Αρχική Κοινωνικα Πέθανε ο Ηγέτης,ο Ανθρωπος,ο Χριστιανός Τζίμμυ Κάρτερ αφού πρόλαβε να εκτιμηθεί απο...

Πέθανε ο Ηγέτης,ο Ανθρωπος,ο Χριστιανός Τζίμμυ Κάρτερ αφού πρόλαβε να εκτιμηθεί απο όλη τη γη!!!

3

Υπήρξαν ηγέτες που κυβέρνησαν τις χώρες τους δεκαετίες.Είτε αναγκαστικά,είτε με εκλογές των ίδιων και των παιδιών τους σε αυτές τις γνωστές ιδιότυπες “αντιβασιλείες”,δηλαδή τις συνεχείς (επαν)εκλογές των ίδιων και συγγενών τους σε χώρες τρικοσμικής νοοτροπίας,όπου πολίτες φιλούν τα χέρια σε σκέτα …μηδενικά απο πλευράς πολιτικής,πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς.

Υπήρξαν επιχειρηματίες που κυβερνούσαν ουσιαστικά τις χώρες αφού ήταν υποχείρια τους διάφοροι κυβερνήτες διαφορετικών μάλιστα κομμάτων.

Υπήρξαν καλλιτέχνες που έφτασαν στην κορυφή της Τέχνης τους και τους αναγνώριζαν και μικρά μογγολάκια που είδαν μια φορά μόνο τηλεόραση στη ζωή τους.

Εφυγαν απο τη ζωή σε πλήρη απαξίωση και απο πλευράς κοινωνικής και απο πλευράς αναγνώρισης της κοινωνίας.

Ο Τζίμμυ Κάρτερ εξελέγη μια μόνο φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ το 1976. Αλλά τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 22 χρόνια μετά το 1980,όταν και έφυγε απο το Λευκό Οίκο.

Πέθανε 100 ετών και 90 ημερών,στις 29 Δεκεμβρίου 2024,αφού γιόρτασε με την ΙΔΙΑ τύποις και ουσία γυναίκα την 76η επέτειο των γάμων τους!

Δηλώσεις αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για τον Πολιτικό,τον Ανθρωπο,τον Χριστιανό έκαναν ηγέτες εκλεγμένοι οποιουδήποτε θρησκεύματος και οποιασδήποτε ποιότητας.Από τον μέγιστο Μπάρακ Ομπάμα μέχρι τον Μαδούρο,τον Τράμπ,τον Σίσι.Εγραψαν απο τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά,όπως εμείς,Μέσα Ενημέρωσης διθυράμβους για τον πολιτικό,τον Άνθρωπο,τον Χριστιανό που υπηρέτησε τους ευάλωτους,δηλαδή τα δισεκατομμύρια του κόσμου τούτου,είτε άμεσα,είτε έμμεσα.

Ιδού τι έγραψε η δική μας ΖΟΥΓΚΛΑ και φανταστείτε τι έγραψαν τα μεγάλα ΜΜΕ της γης για έναν ηγέτη που εξελέγη μια μόνο φορά και τη δεύτερη έχασαν συντριπτικά τις εκλογές:

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, που είχε τιμηθεί και με το Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution.

Τον Φεβρουάριο του 2023, έπειτα από αλλεπάλληλες νοσηλείες, το Ίδρυμα Κάρτερ ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε αποφασίσει να μην συνεχίσει τις θεραπείες στις οποίες υποβαλλόταν και να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου θα λάμβανε μόνο ανακουφιστική θεραπεία. Είχε υποβληθεί σε θεραπεία τα τελευταία χρόνια για μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος από μελάνωμα, με όγκους που εξαπλώθηκαν στο συκώτι και τον εγκέφαλό του.

 

Στο ακόλουθο βίντεο εικονίζεται ο Τζίμι Κάρτερ στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του κατά τον εορτασμό των 100ψν γενεθλίων του την 1η Οκτωβρίου του 2024.

 

Ποιος ήταν ο Τζίμι Κάρτερ

Ο Τζίμι Κάρτερ (James Earl Carter, Jr.), 39ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1924 στη μικρή αγροτική πόλη Plains της Τζόρτζια και μεγάλωσε στην κοντινή κοινότητα Archery. Ο πατέρας του, Τζέιμς Ερλ Κάρτερ, ο πρεσβύτερος, ήταν αγρότης και επιχειρηματίας- η μητέρα του, Λίλιαν Γκόρντι Κάρτερ, ήταν νοσοκόμα. Σπούδασε στο δημόσιο σχολείο του Plains, φοίτησε στο Georgia Southwestern College και στο Georgia Institute of Technology και έλαβε πτυχίο από τη Ναυτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1946.

Στο Πολεμικό Ναυτικό έγινε υποβρύχιος, υπηρέτησε τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ειρηνικό στόλο και έφθασε στο βαθμό του υποπλοιάρχου. Επιλέχθηκε από τον ναύαρχο Hyman Rickover για το πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων και τοποθετήθηκε στο Schenectady της Νέας Υόρκης, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Union College στην τεχνολογία αντιδραστήρων και την πυρηνική φυσική και υπηρέτησε ως ανώτερος αξιωματικός του πληρώματος πριν από τον παροπλισμό του Seawolf, του δεύτερου πυρηνικού υποβρυχίου.

Στις 7 Ιουλίου 1946 παντρεύτηκε τη Rosalynn Smith από το Plains. Το ζευγάρι απέκτησε τρεις γιους και μια κόρη, πολλά εγγόνια και δισέγγονα. Η Rosalynn πέθανε τον Νοέμβριο του 2023 σε ηλικία 96 ετών. Όταν ο πατέρας του Κάρτερ πέθανε το 1953, παραιτήθηκε από το ναυτικό του αξίωμα και επέστρεψε με την οικογένειά του στη Τζόρτζια. Ανέλαβε τα αγροκτήματα Carter και μαζί με τη Rosalynn διατηρούσαν την Carter’s Warehouse, μια εταιρεία γενικής χρήσης σπόρων και γεωργικών εφοδίων στο Plains. Γρήγορα έγινε ηγέτης της κοινότητας, συμμετέχοντας σε νομαρχιακά συμβούλια που επέβλεπαν την εκπαίδευση, την αρχή του νοσοκομείου και τη βιβλιοθήκη.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και η σύζυγός του Ρόζαλιν κατά την 75η επέτειο του γάμου τους το 2021

Το 1962 κέρδισε την εκλογή του στη Γερουσία της Τζόρτζια. Έχασε την πρώτη του εκστρατεία για την εκλογή κυβερνήτη το 1966, αλλά κέρδισε τις επόμενες εκλογές και έγινε ο 76ος κυβερνήτης της Τζόρτζια στις 12 Ιανουαρίου 1971.

Υπήρξε πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 1974 για το Κογκρέσο και την κυβέρνηση.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1974 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Κέρδισε το χρίσμα του κόμματός του από την πρώτη ψηφοφορία στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το 1976 και εξελέγη πρόεδρος στις 2 Νοεμβρίου 1976. Ο Τζίμι Κάρτερ υπηρέτησε ως πρόεδρος από τις 20 Ιανουαρίου 1977 έως τις 20 Ιανουαρίου 1981. Παρέμεινε όμως στην προεδρία μόνο για μία θητεία (1977-81) αφού υπέστη βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην ηθοποιό και κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Ρόναλντ Ρέιγκαν. Σημαντικά επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του ήταν οι συνθήκες για τη διώρυγα του Παναμά, οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, η συνθήκη SALT II με τη Σοβιετική Ένωση και η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Το αποκορύφωμα της μοναδικής θητείας του ήταν η υπογραφή, το 1978, των ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, που έφεραν κάποια σταθερότητα στη Μέση. Όμως ταυτόχρονα σημαδεύτηκε από την ύφεση της οικονομίας, τη χαμηλή δημοτικότητα του ιδίου και την κρίση των ομήρων που κράτησε τις 444 τελευταίες ημέρες του στον Λευκό Οίκο.

Όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει την προεδρία του, σε ένα ντοκιμαντέρ του 1991, ο ίδιος είπε: «Η μεγαλύτερη αποτυχία που είχαμε ήταν η πολιτική. Ποτέ δεν μπόρεσα να πείσω τον αμερικανικό λαό ότι ήμουν ισχυρός ηγέτης».

Υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Στον εσωτερικό τομέα, τα επιτεύγματα της κυβέρνησης περιλάμβαναν ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό πρόγραμμα που διεξήχθη από ένα νέο Υπουργείο Ενέργειας- απορρύθμιση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των επικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών- σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα υπό ένα νέο Υπουργείο Παιδείας- και σημαντική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της Πράξης για τη διατήρηση των Εθνικών Ενδιαφερόντων της Αλάσκας, η οποία διπλασίασε το μέγεθος του συστήματος εθνικών πάρκων και τριπλασίασε τις περιοχές άγριας φύσης.

Μια από τις τελευταίες φωτογραφίες του Τζίμι Κάρτερ

Αφότου άφησε το αξίωμά του, ο Κάρτερ και η σύζυγος του Ρόζαλιν ίδρυσαν το κέντρο Κάρτερ το 1982, μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που λειτουργεί για την προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχει ταξιδέψει εκτεταμένα για να διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, να είναι παρατηρητής εκλογών, και να προάγει την πρόληψη ασθενειών και την εκρίζωση τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Κάρτερ ήταν πρόσωπο κλειδί στην επιχείρηση Καταφύγιο για την Ανθρωπότητα (Habitat for Humanity), και επίσης ήταν ιδιαίτερα ενεργός στην Παλαιστινιακή Διένεξη.

 

Ο Πρόεδρος Κάρτερ και το Κέντρο Κάρτερ έχουν συμμετάσχει στη διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση συγκρούσεων στην Αιθιοπία και την Ερυθραία (1989), τη Βόρεια Κορέα (1994), τη Λιβερία (1994), την Αϊτή (1994), τη Βοσνία (1994), το Σουδάν (1995), την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής (1995-96), το Σουδάν και την Ουγκάντα (1999), τη Βενεζουέλα (2002-2003), το Νεπάλ (2004-2008), τον Ισημερινό και την Κολομβία (2008), τη Μέση Ανατολή (2003-σήμερα) και το Μάλι (2018-σήμερα). Υπό την ηγεσία του, το Κέντρο Κάρτερ έχει στείλει 114 αποστολές παρακολούθησης εκλογών στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο Παναμάς (1989), η Νικαράγουα (1990), η Κίνα (1997), η Νιγηρία (1998), η Ινδονησία (1999), το Ανατολικό Τιμόρ (1999), το Μεξικό (2000), η Γουατεμάλα (2003), η Βενεζουέλα (2004), η Αιθιοπία (2005), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (2006), το Νεπάλ (2008), ο Λίβανος (2009), το Σουδάν (2010), η Τυνησία (2011), η Αίγυπτος (2011-2012), η Κένυα (2013), η Μοζαμβίκη (2014), η Μιανμάρ (2016), η Λιβερία (2017) και η Γουιάνα (2020).

 

Οι μόνιμες εγκαταστάσεις του Προεδρικού Κέντρου Κάρτερ εγκαινιάστηκαν τον Οκτώβριο του 1986 και περιλαμβάνουν τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Τζίμι Κάρτερ, που διαχειρίζεται το Εθνικό Αρχείο. Ανοικτό για τους επισκέπτες είναι επίσης το Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Τζίμι Κάρτερ στο Πλέινς, το οποίο διαχειρίζεται η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων.

Μέχρι το 2020, ο Τζίμι και η Ρόζαλιν Κάρτερ εργάζονταν εθελοντικά μία εβδομάδα το χρόνο για το Habitat for Humanity, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθά άπορους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες να ανακαινίσουν και να χτίσουν σπίτια για τον εαυτό τους. Δίδασκε επίσης κατηχητικό σχολείο στην εκκλησία των Βαπτιστών Maranatha του Plains.

Τον Μάρτιο 2012, δύο μήνες πριν ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανακοινώσει ότι είναι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, ο Κάρτερ δήλωσε πως ήταν υπέρ του να επιτρέπεται να παντρεύονται τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

 

Του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης του 2002

Στις 10 Δεκεμβρίου 2002, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2002 στον Τζίμι Κάρτερ «για τις δεκαετίες ακούραστης προσπάθειάς του να βρει ειρηνικές λύσεις στις διεθνείς συγκρούσεις, να προωθήσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη». Επίσης του απονεμήθηκε το υψηλότερο αμερικανικό πολιτικό βραβείο, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Κέρδισε ακόμη τρία Γκράμι για το καλύτερο άλμπουμ προφορικού λόγου, μια κατηγορία που περιλαμβάνει και τα ακουστικά βιβλία.

Ακολούθως εικονίζεται το ζεύγος Κάρτερ, με το ζεύγος Μπάιντεν σε παλαιότερη κοινή τους φωτογραφία.

 

Το συγγραφικό του έργο

Ο Κάρτερ είναι συγγραφέας τριάντα δύο βιβλίων, πολλά από τα οποία βρίσκονται πλέον σε αναθεωρημένες εκδόσεις: Γιατί όχι το καλύτερο; (1975, 1996), A Government as Good as Its People (1977, 1996), Keeping Faith: Απομνημονεύματα ενός προέδρου (1982, 1995), Διαπραγμάτευση: (1984, 2003), The Blood of Abraham: Insights into the Middle East (1985, 1993, 2007), Everything to Gain: Making the Most of the Rest of Your Life, γραμμένο με τη Rosalynn Carter (1987, 1995), An Outdoor Journal: Περιπέτειες και σκέψεις (1988, 1994), Turning Point: A Candidate, a State, and a Nation Come of Age (1992), Talking Peace: A Vision for the Next Generation (1993, 1995), Always a Reckoning and Other Poems, (1995), The Little Baby Snoogle-Fleejer, εικονογραφημένο από την Amy Carter (1995), Living Faith (1996), Sources of Strength: Meditations on Scripture for a Living Faith (1997), The Virtues of Aging (1998), An Hour Before Daylight: Αναμνήσεις μιας αγροτικής παιδικής ηλικίας (2001), Χριστούγεννα στις πεδιάδες: Memories (2001), The Nobel Peace Prize Lecture (2002), The Hornet’s Nest: A Novel of the Revolutionary War (2003), Sharing Good Times (2004), Our Endangered Values: America’s Moral Crisis (2005), Palestine Peace Not Apartheid (2006, 2007), Beyond the White House: Waging Peace, Fighting Disease, Building Hope (2007), A Remarkable Mother (2008), We Can Have Peace in the Holy Land: A Plan That Will Work (2009), White House Diary (Ημερολόγιο Λευκού Οίκου) (2010), Through the Year with Jimmy Carter: 366 Daily Meditations from the 39th President (2011), ως γενικός συντάκτης, NIV Lessons from the Life Bible: Personal Reflections with Jimmy Carter, αναθεωρημένο ως NSRV Simple Faith Bible (2012, 2020), A Call to Action: Women, Religion, Violence, and Power (2014), The Paintings of Jimmy Carter (2014), A Full Life: Reflections at Ninety (2015), The Craftsmanship of Jimmy Carter (2018), και Faith: Carter: A Journey for All (2018).

Λευκός Οίκος: Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ την 9η Ιανουαρίου 2025

Η ερχόμενη Πέμπτη 9η Ιανουαρίου 2025 θα είναι ημέρα εθνικού πένθους στις ΗΠΑ για την απότιση φόρου τιμής στον Δημοκρατικό πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Καλώ τον αμερικανικό λαό να συγκεντρωθεί εκείνη την ημέρα στους χώρους λατρείας του και να αποτίσει φόρο τιμής στην μνήμη του (πρώην) προέδρου Τζέιμς Ερλ Κάρτερ του νεότερου. Προσκαλώ κάθε άνθρωπο στον κόσμο που μοιράζεται τη θλίψη μας να ενωθεί μαζί μας» στις τελετές που θα γίνουν για αυτό, ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε εκτελεστικό διάταγμά του που αναρτήθηκε αργά το βράδυ χθες Κυριακή (τοπική ώρα) στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.

Οι δηλώσεις των Αμερικανών προέδρων για την εκδημία του

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Τζίμι Κάρτερ, ο νέος -αλλά και πρώην-  πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι πρώην πρόεδροι της χώρας Μπάρακ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις, τιμώντας έτσι την προσωπικότητα του 100χρονου πολιτικού. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι ηγέτες.

Τραμπ: «Όλοι οι Αμερικανοί οφείλουν στον εκλιπόντα ευγνωμοσύνη»

Ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέτισε φόρο τιμής χθες Κυριακή στον Δημοκρατικό προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος ανακοινώθηκε ότι απεβίωσε στο σπίτι του στην Τζόρτζια σε ηλικία 100 ετών, κρίνοντας πως η χώρα του οφείλει «ευγνωμοσύνη» για τη μοναδική προεδρική θητεία του (1977-1981).

«Οι προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο Τζίμι ως πρόεδρος ήρθαν σε κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας κι έκανε το παν εντός των δυνάμεών του για να βελτιώσει τη ζωή όλων των Αμερικανών. Για αυτό, του οφείλουμε όλοι ευγνωμοσύνη», ανέφερε ο 45ος και προσεχώς 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε μήνυμά του μέσω Truth Social για τον 39ο πρόεδρο της χώρας.

 

Μπάιντεν: «Ο εκλιπών ήταν πολιτικός ηγέτης με αρχές, πίστη και ταπεινότητα»

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, που απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών στο σπίτι του στην Τζόρτζια, ήταν «άνδρας με αρχές, πίστη και ταπεινότητα», τόνισε ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

«Η Αμερική και ο κόσμος έχασαν έναν εξαιρετικό ηγέτη, πολιτικό και ανθρωπιστή», ανέφεραν ο νυν πρόεδρος και η σύζυγός του στην ανακοίνωση, αποτίνοντας φόρο τιμής σε αυτόν που «είχαν το προνόμιο να αποκαλούν αγαπητό φίλο».

«Για όλους όσοι ψάχνουν τι σημαίνει να ζεις μια ζωή που έχει σκοπό και νόημα μελετήστε τον Τζίμι Κάρτερ, έναν άνθρωπο με αρχές, πίστη και ταπεινότητα», προστίθεται στο κείμενο.

 

 

Ομπάμα: «Ο εκλιπών ήταν αξιοσημείωτος άνθρωπος»

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Τζίμι Κάρτερ, που απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών, πως ο προκάτοχός του ήταν «αξιοσημείωτος άνθρωπος».

Ο πρώην πρόεδρος Κάρτερ «έμαθε σε όλους και όλες μας τι πάει να πει το να ζεις με χάρη, με αξιοπρέπεια, με δικαιοσύνη και υπηρετώντας» τους άλλους, ανέφερε μέσω Medium ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ (2009-2017).

 

 Κλίντον: «Ο Τζίμι Κάρτερ εργάστηκε ακούραστα για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο»

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, που απεβίωσε χθες Κυριακή, «εργάστηκε ακούραστα για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο —επίσης Δημοκρατικός— διάδοχός του στον Λευκό Οίκο Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ατυχήσασα υποψήφια για την προεδρία το 2016.

«Καθοδηγούμενος από την πίστη του, ο (σ.σ. πρώην) πρόεδρος Κάρτερ έζησε για να υπηρετεί άλλους—ως την τελευταία στιγμή» της ζωής του, ανέφερε το ζεύγος Κλίντον σε συλλυπητήριο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα, μετά τον θάνατο στο σπίτι του στην Τζόρτζια σε ηλικία 100 ετών του 39ου προέδρου των ΗΠΑ.

 

Μπους: «Όσα κατάφερε ο εκλιπών θα εμπνέουν γενιές Αμερικανών»

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους έκρινε χθες Κυριακή πως όσα πέτυχε ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος απεβίωσε νωρίτερα χθες στην Τζόρτζια σε ηλικία 100 ετών, «θα εμπνέουν γενιές Αμερικανών».

Χαρακτηρίζοντας τον 39ο πρόεδρο των ΗΠΑ «άνδρα με βαθιές πεποιθήσεις» και «πιστό στην οικογένειά του, στην κοινότητά του και στην πατρίδα του», ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου από το 2001 ως το 2009 έκρινε πως «οι προσπάθειές του να αφήσει πίσω καλύτερο κόσμο δεν τέλειωσαν με την προεδρία του» από το 1977 ως το 1981.

 

Μακρόν: «Αγωνίστηκε για τους πιο ευάλωτους και για την ειρήνη»

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Αμερικανού πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, που πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών, αφού μια ζωή «υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων» και «έδωσε ακούραστα αγώνα για την ειρήνη».

«Η Γαλλία συγκινημένη σκέφτεται την οικογένειά του και τον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στα Αγγλικά και στα Γαλλικά μέσω X.

 

 

Τέντρος- γενικός διευθυντής Π.Ο.Υ.: «Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έσωσε αναρίθμητες ζωές»

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, που απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών, «έσωσε αναρίθμητες ζωές» με τη δράση του για την εξάλειψη ασθενειών, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε μέσω X ότι τον θλίβει η είδηση του θανάτου του Τζίμι Κάρτερ, που χαρακτήρισε «αληθινό ηγέτη που ενέπνευσε τόσους πολλούς».

«Η ακλόνητη δέσμευσή του υπέρ της ευημερίας των πολιτών των ΗΠΑ και του κόσμου ολόκληρου θα παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη μας για πάντα», συνέχισε ο Δρ. Τέντρος.

«Το έργο του μέσω του Κέντρου Κάρτερ επέτρεψε να σωθούν αναρίθμητες ζωές και να πλησιάσουμε στην εξάλειψη πολλών παραμελημένων τροπικών ασθενειών».

«Ο ηγετικός ρόλος του (πρώην) πρόεδρου Κάρτερ ήταν αποφασιστικός στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή πριν από δεκαετίες, και υπενθυμίζει τι χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο κόσμος μας σήμερα», έκρινε ο Δρ. Τέντρος.

«Αγαπητέ πρόεδρε Κάρτερ, θα μας λείψετε πολύ. Αναπαυθείτε εν ειρήνη», συμπλήρωσε.

Το Κέντρο Κάρτερ αγωνίζεται εναντίον έξι ασθενειών —του σκουληκιού της Γουινέας, της τύφλωσης των ποταμών, του τραχώματος, της σχιστοσωμίασης, της ελεφαντίασης και της ελονοσίας στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία— μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και μεθόδων πρόληψης και θεραπείας απλών και φθηνών.

 

Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι: «Σημαντικός ο ρόλος του στη συμφωνία ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ ελ Σίσι εξήρε τον «σημαντικό ρόλο» για την ειρήνη ανάμεσα στη χώρα του και το Ισραήλ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, αρχιτέκτονα των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ (1978), πρελούδιου της πρώτης συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικό κράτος, ο οποίος πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών.

«Ο σημαντικός ρόλος του στην επίτευξη της συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ θα παραμείνει χαραγμένος στα χρονικά της ιστορίας», ενώ το «ανθρωπιστικό του έργο» ενσαρκώνει τις «αρχές της αγάπης, της ειρήνης και της αδελφοσύνης», ανέφερε ο αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους μέσω X.

 

Ντίας-Κανέλ: «Ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες του Τζίμι Κάρτερ για τη βελτίωση των σχέσεων Κούβας-ΗΠΑ»

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ διαβεβαίωσε πως οι Κουβανοί θυμούνται με «ευγνωμοσύνη» τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ λόγω των προσπαθειών που κατέβαλε προκειμένου να υπάρξει «βελτίωση των σχέσεων» ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Ο λαός μας θυμάται με ευγνωμοσύνη τις προσπάθειές του υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων, τις επισκέψεις του στην Κούβα και τη δήλωσή του υπέρ της απελευθέρωσης των πέντε» κουβανών πρακτόρων που είχαν συλληφθεί το 1998 και καταδικαστεί για κατασκοπεία στις ΗΠΑ, εξήγησε ο κ. Ντίας-Κανέλ, πρώτος γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος, μέσω X.

 

Ο πρόεδρος του Παναμά Μουλίνο εξαίρει τον ρόλο του Κάρτερ στην μεταφορά του ελέγχου της διώρυγας

Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο εξήρε τον ρόλο του αμερικανού πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, που απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών, στην παράδοση στη χώρα του του ελέγχου της διώρυγας, που πρόσφατα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ανακτήσει.

Απευθύνοντας συλλυπητήρια στην «οικογένειά του, στον λαό και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ», ο κ. Μουλίνο σημείωσε μέσω X ότι «το πέρασμά του από τον Λευκό Οίκο σημαδεύτηκε από περίπλοκες στιγμές, κρίσιμες για τον Παναμά καθώς διαπραγματεύτηκε τις συμφωνίες Τορίχος-Κάρτερ το 1977, με τις οποίες έγιναν πραγματικότητα η μεταφορά (του ελέγχου) της διώρυγας σε παναμαϊκά χέρια και η πλήρης εθνική κυριαρχία της χώρας μας».

 

Στάρμερ: «Ο εκλιπών αγωνιζόταν για την ειρήνη όλη του τη ζωή»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ απέτισε φόρο τιμής στη «δέσμευση υπέρ της ειρήνης» του αμερικανού πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, που πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών, «όλη του τη ζωή», και την προσφορά «δεκαετιών υπηρεσίας σε άλλους».

«Παρακινούμενος από την πίστη και τις βαθιές αξίες του, ο (πρώην) πρόεδρος Κάρτερ επανακαθόρισε την περίοδο μετά την προεδρία χάρη στην αξιοσημείωτη δέσμευσή του υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του και στο εξωτερικό», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός των Εργατικών, ενώ από την πλευρά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ υπογράμμισε πως ο εκλιπών «αφιέρωσε τη ζωή του στο έργο για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

 Ζελένσκι: «Υποστήριζε τη μάχη της Ουκρανίας για ελευθερία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα «εγκάρδια συλλυπητήρια» κι απέτισε φόρο τιμής στον αμερικανό πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, που πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών, για τη υποστήριξη του αγώνα της χώρας του για «ελευθερία», με φόντο τον πόλεμο με τη Ρωσία, που οδεύει να κλείσει τρία χρόνια τον Φεβρουάριο.

«Η καρδιά του βρισκόταν σθεναρά στο πλευρό μας στον συνεχιζόμενο αγώνα μας για ελευθερία» και «εκτιμάμε βαθιά την ακλόνητη δέσμευσή του στη χριστιανική πίστη και στις δημοκρατικές αξίες, όπως και την αταλάντευτη υποστήριξή του στην Ουκρανία έναντι της αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω X.

 

Τριντό: «Ο πρώην πρόεδρος υπηρέτησε με αυταπάρνηση τις ΗΠΑ και τον κόσμο»

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απέτισε φόρο τιμής στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος πέθανε χθες Κυριακή στο σπίτι του σε ηλικία 100 ετών, τονίζοντας πως «υπηρέτησε άλλους στην πατρίδα του και στον κόσμο ολόκληρο όλη του ζωή».

«Η κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ είναι αυτή της συμπόνιας, της ευγένειας, της ενσυναίσθησης και της σκληρής δουλειάς. Υπηρέτησε άλλους στην πατρίδα του και σε όλο τον κόσμο όλη του τη ζωή — και λάτρευε να το κάνει. Ήταν πάντα γενναιόδωρος στις συμβουλές του σ’ εμένα», σημείωσε ο κ. Τριντό μέσω X.

 

 

Μαδούρο: «Ήταν άνθρωπος της ειρήνης και του διαλόγου»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέτισε φόρο τιμής στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών, χαρακτηρίζοντας τον άνθρωπο «της ειρήνης και του διαλόγου» κι εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».

«Ο πρώην πρόεδρος Κάρτερ ήταν άνθρωπος με αποδεδειγμένη δέσμευση στην ειρήνη και τον διάλογο. Η συμβολή του σε παγκόσμια πολιτικά ζητήματα και η αφοσίωσή του στην ειρήνη αφήνουν ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μαδούρο.

Γκουτέρες – Γ.Γ. ΟΗΕ:  «Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνέβαλε στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»

«Ο ηγετικός ρόλος του (πρώην) προέδρου (των ΗΠΑ Τζίμι) Κάρτερ συνέβαλε σημαντικά στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ιδίως χάρη «στις ιστορικές συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ», καθώς και «τη συνθήκη SALT II» και «τις συμβάσεις για τη Διώρυγα του Παναμά», τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ανακοίνωση χθες Κυριακή πως ο πρώην αρχηγός του αμερικανικού κράτους απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών.

Ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ παρέμενε στρατευμένος «στη διεθνή ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα» καιρό αφού εγκατέλειψε το αξίωμα, διαδραματίζοντας «ρόλο κλειδί στη μεσολάβηση σε συγκρούσεις, στην παρατήρηση εκλογικών διαδικασιών, στην προώθηση της δημοκρατίας και στην πρόληψη και στην εξάλειψη ασθενειών», συνέχισε ο κ. Γκουτέρες.

«Αυτές και άλλες προσπάθειες οδήγησαν στο να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» το 2002, συμπλήρωσε ο κ. Γκουτέρες, εξαίροντας τον εκλιπόντα που «βοήθησε να προχωρήσει το έργο των Ηνωμένων Εθνών».