Αρχική Ελλαδα 800 ευρώ θα λάβει κάθε εργαζόμενος αρχές Απριλίου-Χρήματα σε επιχειρήσεις-Ακυρη κάθε...

800 ευρώ θα λάβει κάθε εργαζόμενος αρχές Απριλίου-Χρήματα σε επιχειρήσεις-Ακυρη κάθε απόλυση

1374

 

 

Κάθε εργαζόμενος σε επιχείρηση που έκλεισε ,προσωρινά,λόγω κορονοϊού θα λάβει στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου επίδομα 800 ευρώ.Κάθε επιχείρηση θα λάβει μεγάλα ποσά ως βοήθεια,αφού δεν θα έχει έσοδα υπό μια αυστηρή προυπόθεση:δεν θα απολύσει κανέναν εργαζόμενο.Αν απολύσει δεν θα λάβει καμία βοήθεια.

Αυτά είναι τα βασικότερα μέτρα της πρώτης δέσμης μέτρων που ανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πριν λίγη ώρα και διευκρινίζεται ότι η κατάστααη μελετάται και σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα στήριξης οικογενειών,εργαζομένων,επιχειρήσεων.

Οι αρμόδιοι είπαν ότι τα ποσά αυτά θα πάρουν σίγουρα οι δικηγόροι,αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά και προφανώς και γιατροί,εφόσον δεν είναι σε δημόσια νοσοκομεία κλπ

Ο υπουργός εξήγγειλε επίσης ειδικά μέτρα για τις τραπεζικές υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων,ενοικίων κλπ

Το οικονομικό ύψος των χορηγήσεων φτάνει στα 3,8 δις ευρώ,εκ των οποίων τα μισά είναι το ευρωπαϊκό πακέτο.

Τις επόμενες ώρες θα ξεκαθαριστεί με την υπουργική απόφαση σε ποιούς,πότε και πως θα καταβληθούν τα ποσά αυτά.

Προσοχή!Οποιοι κάνουν απολύσεις,εκτός του γεγονότος ότι θα ακυρωθούν ως παράνομες και καταχρηστικές οι οικονομικές κυρώσεις θα είναι σοβαρές για τις επιχειρήσεις.

Εν συντομία στα μέτρα περιλαμβάνονται:

-Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων στους κλάδους που πλήττονται δραστικά και αρχικά για τον Μάρτιο 2020. Πρόκειται για οριζόντια μέτρα, που όμως δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Η αναστολή δεν αφορά όσους απολύσουν.

-Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με διευρυμένο πλαίσιο με περίοδο χάριτος ύψους ενός δισ. ευρώ, ανάλογα με τη μείωση τζίρου και το μισθολογικό κόστος. Δεν θα περιληφθούν όσοι προχωρήσουν σε απολύσεις.

-Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή στις αρχές Απριλίου ενισχύονται με 800 ευρώ. Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

-Αναβάλλονται για τέσσερις μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

-Ενίσχυση των επιχειρήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

-Μείωση στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μάσκες, σαπούνι, αλκοόλη, αντισηπτικά κ.λπ.

-Καταβάλλεται το 60% των ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και των εργαζομένων που ενοικιάζουν και έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και το ενοίκιο αφορά πρώτη κατοικία.

-Παράταση αύξησης αντικειμενικών αξιών.

-Η ΑΑΔΕ εξοφλεί τις οφειλές της προς όλους τους ιδιώτες. Έχουν ήδη επιστραφεί 215 εκατ. ευρώ.

-Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για δάνεια επιχειρήσεων. Πιέσεις για επέκταση του μέτρου και στα φυσικά πρόσωπα.

-Προληπτικά μέτρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για προστασία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.