Αρχική Θέμα Σοκ απο διασωλημένο θύμα κορονοϊού στο Σωτηρία και απο την προσβολή...

Σοκ απο διασωλημένο θύμα κορονοϊού στο Σωτηρία και απο την προσβολή του προέδρου της Ιατρικής!”Ζούμε συνθήκες ειδικού πολέμου”,γράφει καθηγητής του Κέϊμπριτζ

1537

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Εικόνες βγαλμένες από τις κινηματογραφικές (φανταστικές) σκηνές αποκάλυψης και γεγονότα  ειδικού πολέμου,αδιανόητα για την σημερινή γενιά και με μνήμες και συγκρίσεις πολεμικών επιχειρήσεων του παρελθόντος για την προηγούμενη γενιά θα ζήσουμε στους επομενους δυο μήνες.Τόσο στους δρόμους,όσο-και κυρίως-εντός των νοσοκομείων.

Αυτό υποστηρίζει και όχι αβάσιμα προφανέστατα ο καθηγητής Ιατρικής (Κέϊμπριτζ) κ.Αναγνωστόπουλος με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ταυτόχρονα σοκαρισμένοι δηλώνουν γιατροί από την εικόνα ασθενούς θετικού σε κορονοϊό, ο οποίος διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ της Αθήνας χθες και είναι άνω των 60 ετών.

“Η εικόνα του αναπνευστικού συστήματος ήταν πρωτόγνωρη  και για τους επιστήμονες και ερευνάται αν αυτή είναι λόγω του κορονο`ίού ή αν ο ασθενής είχε και άλλα ζητήματα στο χώρο αυτό” μας είπαν από το νοσοκομείο.

Ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος ,από την πλευρά του αναφέρεται στην ερήμωση που θα βιώνει από άκρου σε άκρου ο πλανήτης με τον εξαναγκασμό των δισεκατομμυρίων κατοίκων να παραμείνουν στα σπίτια,άρα χιλιάδες θέσεις εργασίας να τεθούν σε κίνδυνο και με την ανάγκη κρατικής πρόνοιας για όλους αυτούς.

Τα κρούσματα κορονοϊού πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και χωρίς να υπάρχει πάντα σχέση με προηγούμενο κρούσμα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Ιατρικής κ.Σφηκάκης και αυτό δείχνει ότι είναι σχεδόν αδύνατη η αποφυγή του κορονοϊού,ακόμα και εκεί και σε ανρθώπους που λαμβάνουν κάθε μέτρο προφύλαξης.

Η εξάπλωση ,η ηπιότητα των κρουσμάτων στις συντριπτικές περιπτώσεις κάνουν γεγονός τα κορύσματα να είναι καταγεγραμμένα σε ποσοστό κοντά στο 10% έναντι της πραγματικότητας.

Και ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος λέει ότι δεν έχουμε μπει ακόμα στο κύριο μέρος του ειδικού αυτού πολέμου.

Στους “επώνυμους” που προσβλήθηκαν το πρωθυπουργικό ζεύγος του Καναδά Τρυντώ.Προσβλήθηκε η 44χρονη κυρία Τρυντώ πρώτη και μπήκε σε απομόνωση και ο πρωθυπουργός συζυγος για 14 ημέρες.

Ο προπονητής της Αρσεναλ,Ισπανός Αρτέτα επίσης καθώς και παίκτης Τσέλσι(Οντόϊ) και άλλοι επώνυμοι ανά τον κόσμο είναι στα “θύματα” που δείχνουν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται ,όπως γράφει και ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος, με μεγάλη ταχύτητα και σε χώρους που είναι υπό έκτακτα μέτρα προστασίας.

Μπροστά στο γεγονός αυτό οι παγκόσμιες τοπικές και υπερτοπικές αρχές επιλέγουν το προφανές,δηλαδή τηνσύσταση να μην μετακινείται ο πληθυσμός εκτός σπιτιού για να μειώσουν ,κατά το δυνατόν τα κρούσματα,αφού είναι βέβαιο ότι τα νοσοκομεία θα υπερπληρωθούν

 

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος αναφέρει:

 

« Στον τομέα της θνησιμότητας ας δεχτούμε το 1%. Αυτό είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερο από την εποχική γρίπη. Η δήλωση “η γρίπη σκοτώνει περισσότερους” θα διαψευστεί σύντομα. Η δήλωση “το έχουμε ίσως ήδη περάσει πολλοί και δεν το καταλάβαμε” επίσης δεν ισχύει: ο ιός είναι συνήθως δύσκολος ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις, και για κάθε 95 περιστατικά που ίσως περάσανε απαρατήρητα, τουλάχιστον 5 θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία, κι άρα θα μας είχαν γίνει γνωστά. Παρότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των ήπιων περιπτώσεων, φαίνεται πως μονάχα μία μικρή μειοψηφία είναι εντελώς ασυμπτωματική.

Συμπεραίνουμε λοιπόν τα εξής: ο COVID-19 είναι πολύ σοβαρότερος της γρίπης, αρκετά μεταδοτικότερος της γρίπης, και κυκλοφορεί ευρέως αλλά ακόμη η πλειονότητα του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει, άρα η κατάσταση πρόκειται με απόλυτη βεβαιότητα να χειροτερέψει ραγδαία. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο ραγδαία. Γι’αυτό, ξαναλέω, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Είμαστε (στην Ελλάδα) ακόμα στο παράθυρο ευκαιρίας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να την ανακόψουμε πλήρως»…

…Πολλοί λένε: «αξίζει τον κόπο, τον πανικό, και το οικονομικό κόστος; Αφού σχεδόν όλοι θα το κολλήσουμε κάποια στιγμή – ό,τι είναι να γίνει ας γίνει».

Είναι συχνή αντίδραση αυτή. Θεωρείται μάλιστα συχνά και θαρραλέα: «εγώ δεν θα αλλάξω τη συμπεριφορά μου, δεν θα αλλάξουμε κι όλη τη ζωή μας για έναν ιό».

Η αντίδραση αυτή είναι λανθασμένη…

…το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν – η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει.

Αν ρίξουμε μια ματιά στα νούμερα θα δούμε πως: Αν νοσήσει το 10% του πληθυσμού (συντηρητικό – η εποχική γρίπη φτάνει το 20% και ο covid-19 φαίνεται να είναι δύο φορές μεταδοτικότερος), και το 5% αυτών χρειαστούν ΜΕΘ με μέση διάρκεια 4 εβδομάδων, το 0.5% του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να είναι σε ΜΕΘ για 4 εβδομάδες.

Τα τελευταία νούμερα που γνωρίζω μιλούν για 6 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100Κ πληθυσμού, δηλαδή 0.006%. Ογδόντα φορές μικρότερο. Επαναλαμβάνω. Ογδόντα φορές. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί από το 1% στο 5%, γιατί αν χρειάζεται κάποιος ΜΕΘ αλλά είναι σπίτι του, υποκύπτει. Ένα αντίστοιχο επιχείρημα ισχύει και για τις απλές κλίνες νοσοκομείου.

…Έτσι και αλλιώς η οδηγία είναι σαφής: μείνετε σπίτι, όσο μπορείτε. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι αναπόφευκτος. Αν μπορείτε να εργαστείτε απ’το σπίτι, κάντε το. Μη βλέπετε όλη μέρα τηλεόραση και μην κάνετε refresh το Facebook κάθε πέντε λεπτά, εργαστείτε αν μπορείτε, ώστε να κινείται η οικονομία…
Υπάρχει μία παρανόηση στην Ελλάδα πως «ηγεσία» είναι μόνο η πολιτική ηγεσία. Δεν είναι έτσι. Ηγεσία υπάρχει παντού: κάθε εργοδότης, κάθε γονέας, κάθε δάσκαλος, κάθε άνθρωπος που εν μέρει λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό άλλων είναι ηγέτης. Και σε αυτήν την κατάσταση, όλοι λαμβάνουμε αποφάσεις για λογαριασμό άλλων. Κάθε χειραψία είναι μία απόφαση. Δείξτε το παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας, και προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες. Η θαρραλέα και υπεύθυνη κίνηση αυτήν τη στιγμή δεν είναι να δείξετε πως δεν φοβάστε τον ιό. Είναι να μειώσετε άμεσα τις κοινωνικές σας επαφές με ψυχραιμία. Η ψυχραιμία είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτήν τη στιγμή. Μην αδειάσετε τα σουπερμάρκετ. Δεν πρόκειται να έχουμε ελλείψεις στα πάντα, και φροντίστε να μην το προκαλέσετε με τη συμπεριφορά σας»

Το εμβόλιο;
Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του που εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι το εμβόλιο θα είναι γεγονός ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος εκτιμά ότι:
«Εμβόλιο εντός του έτους φαίνεται πρακτικά αδύνατον να έχουμε, αλλά σε βάθος 18-24 μηνών είναι σχεδόν βέβαιο» σχολιάζει, όμως δεν στέκεται μόνο εκεί.

Αντι-ιικά φάρμακα (φανταστείτε ανάλογο του tamiflu για τη γρίπη, το οποίο δυστυχώς δεν επιδρά στους coronaviruses) είναι πιθανόν να έχουμε αρκετά συντομότερα, και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα μειώσουν εντυπωσιακά τη θνησιμότητα όταν έρθουν.

»Πιθανόν μέσα στο 2020 αν υπάρξουμε τυχεροί.

»Υπάρχει επίσης ακόμη η ελπίδα, και κάποιες μικρές ενδείξεις, ότι ο ιός μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό εποχικός, όπως η γρίπη. Αν αυτό συμβεί, το καλοκαίρι θα μας δώσει μια ανάσα και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ετοιμαστούν για τον ερχόμενο χειμώνα.

»Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα παλεύει σύσσωμη και με αυτοθυσία να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, και θα δαμάσει και αυτόν τον ιό, όπως τόσους άλλους. Δώστε τους χρόνο»

Θα θυμόμαστε για πάντα τους επόμενους δύο μήνες…
Βέβαια πέραν των αριθμών, οικονομικών και όχι μόνο, οι επόμενοι -τουλάχιστον- δύο μήνες θα μας μείνουν αξέχαστοι και στην Ελλάδα.

Άδειοι δρόμοι σε ώρες αιχμής. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από τις μεγάλες πόλεις που έχουν «πληγεί» από τον κοροναϊό είναι εικόνες που θα βλέπαμε μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Όμως είναι πλέον η καθημερινότητά μας. Ο κόσμος πράττοντας ορθά και υπακούοντας στις οδηγίες των αρχών έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του στο ελάχιστο. Ωστόσο, αυτό που μένει πίσω είναι εικόνες που θυμίζουν… αποκάλυψη.”