Αρχική Ελλαδα Ούτε στη Ζιμπάμπουε δεν θα “εξαιρούσαν” Πολλάκη-Τζανακόπουλο απο τη Βουλή!Οργισμένη αντίδραση Τσίπρα.

Ούτε στη Ζιμπάμπουε δεν θα “εξαιρούσαν” Πολλάκη-Τζανακόπουλο απο τη Βουλή!Οργισμένη αντίδραση Τσίπρα.

1941

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Σε κανένα άρθρο του ,καμία παράγραφο,καμία υποσημείωση δεν προβλέπει ο Κανονισμός της βουλής εξαίρεση βουλευτών απο επιτροπές με απόφαση της πλειοψηφίας.

Παρόμοια πρόβλεψη δεν έχει ούτε ο Κανονισμός της βουλής της Ζιμπάμπουε για έναν πολύ προφανή λόγο:

Η πλειοψηφία δεν μπορέι να καθορίζει την παρουσία της μειοψηφίας και ειδικότερα να επιλέγει πρόσωπα της μειοψηφίας.

Γιατί απλά είναι η δημοκρατική λειτουργία.Και γιαυτό και όχι γιατί το ξέχασαν δεν διανοήθηκαν ποτέ να περιλάβουν σχετική πρόβλεψη- διάταξη στον Κανονισμό της Βουλής.

Αν με διάφορα προσχήματα,μάρτυρες κλπ η πλειοψηφία ανοίξει κερκόπορτα επιλογής βουλευτών της μειοψηφίας ,τότε με το ίδιο “πνεύμα” η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής θα καθορίζει ποιός θα ομιλεί,ποιός θα είναι παρών και που κλπ.

Επειδή ακριβώς δεν μπορουν να συμβούν αυτά σε δημοκρατικά,αλλά σε ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν μπορούσε η πλειοψηφία της Βουλής να λάβει απόφαση για την παρουσία της Χρυσής Αυγής  κλπ

Η Νέα Δημοκρατία προέβαλε ως “επιχείρημα” για την εκδίωξη των κ.κ.Πολλάκη και Τζανακόπουλου απο την επιτροπή μια…γνώμη νομικών για άσχετα θέματα αμεροληψίας βουλευτών που είχαν καταθέσει προγενέστερα σε άλλες διαδικασίες για το σκάνδαλο Βατοπεδίου.

Εάν οι βουλευτές δεν ήθελαν να αποχωρήσουν κανείς δεν θα τους υποχρέωνε ,καθώς μάλιστα στις συνεδριάσεις μιας Επιτροπής μπορεί να παρίσταται ,όποιος βουλευτής θέλει για να παρακολουθεί ,χωρις βέβαια δικαίωμα συμμετοχής στις εργασίες της.

Με κανένα νομικό τρόπο δεν μπορεί η πλειοψηφία να διώξει απο την αίθουσα τους κ.κ.Πολλάκη και Τζανακόπουλο,αν δεν τους αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θελήσουν οι ίδιοι να φύγουν.

Τα αυτονόητα αναφέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του

“Η σημερινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξαιρέσει από τις εργασίες της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη, αποτελεί πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Πρόκειται για μια πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής

Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της.

 


Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο.

Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές.

Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί”.

 

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις αθλιότητες που έγιναν στην προανακριτική Επιτροπή για την εκδίωξη των δυο βουλευτών το θέμα έφτασε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και μόνο μπορεί να αντικαταστήσει τους δυο βουλευτές.

Νομικό ζήτημα με την μαρτυρία τους φυσικά και δεν υπάρχει.Ακόμα και στα δικαστήρια καταθέτουν μάρτυρες οι διάδικοι και η μαρτυρία τους εκτιμάται απο το δικαστήριο.Επομένως κανένα πρόβλημα ακυρότητας δεν υπάρχει ,αν καταθέσουν μάρτυρες οι δυο βουλευτές και ταυτόχρονα είναι και μέλη της Επιτροπής.Ελεύθερα η Δικαιοσύνη θα κρίνει αν η μαρτυρία τους είναι αντικειμενική,αν εξαυτής γεννώνται νομικά ζητήματα κλπ.

Με επιστολή του ο κ.Τσίπρας ζητεί απο τον Πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο που αρμόζει σε δημοκρατίες και να μην επιτρέψει πρακτικές που ούτε στην Ζιμπάμπουε τόλμησε ποτέ ο Μουγκάμπε.

 

Αναφέρει ο κ.Τσίπρας:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.

Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε o Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

Κύριε Πρόεδρε,

Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Με εκτίμηση

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας»