Αρχική Διεθνη Εφυγε απο τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη,η πιο αναγνωρίσιμη-εκτός Μελίνας,πολιτικής- ελληνίδα απο...

Εφυγε απο τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη,η πιο αναγνωρίσιμη-εκτός Μελίνας,πολιτικής- ελληνίδα απο καταβολής ελληνικού κράτους

4585

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

 

Η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη κατά καιρούς έχει απασχολήσει έντονα και το εγχώριο και το διεθνές προσκήνιο με τις επιχειρηματικές κινήσεις της,αλλά και την αναγνώριση ενός διεθνούς φιλανθρωπικού ρόλου.

Σε κάθε περίπτωση ειδικά στα εθνικά θέματα(παραμονή της Ελλάδας σε επίλεκτη θέση του δυτικού κόσμου και της υπερατλαντικής συμμαχίας κ.α.)η προσφορά της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη(όπως και μερικών ακόμα ελληνικών οικογενειών)είναι ανεκτίμητη,κυρίως γιατί είναι αθέατη,ακόμα και απο μέλη της εξουσίας.

Στο πρόσωπο τη Μαριάννας Βαρδή Βαρδινογιάννη η Ελλάδα είχε την σπουδαιότερη καλή ελληνική πρέσβειρα στο διεθνές προσκήνιο όχι μόνο γιατί ήταν η πιο αναγνωρίσιμη και αποδεκτή εκτός πολιτικής σκηνής πρέσβειρα καλής θέλησης στη χώρα μας απο καταβολής ελληνικού κράτους.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε απο τη ζωή χθες σε ηλικία 80 ετών,χτυπημένη απο την επάρατο.

Πλήθος τα ρεπορτάζ για τον θάνατό της και οι δηλώσεις όλων απο τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μέχρι τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της Γιώργος Μπουρνάκης καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό επιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και απέκτησαν μαζί πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976)

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Από το 1990 ήταν πρέσβειρα καλής θέλησης της Ουνέσκο σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δραστηριοποιούταν επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», κ.ά.

Έγραψε τα βιβλία «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη και «Από μητέρα σε μητέρα» (1998).

Στη δράση της για πολλά χρόνια υλοποίησε ευρύ ανθρωπιστικό έργο με επίκεντρο τη μητρότητα,τα παιδιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνδυασμό με την ειρήνη και τον πολιτισμό

Το έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένεια η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.