Αρχική Ελλαδα Ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή και “μνήμη εγκλήματος” στο Μάτι!..

Ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή και “μνήμη εγκλήματος” στο Μάτι!..

1810

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Αυτός ο δρόμος στη φωτογραφία με τα απανθρακωμένα αυτοκίνητα συνδέει το Μάτι με τη Ραφήνα.

Εκεί κατέληξαν και τα περισσότερα θύματα από τον εμπρησμό που κατέκαψε περιουσίες νόμιμες και παράνομες και ανθρώπους που παγιδεύτηκαν ανάμεσα στη νομιμότητα και στην παρανομία.

Ηταν 23 Ιουλίου 2018 όταν ξέσπασε η φωτιά απο έναν ασυνείδητο που έκαιγε χόρτα ψηλά στο βουνό και ακόμα δεν έχει δικαστεί ακόμα…

Την σκυτάλη πήραν εκείνοι που παραφύλαγαν σαν έτοιμοι με σχέδιο,όπως εκείνο στην Πελοπόννησο το 2007.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κατακερματισμένες,όπως τότε,το 2007, σε διάφορα σημεία,αφού πρωτο ο εμπρησμός σημειώθηκε στην Κινέτα.Ηταν οργανωμένος καλά εκεί.

Και κατέκαψε και μέρος του οικισμού με νομιμότητες και παρανομίες και μέγα μέρος του βουνού.

Οταν οι κρατικές δυνάμεις βρέθηκαν εκεί στο σύνολό τους, ο ασυνείδητος έδωσε την σκυτάλη σε όσους περίμεναν στο Μάτι.

Τα θύματα υπερεκατό,αφού ακόμα άνθρωποι αργοπεθαίνουν απο τα εγκαύματα.

Την Κυριακή στο Μάτι οργανώθηκε εκδήλωση μνήμης και την Δευτέρα με αφορμή την ψήφιση της κυβέρνησης(έλαβε 158 υπέρ και 142 κατά) ο Κυριάκος Μητσοτάκης,πρωθυπουργός πια μίλησε στη Βουλή και είπε μεταξύ άλλων τα εξής ,ως δεδομένα:

” Ποια είναι η κατάσταση έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία:

1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.
3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.
4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.”

Την χαρακτήρισαν ωρισμένοι ως “κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.”

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Είναι το ίδιο Κόμμα που ήταν στην εξουσία το 2007 και για τις τραγωδίες εκείνες επιχειρηματίες (Βαρδινογιάννης,Λάτσης,Μήτσης κα.) έδωσαν μεγάλα ποσά και έχτισαν και χωριά.

Μαζεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και έγινε ο περίφημος “λογαριασμός Μολυβιάτη”.

Τι απέγιναν τα χρήματα;

Χρόνια μετά βουλευτές και της ΝΔ(π.χ. Κώστας Τζαβάρας) μας έλεγαν σε εκπομπές ότι αγνοείται το που κατέληξαν εκείνα τα τεράστια ποσά.

Τώρα είμαστε ήσυχοι…

Οπως διαβάσατε τα χρήματα συγκεντρώθηκαν απο ιδιώτες και δόθηκε εντολή να αξιοποιηθούν…

Την Κυριακή βρεθήκαμε και πήραμε μέρος στον αγώνα μνήμης των θυμάτων.

Είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ που έγινε στον τόπο της τραγωδίας και ακριβώς ένα χρόνο μετά.

Μιζέρια και κατάθλιψη…

Κανείς απο τους επώνυμους δημοσιογράφους και άλλους που απέκτησαν σπιταρώνες στην περιοχή δεν ήταν εκεί…Κανείς “επίσημος”,ούτε απο την συμπολίτευση,ούτε απο την αντιπολίτευση.

Ειχαν πάει στην Εκκλησία νωρίτερα την Κυριακή και δεν μπορούσαν να διαχωριστούν,ώστε να είναι και το απόγευμα κάποιοι για τον συμβολισμό.

Γιατί;

Μετά τον αγώνα που οργάνωσε ο σύλλογος δρομέων ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ του Μαραθώνα κάναμε ρεπορτάζ.

Κάναμε ένα πηγαδάκι με κατοίκους της περιοχής.

Ο κεντρικός πυρήνας των όσων μας είπαν:

“Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκδηλώθηκε εμπρησμός,αγνωστο απο ποιό σημείο και μετά.Ηταν αδύνατο ,οποιαδήποτε κρατική μηχανή να προλάβει να μην υπάρξουν θύματα.Μόνο να τα περιορίσει.Η φωτιά σε 11 λεπτά είχε περικυκλώσει την περιοχή και οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν.Οι πολλές παρανομίες που υπάρχουν στην περιοχή καθυστερούν την επούλωση των πληγών,αφού ιδιοκτήτες δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να υποστηρίξουν τις παρανομίες που είχαν και ήταν τέτοιες,ώστε για χιλιόμετρα να μην υπάρχει ούτε η ελάχιστη δίοδος διαφυγής.Συνεχόμενες περιφράξεις με δρομάκια στενά.Οι παγίδες θανάτου.Δεν εμφανίζονται παρα σπάνια πολιτικοί και γνωστοί δημοσιογράφοι εκεί, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία είναι νόμιμοι κάτοικοι και ιδιοκτήτες απο δεκαετίες.Και ζητούν ευθύνες γιαυτούς που μετέτρεψαν σε οικισμό δάση της περιοχής χωρίς άδειες και σχέδια”.

Πράγματι.Αν και στον αγώνα έλαβαν μέρος εκατοντάδες απο διάφορα σημεία της Αττικής,ούτε ένα πολιτικός και δημοσιογράφος…Ούτε ένας απο αυτούς τους πολιτικούς και δημοσιογράφους που κατοικούν στην περιοχή…Γιατί;

Στην περιοχή του Ν.Βουτζά,πάνω απο το Μάτι είχε πρωτοστατήσει το 1992 η Ντόρα Μπακογιάννη να γίνει οικσιμός δημοσιογράφων.Με το γνωστό τρόπο δημιουργίας οικισμών στα δάση.

Αντέδρασε τότε μια ομάδα δημοσιογράφων για να μην καταπατηθεί το δάσος.Καταπατήθηκε όμως και έγινε ο οικισμός.Οχι δημοσιογραφικός,αλλά …λαϊκός!

Το χαρακτηριστικό είναι ότι πρωτοστατούσε εναντίον της Ντόρας ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος της (τότε) Ελευθεροτυπίας και “δίδασκε” την ανάγκη να είναι οι δημοσιογράφοι μακριά απο τους πολιτικούς και τέτοιες “απολαύσεις”.

Ο ίδιος αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε σπιταρώνα σε δάσος μακριά απο την Αττική και έκανε στενή παρέα μεταξύ άλλων και με τον Γιάννη Μπουτάρη.Μην …διαπορείτε γιατί το αναφέρουμε.Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο πλούσιος επιχειρηματίας και πολιτικός που διακρίθηκε για πολλά ,αλλά και για την παραδοχή του ότι είχε κάνει το άνευ νόμιμης άδειας “κατιτίς” του σε ακίνητο στο νησάκι Διάπορος ,σε όρμο της Χαλκιδικής…

Εστιν ουν Χαλκιδική,περιοχή με όργια καταπάτησης δασικών εκτάσεων και αυτά μένουν ατιμώρητα ,όταν οι δράστες είναι πολιτικοί,πλούσιοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι…Νομιμοποιούνται με κάποιο τρόπο καθώς η εκεί δικαστική εξουσία είναι σε αυτά τυφλή,κουφή και αγράμματη διαχρονικά…

Ο αγώνας δρόμου στο Μάτι ,με οδηγό τον βετεράνο σήμερα πρωταθλητή Ευρώπης,Βαλκανίων,Ελλάδας Γιώργο Μάλλιαρη πέρασε απο σχεδόν ολη την απανθρακωμένη περιοχή και απο αυτό τον δρόμο που βλέπετε.Σήμερα ειναι πιο καθαρός και κάποιοι μέσα στη μαυρίλα έκαναν μπάνιο,αφού μια καφετέρια υποτυπωδώς λειτουργεί…

Πριν απο τον αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Αλήθεια στη Βουλή υπήρξε ενός λεπτού σιγή μιας και η ολομέλεια ψήφου εμπιστοσύνης έγινε ακριβώς πάνω στο χρόνο της τραγωδίας;

Τουλάχιστον για εκείνους τους Ανθρώπους με άλφα κεφαλαίο.Οπως εκείνες οι γυναίκες, που ενώ ήταν ασφαλείς στο λιμανάκι πήγαν πάλι στα σπίτια τους να βοηθήσουν ανήμπορούς στενούς συγγενείς και να πεθάνουν αγκαλιασμένοι…

Για εκείνη την 13χρονη που βούτηξε στο κενό κυνηγμένη απο τις φλόγες…Για εκείνους που εγκλωβίστηκαν στο παράνομα περιφραγμένο οικόπεδο στενού συγγενούς πολιτικού και βρήκαν τραγικό θάνατο πασμένοι χέρι-χέρι…

Δεν ήταν ούτε ένας πολιτικός η δημοσιογράφος εκ των κατοίκων της περιοχής στον αγώνα αν και ήταν εκεί σε ζωντανή σύνδεση όχι ένα αλλά τέσσερα πανελλαδικής εκπομπής κανάλια…Το έχετε ξανασυναντήσει;

Τόση σεμνότητα που εκείνους που βγαίνουν στα κανάλια,απλώς για να …βήξουν;