Αρχική Ελλαδα Συμφωνία μισού τρις στην Ευρώπη!”Εδεσαν” στο Γιουρογκρουπ τα γερμανικά “λυκόσκυλα”!

Συμφωνία μισού τρις στην Ευρώπη!”Εδεσαν” στο Γιουρογκρουπ τα γερμανικά “λυκόσκυλα”!

1381

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

 

Υπό την σφοδρή πίεση των λαών της Ευρώπης,το χαστούκι στους γερμανούς “λύκους” της αγέλης Σόϊμπλε από την επιτροπή “σοφών οικονομολόγων τηςε Γερμανίας”,την ισχυρότατη απιελή της Ιταλίας ότι θα τραβήξει το σκοινί μέχρι το χείλος του γκρεμού για την Ενωμένη Ευρώπη σε μια αντιγραφή του …Ζαλόγγου η “σπείρα του Βορρά” αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να “υπογράψει” μια συμφωνία ενίσχυσης των ευρωπαϊκών κρατών με μισό τρις ευρώ!

Την συμφωνία ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπορύνο ντε Μέρ και την χαρακτήρισε “εξαιρετική” με μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Μάχη γίνεται ακόμα πάντως καθώς  το ποσό απέχει απο το 1,5 τρις που είχε ζητηθεί,αλλά άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο καθώς στο ποσό των 540 δις που είναι έτοιμο για διάθεση αποφασίστηκε να είναι έτοιμος ο μηχανισμός να φτάσει άμεσα το 1 τρις ευρώ.

Επίσης ακόμα δεν έχει λήξει η μάχη για το κρίσιμο νομικό περίβλημα της συμφωνίας,αν δηλαδή θα το βαφτίσουν κορονο-ομόλογο,όπως πρότειναν εννέα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα η αλλιώς.

Η συμφωνία πάντως επήλθε γρήγορα και μάλιστα μεταξύ των υπουργών οικονομικών χωρίς παραπομπή του προβλήματος στην σύνοδο κορυφής ηγετών και αυτό  σημαίνει ότι ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και τα αιτήματα των “9” κρατών.

Λίγο νωρίτερα η Μέρκελ,η οποία πάντα παίζει το ρόλο του “καλού Γερμανού” σε σχέση με τον Σόϊμπλε είχε αφήσει να διαφανεί η συμφωνία με τηλεφωνική παρέμβαση στον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, ο οποίος είχε βγει στα κάγκελα και απειλούσε με διάλυση την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Iδιαίτερα οργισμένος ήταν ο ιταλός πρωθυπουργός με το (υποβολιμιαίο απο την ομάδα Σόϊμπλε) δημοσίευμα της γερμανικής  “ντι Βέλτ”,το οποίο εμφάνισε την Ιταλία ως κράτος μαφιόζων ,το οποίο θα διοχετεύσει τα χρήματα στη Μαφία.

Κατά πληροφορίες η Μέρκελ τον διαβεβαίωσε ότι θα βαφτιστεί κάπως το “κρέας” ,ώστε να περάσει εύκολα και στην γερμανική κοινή γνώμη και εκείνη θα παραγγείλει στον ολλανδό μπροστάρη της υπουργό Χέκστρα να σταματήσει την παράσταση του αδιάλλακτου…

Καθώς το Γιούρογκρουπ καθυστερούσε να αρχίσει οι αρχικές υποψίες για διαφωνίες αντικαταστάθηκαν με πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν σχέδιο συμφωνίας ,ώστε να βγουν γρήγορα απο τη διάσκεψη.Αυτό γιατί νωρίτερα η κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι θα διαθέσει όσα χρήματα χρειαστούν χωρίς ταβάνι σε κάθε Πολιτεία που πλήττεται,χωρίς να χρεώνει “δανεικά” σε κανέναν.

Αυτό κατέστησε αδήριτη την ανάγκη να σταματήσει η καλλιέργεια κλίματος όχι απλής αβεβαιότητας,αλλά πανικού στις αγορές με πιθανή διάλυση ή διάσπαση της ευρωπαϊκής ένωσης.

Ετσι ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Σόλτς πήρε εντολή να  χτυπήσει σιωπητήριο στους δήθεν “νοικοκυραίους”Βόρειους που αντιδρούσαν για λογαριασμό του Σόϊμπλε και της ομάδας των γερμανών “λύκων” που εκπροσωπεί.

Κριτική στην απόφαση ασκείται πάντως ήδη.

Στη Γερμανία δημοσιεύματα(υποβολιμιαία προφανώς από τα “λυκόσκυλα” της ομάδας Σόϊμπλε) εμφανίζουν τις παροχές μεγάλες και επικίνδυνες για την οικονομική αντοχή της Ευρώπης.

Αντίθετα εκτός Γερμανίας ασκείται έντονη κριτική ότι το μισό τρις είναι το ένα τρίτο των αρχικώς αιτηθέντων και μάλιστα χωρίς ξεκάθαρη νομική βάση και αποκλεισμό κάθε δανειακής μορφής.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης να θυμίσουμε ότι έχει χαρακτηρίσει την σημερινή Ευρώπη,ώς Ευρώπη των Τραπεζών ,η οποία είναι και διαφορετική και αποκρουστική μορφή σε σχέση με την Ευρώπη των κοινωνιών,την οποία είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης…