Αρχική Διεθνη Απίστευτο!Αγγλικό χαστούκι στον Μητσοτάκη:”Αντέγραψε τις σκοτεινότερες στιγμές της Χούντας του 1967!” Δήλωση...

Απίστευτο!Αγγλικό χαστούκι στον Μητσοτάκη:”Αντέγραψε τις σκοτεινότερες στιγμές της Χούντας του 1967!” Δήλωση με απολογία και μπούρδες περί άγνοιας

1668

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

H εφημερίδα “Γκάρντιαν” είναι τεράστιο διεθνές μέγεθος στο χώρο του Τύπου.Είχε πρωταγωνιστήσει στην αποκάλυψη της υπόθεσης Σνόουντεν με τις διαβόητες παρακολουθήσεις κλπ και οι δημοσιογράφοι της πήραν το ραβείο Πούλιτζερ.Συνέντευξη του βραβευμένου Λουκ Χάρτιγκ για τα θέματα παρακολουθήσεων κλπ  είχαμε δημοσιεύσει στην “Ελευθεροτυπία” το 2014.

Η εφημερίδα αυτή λοιπόν που δεν χαρίστηκε σε αμερικανικές και βρετανικές παντοδύναμες κυβερνήσεις δημοσιεύει ένα άρθρο που υπο ομαλές συνθήκες θα οδηγούσε στην άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Τον παραλληλίζει με την ελληνική Χούντα αναφερόμενη ευθέως στις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων όχι γιατί έχει στοιχεία αντεθνικών ενεργειών,αλλά για να ελέγξει ,όπως η Χούντα τα πάντα.

Αναφερόμαστε στην πιο διεφθαρμένη κρατική και πολιτική σκηνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Και σε χρήμα και σε αίμα…

Υπο αυτές τις αποκαλύψεις προξανεί σκέψεις η προσωπική επίθεση του Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν κάνα μήνα.

Αυτή η επίθεση ενώ κατ αρχήν φαίνεται ότι στοχεύει στην μείωση Μητσοτάκη,στην πραγματικότητα και κατ αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως μεγάλη προσπάθεια του Ερντογάν να τον…βοηθήσει κάνοντάς τον στόχο επίθεσης απο εχθρική χώρα,άρα “μην του μιλάτε του παιδιού την ώρα που πολεμάει για την πατρίδα”.

Θυμίζουμε τις άκρες πολλών Ελλήνων με την τουρκική ελιτ,ιδιαίτερα του Χριστοφοράκου…

Ιδού το άρθρο της φημισμένης  και πολυβραβευμένης βρετανικής εφημερίδας ,η οποία κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο,ενώ απο στιγμή σε στιγμή αναμένεται “απολογία” Μητσοτάκη με συγνώμες και κόλπα για εξεταστικές επιτροπές και εκλογές και τα ρέστα στο παραιτημένο ανηψάκι που φοβάται πολύ τα μελλούμενα…

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε το μεσημέρι στην τηλέοραση και είπε διάφορες μπούρδες περι ευθύτητας και ευθυνών και ότι δεν ήξερε τι είχε συμβεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη.Μίλησε και για το “αν υπάρχουν “σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας,αλλά όχι για τον υπαρκτό  …βόθρο κάτω απο το Μαξίμου!

Είναι χωρίς καμία ουσία να αφιερώσουμε χώρο δημοσιεύοντας όλο το εύρος της πρωθυπουργικής μπουρδολογίας,χαρακτηριστικό του Κυριάκου  από την εποχή που μας έλεγε δημόσια οτι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν πολέμησε πολύ το πελατειακό κράτος και  γιαυτό πρότεινε πρόεδρο της Δημοκρατίας την άφωνη σήμερα για το μέγα σκάνδαλο δικαστίνα.Η δικαστίνα αυτή(Αικατερίνη Σακ) είχε ψωνίσει το 2009 σπίτι πολύ ωραίο από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ,η οποία σαρώνει τα πάντα σε δημόσια έργα,εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια…Ο Πρ.Παυλόπουλος διαμένει από το…1968 στο ίδιο σπίτι-πολυκατοικία και καθένας μπορεί να μετρήσει την έλλειψη κάθε δισταγμού…

Πάντως διέκρινε κανείς στη δήλωσή του ένα πρόσωπο σκοτεινιασμένο από φόβο για τα μελλούμενα στην πολιτική σκηνή της χώρας…

Ακολουθεί το άρθρο του «Guardian», μεταφρασμένο στα ελληνικά:

«Ένα σκάνδαλο υποκλοπής, που οδήγησε τον Διοικητή της ΕΥΠ και τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού σε παραίτηση μέσα σε λίγα λεπτά, αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον παραιτήσεις εν μέσω αποκαλύψεων για «σκοτεινές πρακτικές» και μιας κατασκοπευτικής κρίσης που θυμίζει αυτή του «Watergate».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διανύει την πιο δύσκολη περίοδό του στη θέση του πρωθυπουργού, μετά την αποκάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο του πολιτικού του αντιπάλου, του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Ελλάδος, βρισκόταν υπό παρακολούθηση με εντολή της ΕΥΠ, της υπηρεσίας πληροφοριών που δίνει αναφορά στο γραφείο του.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με κατασκοπεύει χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης -ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- σε τηλεοπτική ομιλία του αργά την Παρασκευή, όταν η έκταση της κατασκοπείας έγινε αντιληπτή. «Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι μια στιγμή αλήθειας για εκείνους που η αλαζονεία και το αίσθημα της ατιμωρησίας τους καθιστούν ικανούς για οτιδήποτε».

Το πρωθυπουργικό γραφείο, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποκαλύψει την παραίτηση του μέχρι τότε πολύτιμου αρχηγού της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, για «λανθασμένες ενέργειες».

Η είδηση είχε ακολουθήσει την ανακοίνωση-σοκ ότι ο ανιψιός του Μητσοτάκη και ο πιο έμπιστος βοηθός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, είχε επίσης παραιτηθεί – θυσιάζοντας τη θέση του, ελπίζοντας πως έτσι θα έμπαινε ένα τέλος στο σκάνδαλο. Ο Δημητριάδης, ένα άτομο που ασκούσε παρασκηνιακά ευρείες εξουσίες, ήταν ο επικεφαλής του Κοντολέοντα στο Μαξίμου.

Αλλά έως την Κυριακή, καθώς ο Μητσοτάκης δήλωνε ότι οι υποκλοπές ήταν ένα «τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος», οι παραιτήσεις αυτές ερμηνεύονταν ως παραδοχή ενοχής.

Παρομοιάζοντας το σκάνδαλο της κατασκοπείας με ένα ελληνικό «Watergate» «που προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας», ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι.

Ήταν, είπε, υποχρέωση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για τον Ανδρουλάκη -το τηλέφωνο του οποίου παρακολουθούταν επί τρεις μήνες πριν από την εκλογή του ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο– αλλά και για όλους τους άλλους που φέρεται να είχαν στοχοποιηθεί επίσης.

«Αντί για υποκριτικές συγγνώμες και ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν», είπε ο Τσίπρας, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό δεν είναι ένα τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο (που αντιπροσωπεύει) την ασυγχώρητη αλαζονεία ενός καθεστώτος, ενός πρωθυπουργού που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορούσε να τον ελέγξει».

Το σκάνδαλο, που παραπέμπει στις σκοτεινότερες στιγμές της στρατιωτικής Χούντας, όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των Συνταγματαρχών του 1967-74 παρακολουθούνταν τακτικά, ξέσπασε αρχικά όταν ο Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό Predator.

Ο ευρωβουλευτής προχώρησε στην αποκάλυψη αυτή αφού το αντιλήφθηκε χάρης σε μια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας που δημιουργήθηκε από το κοινοβούλιο με έδρα το Στρασβούργο, για τους νομοθέτες, για να διασφαλίσει ότι τα τηλέφωνά τους δεν παρακολουθούνται παράνομα. Μεταξύ των πιο εξελιγμένων διαθέσιμων spyware, το Predator είναι σε θέση να δίνει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα και να ενεργοποιεί κάμερες και μικρόφωνα σε κινητές συσκευές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με λεπτομέρειες για την απόπειρα υποκλοπής.

Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι -ο ένας καλύπτει θέματα μετανάστευσης και ο άλλος οικονομικά– έχουν επίσης κινηθεί νομικά μετά από καταγγελίες για παρόμοια παράνομη παρακολούθηση από μια κυβέρνηση που έχει επικριθεί έντονα διεθνώς για λογοκρισία.

Στις 29 Ιουλίου, ο Κοντολέων, ο αρχικατάσκοπος, παραδέχτηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών είχε παρακολουθήσει τον Θανάση Κουκάκη, τον οικονομικό ρεπόρτερ, κατόπιν εντολής από ξένη υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με βουλευτές που ήταν παρόντες.

Αρχικά, κυβερνητικές πηγές αρνήθηκαν ότι οι αποκαλύψεις για το Predator έπαιξαν ρόλο στις παραιτήσεις. Στη συνέχεια, όμως, πηγές ανέφεραν ότι το κινητό τηλέφωνο του Ανδρουλάκη πράγματι παρακολουθούταν έπειτα από αίτημα υπηρεσιών πληροφοριών του εξωτερικού -και με την άδεια εισαγγελέα- αλλά, ενώ ήταν νόμιμο και διεξαγόταν με συμβατικό λογισμικό, ο πρωθυπουργός δεν το γνώριζε, αλλιώς «δεν θα το είχε επιτρέψει».

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το Σαββατοκύριακο, προσδιόρισαν τις αναφερόμενες ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας ως Ουκρανικές και Αρμενικές, με ορισμένα μέσα να αποδίδουν το αίτημα παρακολούθησης του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ στις σχέσεις του με «ύποπτα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων».

Η εν λόγω υπερασπιστική γραμμή απορρίφθηκε αμέσως ως ένας περίπλοκος ιστός ψεμάτων από μια κυβέρνηση που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη κρίση της από την ανάληψη της εξουσίας της τον Ιούλιο του 2019.
Την Παρασκευή ο Ανδρουλάκης προέτρεψε το ελληνικό κοινοβούλιο να συγκροτήσει μια ερευνητική επιτροπή για να εξεταστούν πιθανές πολιτικές ευθύνες.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση έθεσε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του Μαξίμου σε μία από τις πρώτες πράξεις του στην εξουσία, έχει δηλώσει ότι θα απευθυνθεί δημόσια στο έθνος τη Δευτέρα. Το κυριακάτικο «Βήμα» ανέφερε πως ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Χρωστάω μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη».

Ο Μητσοτάκης, απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους ότι έδωσε μια ανάσα στην Ελλάδα μετά από χρόνια εξουθενωτικής οικονομικής αναταραχής, έχει κερδίσει επαίνους με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και το διοικητικό στιλ του που συνδέεται περισσότερο με τις ΗΠΑ παρά με τη Μεσόγειο. Από τότε που ανέλαβε φάνηκε να απολαμβάνει την πρόκληση των πολλαπλών κρίσεων.

Αλλά ο Μητσοτάκης, ο οποίος θα έρθει αντιμέτωπος με εκλογές το επόμενο έτος βάσει ενός νέου εκλογικού νόμου που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, να σχηματίσει κυβέρνηση -ακόμα κι αν, όπως προβλέπεται, νικήσει- έχει επίσης δεχτεί ολοένα και σκληρότερη κριτική για το κυβερνητικό στιλ του, που αφήνει ελάχιστο περιθώριο για κριτική.

«Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει», είπε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία επειδή άσκησε ανοιχτή κριτική στην κυβέρνηση και τη συμπεριφορά ενάντια στα ΜΜΕ νωρίτερα φέτος.

«Ο Μητσοτάκης κυβερνά μέσω του Μαξίμου, όχι του υπουργικού συμβουλίου, σε ένα σύστημα στο οποίο υπάρχουν ελάχιστοι έλεγχοι και ισορροπίες. Η επιθυμία του να ελέγχει βρίσκεται εκτός ελέγχου. Αυτό το κατασκοπευτικό σκάνδαλο είναι μια πολύ μεγάλη κρίση και θα εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την πραγματική έκταση των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων διαπιστευτηρίων του».