Αρχική Ελλαδα Tραμπ:Θα στηρίξουμε την άμυνα της Ελλάδας με τα περίφημα αεροπλάνα F 35.Σε...

Tραμπ:Θα στηρίξουμε την άμυνα της Ελλάδας με τα περίφημα αεροπλάνα F 35.Σε εξέλιξη η κρισιμη συνάντηση με Κ.Μητσοτάκη.

1289

 

 

Σε…πολεμική ατμόσφαιρα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υποσχέθηκε στήριξη ώστε να αναβαθμιστεί με στρατιωτικά αεροπλάνα  F35 η Ελλάδα!

Στο περίφημο οβάλ γραφείο σε συναντήσεις του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου με πρωθυπουργό,πρόεδρο άλλης χώρας τοποθετούνται οι σημαίνες κάθε χώρας πίσω απο τον αντίστοιχο ηγέτη της.

Αυτή τη φορά  ο Ντόναλντ Τράμπ ,χρησιμοποίησε την συνάντηση με  τον Κυριάκο Μητσοτάκη,για να απαντήσει στην ανάρτηση πολεμικής σημαίας απο την Περσία,μετά τον θάνατο του στρατηγού Σολείμανί.

Τοποθετήθηκαν  στο Οβάλ Γραφείο δυο πολεμικές σημαίες των ΗΠΑ και στα πρώτα λόγια φιλοφρονήσεων μπροστά στις κάμερες ο κ.Τράμπ αφού αποδέχθηκε την δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα  αποτελεί διαχρονικό και προβλέψιμο σύμμαχο των ΗΠΑ σε έναν κόσμο ασταθή και μεταβαλλόμενο,είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε επιθετική πρόκληση εκ μέρους της Περσίας.

Οι κάμερες αποχώρησαν χωρίς να επιτραπεί η ζωντανή μετάδοση της συνάντησης και των προλογικών φιλοφρονήσεων,κάτι που επιτείνει την πολεμική ατμόσφαιρα,υπό την οποία κινείται ο Λευκός Οίκος.

Σε αυτά προστίθεται το γεγονός ότι κατά την συνάντηση θα είναι παρούσα η ανώτατη πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ σύσσωμη.Δηλαδή ο Αντιπρόεδρος Μάϊκ Πένς,ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο,ο Υπουργός Εμπορίου Ρος,ο γαμπρός του Τράμπ και πολιτικό στέλεχός του στην κυβέρνηση Τζάρεντ Κούσνερ.

Τα θερμά λόγια του προέδρου Τράμπ για την Ελλάδα έχουν καταγραφεί στις κάμερες.Ανάμεσα σε αυτά εξήρε την οικονομική επιστροφή της Ελλάδας με τρόπο ώστε να γίνει ελκυστικός τόπος επενδύσεων.

Προφανώς αυτή η αναφορά δικαιώνει τόσο την οικονομική πολιτική,όσο και την πολιτική επιλογή σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ.Τράμπ υπεραμύνθηκε της επιλογής του να “εξουδετερώσουν τον στρατηγό Σολεϊμανί,τον οποίο αχρακτήρισε “τέρας” που σκότωσε,σκότωνε και θα σκότωνε κι άλλους πολλούς.

Ο Τράμπ είπε ότι σκότωσαν τον Σολεϊμανί ως αντίποινα σε δολοφονίες αμερικανών και είναι έκπληκτος αν ο Ερντογάν δεν θεωρεί τέρας τον Σολεϊμανί.

Ο Τράμπ είπε ότι κάποια στιγμή θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ ,αλλά εκεί οι ΗΠΑ έχουν κάνει τεράστια έξοδα σε ανοικοδόμηση και κατασκευή δομών για τα οποία πρέπει να αποζημιωθούν.

Για τη Λιβύη αρχικά ο πρόεδρος Τράμπ εξέφρασε μια θέση…μη θέση,λέγοντας ότι μιλάει με Ρωσία,Γερμανία και όλους για το θέμα της Λιβύης.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι προσβλέπουμε και αδημονούμε για την στήριξη των ΗΠΑ  στις ελληνικές θέσεις  για τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Τράμπ άκουσε,αλλά προχώρησε στην απάντηση …άλλης ερώτησης για την κυριαρχία των ιρακινών στο Ιράκ.

Αν αυτό συνέβη ,γιατί δεχόταν καταιγισμο ερωτήσεων απο τους δημοσιογράφους και διαβεβαίωσε ρητώς στη συνέχεια και κατ ιδίαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη έχει καλώς…

Αν όχι ,δεν είναι καθόλου καλό για την Ελλάδα.

Ο πρώην πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ.Μαλλιάς κάνοντας αποτίμηση στην κρατική τηλεόραση των δηλώσεων στις κάμερες είπε ότι είναι αναμφιβολη η αναγνώριση της Ελλάδας ως χώρας που μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να μειωθεί η εξάρτηση απο τη Ρωσία.Χρήσιμη είναι η ενθάρρυνση των επενδυτών να έρθουν στην Ελλάδα για επενδύσεις.

 

Μετά την συνάντηση δεν θα γίνει κοινή συνέντευξη,παρουσίαση των θέσων κλπ των δυο πλευρών.

Αργά σήμερα έγινε γνωστό ότι στη Λιβύη ο υποστηριζόμενος απο την Αιγυπτο,τη Ρωσία και έμμεσα και τη Δύση στρατηγός Χαφτάρ κατέλαβε την Σ΄θυρτη καθ οδόν προς την Τρίπολη.

Σε βίντεο παρουσίασε και νεαρό Τούρκο στρατιώτη που αιχμαλώτισαν κατά την είσοδο στην πόλη,όπου η αντίσταση ήταν …συμβολική.

Εαν ο Χαφτάρ,απόφοιτος  Ελληνικής Στρατιωτικής Σχολής  και γνώστης της ελληνικής αποκτήσει τον έλεγχο της Λιβύης,αυτόματα δεν υπάρχει συμφωνία ούτε τυπικά με την Τουρκία και δεν μπορούν να βρίσκονται στη Λιβύη τούρκοι στρατιωτικοί,ούτε σε…ιδιωτική επίσκεψη με πρόσκληση μη αξιωματούχου…