Αρχική Θέμα Τρεις νεκροί, μια Αφρικάνικη μπανανία, ένας νόμος-ντροπή, ένα προστιματάκι του 1/14 της...

Τρεις νεκροί, μια Αφρικάνικη μπανανία, ένας νόμος-ντροπή, ένα προστιματάκι του 1/14 της μίζας και η σιωπή των διαπλεκομένων ΜΜΕ βεβαιώνουν την… αθωότητα του Γιαννου με τις ωραίες βίλες!

7

 

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Ο Γιάννος Παπαντωνίου αύριο θα ακούσει την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακ/των Αθηνών για το δεύτερο πολύ χοντρό σκάνδαλο,στο οποίο έμπλεξε δικαστικά με τη σύζυγό του λόγω λογαριασμών τους εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία, Λιχτενστάιν, Κύπρο και Ελλάδα.

Kατά σύμπτωση, ίδια ακριβώς ημέρα,20η Σεπτεμβρίου, πριν 22 χρόνια άνοιξε ο επίμαχος λογαριασμός των εκατομμυρίων στην Ελβετία!!!

Αμφίβολο είναι αν κατά την έκδοση της απόφασης θα είναι έστω και ένα ΜΜΕ στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

Μετά πολλά χρόνια δικαστικών διαδικασιών ο Γιάννος φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την επιλεκτική απουσία, άρα τη σιωπή επί της ουσίας των ΜΜΕ. Πολύτιμη γιαυτόν. Θα έχει να κάνει μόνο με τους Δικαστικούς και εκείνοι θα είναι μόνοι τους στην προσπάθεια να βγάλουν τις μίζες από την … ελβετική τους τρύπα!

O Γιάννος εξέδωσε άνευ ημερομηνίας Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωση με τίτλο «Κανείς δεν με δωροδόκησε», δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος είναι και δικηγόρος της Μαρέβας Μητσοτάκη.Το δελτίο  δημοσίευσαν την επομένη της αγόρευσής του σχεδόν όλα τα  “συστημικά”ΜΜΕ που απουσίαζαν από την αγόρευσή του την προηγούμενη μέρα 12/9/2024. Π.χ. δημοσιεύθηκε : protothema.gr στις 13.09.2024, 16:10, eleftherostypos.gr στις 13/09/2024 16:25, το tovima.gr 13.09.2024 18:19 Μίνα Μουστάκα, το in.gr στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 18:22 Ρεπορτάζ Μίνα Μουστάκα, το dikastiko.gr στις 13.09.2024 19:29, κτλ,

Ο Γιάννος σε αυτή την ανακοίνωση τα λέει με τρόπο που μοιάζει πειστικός. Εξηγεί γιατί συνέφερε στο Δημόσιο να μη δώσει 4,2 δις για καινούργιες γαλλικές φρεγάτες (τέτοιες καινούργιες έχει παραγγείλει ήδη τρεις ο Κυριάκος) αλλά με λιγότερο από μισό δις να εκσυγχρονίσει τις παλιές ώστε να είναι σαν καινούργιες.

Διαβάζοντας κανείς το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωση του κατηγορουμένου είναι σαν να διαβάζει την εισήγηση κάποιου που εξηγεί ότι αφού δεν έχουμε χρήματα για καινούργιες Λαμποργκίνι συμφέρει να εκσυγχρονίσουμε τις παλιές μας.

Ποιός διαφωνεί; Χρήματα δεν υπάρχουν στα ταμεία, άρα αδύνατον να αγοράσουμε καινούργιες Λαμποργκίνι. Έχουμε τις μεταχειρισμένες σε καλούτσικη κατάσταση. Οι επιλογές μας, είτε να τις πετάξουμε, είτε με το 1/10 των χρημάτων που θα δίναμε για καινούργιες να τις επισκευάσουμε, να τις έχουμε. Το κλασσικό: από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα! 

Κάπως μοιάζει η υπόθεση με τη μηνυτήρια αναφορά κατά Καμμένου-Αποστολάκη-Τσίπρα για τα αμερικάνικα της Λοκχηντ, τα οποία η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει ως μέγα σκάνδαλο που ερευνά η Δικαιοσύνη.

Μερικοί σκέφτονται ότι η Νέα Δημοκρατία βάζει στο “κάδρο” αυτή τη μηνυτήρια αναφορά για να εξισορροπηθούν φαινομενικά και στην κοινή γνώμη οι εντυπώσεις με το σκάνδαλο Γιάννου και να μείνει ατιμώρητος. Να “δουλέψει” το “δεν βαριέσαι όλοι το ίδιο λένε, όλοι το ίδιο κάνουν, όλοι κατηγορούν ο ένας τον άλλον για μίζες για να πάρουν την εξουσία”.

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο υποθέσεων. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Η διαφορά είναι ότι ο Γιάννος δεν δικάζεται γιατί προτίμησε με τα συμβούλιά του να επισκευάσει τις παλιές φρεγάτες και όχι να αγοράσει καινούργιες. Οι Καμμένος-Αποστολάκης κατηγορούνται από απόστρατο με μηνυτήρια αναφορά ότι έδωσαν χρήματα του Δημοσίου να επισκευάσουν “σαπάκια” και δεν τα επισκεύασαν καν.

Ο Γιάννος δικάζεται για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 2.644.778,78 ευρώ που κατέληξε σε λογαριασμούς του στην Ελβετία και στο Λιχτενστάιν, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει, από τα δηλωμένα και φορολογημένα εισοδήματά του, ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς που άνοιξε η σύζυγός του στην Ελβετία με τον πρώτο την ΙΔΙΑ ημέρα (20/9/2002) που υπέγραψε ο Γιάννος στην Ελλάδα τη σύμβαση για τις φρεγάτες.

Δικάζεται ακόμα γιατί ο αντιπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας έδινε τα χρήματα σε συνεργάτη του Γιάννου και μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία αρχικά μέσω της “ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ”, και εν συνεχεία, αφού πρώτα έκαναν μια βόλτα μέσω Ελβετίας, Κύπρου και Λιχτενστάιν, κατέληξαν αδήλωτα πάντα στον κοινό λογαριασμό του Γιάννου και της συζύγου του στην Ελλάδα.

Αυτό φυσικά από μόνο του είναι νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα όλων των εμπλεκομένων ως αυτουργών, ανεξάρτητα από που, πως και για ποιο λόγο έφτασαν αυτά τα αδήλωτά του εκατομμύρια σε λογαριασμούς του.

Δικάζεται γιατί αυτά τα χρήματα είναι τελείως διαφορετικά από τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 1.473.836,50 ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό της συζύγου του κ. Σταυρούλας Κουράκου στη λίστα Λαγκάρντ που μας είπε τότε αρχικά ο Γιάννος ότι ήταν “συνωνυμία” και όχι της δικής του συζύγου, εν συνεχεία ότι δεν γνώριζε τον λογαριασμό αυτό της συζύγου του, και τέλος ότι τα χρήματα αυτά τα έδωσε ο πρώην σύζυγός της για τα παιδιά, πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά ενόρκως ο πρώην σύζυγός της σε όποιο Δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει.

Για εκείνον τον λογαριασμό των 1.473.836,50 ευρώ, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν αμετακλήτως δύο φορές και ο ίδιος και η σύζυγός του, όπως προέκυψε από τη δημόσια ανάγνωση στο συγκεκριμένο Δικαστήριο των σχετικών εννέα αποφάσεων που προσκόμισε και σχολίασε ο Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ. κ. Χρήστος Πουλάκος.

Αναφέρθηκε στα εξής ντοκουμέντα: του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το 2016, του Τριμελούς Εφετείου Πλημ/των το 2015 και της αντίστοιχης του Αρείου Πάγου το 2017, του Τριμελούς Εφετείου Κακ/των το 2016 και της αντίστοιχης του Αρείου Πάγου το 2016, του Πενταμελούς Εφετείου Κακ/των το 2017 και της αντίστοιχης του Αρείου Πάγου το 2018, και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το 2020 και της αντίστοιχης του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2021.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος όμως του ζεύγους Παπαντωνίου κατά την αγόρευσή του στις 12/9/2024, παρά τις ως άνω εννέα δικαστικές αποφάσεις, δήλωσε στο Δικαστήριο ότι τα 1.473.836,50 ευρώ ήταν νόμιμα και ότι οι εντολείς του έδωσαν τις εξηγήσεις τους ότι προήρχοντο από τον πρώην σύζυγο της κ. Κουράκου για τα παιδιά τους.

Αυτά είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματός μας σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ λογαριασμό.

Μπορεί να μοιάζουν οι υποθέσεις (λεφτά, Ελβετία, τράπεζες κλπ) αλλά είναι τόσο διαφορετικές υποθέσεις, όσο διαφέρουν οι βίλες Γιάννου και Στουρνάρα στην Σύρο, αν και οι δύο αγόρασαν τα σχετικά οικόπεδά τους δίπλα-δίπλα από τον συγκατηγορούμενο του Γιάννου και της συζύγου του ως συναυτουργό τους στη νομιμοποίηση των 2.644.778,78 ευρώ κ. Ανδρέα Μπάρδη, για λογαριασμό του οποίου θα αγορεύσει αύριο 20/9/2024 ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακ/των, και ίσως αύριο επιτέλους μάθουμε για ποιο συγκεκριμένο λόγο ο θανόν Χαράλαμπος Μπεκατώρος κατέθετε κατ’ εξακολούθηση στο λογαριασμό του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφού ούτε καν τον γνώριζε πόσο μάλλον τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού του, και γιατί συγκεκριμένα ο εντολέας του κ. Ανδρέας Μπάρδης δεν του έστελνε τα λεφτά πίσω αφού δεν τον γνώριζε ούτε κατ’ όψη, αλλά τα μετέφερε σε μικρότερα χαρτονομίσματα, που διατηρούσε σπίτι του, στην Ελβετία σε λογαριασμό κυριότητός του αλλά όχι επικαρπίας του.

Μπορεί ο Γιάννος και ο Στουρνάρας να ήταν φίλοι για πολλά χρόνια και συνεργάτες μέσω του ΙΟΒΕ κλπ, μπορεί οι βίλες τους στη Σύρο να είναι δίπλα-δίπλα και να μοιάζουν, μπορεί να αγόρασαν από τον ίδιο όμορα οικόπεδα, αλλά δεν είναι τελείως ίδιες, έχουν αρχιτεκτονικές μικροδιαφορές.

Στη φωτογραφία η απόδειξη των διαφορών των δύο κτισμάτων στον…κάμπο της Σύρου!

Το κρίσιμο στην υπόθεση του Γιάννου λοιπόν είναι τα χρήματα που ΒΡΕΘΗΚΑΝ στην Ελβετία σε λογαριασμό του κ. Ανδρέα Μπάρδη. Και το ακόμα πιο κρίσιμο είναι ότι συνδέθηκε ο λογαριασμός αυτός από τη δικαστική έρευνα με στέλεχος της γαλλικής εταιρείας των φρεγατών. Τον κ. Χαράλαμπο Μπεκατώρο. Και αυτός ο Μπεκατώρος ονομάστηκε ΔΩΡΟΔΟΤΗΣ του Γιάννου στη ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ. Και ο Μπεκατώρος συνδέθηκε με τον συγκατηγορούμενο συνεργάτη του Γιάννου κ. Ανδρέα Μπάρδη.

Αυτά τα τόνισε πολύ ο Εισαγγελέας της Έδρας κ. Αλέξανδρος Σπηλιώτης και ζήτησε παρουσία πλήθους δημοσιογράφων να μαγνητοφωνηθεί ολόκληρη η αγόρευσή του και αφού απομαγνητοφωνηθεί να μοιραστεί στους διαδίκους, πράγμα που εγένετο, και τέλος να καταχωρηθεί στην απόφαση.

Αυτό το έκανε, προφανώς για να είναι υποχρεωμένο το Δικαστήριο, αν τα αμφισβητήσει, να γράψει τα αντίθετα και να μπορεί κάποιο ανώτερο Δικαστήριο ή οι δημοσιογράφοι και η κοινή γνώμη να συγκρίνουν τα μεν με τα δε και να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιός και τι αποδεικνύει…

Τι λέει γιαυτό ο Γιάννος;

Ότι δεν υπάρχει απόδειξη γιατί ο ΔΩΡΟΔΟΤΗΣ δυστυχώς δεν ζει.

Τι έπαθε ο ΔΩΡΟΔΟΤΗΣ Μπεκατώρος;

Το 2012, όταν είχαν αρχίσει να βγαίνουν στοιχεία για το σκάνδαλο, στο…ίσιωμα της Αττικής Οδού σκοτώθηκε και δεν μπορεί να μιλήσει στο Δικαστήριο… Στο ίδιο ίσιωμα που σκοτώθηκε και ο Μαυρίκος όταν άρχισαν τα “όργανα” για τα λεφτά και το αν οι “επαφές” του ήταν εκβιασμοί, πλυντήρια κλπ.

Διαβάστε τι γράφει γιαυτά ο Γιάννος στο άνευ ημερομηνίας Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της 13ης/9/2024 δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του:

 

“… Αν λέω ψέματα δημόσια προσκαλώ να με διαψεύσουν, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία στους δημοσιογράφους. Είναι μία έωλη κατηγορία, που δεν στηρίζεται πουθενά, αλλά γίνεται μία άγονη προσπάθεια, ώστε οι αναλήψεις μετρητών χρημάτων, που έκανε για δικούς του λόγους ο φερόμενος ως δωροδότης, να ταυτοποιηθούν με καταθέσεις μετρητών, που έκανα εγώ, οι οποίες είναι παντελώς
άσχετες και ασύνδετες με τις ως άνω αναλήψεις. Ο φερόμενος ως δωροδότης
δυστυχώς δεν ζει, ώστε να μπορέσει να ερωτηθεί και να απαντήσει.
Οι αναλήψεις μετρητών, που έκανε, διαφέρουν χρονικά και ποσοτικά από τις δικές μου καταθέσεις. Εγώ είχα αρχίσει να καταθέτω χρήματα ήδη επτά (7) μήνες ΠΡΙΝ ξεκινήσει να πραγματοποιεί τις προαναφερόμενες αναλήψεις του ο αποθανών υποτιθέμενος δωροδότης. Αυτά τα χρήματα, ενώ χαρακτηρίστηκαν ως «ορφανά» από τον Εισαγγελέα της έδρας και απροσδιόριστα από το παραπεμπτικό βούλευμα, εντούτοις χωρίς κανένα ενδείκτη, με μεταφυσικό τρόπο, φέρεται ότι μου δόθηκαν με άγνωστο τρόπο από τον αποθανόντα.

Η σύζυγος του αποθανόντος κατέθεσε ότι δεν είχαν καμία σχέση μαζί μου, ούτε με γνώριζαν. Ο τότε νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Thales στην Ελλάδα κατέθεσε ότι ο αποθανών είχε πάρει μια υπεργολαβία από την εταιρεία τους και ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχε καμία σχέση με αυτή την ανάθεση, άρα κατά λογική συνέπεια δεν είχε κανένα λόγο ή υποχρέωση να μου δώσει χρήματα ο κατά το κατηγορητήριο δωροδότης μου.

Αναφορικά με τα χρήματα που κατέθετα, έδωσα εξηγήσεις στο Δικαστήριο για την προέλευση τους.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι ποτέ κανένας δεν με δωροδόκησε.

Κατά την διενέργεια της κύριας ανάκρισης παραιτήθηκα από το δικαίωμα του
τραπεζικού απορρήτου και ζήτησα με δικαστική συνδρομή να ερευνηθεί το
τραπεζικό σύστημα σε όλο τον κόσμο, για να διαπιστωθεί ότι οι μοναδικές
καταθέσεις, που είχα, ήσαν αυτές που ανεβρέθησαν».

 Ποιές εξηγήσεις λοιπόν έδωσε ο Γιάννος στο δικαστήριο “αναφορικά με τα χρήματα που κατέθετε”;

Ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Σπηλιώτης μίλησε για την πιο σκοτεινή χώρα της Αφρικής. Το Νίγηρα. Όπου δρα και παρακλάδι του ISIS… Από εκείνη τη χώρα προήλθε μέρος των χρημάτων κατά τους ισχυρισμούς του Γιάννου!!!

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σπηλιώτης χαρακτηρίζοντας δυσνόητο αφήγημα τις εξηγήσεις του Γιάννου ο οποίος παρέπεμψε και σε δεύτερο νεκρό, τη νεκρή πρώτη του σύζυγο:

«…Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στον Νίγηρα, που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε, είπε, και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα, για να συμπληρωθεί το ποσό, έμενε ένα ποσό 700.000 ευρώ, το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του, την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993 ως το 1997, που
απεβίωσε»… «Το σύνολο των χρημάτων, όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας… Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων. Δηλαδή… σκέφτηκε εκείνη την περίοδο, όταν υπογράφηκε η σύμβαση, θυμήθηκε να τα πάει έξω στην Ελβετία τα χρήματα, γιατί ήθελε να τα εξασφαλίσει. Σε έναν τρίτο, που ακούει τέτοιο αφήγημα, του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι «κοροϊδευόμαστε». Στην εισαγγελική αρχή, δε, δημιουργείται η πεποίθηση ότι αυτό είναι πρόσχημα!». Ο εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε κρατήσει στο σεντούκι του ή στο στρώμα τόσα εκατομμύρια και διερωτήθηκε αν η προέλευση των χρημάτων ήταν αυτή που ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, τότε γιατί δεν άνοιγε ένα λογαριασμό. «Ερχόταν η θεία με τα πακέτα; Εγώ δεν ξέρω από αυτά τα πράγματα, αλλά γιατί
δεν έλεγε: «Άνοιξε μου ένα λογαριασμό, θεία, αφού θες να με βοηθήσεις, και
βάζε εκεί τα χρήματα», είπε ο εισαγγελέας, ο οποίος αμφισβήτησε και τον
ισχυρισμό ότι μέρος των χρημάτων προερχόταν από την πρώην σύζυγό του, η οποία έχει φύγει από τη ζωή. «Δεν είναι αυτή η προέλευση των χρημάτων. Και θα πω και κάτι ακόμα. Ο κατηγορούμενος είχε τις χείριστες σχέσεις με την πρώην σύζυγό του! Δεν είναι τα πράγματα, όπως παρουσιάζονται. Δεν υπήρχαν αρμονικές σχέσεις και αλληλοβοήθεια. Αυτά τα λένε τα γεγονότα».

Ο δικηγόρος του Δημοσίου, δηλαδή ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Χρήστος Πουλάκος στην αγόρευσή του είπε ότι είναι η περίπτωση Γιάννου και κλασσικό και αποδεδειγμένο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από δωροδοκία για τις φρεγάτες και δεν χωρεί καμία αμφιβολία.

Είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Υπάρχουν πρόδηλα τα στοιχεία που καλύπτουν ακόμη και τις πιο αυστηρές
προϋποθέσεις του ξεπλύματος… Το ξέπλυμα πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, Ελβετία και το Λιχτενστάιν… Η τέλεση του αδικήματος του ξεπλύματος
βρώμικου χρήματος είναι αναμφισβήτητη από το ζεύγος Παπαντωνίου».

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ δημοσιογράφος, ο κ. Ευάγγελος Τριάντης, που παρακολούθησε την αγόρευση του κ. Χρήστου Πουλάκου γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής:

” …Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Χρήστος Πουλάκος στάθηκε ιδιαίτερα και στο ρόλο του επίσης κατηγορούμενου για το ίδιο αδίκημα Ανδρέα Μπάρδη. O κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί στην απολογία του ενώπιον των ανακριτικών αρχών, ότι το 2002 και το 2003 έβγαλε στην Ελβετία 2,5 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας όμως σε ό,τι αφορά τον ίδιο πως δεν γνώριζε την προέλευση των χρημάτων.

Ωστόσο, ο κ. Πουλάκος κατά την αγόρευσή του, υποστήριξε επικαλούμενος τα
στοιχεία της δικογραφίας, πως ο Γιάννος Παπαντωνίου έδινε λεφτά στον κ. Μπάρδη
σε «χοντρά χαρτονομίσματα». Ο τελευταίος τα κρατούσε στο σπίτι του και στη
συνέχεια τα «έσπαγε» σε μικρότερα ποσά και τα κατέθετε λίγα λίγα στην τράπεζα
ώστε να μην ενεργοποιηθεί τραπεζικό alert. Σύμφωνα πάντα με έκθεση δύο πραγματογνωμόνων που αποτελούν αντικείμενο της δικογραφίας και ανεγνώσθησαν ενώπιον του Δικαστηρίου, ο Μπάρδης λάμβανε κατά διαστήματα από τον Παπαντωνίου χρήματα σε «φακέλους Α4». Τα χρήματα αυτά κατατίθεντο αρχικά σε λογαριασμούς που τηρούσε (ο Μπάρδης) στην ελληνική Eurobank μέσω «έμπιστων υπαλλήλων των εταιρειών του». Στη συνέχεια όμως, «με τη διενέργεια αλλεπάλληλων, συνεχών και σύνθετων τραπεζικών κινήσεων τα μετέφερε σε λογαριασμούς που τηρούσε στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK και UBS AG». Στόχος της μεταφοράς ήταν να «καταλήξουν τα χρήματα στον πραγματικό δικαιούχο». Δηλαδή στο ζεύγος Κουράκου – Παπαντωνίου. O κ. Πουλάκος έκανε επίσης λόγο και για σειρά «ψευδών δηλώσεων ενώπιον τραπεζικών υπαλλήλων με σκοπό αφενός την απόκρυψη του πραγματικού δικαιούχου και αφετέρου να προσδίδεται νομιμοφάνεια». Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

 Τα εμβάσματα από το νεκρό Μπεκατώρο

Επιπλέον ο πάρεδρος του ΝΣΚ, τόνισε πως ο κ. Μπάρδης είχε δεχτεί εμβάσματα
στους τραπεζικούς του λογαριασμούς από τον Χαράλαμπο Μπεκατώρο. Πρόκειται
για τον πάλαι ποτέ αντιπρόσωπο της Thales Netherland στην Ελλάδα που με
πρωτοβουλία του είχε μεταφέρει από τις 24 Οκτωβρίου 2001 έως τις 30 Ιουλίου 2002
το ποσό των 2.654.500 ευρώ προς τον Γιάννο Παπαντωνίου για λογαριασμό της
ολλανδικής εταιρείας.

Ο Μπεκατώρος είχε ανασυρθεί νεκρός από το αμάξι του, στις 18 Ιανουαρίου 2012, λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στην Αττική Οδό. Τότε κάποια ΜΜΕ έκαναν λόγο για «περίεργο δυστύχημα», το οποίο έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες Ο κ. Πουλάκος αναρωτήθηκε πως γίνεται «ο Μπεκατώρος να γνωρίζει τραπεζικούς λογαριασμούς του Μπάρδη» και να λαμβάνει χρήματα, δίχως να κάνει το λιγότερο
μια δήλωση επιφύλαξης; Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο συνήγορος του κ. Μπαρδη
λέγοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα έμβασμα από το Μπεκατώρο σε Μπάρδη.
«Εάν ο κ Μπαρδης είχε την παραμικρή του αμφιβολία για τα λεφτά που του έδινε ο
Μπεκατώρος, ουδέποτε θα έπαιρνε μέτρα προφύλαξης» ανέφερε ο κ. Πουλάκος και
υποστήριξε πως «για αυτό το λόγο (ο Μπάρδης) πήγαινε μια φορά το μήνα στην
Ελβετία και έκανε προσωπικές συναντήσεις με υπαλλήλους τραπεζών όταν γεννήθηκαν σε αυτούς υποψίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί και η ροή του χρήματος

Σημειώνεται ότι ο κ. Πουλάκος ανέφερε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζεύγους Παπαντωνίου και του κ. Μπάρδη που έχουν εντοπιστεί, μέσω των οποίων έγινε η ροή της μίζας των 2,5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά τα περιγράφουν ξεκάθαρα εκθέσεις ειδικών επιστημόνων που συντάχθηκαν τον Ιούνιο του 2019 για
λογαριασμό των ανακριτικών αρχών», δύο από τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει το
Documento. Όπως σημείωσε ο πάρεδρος του ΝΣΚ, «βασική ημερομηνία είναι η 20η Σεπτεμβρίου του 2002» όταν υπεγράφη η σύμβαση με την Thales. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, την ίδια μέρα η κα Κουράκου άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.”

 Αυτά γράφει ο κ.

Τριάντης στο documentonews.gr

Ο Γιάννος στη δήλωσή του επικαλείται γνωμοδότηση που έκανε το μακρινό 2007 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το θέμα της νομιμότητας της διαδικασίας αναβάθμισης των φρεγατών και άρα όλα καλά και νόμιμα.

Τότε όμως ΔΕΝ είχαν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμό του. Αυτά βρέθηκαν αργότερα και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δια του παρέδρου του κ. Πουλάκου λέει τα αντίθετα από αυτά που λέει ο Γιάννος. Δηλαδή λέει τώρα ότι ο Γιάννος δεν εξήγησε με πειστικό τρόπο και αποδείξεις την προέλευση των χρημάτων.

Αλήθεια η Εφορία και οι υπηρεσίες του κ. Πιτσιλή έκαναν τις έρευνες που κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις;

Σήμερα κανείς δεν γράφει και δεν παρακολουθεί την κρίσιμη αυτή δίκη. Μάλιστα διάφοροι (π.χ. Μίνα Μουστάκα-το Βήμα-in.gr) γράφουν τη δήλωση του Γιάννου ότι όλα είναι καλά χωρίς να γράψουν λέξη για το τι ακριβώς είπε ο Εισαγγελέας, ο δικηγόρος του Δημοσίου κλπ.

Πολύ περισσότερο δεν γίνεται καμία σύνδεση με το παρελθόν.

Μια απλή ανάγνωση σε ένα από τα πολλά ρεπορτάζ του παρελθόντος είναι ικανή να καταδείξει πως το “ΣΥΣΤΗΜΑ” κουκουλώνει τα σκάνδαλα αυτά με το…νόμο ή με προκλητικές χρηματικές ποινές.

Το κακούργημα του Γιάννου στη λίστα Λαγκάρντ έγινε πλημμέλημα με νόμο και η καταδίκη του σε 4 χρόνια για το 1.473.836,50 ευρώ στη λίστα Λαγκάρντ εξαγοράστηκε με το 1/14 των χρημάτων αυτών!!!

Ιδού ένα ρεπορτάζ της εποχής για να κατανοήσει κανείς το ρόλο των πολιτικών και των διωκτικών αρχών στο σκάνδαλο Παπαντωνίου και να εξάγει συμπεράσματα για το σκοτάδι σε σωρεία παρομοίων σκανδάλων τα οποία εκδικάζονται χωρίς παρουσία δημοσιογράφων αφού στα ΜΜΕ κυριαρχεί η σιωπή που επιβάλλουν οι διαπλεκόμενες ιδιοκτησίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρισκόμαστε σε σιγή ασυρμάτου, ίσως υπό το φόβο εκρήξεων των ασυρμάτων που συνδέουν τα ΜΜΜ μεταξύ τους και με τους πολιτικούς.

Για να κάνετε τη σύγκριση παραθέτουμε ένα ρεπορτάζ για το Γιάννο από το Κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο του 2017 και ένα του 2018 από το δημοσιογράφο κ. Κώστα Βαξεβάνη:

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου:

12.07.2017 12:49
Ξεκίνησε η δίκη Παπαντωνίου και της συζύγου του
Newsroom

Απόντων του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου
του ξεκίνησε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου η δίκη για την ανακριβή
δήλωση περιουσιακής κατάστασης που είχε υποβάλει το ζευγάρι για το έτος
2010.

Η υπόθεση αφορά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η Εισαγγελία
Διαφθοράς ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε, όταν εντοπίστηκε από τα στοιχεία
της «λίστας Λαγκάρντ» ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό της συζύγου
του πρώην υπουργού Σταυρούλας Κουράκου. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε
βάρος του ζευγαριού είναι σε βαθμό πλημμελήματος για τα οικονομικά έτη 2008 και
2009, ενώ για το 2010 είναι σε βαθμό κακουργήματος. Ο πρώην υπουργός και η
σύζυγός του, που εκπροσωπούνται σήμερα από τους συνηγόρους τους, έχουν
καταδικαστεί για προηγούμενες πράξεις που αφορούν τα έτη 2008 και 2009 σε
ποινές φυλάκισης 4 ετών ο καθένας, ενώ για την πράξη του 2010 καταδικάστηκαν
τον περασμένο Φεβρουάριο επίσης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ο καθένας και
χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου
χρηματικού ποσού, καθώς ο ελβετικός λογαριασμός είχε ανοιχθεί το 2000 και
αφορούσε χρήματα της κ. Κουράκου και του πρώην συζύγου της, για τις σπουδές
των δύο γιων τους. Υποστήριξε, επίσης, πως το 2010 το επίμαχο ποσό
επαναπατρίστηκε και περιήλθε στα παιδιά της συζύγου του. Ωστόσο, με τις
αποφάσεις που έχει εκδώσει ήδη η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδεχθεί την εκδοχή του κ.
Παπαντωνίου και θεωρεί πως η μη δήλωση των χρημάτων αποτελεί «συντονισμένη
προσπάθεια απόκρυψής τους». Κομβικό σημείο για τους δικαστές αποτελεί ότι η
μεταφορά των χρημάτων στην Ελβετία έγινε με τη μεσολάβηση συνεργάτη του
πρώην υπουργού. Όπως είχε αναφέρει ο εισαγγελέας Έδρας στη δευτεροβάθμια δίκη
για την πλημμεληματική πράξη της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», «ο
κατηγορούμενος γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στην HSBC γεγονός που
αποδεικνύεται καθώς το ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό
συνεργάτη του κ. Παπαντωνίου».

Στη δίκη εκείνη είχε καταθέσει ως μάρτυρας πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, ο οποίος
υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2000 είχαν γίνει
τρεις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου στην
τράπεζα HSBC της Ελβετίας και πως το 2008 τα χρήματα μπήκαν σε καταπίστευμα
με τη συμμετοχή και υπεράκτιας εταιρείας. Ο μάρτυρας μάλιστα είχε τονίσει: «Στη
δίκη άκουσα πως το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να αποδοθούν τα χρήματα στα
ανήλικα παιδιά της κυρίας Κουράκου από τον προηγούμενο γάμο της. Ο
λογαριασμός αυτός λειτουργούσε ως “ομπρέλα” και από κάτω μπορούσες να βρεις ο,τιδήποτε, offshore, trust κ.ά».

Η διαδικασία έχει διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστεί μετά τη 1 το μεσημέρι.
πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

12.07.2017 16:02

 

  • Αμετάβλητη η ποινή για τον Παπαντωνίου και τη σύζυγό του

 

Αμετάβλητη, όπως και η πρωτόδικη, παρέμεινε η ποινή των τεσσάρων ετών στον καθένα που επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι δικάστηκαν για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του έτους 2010.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μείωσε ούτε μία ημέρα την ποινή που είχε επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο στο ζευγάρι. Όρισε, όπως και πρωτόδικα, την τιμή εξαγοράς της ποινής στα 10 ευρώ ημερησίως, ενώ επέβαλε και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, όπως και πρωτοδίκως.

Βάσει της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου, συνολικά, το ζευγάρι θα πρέπει να καταβάλλει ποσού που υπολογίζεται σε περίπου 100.000 ευρώ για να μείνει εκτός φυλακής.

Το δικαστήριο αποφάσισε, επιπλέον ,τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού, συγκεκριμένα την επικαρπία του σπιτιού της Κηφισιάς που ανήκει στον γιο τους.

 Για να κατανοήσετε την υπόθεση που περιπλανάται σκόπιμα στην διεφθαρμένη Ελλάδα επί χρόνια διαβάστε και το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη:

Γιάννος Παπαντωνίου: Μίζες και από το υπουργείο Οικονομικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώστας Βαξεβάνης
23.10.2018 | 08:50

Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την αποχώρηση του Γιάννου Παπαντωνίου
από την ενεργό πολιτική δράση για να οδηγηθεί σε έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Αυτό
που σήμερα αποκαλείται «σκάνδαλο Παπαντωνίου», δηλαδή οι σοβαρές ενδείξεις ότι
ο πρώην υπουργός χρηματίστηκε όσο ήταν στο υπουργείο Άμυνας για να προωθήσει
έξι συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Η υπόθεση Παπαντωνίου αποτελεί σκάνδαλο για τρεις λόγους. Ο Γ. Παπαντωνίου δεν είναι ένας πολιτικός που εξόκειλε, αλλά εκφραστής των αντιλήψεων των κυβερνήσεων Σημίτη, μέντορας και φίλος του Γιάννη Στουρνάρα, συνοδοιπόρος της Φώφης Γεννηματά, μέσα στο περιβάλλον των οποίων έκανε ό,τι έκανε. Με την έννοια αυτή είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο μάλιστα επιβεβαιώνουν και η Φ. Γεννηματά αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρευρεθούν στη Βουλή όταν συζητήθηκε η υπόθεση. Είναι όμως και ένα σοβαρό δικαστικό σκάνδαλο. Οι εισαγγελικές αρχές από το 2013 είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία που παρέδωσαν οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου για τη σχέση του με τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά μόλις το 2017 έγιναν οι απαραίτητες νομικές κινήσεις. Στο μεσοδιάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου μετέτρεψε το αδίκημα που αφορούσε ψευδή δήλωση πόθεν έσχες από κακούργημα σε πλημμέλημα, κάτι που φυσικά αξιοποίησε η υπόλογη οικογένεια Παπαντωνίου. Το τρίτο, βασικό στοιχείο του σκανδάλου είναι ότι μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του (ανάμεσά τους και η βίλα στη Σύρο που γειτνιάζει με αυτήν του φίλου του Γιάννη Στουρνάρα, τις οποίες αγόρασαν από το ίδιο παρένθετο πρόσωπο, χρηματιστή) δεν προέρχονται από συναλλαγές εξοπλιστικών, αλλά αφορούν δραστηριότητές του στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτή η πλευρά και η σχέση του Παπαντωνίου με τον συνεργάτη του Γ…Κ… και την εταιρεία του R.., η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς διακίνησε το μαύρο χρήμα και υπήρξε προνομιακός συνεργάτης των υπουργείων, έμεινε στο σκοτάδι. Προφανώς γιατί η αποκάλυψη του μαύρου χρήματος και της διακίνησής του την εποχή που ήταν τσάρος της Οικονομίας και του χρηματιστηρίου οδηγεί σε πολλούς άλλους ακόμη. Στις 28 Οκτωβρίου 2012 το Hot Doc δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ με τους καταθέτες της ελβετικής τράπεζας HSBC. Ανάμεσα στα ονόματα ήταν και αυτό της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του Γ. Παπαντωνίου. Σε επικοινωνία που είχε το περιοδικό με τον πρώην υπουργό προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις καταθέσεις αυτές, ο Παπαντωνίου αφού απείλησε με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για λογαριασμό της συζύγου του, αλλά για συνωνυμία.

Στις 28 Νοεμβρίου 2012 οι εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, που διενεργούν προκαταρκτική εξέταση, ανοίγουν τους λογαριασμούς όλων των μελών της οικογένειας Παπαντωνίου-Κουράκου, στα οποία περιλαμβάνονται οι Α… και Σ…Ο… (παιδιά της Κουράκου από προηγούμενο γάμο). Από το άνοιγμα των λογαριασμών προκύπτει ότι το 2010 μεταφέρθηκε από τον λογαριασμό της Κουράκου στην τράπεζα HSBC ποσό 1.474.000 ευρώ προς τα
δύο παιδιά της, σε λογαριασμούς τους στην Ελλάδα (Eurobank). Μάλιστα για τη
μεταφορά πληρώθηκε 5% παρακράτηση ειδικού φόρου που αφορούσε τη
νομιμοποίηση επαναπατρισθέντων κεφαλαίων. Δηλαδή οι συναλλασσόμενοι έκαναν
την παραδοχή ότι πρόκειται για κεφάλαια που δεν έχουν φορολογηθεί και
πληρώνουν το 5% για τη νομιμοποίησή τους με βάση τον νόμο 3842/2010.
Όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου αντιλαμβάνεται ότι άνοιξαν οι λογαριασμοί των
παιδιών της συζύγου και εμφανίζεται έτσι η ροή χρημάτων, αλλάζει την αφήγηση
περί συνωνυμίας στη λίστα Λαγκάρντ και προφασίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα.
Η έρευνα των δύο εισαγγελέων αποδεικνύει ότι οι καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ,
οι οποίες τελικά κατέληξαν στους λογαριασμούς των παιδιών της συζύγου
Παπαντωνίου, είχαν γίνει τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2000 από λογαριασμούς του Γ…Κ… ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Γ. Παπαντωνίου
στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τόσο η σύζυγος του
Παπαντωνίου όσο και ο Κ… καταθέτουν στις εισαγγελείς ότι τα χρήματα
αυτά τα έδινε η Κουράκου στον σύμβουλο του υπουργού για να τα καταθέτει στην
Ελβετία ώστε να εξασφαλίσει μελλοντικά τα παιδιά της και προέρχονταν από
χρήματα που έδινε ο πρώην σύζυγός της Θ…Ο… . Όμως ο
τελευταίος από την πλευρά του καταθέτει ότι η πρώην σύζυγός του δεν είχε
δυνατότητα αποταμίευσης, αφού όσα χρήματα έδινε πήγαιναν για συγκεκριμένα
έξοδα των παιδιών. Ο Γιάννος Παπαντωνίου συνεχίζει να λέει ότι δεν γνώριζε
τίποτα.

 Φλέβα στο υπουργείο Οικονομικών η R…

Από τις χρονιές που γίνονται οι καταθέσεις στον λογαριασμό της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται ότι η Κουράκου έχει περίπου 1.400.000 το 2000, δηλαδή την εποχή που ο σύζυγός της είναι στο υπουργείο Οικονομικών. Στην εισαγγελία φτάνουν επίσης καταγγελίες ότι ο Γ…Κ… είναι ο ταμίας του Γ. Παπαντωνίου. O Κ… είναι πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων R… AE και, όπως αναφέρει η καταγγελία, «μέσω αυτής γίνονταν τα deals για την ένταξη ιδιωτών σε προγράμματα και στον επενδυτικό νόμο, κάνοντας διαμεσολάβηση με το αζημίωτο». Ο συνεργάτης του Παπαντωνίου διορίζεται από τον υπουργό αντιπρόεδρος και στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων. Έτσι η R… μεσολαβεί για να εντάσσονται μέσω του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων επιχειρηματικά σχέδια για τα οποία εκταμιεύονται υπέρογκα ποσά από τα δημόσια ταμεία.

Οι καταγγελίες για τον Κ… σημειώνουν επίσης ότι «είναι γνωστό ότι η
R… για τις υπηρεσίες της δεν παίρνει μόνο τη νόμιμη αμοιβή αλλά λαμβάνει
μαύρα, μέρος της δημόσιας επιχορήγησης που δίνεται στον επιδοτούμενο. Επιπλέον,
ο αδελφός του Γ…Κ…, πρώην αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού
και αντιπρόεδρος της R…, το έτος 1999 διορίστηκε από τους τότε υπουργούς
Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Παπαντωνίου και Αθανάσιο
Τσοχατζόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΕΛΒΟ και στη συνέχεια το 2001 ανέλαβε
πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου,
θυγατρικής της ΕΒΟ. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προκειμένου οι ιδιωτικές
επιχειρήσεις να υπαχθούν σε επενδυτικά προγράμματα και να λάβουν επιχορηγήσεις
από το ελληνικό δημόσιο, κατέβαλαν μεγάλα χρηματικά στους φορείς λήψης των
σχετικών αποφάσεων, μεταξύ δε αυτών και στον Γ…Κ…, φερόμενο ως
ταμία του Παπαντωνίου».

Στις 29 Οκτωβρίου του 2013 η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ στέλνει στις εισαγγελείς πληροφοριακή έκθεση με την οποία βεβαιώνει ότι τα εισοδήματα της οικογένειας Παπαντωνίου-Κουράκου δεν δικαιολογούν καταθέσεις 1.400.000 στη λίστα Λαγκάρντ ούτε αγορά πολυτελών σπιτιών στην Κηφισιά και τη Σύρο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, στις 23 Νοεμβρίου του 2013 οι δύο εισαγγελείς
υποβάλλουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς για να ασκηθεί δίωξη κατά
του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου για ανακριβή
δήλωση πόθεν έσχες. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ασκεί δίωξη και το υπουργικό ζεύγος
παραπέμπεται να δικαστεί για κακούργημα. Το πλημμεληματάκι Αθανασίου και η αόρατη R… . Ενώ ο Παπαντωνίου και η σύζυγός του είναι υπόδικοι, αντιμετωπίζοντας ποινές έως και δεκαετούς κάθειρξης, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χαράλαμπος Αθανασίου με νόμο μετατρέπει το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες από κακούργημα σε πλημμέλημα. Συγκεκριμένα, τo 2014 αλλάζει το άρθρο 6 του νόμου 3213/2003, το οποίο πλέον προβλέπει ότι «όποιος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του» τιμωρείται με μικρότερες ποινές…

…Αν και η δικογραφία με τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα μαύρα περιουσιακά
στοιχεία του Παπαντωνίου τον οδηγεί σε δίκη, όσα περιγράφονται στη δικογραφία
και μπορεί να οδηγήσουν στην αποκάλυψη των διακινητών του μαύρου χρήματος
μένουν μετέωρα. Για πρώτη φορά εμφανίζεται συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο, ο
Γ…Κ…, να καταθέτει μαύρο χρήμα σε υπουργό, ενώ εμφανίζεται ως
ταμίας του σε καταγγελίες που αποδεικνύονται βάσιμες, αλλά καμιά έρευνα δεν
συνεχίζεται. Η εταιρεία R…, που εμφανίζεται να είναι ο αποδέκτης μίζας και να
σχετίζεται με υπουργό με αυτές τις κατηγορίες, δεν υποβάλλεται σε κανένα έλεγχο.
Αντιθέτως, από το 2013 που εντοπίζεται στην έρευνα φαίνεται ότι παίρνει
εκατοντάδες συμβάσεις με το δημόσιο, εμφανιζόμενη ως σύμβουλος υπουργείων,
υπηρεσιών του δημοσίου, περιφερειών, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ η
καθεμία.

 

Και στη λίστα Μπόργιανς

Η οικογένεια Παπαντωνίου-Κουράκου, όπως αποκαλύπτεται από τις αρχές του 2017, είναι κάτοχος και δύο λογαριασμών στη UBS. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2017 η Εισαγγελία της Βέρνης ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές, με το υπ’ αριθμόν
SV.14.0880-OCH έγγραφό της, ότι η Υπηρεσία Ελέγχου για το Ξέπλυμα Χρήματος
Ελβετίας (MROS) ταυτοποίησε λογαριασμούς της οικογένειας Παπαντωνίου.
Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι υπάρχει λογαριασμός με αριθμό 0240-000561660 στο
όνομα της Σταυρούλας Κουράκου με δικαίωμα εκπροσώπησης και οικονομικό
δικαιούχο τον Γιάννο Παπαντωνίου. Αυτός ο λογαριασμός φαίνεται ότι
περιλαμβάνεται στη λεγόμενη λίστα Μπόργιανς. Η Εισαγγελία Οικονομικού
Εγκλήματος διαθέτει πλήθος λογαριασμών με αντίστοιχα ποσά, αλλά χωρίς ονόματα.
Στον κατάλογο αυτό υπάρχει και ο αντίστοιχος λογαριασμός για τον οποίο
ενημέρωσαν οι αρχές της Βέρνης (0240 00561660), υπό την ένδειξη
Griechishekunden (Έλληνες πελάτες), με υπόλοιπο (την 1-07-2006) 4.152.643
ελβετικά φράγκα, δηλαδή 2.645.000 ευρώ. Έτσι, από την ενημέρωση της
Εισαγγελίας της Βέρνης αλλά και τα στοιχεία της ελληνικής εισαγγελίας
ταυτοποιείται ότι το ζεύγος το 2006 είχε αυτές τις καταθέσεις.
Ένας ακόμη λογαριασμός στη UBS, με αριθμό 0240-00816873, που ανήκει στο
Barbizan Foundation (πρόκειται για σύστημα offshore), έχει οικονομικό δικαιούχο τη Στ. Κουράκου σύμφωνα με την Εισαγγελία της Βέρνης. Ο λογαριασμός έκλεισε το
2011 και δεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία.

Από την ίδια ενημέρωση προκύπτει ότι υπάρχει και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο
ζωής με αριθμό 0680-706463-6 στην Credit Suisse Life (Bermuda) με συμβαλλόμενο
την Κουράκου και δικαιούχους τον Γ. Παπαντωνίου, τον γιο του
και τα παιδιά της Κουράκου, Σ… και Α…Ο… . Ούτε οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ούτε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο έχουν αναφερθεί στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Γιάννου Παπαντωνίου. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που υπάρχουν, οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί όπως και η ακίνητη περιουσία του ζεύγους, που περιλαμβάνει βίλες με θερμαινόμενες πισίνες, αποτελούν πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Με μια νότα τραγικής ειρωνείας, ο Γιάννος Παπαντωνίου μπαίνει στη δικαστική του περιπέτεια την ώρα που ο Άκης Τσοχατζόπουλος βγαίνει.

Να σημειώσουμε ότι σωρεία αποκαλύψεων με ονόματα και λογαριασμούς για την υπόθεση αυτή έκανε από το 2011 και επί σειρά ετών η εφημερίδα ΡΕΑΛ του κ. Νίκου Χατζηνικολάου.

Από την πλευρά του ο Γιάννος έχει βαρύ πυροβολικό στο πλευρό του.

Γνωστά ονόματα καθηγητών και ο ίδιος με βιβλίο του υποστηρίζουν ότι όλα είναι σκευωρία, η οποία του στοίχισε 531 ημέρες προφυλάκισης…

Αύριο, μετά 22 χρόνια από το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού στην Ελβετία θα έχουμε την πρώτη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης…

Από μόνο της αυτή η καθυστέρηση δεν είναι σκάνδαλο και πολύ βολικό μάλιστα για το Γιάννο;

Ποιός π.χ. θα ψάξει, παρόντος του ISIS στη μακρινή αφρικανική (γαλλοτραφή…) μπανανία του Νίγηρα την αδελφή του πατέρα του και χρήματα;

Παρασκευή και…20!

Σαν αύριο 20/9 πριν 22 χρόνια (20/9/2002) άνοιξε ο λογαριασμός στην Ελβετία και γιαυτόν δικάζεται το ζεύγος!

Αύριο λοιπόν 20/9/2024 συνεχίζεται, και πιθανότατα ολοκληρώνεται μετά από 15 συνεδριάσεις εξόδοις Δημοσίου, η δίκη του πρώην υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του κ. Σταυρούλας Κουράκου και του οικογενειακού τους φίλου κ. Ανδρέα Μπάρδη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού και μη, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, που σύμφωνα με το σε βάρος τους κατηγορητήριο αφορά τα 2.644.778,78 € που νομιμοποίησαν με την μεσολάβηση του κ. Ανδρέα Μπάρδη ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του κ. Σταυρούλα Κουράκου σε Τράπεζες της Ελλάδος, της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν.

Είχαν προηγηθεί:

– στις 15/7/2024 παρουσία πλήθους δημοσιογράφων η πρόταση του Εισαγγελέα κ. Αλέξανδρου Σπηλιώτη που ζήτησε από το Δικαστήριο και εγένετο δεκτό να μαγνητοφωνηθεί και η απομαγνητοφώνηση να δοθεί στους διαδίκους και να καταχωρηθεί στα πρακτικά, και να κηρύξει ενόχους και τους τρεις κατηγορουμένους, και η οποία επί της ουσίας δημοσιοποιήθηκε από όλα τα Μ.Μ.Ε.,

– στις 10/9/2024 η ολοήμερη, απουσία του πλήθους των δημοσιογράφων, αγόρευση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του Παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χρήστου Πουλάκου, παρουσία του Νομικού Συμβούλου κ. Διονύσιου Κολοβού και άλλων Δικαστικών Πληρεξουσίων, της οποίας αγόρευσης το πολυσέλιδο κείμενο παραδόθηκε στο Δικαστήριο προς καταχώρηση στα πρακτικά, και επί της ουσίας δημοσιοποιήθηκαν αποσπάσματά του αυθημερόν στις 18:37 μόνο από το documentonews.gr, όπως προαναφέρουμε…

Πάντως από την πλευρά του Γιάννου υπήρχε ως χθες κλίμα αισιοδοξίας ότι θα κερδίσει τη δίκη!