγκόσμιας λίστας του τένις Μαρία Σάκαρη.Και ο Στέφανος και η Μαρία είναι παιδιά τενιστών απο μητέρα,Η μητέρα της Σάκαρη είναι η Αγγελική Κανελλοπούλου,η οποία αγωνίστηκε επίσης σε κορυφαίο επίπεδο εκτός της Ελλάδας.

Η Σερένα Γουίλλιαμς είχε προσωπική και αθλητική πορεία που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα ανάκαμψης για τον Στέφανο και το τονίζουμε γιατι πιστεύουμε ότι είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο μέγεθος για την Ελλάδα,αλλά και το παγκόσμιο τένις και έχει προλάβει να αποσπάσει υμνητικά σχόλια απο κορυφαίους,όπως ο Φέντερερ,ο Τζόκοβιτς,ο Ναδάλ,ο Μάκενρο κ.α.

Η Γουίλλιαμς ,όπως και ο Στέφανος ξεκίνησαν να παίζουν τένις από πολύ μικρά,πριν μπουν στο δημοτικό.

Η Γουίλλιαμς ανέβηκε ψηλά παράλληλα με την αδελφή της  Βένους,αλλά στη ζωή της αντιμετώπισε ταραχώδεις περιόδους,ατυχίες με τραυματισμούς,δολοφονία αδελφής της ,αλλά δεν τα άφησε να ανακόψουν το ταλέντο της και μετά απο  απουσίες ανάνηψης κατάφερνε πάντα και επέστρεφε.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το ίδιο θα κάνει και ο Στέφανος και δεν πρέπει ούτε να τα παρατήσει νικημένος από την κατάθλιψη της (ανύπαρκτης)έλλειψης κινήτρου.ούτε να τον εγκαταλείψουν εκείνοι που πιστεύουν στο σπάνιο ταλέντο του.

 Στις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της τα ΜΜΕ την πολιόρκησαν με ύμνους και εκείνη θέλησε να κρατήσει χαμηλά τον πήχυ και να παραπέμψει στον Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ και στο “εχω ένα όνειρο”

Ζήτησε λοιπόν απο τους δημοσιογράφους να “μην την υμνούν πολύ γιατί δεν αξίζει τόσο αφού είναι απλώς ένα κορίτσι που έχει μια ρακέτα και ένα όνειρο”

Σιβυλλικά μιλούσε;

Εννοούσε ότι το όνειρό της ήταν να γίνει κορυφαία στον κόσμο όλων των εποχών;

Το πιθανότερο.Τα ΜΜΕ τότε θεώρησαν απλώς ότι όνειρό της ήταν να ξεφύγει απο τα δύσκολα(ψυχικά) παιδικά-οικογενειακά(διαζύγια κλπ) χρόνια.Είχε,όπως και ο Στέφανος τη δυνατότητα να μη ζει σε γκέτο,αλλά να προπονείται απο τα 4 χρόνια της σε καλά “κλάμπ τένις”.

Ιδού στιγμιότυπα απο την πορεία της Σερένα Γουίλλιαμς,όπως έχουν καταγραφεί απο ξένα και ελληνικά ΜΜΕ:

 

 

 

Γεννήθηκε στο Μίσιγκαν στις 26 Σεπτεμβρίου του 1981 και έχει άλλα πέντε αδέρφια. Ο πατέρας της μόλις στα 3 της χρόνια της μαθαίνει το τένις μαζί με την αδερφή της ενώ από 9 ετών όλη η οικογένεια μετακόμισε στη Φλόριντα και η μικρή Σερένα πήγε σε ακαδημία τένις. Αμέσως ο προπονητής της ακαδημίας πρόσεξε το μεγάλο ταλέντο των αδερφών Γουίλιαμς ενώ η Σερένα νικούσε τον έναν αγώνα μετά τον άλλον. Όμως ο πατέρας τους σταμάτησε να τις στέλνει στην ακαδημία για να συγκεντρωθούν στο σχολείο. Το 1995, τις πήρε εντελώς από την ακαδημία του Macci και τις ανέλαβε προσωπικά στο σπίτι τους. Κάποιες φήμες έλεγαν πως για χρόνια πολλοί λευκοί γονείς μιλούσαν υποτιμητικά για την οικογένεια, ωστόσο ο Richard δε θέλησε να δώσει έκταση στο γεγονός, καθώς σε σχετική ερώτηση που του έγινε το 2000, απάντησε: “Όλοι μας κάνουμε διαφορετικά πράγματα. Με τη Venus και μένα δούλεψε καλύτερα έτσι.”

 

Serena-Venus

 

H Serena (αριστερά) και η Venus (δεξιά), σε παιδική ηλικία. 

 


Μπορεί να σταμάτησε με τα πρωταθλήματα στα juniors, όμως στη Φλόριντα ήταν το νούμερο ένα στους τενίστες κάτω των 10 ετών. Αντί να κάνει όμως καριέρα στα Juniors, μεταπήδησε αμέσως στα βαθιά νερά. Μόλις στα 14 της χρόνια έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο και μάλιστα σε τουρνουά της WTA! Αγωνίστηκε στο Bell Challenge του 1995 με wild card, αλλά κέρδισε μόλις δύο games στον 1ο προκριματικό γύρο από την Anne Miller (6-1, 6-1). Αυτή η ήττα ωστόσο της έγινε μεγάλο μάθημα, για να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά, παρά την τρυφερή ηλικία της.

 

 

Το 1997 είναι 16 ετών της και όλος ο κόσμος μιλούσε ήδη για τη Σερένα, χάρη στη σπουδαία παρουσία της στο Ameritech Cup Chicago. Καταφέρνει τις πρώτες της νίκες απέναντι σε Top10 παίκτριες, ενώ έγινε και η τενίστρια με τη χαμηλότερη κατάταξη που κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο, αφού τότε ήταν στο Νο304 του κόσμου. Κατάφερε να μπει στο Top100 πριν ολοκληρωθεί το 1997, τερματίζοντας στο Νο99.

 

 

Αργότερα η ανοδική της πορεία συνεχίζεται αν και χάνει σε έναν αγώνα από την αδερφή της. Συνεργάστηκε με τον Λευκορώσο Max Mirnyi στο μεικτό και κατάφεραν να κερδίσουν μαζί τόσο στο Wimbledon, όσο και στο US Open. Η Serena ανακάλυψε παράλληλα και την κλίση της στα διπλά, όπου επίσης κυριάρχησε τα επόμενα χρόνια, αφού κέρδισε και με την αδερφή της δύο τίτλους.

 

Mirnyi-Williams

 

Το 1999 είναι η χρονιά που κατακτά τον πρώτο Premier τίτλο της καριέρας της. Την ίδια μέρα η Venus κατέκτησε το IGA Superthrift Classic στο Memphis και έγιναν οι πρώτες αδερφές στην ιστορία που κέρδισαν τουρνουά την ίδια εβδομάδα. Μέχρι τα 18 της και αφού έχει υποστεί έναν μικροτραυματισμό, ήταν πρωταθλήτρια σε Slam, ενώ παράλληλα έγινε η δεύτερη Αφροαμερικανίδα με Major τίτλο, 41 χρόνια μετά από το US Open που κέρδισε η Althea Gibson (1958).

 

 

Συνεχίζει να σαρώνει τους τίτλους σε διοργανώσεις στη Γερμανία, ενώ έπρεπε παράλληλα να προσαρμοστεί με τις αλλαγές στο σώμα της και να μπορέσει να διαχειριστεί με το νεαρό της ηλικίας της την επιτυχία.

 

 

Το 2002 μπορεί να τραυματίζεται στο Σίδνεϊ με αποτέλεσμα να μην παίξει στον ημιτελικό και να αποσύρει τη συμμετοχή της, όμως κάνοντας εντατική προετοιμασία, η Serena επέστρεψε πιο δυνατή από ποτέ. Ήταν 20 ετών και δεδομένου ότι είχε 6 χρόνια επαγγελματικού τένις στην πλάτη της, ήταν μια πολύ ώριμη ηλικία. Επιπλέον ήταν στην καλύτερη φυσική της κατάσταση και όταν την είδαμε πίσω στο tour σάρωσε τα πάντα στο διάβα της. State Farm Women’s Tennis Classic στην Αριζόνα και ακολούθησε το Ericsson Open στο Miami, όπου έγινε και μια από τις 3 παίκτριες στην Open era που πέρασαν από τις 3 κορυφαίες του κόσμου για να κερδίσουν ένα τουρνουά.

 

 

Στη συνέχεια, κέρδισε 39 από τα 41 τελευταία της παιχνίδια στη χρονιά, κατέκτησε τρία συνεχόμενα Grand Slam, το Roland Garros, το Wimbledon και το US Open – με αντίπαλο σε όλα τη Venus στον τελικό, κέρδισε ακόμα δύο τίτλους στο Τόκιο και στο Leipzig, ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό του Tour Championships. Στα 21 της χρόνια είχε 4 Grand Slam τίτλους και είχε φτάσει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, από τις 8 Ιουλίου του 2002. Μέχρι το 2003, σαρώνει τα slam και όλος ο κόσμος υποκλίνεται στο ταλέντο της. Έρχεται όμως το μεγάλο χτύπημα στην καριέρα της που την αφήνει εκτός, ένα τραυματισμός στο γόνατο και χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση. Αναμενόταν να χάσει τις 6-8 επόμενες εβδομάδες, ωστόσο δεν βρέθηκε ξανά στα courts το 2003.

 

Η δολοφονία της αδερφής της, το σοβαρό ατύχημα και η επιστροφή

 

Ο τραυματισμός της στοιχίζει πολύ, όμως ένα άλλο γεγονός έρχεται να ταράξει την ευτυχία της. Τον Σεπτέμβριο τους 2003, μια από τις ετεροθαλείς αδερφές της, η Yetunde Price, δολοφονήθηκε στο Compton. Την πυροβόλησαν στο κεφάλι όσο ήταν στο αυτοκίνητο από μέλος συμμορίας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” με τον σύντροφό της, που οδηγούσε. Ο χαμός αυτός την κλονίζει και μένει εκτός μέχρι και το 2004.

 

 

Αρχικά βιώνει κάποιες ήττες στη συνέχεια όμως ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κερδίζει τη Σαράποβα, ενώ επιστρέφει θεαματικά στους τίτλους  και στον θρόνο της στη Μελβούρνη το 2005. Ενας τραυματισμός όμως της στερεί για λίγο καιρό τίτλους. Το 2007 αρχίζει η ανάκαμψη όταν κατάφερε να κερδίσει για 3η φορά το Αυστραλιανό Όπεν, επιστρέφοντας παράλληλα στα Grand Slam, δύο χρόνια μετά την τελευταία επιτυχία της στη Μελβούρνη. Οι τίτλοι βέβαια συνεχίζονται, το ίδιο όμως και οι τραυματισμοί.

 

 

Ο πιο τρομακτικός της τραυματισμός όμως ήταν εκτός γηπέδων. Το 2010 πάτησε κομμάτια από σπασμένο γυαλί σε εστιατόριο. Έχασε το υπόλοιπο της χρονιάς και ανακοίνωσε πως πάσχει από αιμάτωμα και από πνευματική εμβολή. Όπως δήλωσε αργότερα, η ίδια τρόμαξε αρκετά και φοβήθηκε για τη ζωή της. Ευτυχώς κατάφερε να το ξεπεράσει και αυτό, για να επιστρέψει στις προπονήσεις το Μάρτιο 2011.

 

Serena Williams

 

Η αρχή φυσικά δεν είναι εύκολη μέχρι να βρει το ρυθμό της, όμως το 2012 ήταν ακόμα καλύτερη. Κέρδισε 7 τίτλους, ανάμεσά τους το Wimbledon, το US Open και το Tour Championships, ενώ αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της “χρυσή” Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο. Στις 18 Φεβρουαρίου του 2013, ήταν μια μεγάλη μέρα για την Αμερικανίδα, καθώς κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Λιγότερο από δύο χρόνια πριν ήταν στο Νο175 και 30 μήνες πριν δε γνώριζε να θα καταφέρει να βγει ζωντανή από την περιπέτειά της.

Η “φωτεινή” οδηγία της για το σώμα:

Drop Dead Diva

 

H Serena Williams σε μια από τις πολλές guest τηλεοπτικές εμφανίσεις της, στη σειρά “Drop Dead Diva”. 

 

Ασχολείται με τη μόδα και τη φιλανθρωπία ενώ, θέλει όλες οι γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα τους: «Αγαπώ το σώμα μου και δεν θα άλλαζα τίποτα σε αυτό» και συνέχισε: «Δεν σας ζητάω να σας αρέσει το σώμα μου. Απλά σας ζητάω να με αφήσετε να μου αρέσει εμένα το σώμα μου. Και αυτό επειδή μπορεί με το σώμα μου να επηρεάσω κορίτσια που θέλουν να μου μοιάσουν και θέλω να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους». είχε δηλώσει στο περιοδικό Self.

 

 

 

Έχει τη δικιά της σειρά ρούχων αλλά όπως έχει εξομολογηθεί στο New York magazine η μεγάλη της αγάπη είναι τα νυφικά: “Αυτή ήταν η αληθινή πρώτη μου αγάπη όμως μετά είπα είμαι επαγγελματίας του τένις, οπότε θα σχεδιάσω ρούχα για γυμναστική.”

 

Πόσες το κατάφερναν αυτό;

 

 

Το “φτωχοκάλυβο” της Σερένα,βγαλμένο κυριολεκτικά με κιλά ιδρώτα:

 

 

 

 

Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ:

Η εγκυμοσύνη και ο γάμος της με τον Αλέξις Οχανιάν,Αμερικανό ,αρμενικής καταγωγής και δυο χρόνια μικρότερό της ήταν ο λόγος που η διάσημη τενίστρια εγκατέλειψε δύο τουρνουά σημαντικά (το Indian Wells και το τουρνουά του Μαϊάμι). Παρότι αρχικά είχε δικαιολογήσει την κίνησή της με πρόβλημα στο γόνατο, τελικά ήταν κάτι σημαντικότερο για την ίδια.
Γεννημένος στο Μπρούκλιν, το 1983, από πατέρα Αμερικανό με καταγωγή από την Αρμενία και μητέρα γερμανίδα, ο Alexis Ohanian οφείλει την επιτυχία του στην δημιουργία του σάιτ Reddit όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, σε ηλικία 22 ετών.

Με τη βοήθεια ενός φίλου του δημιούργησε το σάιτ, όπου οι χρήστες ανοίγουν θέματα συζήτησης και ανεβάζουν ό,τι θεωρούν σημαντικό για να ξεκινήσει μια ιντερνετική κουβέντα. Το Reddit είναι σήμερα το 7ο δημοφιλέστερο σάιτ των ΗΠΑ και αποτιμάται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.
Παρότι πούλησε το Reddit πριν από δέκα χρόνια, ο Alexis Ohanian παρέμεινε μέλος του διοικητικού του συμβουλίου και κατέχει περιουσία που αποτιμάται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Η περιουσία της γυναίκας του είναι πολύ μεγαλύτερη, η Σερένα Γουίλιαμς έχει περιουσία 180 εκατομμύρια σύμφωνα με το Forbes.

Ο σταρ του ίντερνετ και η σταρ του τένις συναντήθηκαν σε ένα γεύμα στη Ρώμη, τον Οκτώβριο του 2015. Παρότι δήλωσε ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για το τένις πριν γνωρίσει την Σερένα, ο Alexis Ohanian την ακολουθεί πλέον σε όλα τα γήπεδα να θριαμβεύει.

to-almpoum-tou-paramutheniou-gamou-tis-serena-gouiliams---nufoula-i-kori-tis

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:Το όνειρο μπορεί να ήταν οι βίλες που βλέπετε,η πλούσια ζωή;

Η μήπως ο απολογισμός:στην κορυφή του κόσμου 16 χρόνια με 4 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 41 τίτλους Γκραν Σλαμ και αμέτρητες θετικές  προσωπικές κοινωνικές προβολές;

Η μήπως το στιγμιότυπο με τον σύντροφο-σύζυγο και την κόρη τους;

Εμπρός Στέφανε!..Μην τα παρατάς.Στο κάτω-κάτω  ο Όλυμπος είναι για σένα πιο κοντά από όσο για τη Σερένα…