Αρχική Διεθνη Τουρκία:Μια ξεχωριστή τραγωδία με απεργία πείνας,μέσα στις τραγωδίες του κορονοϊού…

Τουρκία:Μια ξεχωριστή τραγωδία με απεργία πείνας,μέσα στις τραγωδίες του κορονοϊού…

2537

 

O κόσμος κρατάει την αναπνοή του και ζει την τραγωδία με τις εκατόμβες( και όχι… κατακόμβες κατά τον ανεκδιήγητο εκείνο Καρανίκα που είχε καταφέρει να τρυπώσει στο Μαξίμου)νεκρών.

Πάνω απο 15 χιλιάδες νεκροί στην ιταλίαπάνω από 12.000 νεκροί στην Ισπανία,πάνω από 6 χιλιάδες νεκροί σε Γαλία και ΗΠΑ,η οποία σύντομα θα πάρει τα θλιβερά “σκήπτρα”.Εκατοντ΄δες σε Αγγλία και απο κοντά η Γερμανία.

Ακριβώς σε αυτή τη δραματική εποχή από την θλιβερή Τουρκία του θρησκο-παρανοϊκού δικτάτορα Ερντογάν έρχεται μια είδηση που ξεχωρίζει στους δραματικούς της τόνους.

Μετά απο 288 ημέρες απεργίας πείνας άφησε την τελευταία της πνοή η στάρ ενός  τουρκικού αριστερού μεν,εξαιρετικά δε δημοφιλούς μουσικού συγκροτήματος η Ελίν Μπολέκ.

«Κανένας δεν μπορεί να κάνει το Grup Yorum να σωπάσει. Ή νίκη ή θάνατος» έλεγαν τα μέλη του συγκροτήματος ,μερικά απο τα οποία ακολουθούν την Ελίν σε απεργία πείνας και δηλώνουν ότι θα πάνε να την συναντήσουν στον άλλο κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά μετά τους Ιρλανδούς (Μπόμπυ Σάντς κ.α.) του ΙΡΑ που φτάνει στο τέλος απεργία πείνας αυτής της πολιτικής μορφής

«Παρά τις ξεκάθαρες αριστερές του απόψεις, το συγκρότημα Grup Yorum δεν ήταν ποτέ ακραίο. Αντιθέτως, είναι το συγκρότημα που έχει παίξει μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διάφορες χώρες και έχει πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες δίσκους. Είναι ένα λαϊκό συγκρότημα, που βρίσκεται δίπλα στους καταπιεσμένους, διωγμένους και σε εκείνους που προβάλλουν αντίσταση στο σύστημα» δήλωσε ο  Μουράτ Μερίτς, Τούρκος στιχουργός.

Το συγκρότημα μεσουρανεί για 3 δεκαετίες όχι μόνο στην Τουρκία,αλλά και διεθνώς και έχουν πουλήσει μεγάλο αριθμό δίσκων.Τα προβλήματά τους δεν ήταν ποτέ οικονομικά.

Τα μέλη του συγκροτήματος διεκδικούν το δικαίωμα να τραγουδούν ελεύθερα,να ταξιδεύουν στην Τουρκία ελεύθερα να προβάλουν απόψεις και πολιτιστικές και πολιτικές διεκδικήσεις ελέυθερα πρόσθεσε ο Μεριτς δίνοντας με ακρίβεια το πλαίσιο της τραγωδίας που αν και θα είχε άλλη τεράστια  διάσταση,αν δεν ήταν η εποχή του κορονοϊού και σήμερα είναι μια ξεχωριστή τραγωδία,ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες που πλήττουν καθημερινά τον κόσμο…

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ερντογάν, αψηφώντας τα χιλιάδες φέρετρα παγκοσμίως και εκατοντάδες στην Τουρκία απο τον κορονοϊό, κυνηγούν με συλλήψεις,φυλακίσεις και ελευθερώσεις το 30μελές συγκρότημα για 3-4 χρόνια,αλλά τον τελευταίο χρόνο και τον τελευταίο μήνα το κυνηγητό ήταν και είναι λυσσαλέο.

Από τα 30 μέλη τα 7 βρίσκονται σε φυλακές ως “συνεργάτες τρομοκρατικής οργάνωσης”,παραμύθι από την αρχή ως το τέλος βέβαια.

Στις φυλακές Σμύρνης πραγματοποιεί απεργία πείνας ο συνεργάτης της Ελιν ,ο Μουσταφά Κοτζάκ,ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει παρά μόνο με το θανατό του…