Αρχική Θέμα Σοκ από τις κασέτες Βαρουφάκη!Διαβάστε πως ο Σόϊμπλε έσπρωχνε την...

Σοκ από τις κασέτες Βαρουφάκη!Διαβάστε πως ο Σόϊμπλε έσπρωχνε την Ελλάδα στο γκρεμό και γέμιζε τα γερμανικά ταμεία!

2060

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

 

 

Το έκανε.Το είπε.Το αποδεικνύει.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης μαγνητοφώνησε  τις συνεδριάσεις για την σχεδιασθείσα  οικονομική καταστροφή της Ελλάδας.

Σκοπός: να γίνει η οικονομική αυτή καταστροφή εφαλτήριο της μακροπρόθεσμης γερμανοποίησης της Ευρώπης.Βραχυπροθεσμα να αποκομίσει η Γερμανία τεράστια κέρδη,αντιστάθμισμα απωλειών απο την περιστολή των δωροδοκιών,καθώς είχαν αποκαλυφθεί οι λίστες Λαγκάρντ.Λιχτενστάίν,Λουξεμβουργου,Μπόργιανς,Παναμά.

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗΣ: Σόϊμπλε και οι υπ αυτόν γερμανικές κυβερνήσεις.Οι ίδιες κυβερνήσεις ,οι οποίες εξαπέλυσαν  (και)προς την Ελλάδα ΣΥΜΜΟΡΙΑ διεφθαρμένων ,η οποία διέφθειρε με δωροδοκίες μέγα μέρος της ελληνικής σκηνής.

ΜΕΣΟΝ: Διάφοροι υπουργοί-δορυφόροι του από μικές χώρες  στα κρίσιμα ευρωπαίκά “Γιουρογκρουπ”.

Αποτέλεσμα: Απέτυχαν.

Αιτία της αποτυχίας: η αντίδραση άλλων χωρών,όπως ,κυρίως της Γαλλίας,της Βρετανίας ,της Ιταλίας,της Ισπανίας και εν τέλει των ΗΠΑ.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα απομαγνητοφωνημένες τις συνομιλίες που ηχογράφησε ο ίδιος και αποδεικνύουν το κυνικο σχέδιο του Σόϊμπλε: “Γα…τε  τους Ελληνες πετώντας τους έξω απο το ευρώ για να κερδίσει η Γερμανία”.

Εάν έχετε υπομονή να διαβάσετε τους διαλόγους αυτό το συμπέρασμα βγαίνει.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ: Με ενορχηστρωτή τον θλιβερό Νταϊσενμπλουμ αρχίζει από το (όχι τυχαία) Γιουρογκρουπ στις βαλτικές (Ρίγα)χώρες.

Εκεί διάφοροι δορυφοροι του Σόϊμπλε παίρνουν το λόγο και ζητούν από τις 24 Απριλιου 2015 να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη!!!Ωμά και χωρίς περιστροφές.Ο ίδιος ο Σόϊμπλε; ΑΜΙΛΗΤΟΣ!

Ακολουθούν δυο μήνες με τορπίλες του Σόίμπλε σε κάθε συμφωνία και στις 22 Ιουνίου 2015 ο ίδιος εκβιάζει να μπουν “κάπιταλ κοντρόλς” για να έχει ασφυκτικό θάνατο η ελληνική οικονομία.

Στις 24 Ιουνίου 2015 ο ίδιος ομολογεί(ακούγεται στις κασέτες) ότι τα(τεράστια σε ποσό) χρήματα που θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα έδωσε στο γερμανικό κρατικό ταμείο.

Τόσο απλά και ωμά.

Απέτυχε στο σχέδιο όταν στο τέλος Ιουλίου  2015 ενορχήστρωσε άτυπη “ψηφοφορία” για GREXIT και απέτυχε επειδή οι Γάλλοι με τους Μακρόν-Σαπέν-Μοσκοβισί,αντέδρασαν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι έτρεξε με τις κάλτσες στην ελληνική αντιπροσωπεία και συντόνισε την αντίδραση.

Αυτά προκκύπτουν απο τις συνομιλίες.

Αν έχετε υπομονή διαβάστε τις ,έστω τμηματικά,για να δειτε με ποιό τρόπο γίνονται συνεδριάσεις άνευ πρακτικών και εγγράφων ,αν και κρίνουν τις ζωές κρατών και πολιτών.

Μη λησμονείτε χιλιάδες θανάτους και καταστροφές.

Επιλέξαμε ,ως αρχή την χαρακτηριστική αυτή συνεδρίαση της 24ης Απριλίου 2015 γιατί  αποδεικνύει τη βάση του σχεδίου.Σε αυτήν είναι ΑΜΙΛΗΤΟΣ ο Σόϊμπλε και εκτελεστικά του όργανα ζητούν την αποπομπή της Ελλάδας.

Αυτή η συνεδρίαση παρουσιάστηκε στην Ελλάδα με εντελώς διαφορετικό τρόπο.Οτι δηλαδή στην συνεδρίαση ΈΒΡΙΖΑΝ τον Βαρουφάκη χυδαία οι υπουργοί γιατί τους ειπε τρελά πράγματα.ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ δεν έγινε.

Ηταν απαραίτητο όμως για να “τελειώνουν με την αριστερή παρένθεση”.

Οι διάφοροι Πρετεντερομπάμπηδοαλαφουσιάρηδες δεν είχαν υπολογίσει ότι τον Βαρουφάκη και την ελληνική κυβέρνηση στήριζαν στο παρσκήνιο και χωίς ρνα φαίνονται Γαλλια,Βρετανία(αμίλητος ο υπουργός της πάντα…),Ιταλία,Ισπανία και πίσω απο αυτούς οι ΗΠΑ με καίριες παρεμβάσεις και τράβηγμα του χαλιού από τον τότε υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Γιατι;Καμιά τους δεν ήθελε να γερμανοποιήσει την Ευρώπη το δίδυμο Μέρκελ-Σόϊμπλε με θυσία του ελληνικού μόσχου.

Διαβάστε μέρος των συνομιλιών από τις κασέτες Βαρουφάκη:

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 24ης Φεβρουαρίου 2015.

Γερουν Ντάϊσενμπλουμ:

Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ. Το επόμενο θέμα στην ατζέντα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως θυμάστε όλοι σας καλά, στις 20 Φεβρουαρίου και στις 24 Φεβρουαρίου 2015 συμφωνήσαμε ως προς το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας και για ποια θα πρέπει να είναι η διαχείριση της διαδικασίας. Το σημείο εκκίνησης, και φυσικά το τρέχον πρόγραμμα, αφήνοντας περιθώριο για ευελιξία, προς τις αλλαγές που θα τεθούν στο πρόγραμμα εντός των παραμέτρων του προγράμματος. Και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται έκτοτε και πιστεύω πως όλοι συμμεριζόμαστε την κρισιμότητα, την αίσθηση της επείγουσας ανάγκης να σημειωθεί πρόοδος, να φτάσουμε στο – σε αυτή τη συμφωνία.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:02:38):

Ώστε να μπορεί να ξεκινήσει ξανά η εφαρμογή. Θα ήθελα τώρα να χρησιμοποιήσω τη συζήτηση αυτή για να ενημερωθούμε. Καταρχάς, από τα θεσμικά όργανα, πού βρισκόμαστε, ποια πρόοδος έχει σημειωθεί και ποια είναι τα βασικά ζητήματα, ώστε να είμαστε ενημερωμένοι και να κατανοούμε την πορεία και φυσικά θα ρωτήσω και τον Γιάνη ποια είναι η άποψη του για την κατάσταση και τις προσδοκίες του για τις επόμενες εβδομάδες. Νομίζω ότι θα το κάνω σε ένα γύρο, ζητώντας από τον Πιέρ να μας ενημερώσει πρώτα εκτός αν θέλει να λάβει ο Γιάνης τον λόγο πρώτα, εξαρτάται από εσάς.

Πιερ Μοσκοβισί (00:03:20):

Σ’ ευχαριστώ, Γερούν. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ και να συνεργαστούν με τους θεσμούς. Μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, η οποία είναι ο χάρτης πορείας μας, οι ελληνικές αρχές μοιράστηκαν σχέδια που καθορίζονται από αυτές τις πρωτοβουλίες, περαιτέρω υλικό που προσκομίστηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου σηματοδότησε χρήσιμες συνεισφορές, ότι στις συνομιλίες, στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στο Παρίσι, αυτές διεξήχθησαν με καλή θέληση, με πιο ανοικτές και εστιασμένες συζητήσεις και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Πιερ Μοσκοβισί (00:04:06):

Ωστόσο, σήμερα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, ότι έχουν γίνει μόνο πολύ μικρά βήματα όσον αφορά τη μείωση του χάσματος πολιτικής. Συνολικά, οι τρέχουσες πολιτικές προθέσεις δεν αντιπροσωπεύουν ακόμη αυτό που περιμένουμε, δηλαδή ένα κρίσιμο πακέτο, μέτρα που θα μπορούσαν να αποφέρουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά, κάποιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια ανταγωνιστική οικονομία. Οι συζητήσεις προχωρούν, αλλά κατά την άποψή μας, προχωρούν αργά και, για να πούμε αυτό που πιστεύουμε, πάρα πολύ αργά. Εκτός αλλαγής εδώ φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα ένα ολοκληρωμένο πακέτο που να προσφέρει την αξιόπιστη προοπτική του να μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Χρειαζόμαστε σαφήνεια, συγκεκριμένα να έχουμε εμπιστοσύνη στην ευρωστία και την αξιοπιστία των δράσεων στους τομείς που έχουν υποδειχθεί και σε άλλους. Έχουμε δει περιορισμένη φιλοδοξία σε βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, όπως η αγορά εργασίας, η συντάξεις ή την αναστολή των δημοπρασιών.

Πιερ Μοσκοβισί (00:05:20):

Κατανοούμε ότι ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες, όπως οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία, οι οποίες θεωρούμε πως αναγνωρίζονται πλήρως. Και υπάρχει κάποιο περιθώριο ευελιξίας, αλλά μόνο εάν το έλλειμμα σε έναν τομέα αντισταθμιστεί από φιλόδοξη υλοποίηση σε άλλους τομείς, η οποία ήταν και η λογική της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Επιτρέψτε μου να θίξω κάποιες λεπτομέρειες σε ορισμένους τομείς όπου υπάρχουν διαφορές.

Πιερ Μοσκοβισί (00:05:52):

Σε δημοσιονομικά και μακροοικονομικά, πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή συνεννόηση. Απαιτείται ρεαλισμός στις προβλέψεις, η αφετηρία των συζητήσεων δεν μπορεί να είναι ότι δεν χρειάζεται καμία δημοσιονομική προσπάθεια το 2015, πρέπει να καταβληθεί επαρκής προσπάθεια ανάλογα με τις ανάγκες μεσοπρόθεσμα. Μπορούμε να εξετάσουμε έναν χαμηλότερο στόχο για το 2015, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό που πρέπει να κλείσει και, όπως αποδέχεται η Επιτροπή,το ίδιο θα πρέπει και η φιλοδοξία.

Πιερ Μοσκοβισί (00:06:24):

Δεύτερον, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Το χάσμα εξακολουθεί να είναι μεγάλο σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους [ακατάληπτο] για τους κατώτατους μισθούς, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες επί της ουσίας. Καλούμε τις αρχές να εργαστούν εντός του ισχύοντος πλαισίου και να αξιολογήσουν ποιες αλλαγές πρέπει να εφαρμοστούν αξιόπιστα. Όσον αφορά τις συντάξεις, οι αλλαγές που επιδιώκουν οι αρχές θα φέρουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος [ακατάληπτο] Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, το πάγιο φιλόδοξο σχέδιό μας έχει πλέον σταματήσει εκ των πραγμάτων. Αν και η κυβέρνηση έχει υποδείξει ότι σκοπεύει να προχωρήσει φέτος με κάποια εγχειρήματα.

Πιερ Μοσκοβισί (00:07:13):

Χρειαζόμαστε περαιτέρω λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη παρασχεθεί, και να προτείνουμε αλλαγές στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Διστακτικά, με βάση αυτές τις επιγραμματικές πληροφορίες που ελήφθησαν, πιστεύουμε ότι το σχέδιο χρειάζεται μεγαλύτερη φιλοδοξία και ότι ο κίνδυνος είναι πως υπολείπεται σημαντικά αυτού που οικονομικά αναμένεται από την ιδιωτικοποίηση. Αυτό επίσης πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τους επενδυτές. Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Πιερ Μοσκοβισί (00:07:51):

Επιτρέψτε μου να τονίσω για άλλη μια φορά ότι οι πρωτοβουλίες πολιτικής πρέπει να είναι συγκεκριμένες, πρέπει να είναι χρονικά προσδιορισμένες και συμβατές μεταξύ τους. Ήδη συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να γίνουν σεβαστά, οι θεσμοί είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τι θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ισότιμα μέτρα πιο ευθυγραμμισμένα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Και αυτό έχει να κάνει με την ευελιξία που αναγνωρίστηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Όμως κάποιες αλλαγές πρέπει να ρυθμιστούν προσεκτικά και να συζητηθούν ανοιχτά. Μιλήσαμε επίσης για [ακατάληπτο] δράση. Η υπαναχώρηση των μέτρων και οι μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν αποτελούν πρόσφορο μέσο ενδεχόμενης προόδου.

Πιερ Μοσκοβισί (00:08:35):

Πρωτοβουλίες πολιτικής πρέπει να συζητούνται εκ των προτέρων, αυτή η αρχή πρέπει να γίνει αμοιβαία σεβαστή και η βάση των εργασιών από δω και πέρα. Από αυτή την άποψη, επιτρέψτε μου να τονίσω την προθυμία μας να εργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε την γνήσια ανησυχία των αρχών για την προστασία των πλέον ευάλωτων. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με τη χρήση στοχευμένων μέσων που να απευθύνονται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, που είναι φυσικά το [ακατάληπτο] της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, η όλο και οξύτερη κατάσταση της ρευστότητας απαιτεί εποικοδομητικά μέτρα. Χαιρετίζουμε, την πρόσφατη απόφαση να συγκεντρωθούν μετρητά που ήταν διάσπαρτα σε όλες τις οντότητες του δημοσίου. Ενώ αυτό μπορεί να προφέρει μια ανάσα για τις επόμενες μέρες, αυτή η λύση, όλοι το γνωρίζουμε, δεν μπορεί να διαρκέσει.

Πιερ Μοσκοβισί (00:09:31):

Ολοκληρώνοντας, θα έλεγα ότι ο χρόνος, όπως όλοι γνωρίζουμε, επείγει. Αυτός ο χρόνος είναι τώρα εξαιρετικά περιορισμένος. Οι καθυστερήσεις συνεπάγονται τον κίνδυνο, ακόμη και η μεταβολή ρευστότητας, [ακατάληπτο] υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναθεωρηθεί η διαδικασία των συζητήσεων και πιστεύω ότι όλα αυτά, μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, συνεπώς, πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική. Πρέπει να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης πραγματικής προόδου, ουσιαστικής προόδου, αποφασιστικής προόδου έως τις 11 Μαΐου, που είναι η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασής μας. Και ως προς αυτό το σκέλος, οι τεχνικές συζητήσεις και οι συζητήσεις πολιτικής πρέπει να συγκλίνουν για να επιτύχουν αποτελέσματα. Αυτά θα πρέπει να συμβαίνουν ταυτόχρονα και στα δύο, θα έλεγα, διαδοχικά[ακατάληπτο] σειρά [ακατάληπτο] ένας τρόπος [ακατάληπτο] να διεξαχθούν στο ίδιο μέρος και μπορούμε να [ακατάληπτο] μαζί.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:10:37):

Σε ευχαριστούμε. Μάριο;

Μάριο Ντράγκι (00:10:43):

Επιτρέψτε μου, πρώτα να σας ενημερώσω σχετικά με την τραπεζική ρευστότητα και [ακατάληπτο]. Ανανεωμένη αβεβαιότητα για τις συζητήσεις με τους θεσμούς σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ικανότητα ανταπόκρισης σε μελλοντικές δανειακές υποχρεώσεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή τη βδομάδα έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012. Αλλά δεν υπήρξε σημαντικό μεταδοτικό φαινόμενο σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, οι συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών παραμένουν τεταμένες και εύθραυστες.

Μάριο Ντράγκι (00:11:21):

Aπό την τελευταία μας συνάντηση, την τελευταία φορά, έχουμε δει επιταχυνόμενες εκροές καταθέσεων λόγω αυξημένης αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις συζητήσεις γύρω από τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ. Την ψήφιση του νόμου για τις μεταφορές αποθεμάτων από τα ταμεία της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε μικρότερο βαθμό την εξυγίανση της μικρής συνεταιριστικής τράπεζας Πανελλήνια. Λόγω της απώλειας καταθέσεων και άλλων πηγών χρηματοδότησης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει επί του παρόντος 111 δισεκατομμύρια ευρώ ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα, υπερδιπλασιάζοντας την εξάρτηση του περασμένου Δεκεμβρίου, και το υψηλότερο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠοποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης.

Μάριο Ντράγκι (00:12:07):

Στις 22 Απριλίου 2015, το διοικητικό συμβούλιο δεν αντιτάχθηκε στην αύξηση του ανώτατου ορίου σε 75,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και της 29ης Απριλίου 2015, που αντιστοιχεί σε αύξηση άλλων 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περασμένη βδομάδα. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επεκτείνει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ενώσω παραμένουν φερέγγυες και έχουν επαρκή εχέγγυα. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εξασφαλίσεις των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες και ότι η αξία τους μειώνεται όταν αυξάνονται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Επιπλέον, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το διοικητικό συμβούλιο ενδέχεται να χρειαστεί να αξιολογήσει την ποιότητα των εχέγγυων που χρησιμοποιούνται για σκοπούς έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών περικοπής.

Μάριο Ντράγκι (00:13:11):

Οπότε, η εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση της αγοράς και της ρευστότητας διέπει την επείγουσα ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν τώρα αποφασιστικές κινήσεις προς την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς και την αποκατάσταση της ηρεμίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα, συμφωνώ απολύτως με τις παρατηρήσεις του Πιερ Μοσκοβισί. Για το – ειδικά όσον αφορά το δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος, είναι αρκετά – είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία για τις μακροοικονομικές προβλέψεις, για τις προβλέψεις ανάπτυξης, ώστε να μπορεί να συμφωνηθεί ένα λογικό μέγεθος πρωτογενούς πλεονάσματος .

Μάριο Ντράγκι (00:13:55):

Και το δεύτερο σημείο όπου είναι απολύτως αναγκαία η συμφωνία και είναι πολύ, πολύ επείγον, είναι η σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιτρέψτε μου να απαριθμήσω ορισμένες από αυτές, διότι μία από αυτές είναι η ανεξαρτησία του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, και πάλι εδώ απαιτείται πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, είναι κάπως άσκοπο να έχουμε συνταξιοδοτικούς νόμους που είναι δημοσιονομικά μη βιώσιμοι.

Μάριο Ντράγκι (00:14:25):

Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και, γενικά, γενικά η αποχή από μονομερείς ενέργειες. Οπότε, η κατάληξη αυτής της συμφωνίας θα πρέπει να είναι ένα ισχυρό πακέτο πολιτικής που θα παράγει ανάπτυξη ενώ θα διαθέτει ένα ορισμένο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων, σεβασμό στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σας ευχαριστώ.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:14:48):

Σε ευχαριστούμε πολύ. Πωλ;

Πωλ (00:14:54):

Σ’ ευχαριστώ, Γερούν. Λοιπόν, συμφωνώ με τις παρατηρήσεις που έκαναν ο Πιερ και ο Μάριο. Συμφωνώ ότι οι συζητήσεις ήταν [ακατάληπτο] καλή θέληση και πιο ανοικτές. Θέλω επίσης να είμαι… να καταστήσω σαφές ότι εμείς… ότι υπάρχουν… πολύ μεγάλες διαφορές που κάνουμε σε όλους τους βασικούς τομείς. Νομίζω ότι είναι ωφέλιμο στη μείωση των διαφορών αν πάρουμε μερικά από τα βασικά σημεία, ένα προς ένα. Δημοσιονομικά. Σχετικά με τα δημοσιονομικά, βρισκόμαστε στην κατάσταση όπου δεν έχουμε τελικά νούμερα για το 2014, αλλά είναι σαφές ότι αντί να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5, είμαστε πιθανώς, στην καλύτερη περίπτωση, σε ισορροπία. Λόγω υπαναχώρησης μέτρων από την προηγούμενη κυβέρνηση, το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Πωλ: (00:15:49):

Μπορεί και να είχαμε και ένα μικρό έλλειμμα πέρυσι. Τώρα, δεν έχουμε, η νέα κυβέρνηση δεν μας παρουσίασε αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2015. Δεν μπορέσαμε να διεξαγάγουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά είπε ότι θέλει να υπαναχωρήσει σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, η υπαναχώρηση αναλογεί σε, αν συμπεριλάβω τον προϋπολογισμό για την πληρωμή δέκατης τρίτης σύνταξης, σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ.

Πωλ (00:16:21):

Ορίστε, ορίστε… Για τις συντάξεις, την υπαναχώρηση, ναι. Υπαναχώρηση σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ, σχεδόν. Συνολικά, πιστεύω ότι αν κοιτάξουμε μόνο τις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος, δίχως το πλεονέκτημα του να έχουμε δει μια ολοκληρωμένη πρόταση προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι θα έχετε έλλειμμα 1-1,5% του ΑΕΠ φέτος, φέτος. Σε σύγκριση με τον στόχο του συν τρία, χωρίς μέτρα. Οπότε, αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο χάσμα, ένα μεγάλο χάσμα, ανάμεσα στο πού θα βγούμε χωρίς μέτρα και το που θέλαμε να είμαστε, και σίγουρα συμφωνούμε ότι το 3% δεν είναι πλέον εφικτό, αυτό είναι σίγουρο.

Πωλ (00:17:09):

Όπως είπαν οι δύο άλλοι προηγούμενοι ομιλητές, υπάρχουν σημαντικές υπαναχωρήσεις στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, στις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να φτάσουμε εκεί που θέλαμε να πάμε μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια. Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, η φορολογική διοίκηση κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, και οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης κινούνται, και τα τρία κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Πωλ (00:17:44):

Οπότε, πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, πριν καν συζητήσουμε τι είναι εφικτοί και λογικοί στόχοι μεσοπρόθεσμα. Όπως είπαν και άλλοι, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προτείνεται να αντιστραφούν, αν και η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει, ακόμα. Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων, υπάρχουν ήδη κάποιες αντιστροφές εκεί, αλλά υπάρχει επίσης μια απροθυμία να προχωρήσουμε με το πλαίσιο που είχαμε συμφωνήσει, για το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος. Ο Μάριο μπορεί να σχολιάσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πωλ (00:18:21):

Οπότε, σε όλους αυτούς τους σημαντικούς τομείς, υπάρχουν μεγάλες διαφορές, και νομίζω πως είναι σημαντικό, πρέπει να σας προειδοποιήσω τι θα σήμαινε αυτό από σκοπιάς μας, ότι πριν από έξι μήνες πιστεύαμε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει, ενδεχομένως θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές. Και δεν θα υπήρχε ανάγκη για νέα χρήματα. Με αυτά, με αυτά τα προγράμματα, με αυτές τις προτάσεις που έχουμε τώρα, θα υπάρξει ανάγκη για πολύ, πολύ σημαντικά νέα χρήματα.

Πωλ (00:18:58):

Δεύτερον, μέχρι πριν από έξι μήνες, πιστεύαμε ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με το πλαίσιο του Νοεμβρίου 2011, που συμφωνήθηκε με το Eurogroup, πιστεύαμε ότι οι στόχοι αυτοί θα μπορούσαν… ήταν βασικά εφικτοί, δεδομένου που βρισκόμασταν πριν από έξι μήνες. Αν δεν είμαστε… αν αρχίσουμε να αποκλίνουμε, με οποιοδήποτε αξιοσημείωτο τρόπο, από το υπάρχον πρόγραμμα, είτε πρόκειται για τον πρωταρχικό στόχο, είτε πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που διέπουν στόχους που είναι ήδη πολύ, πολύ φιλόδοξοι για κάποια πράγματα.

Πωλ (00:19:36):

Αν είναι έτσι, θα βρεθούμε μπροστά στην ανάγκη πολύ σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, και από την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πακέτο είναι, το πακέτο είναι βιώσιμο. Οπότε, πιστεύω, ξέρετε, πρέπει να το έχουμε υπόψη αυτό, καθώς προχωράμε. Δεν θέλω να γυρίσετε αργότερα και να πείτε πως, πως κατά κάποιο τρόπο σας αιφνιδιάσαμε σε ό,τι αφορά αυτό. Τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσουμε; Πιστεύω ότι η διαδικασία πρέπει να… πρέπει ακόμη να βελτιωθεί. Είμαστε ακόμα σε μια κατάσταση όπου δεν επιτρέπεται στους επικεφαλής των αποστολών μας να συσχετίσουν το έργο στην Αθήνα. Είμαστε ακόμα σε μια αποστολή όπου οι άνθρωποί μας κάθονται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και, στην Αθήνα ,και δεν μπορούν να πάνε στα υπουργεία. Δεν είναι αποτελεσματικό. Εμείς… όταν κάναμε αυτή τη συζήτηση τα προηγούμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια, ήταν πάντα οι επικεφαλής των αποστολών και συζητήσεις με υπουργούς και τα ανώτερα στελέχη τους. Συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικής με τους υπουργούς και τα ανώτερα στελέχη τους. Στη συνέχεια, ήταν ένας ακόμη γύρος τεχνικής συνάντησης και στη συνέχεια περισσότερες συναντήσεις με υπουργούς. Δεν υπήρξε ούτε μία φορά στη διαδικασία με [ακατάληπτο] όπου είχαμε συζητήσεις με υπουργούς. Δεν έχει συμβεί.

Πωλ (00:20:57):

Οπότε, υπάρχει… Είναι, η διαδικασία πρέπει να βελτιωθεί έτσι ώστε να μπορούμε να μπούμε σε διαπραγματεύσεις. Δεν διαπραγματευόμαστε, σε αυτό το στάδιο. Εγώ… και νομίζω ότι είναι η διαφ-, επίσης, για την, για την κυβέρνηση να είναι σε θέση να προχωρήσει από ό,τι εξακολουθεί να είναι πολιτικές και στόχοι που ορίζονται σε πολύ, πολύ γενικές γραμμές και δεν μοιάζουν καθόλου με συγκεκριμένα σχέδια δράσης. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να… πρέπει να συζητήσουμε τη διαδικασία και εδώ, πώς θα το προχωρήσουμε. Ευχαριστώ.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:21:36):

Σε ευχαριστούμε. Κλάους;

Κλάους Ρέγκλινγκ (00:21:37):

Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Να προσθέσω μόνο δύο μικρές επισημάνσεις, διότι δεν αναφέρθηκαν πιο πριν. Η μία είναι για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι προτάσεις που βλέπω είναι πιο προσανατολισμένες στην προστασία των χρεωμένων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο σκοπός τους δεν είναι να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό των τραπεζών και πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για εμάς, δεδομένου ότι χρήματα του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 37 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Άρα, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για όλους μας νομίζω.

Κλάους Ρέγκλινγκ (00:22:15):

Η δεύτερη παρατήρηση είναι, απλά μια υπενθύμιση, η S & P υποβάθμισε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα σε CCC και αυτό σημαίνει ότι τώρα όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν εισέλθει σε αυτό το πεδίο του CCC που υποδεικνύει μια πραγματική πιθανότητα παύσης πληρωμών. Τα κείμενα είναι εκθέσεις αξιολόγησης που είναι διαθέσιμες στο κοινό. Είναι σαφές ότι οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν στενά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, την κατάσταση ρευστότητας και ούτω καθεξής.

Κλάους Ρέγκλινγκ (00:22:47):

Και πρέπει να θυμόμαστε πως η αξιολόγηση θα έχει επίσης αντίκτυπο στην ρευστότητατων τραπεζών. Και στο κόστος των κεφαλαίων για τις τράπεζες, αλλά και για τις επιχειρήσεις και [ακατάληπτο] τους δανειολήπτες, άρα θα είναι επιζήμια για την πραγματική οικονομία. Ευχαριστώ.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:23:07):

Ευχαριστούμε. Τόμας; Μπορείς να μας ενημερώσεις για τη συζήτηση στην oμάδα εργασίας του Eurogroup;

Τόμας (00:23:13):

Ευχαριστώ πολύ. Κάναμε μια τηλεδιάσκεψη την περασμένη Τετάρτη [ακατάληπτο]. Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση της ρευστότητας, η οποία γίνεται όλο και πιο επείγουσα, παρόλο που αυξήθηκε [ακατάληπτο] όπως πρότειναν οι θεσμοί πέρασε πολύ πρόσφατα, το οποίο επέτρεψε στην κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια [ακατάληπτο]. Δεύτερον, σχετικά με τις συζητήσεις για [ακατάληπτο] που ήταν, έπρεπε να πραγματοποιηθούν στο Παρίσι αυτή τη φορά για να ξεφύγουν από κάποιες άλλες συναντήσεις. Υπήρξε η έκθεση ότι σε τεχνικό επίπεδο το [ακατάληπτο] βελτιώθηκε, [ακατάληπτο] εποικοδομητικό. Γι’ αυτό θα το περιέγραφα λέγοντας ότι τα θεσμικά όργανα συμφώνησαν πως η τεχνική κατανόηση των διαφωνιών έχει βελτιωθεί.

Τόμας (00:24:25):

Ως εκ τούτου, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, όλοι είναι αρκετά [ακατάληπτο] ότι ο ρυθμός πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά. Ο βαθμός οικειότητας πρέπει να αυξηθεί. Και [αθόρυβο] αποτελέσματα πρέπει να παραχθούν πολύ πολύ σύντομα. Το επόμενο Eurogroup είναι στις 11 Μαΐου, η οποία ουσιαστικά απέχει δύο εργάσιμες εβδομάδες από σήμερα. Ξεκινώντας αντίστροφα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών, αν κάποιος την εκλάβει ως τον στόχο που δεν είναι βέβαιο, αν όμως εξετάσουμε αντίστροφα τις διαδικασίες που χρειαζόμαστε στην oμάδα εργασίας του Eurogroup για να ετοιμάσουμε το Eurogroupκτλ., αυτό θα σήμαινε πως πρέπει να βρεθεί συμφωνία μέσα σε μια βδομάδα.

Τόμας (00:25:13):

Συμφωνία σημαίνει πολύ συγκεκριμένα συνοδευτικά έγγραφα φυσικά. Έτσι, το συμπέρασμα που θα συνήγαγα είναι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ενδεχομένως, όσον αφορά τη διαδικασία, διότι αυτό είναι που οι αναμένουν υπουργοί και αναμένουν τα κοινοβούλιά τους, ένα πολύ λεπτομερές, γραπτό τεχνικό έγγραφο και όχι ένα πολιτικό αφήγημα. Έτσι, αυτό είναι, το συμπέρασμα που θα συνήγαγα από την εν λόγω συζήτηση, και εκεί που τα ξεχωριστά σημεία, όπως η δημοσιονομική [ακατάληπτο],συντάξεις, το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ούτω καθεξής βρίσκονται σε σχέση με [ακατάληπτο] θεσμούς.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:25:54):

Σε ευχαριστούμε. Γιάνη;

Γιάνης Βαρουφάκης (00:26:03):

Ευχαριστώ, Γερούν. Ευχαριστώ, κύριοι συνάδελφοι.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:26:13):

Οπότε η ρευστότητα

Γιάνης Βαρουφάκης (00:26:11):

Με συγχωρείς…

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:26:13):

Η κατάσταση ρευστότητας, επειδή βασικά είσαι ο μόνος που θα μπορούσε να μας δώσει μια καλή εκτίμηση της κατάστασης.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:26:21):

Σ’ ευχαριστώ, Γερούν. Η αποτίμηση μας είναι ότι οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς έχουν επιταχυνθεί πρόσφατα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι, τουλάχιστον από την πλευρά μας, φαίνεται να έχει επιτευχθεί σημαντική σύγκλιση, αν και δεν ήταν επαρκής για την επίτευξη συμφωνίας, ακόμα. Όμως είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πολύ θετικοί, και απόλυτα αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε αυτό που περνάει από το χέρι μας ώστε η απόσταση που μας χωρίζει να καλυφθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:27:04):

Επιτρέψτε μου, εν συντομία, να αναφέρω ορισμένα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας. Απλώς για να δώσω στους συναδέλφους μια αίσθηση του τι πρόοδος έχει σημειωθεί, τόσο από εμάς όσο και από τους θεσμούς. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το παράδειγμα της φορολογικής διοίκησης. Μέρος των προηγούμενων δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης προς τους θεσμούς ήταν ότι η φορολογική αρχή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου, έπρεπε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:27:46):

Και πιστεύω ότι υπήρχε ανησυχία μεταξύ των συναδέλφων, καθώς και των θεσμών, ότι η κυβέρνησή μας θα ήθελε να ανακαλέσει μέρος της, να την αντιστρέψει. Λοιπόν, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι όχι μόνο δεν κάνουμε αυτό, αλλά τώρα έχουμε συναίνεση στην κυβέρνηση για να προχωρήσουμε πιο πέρα ακόμη και από αυτό που ζητούσαν οι θεσμοί.

Γιάνης Βαρουφάκης: (00:28:02):

Μας ενδιαφέρει και δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε μια πλήρως ανεξάρτητη φορολογική αρχή. Ανεξάρτητη τόσο από πολιτική παρέμβαση, επέμβαση, αλλά και επιχειρηματική επέμβαση. Και επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τους θεσμούς, προκειμένου να δημιουργήσουμε το – αυτή την IRS-τύπου ξεχωριστή οντότητα που θα φροντίζει τα δημόσια έσοδα.

Γιάνης Βαρουφάκης: (00:28:26):

Και ως Υπουργός Οικονομικών, πρέπει να σας πω, σε προσωπικό επίπεδο, ότι ανυπομονώ να μην έχω αυτό τον έλεγχο των δημοσίων εσόδων. Επίσης, όσον αφορά την ανεξαρτησία αρχών όπως η ελληνική στατιστική αρχή ΕΛΣΤΑΤ, και το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ανέφερε ο Μάριο, πιστεύω ότι ήταν ο Μάριο και ο Κλάους ίσως, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τη δέσμευση της κυβέρνησής μας να ενισχύσει την ανεξαρτησία τέτοιων οργάνων, σε πλήρη συμμόρφωση με αυτό που οι θεσμοί και οι συνάδελφοι εδώ γύρω από το τραπέζι θεωρούν κατάλληλο. Σχετικά με άλλα θέματα, δεν –δεν προτείνω να εξετάσουμε πολλά από αυτά εδώ, καθώς είναι θέματα που πρέπει να λύσουμε εμείς και οι θεσμοί στην Ομάδα των Βρυξελλών και ούτω καθεξής. Όμως, θα ήθελα απλά να σας δώσω μια γεύση της προόδου κατά την άποψη μας, και του λόγου που πιστεύουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Ίσως θα έπρεπε να προχωράμε πιο γρήγορα, αλλά παρ’ όλα αυτά βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:29:34):

Ας πάρουμε το θέμα του ΦΠΑ. Υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ ημών και των θεσμών όσον αφορά την έμφαση. Εμείς δίνουμε έμφαση στην είσπραξη. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα σύντομο παράδειγμα. Πέρυσι στα φημισμένα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, είχαμε τουρισμό, οικονομική δραστηριότητα, η τουριστική δραστηριότητα διπλασιάστηκε, και όμως επαίσχυντα, απολύτως επαίσχυντα, η είσπραξη του ΦΠΑ μειώθηκε κατά 30%. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον συντελεστή ΦΠΑ. Έχει να κάνει με την αποτυχία των φορολογικών μας αρχών να τον εισπράξουν. Οπότε, εμείς δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην είσπραξη- στην εισπραξιμότητα. Τα θεσμικά όργανα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην εναρμόνιση και την εξέταση διαφορετικών συντελεστών, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι καλή τη πίστει μπορούμε να το λύσουμε, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επ’ αυτού, δεν πρόκειται να σας απασχολήσω τώρα με τι ακριβώς θα εμπεριέχει—θα προκύψει.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:30:30):

Σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, άκουσα τον Πιέρ να αναφέρει, και τον Πωλ, να αναφέρουν ότι έχει γίνει υπαναχώρηση. Δεν πιστεύω ότι ‘υπαναχώρηση’ είναι η κατάλληλη περιγραφή του τι κάνουμε. Μετά από μερικές εβδομάδες διαβουλεύσεων ως νέα κυβέρνηση, έχουμε πλέον καταλήξει σε μια πολύ σαφή θέση επ’ αυτού. Προχωράμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, μόνο που επαναπροσδιορίζουμε τις παραμέτρους με έναν τρόπο που πιστεύω ότι οι συνάδελφοι, αν μου δινόταν η ευκαιρία να εξηγήσω, αισθάνομαι πως οι συνάδελφοι θα συμφωνούσαν με αυτό που λέμε. Αυτό που λέμε είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο που να τις βγάζει από τη σφαίρα της εκποίησης, που είναι αυτό που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, δεν είναι ότι επιβραδύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ότι, αντί στην τιμή πώλησης θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε πράγματα όπως οι ελάχιστες επενδυτικές δεσμεύσεις των προσφερόντων.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:31:45):

Θέλουμε να διατηρήσει το κράτος ένα μετοχικό κεφάλαιο, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες γύρω από αυτό το τραπέζι. Θέλουμε να έχουμε, στην περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων για παράδειγμα, θα θέλαμε μεγαλύτερη δέσμευση και σχεδιασμό για την σύζευξη των νέων δραστηριοτήτων των ιδιωτικοποιημένων εγκαταστάσεων με τις τοπικές οικονομίες. Οπότε, ο σκοπός μας είναι να μειώσουμε την έμφαση ή να μετατοπίσουμε την έμφαση από την, από απλά τη ζητούμενη τιμή ή την τιμή υποβολής προσφοράς και να την αυξήσουμε, να την στρέψουμε προς την μεγαλύτερη αναπτυξιακή επίδραση και τα πολλαπλασιαστικά επιταχυντικά αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:32:27):

Περνώντας πολύ γρήγορα στο ζήτημα της αγοράς εργασίας. Λοιπόν, εδώ είναι που ίσως θα πρέπει να συμφωνήσουμε να διαφωνούμε με τον Πωλ και ίσως και κάποιους άλλους. Πιστεύουμε ότι μια αγορά εργασίας όπως της Ελλάδας δεν είναι μόνο υπερβολικά απορυθμισμένη στην κατάσταση που βρίσκεται, στην πράξη, όχι τόσο νομικά αλλά στην πράξη. Αλλά είναι μια αγορά εργασίας που θα έπρεπε όλοι να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως όσον αφορά τον βαθμό ανεπισημότητας.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:33:01):

Όταν έχουμε μια αγορά εργασίας, η οποία έχει συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της ύφεσης και επιπλέον, πάνω από το 30% της αμειβόμενης εργασίας είναι άτυπη αδήλωτη εργασία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα τυποποιημένα επιχειρήματα σχετικά με την απορρύθμιση δεν μπορούν να συνδεθούν με την πραγματική κατάσταση. Έτσι, όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν πρόκειται για μια απλή επιστροφή σε αυτό που είχαμε πριν, δεν είναι αυτή η πρόθεση μας, αλλά για ένα είδος ευφυούς πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων που δεν διαφέρει από αυτό της Γερμανίας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εκπονημένο και σχεδιασμένο από κοινού με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, για παράδειγμα, που θα συνέβαλε στην ένταξη ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων στον επίσημο τομέα και, συνεπώς, θα ενίσχυε το ασφαλιστικό σύστημα και θα ενίσχυε τη φορολογική μας κατάσταση.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:33:55):

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των πιστωτικών κυκλωμάτων. Εμποδίζει τις εταιρείες μας από το να είναι σε θέση να εκπληρώσουν παραγγελίες και να οριστικοποιήσουν τις συναλλαγές τους με τους πελάτες τους στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα της αδυναμίας εξασφάλισης πιστωτικών επιστολών από τον τραπεζικό τομέα. Όλα αυτά είναι θέματα που συζητάμε με τους θεσμούς. Όλα αυτά είναι θέματα που θέλουμε να διευθετήσουμε. Και που νομίζω ότι σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην εξεύρεση κοινού εδάφους με τους θεσμούς. Όμως πριν—επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με δυο τρεις επισημάνσεις.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:34:32):

Όλα αυτά, όπως είπε πολύ συνοπτικά ο Πιερ, πρέπει, και είμαι βέβαιος ότι ο Μάριο και ο Πωλ θα συμφωνούσαν, πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα δυναμικά συνεπές δημοσιονομικό σχέδιο, μια δυναμικά συνεπή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Είμαστε αδογμάτιστοι όσον αφορά αυτό . Δεν έχουμε καμία εμμονή για το ποιο θα πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η μέθοδος, η μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για να πούμε, λοιπόν, το 2020 θέλουμε ένα συγκεκριμένο χρέος προς το ΑΕΠ, ας πούμε 120%, και τώρα ας το εξετάσουμε αντίστροφα, και τις υποθέσεις τους για, σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, ας πούμε 3% κατά μέσο όρο, και άρα αυτό πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, ’18, ’17, και ούτω καθεξής μέχρι σήμερα. Και έτσι καταλήγουμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο κατά την εκτίμησή μας δεν συνάδει με έναν ρυθμό ανάπτυξης, που συνάγεται, είναι η παραδοχή για τον υπολογισμό αυτού του είδους της πορείας.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:35:42):

Οπότε, αυτό είναι σαν μια παγίδα εξυγίανσης που θέλουμε να αποφύγουμε. Και θέλουμε να το συζητήσουμε με τους θεσμούς, μια ανάλυση βιωσιμότητας που βγάζει διαχρονικά συνεπή νόημα. Και αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας μέχρι στιγμής, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να βάλει την υπογραφή της σε ένα δημοσιονομικό σχέδιο που να βγάζει νόημα, σε εμάς, και στο οποίο να μπορούμε να δεσμευτούμε πλήρως. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι, διατεθειμένοι να δώσουμε υποσχέσεις που δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτευχθούν μόνο και μόνο για να ξεκλειδώσουμε ρευστότητα.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:36:20):

Και ελπίζω ότι οι εταίροι μας, οι θεσμοί, όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι θα το εκλαμβάνουν καλή τη πίστει και θα αναγνωρίσουν ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση που θέλει να δώσει υποσχέσεις που μπορεί να τηρήσει. Τέλος, σχετικά με το θέμα της ρευστότητας, πολύ φοβάμαι ότι είναι θέμα λίγων ημερών- εβδομάδας, λιγότερο από δύο εβδομάδες, μέχρι να έχουμε μια σοβαρή πιθανότητα ατυχήματος. Και η άποψη μας είναι πως θα ήταν κρίμα αυτές οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες κατά την εκτίμησή μας προχωρούν προς την κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε και οι οποίες μπορούν πολύ εύκολα να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, να εκτροχιαστούν λόγω ανεπάρκειας ρευστότητας.

Γιάνης Βαρουφάκης (00:37:16):

Πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Και είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε, να αποδείξουμε διαρκώς την απόλυτη δέσμευσή μας να αποδώσει καρπούς αυτή η διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Eurogroup πολύ σύντομα, ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης, να προβεί στη δήλωση που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία συνθήκων χαλάρωσης του περιορισμού ρευστότητας.

Eurogroup chief Jeroen Dijsselbloem (L) and Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R)

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:

Θα κλείσω, Γερούν, λέγοντας πως κατανοώ την άποψη ότι μόνο με μεγάλες πιέσεις μπορεί να σημειωθεί πρόοδος, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων ρευστότητας. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι η υπερβολική πίεση, ο υπερβολικός εξαναγκασμός, μπορεί να προκαλέσει, μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση μιας διαπραγμάτευσης απόλυτα ικανής να καταλήξει σε επιτυχή συμφωνία. Καλώ, λοιπόν, τους συναδέλφους να συμβάλουν στην αποτροπή αυτού, δημιουργώντας έναν χάρτη πορείας τόσο για τους θεσμούς όσο και για τις ελληνικές αρχές για το τι έπεται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:38:20):

Σ’ ευχαριστώ Γιάνη. Ο λόγος στους υπουργούς για τυχόν σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία και την ουσία μέχρι στιγμής. Πέτερ;

Πέτερ Κάζιμιρ (00:38:50):

Ευχαριστώ. Απίστευτο. Αυτό είναι το συναίσθημα μου, αυτό που άκουσα μόλις τώρα. Λοιπόν, επισήμως θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό που, θα ήθελα να ευχαριστήσω, νομίζω όλοι πρέπει να ευχαριστήσουμε τους θεσμούς και τον ΕΜΣγια το έργο τους τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα. Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν επιτέλους αρχίσει να ανοίγονται στις συνομιλίες, αλλά ειλικρινά χρειαζόμαστε ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός από εκεί που βρίσκεται τώρα.

Πέτερ Κάζιμιρ (00:39:36):

Συμφωνήσαμε τον Φεβρουάριο να έχουμε έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου. Δεν τον έχουμε. Αντ’ αυτού, είδαμε απροθυμία συνεργασίας, υπαναχώρηση ορισμένων μέτρων που εγκρίθηκαν πριν από τις εκλογές και η δημοσιονομική βιωσιμότητα είναι ασταθής. Προσωπικά όμως, τον περασμένο μήνα αρνήθηκα στην ένωση των συνταξιούχων στη χώρα μου. Αρνήθηκα μια πρόταση για 13η σύνταξη στη χώρα μου. Γιατί; Επειδή μεσοπρόθεσμος στόχος, δημοσιονομική ευθύνη, δημοσιονομική εξυγίανση στη χώρα μου. Μπορείς να καταβάλεις πρόσθετη σύνταξη στους συνταξιούχους σου εάν έχεις αρκετά χρήματα

Πέτερ Κάζιμιρ (00:40:40):

Έχουμε αρκετά χρήματα; Δεν μπορώ να υποστηρίξω οποιαδήποτε συμφωνία μαζί σας και ταυτόχρονα να αρνηθώ τη 13η σύνταξη στη χώρα μου και να τηρήσω απλώς τη 13η σύνταξη στη χώρα σας. Και αυτό είναι υπαναχώρηση ενός μέτρου που, η οποία είναι, μας θλίβει με διαφορετικούς τρόπους. Επομένως, μιλάμε, αλλά εξακολουθεί να λείπει η ουσία και, επομένως, σε αυτό το ερώτημα είναι αν βρισκόμαστε ακόμη σε καλό δρόμο για να τηρήσουμε την προθεσμία του Ιουνίου, αυτό πιστεύω ότι είναι το μόνο ερώτημα για εμάς. Και εντάξει, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά αν η Ελλάδα δεν θέλει τη βοήθειά μας και τις συνθήκες που τη συνοδεύουν, ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για συνέπειες. Ευχαριστούμε.

Μάρτιν (00:42:01):

Σ’ ευχαριστώ, Γερούν. Όπως όλοι γνωρίζουμε, απομένει πολύ λίγος χρόνος γι’ αυτό χρειάζεται να, πρέπει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση του. Είναι πλέον σημαντικό να απαλλαγούμε από τα εναπομείναντα εμπόδια στις παρούσες συνομιλίες . Οι θεσμοί χρειάζονται πρόσβαση σε κτίρια και πληροφορίες στην Αθήνα, τόσο στο τεχνικό όσο και στο πολιτικό δίκτυο. Τα σύμβολα μπορεί να είναι σημαντικά, αλλά αυτό είναι σημαντικό ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα και όχι στα σύμβολα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:42:33):

Συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να συναγάγω ένα συμπέρασμα, που ενδεχομένως επιστρέφει σε αυτό που συμφωνήσαμε στις 20 και 24 Φεβρουαρίου, όπου ήμασταν απολύτως σαφείς ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι, θα επέτρεπε κάποια ευελιξία εφόσον παρέμενε εντός των βασικών στόχων του προγράμματος. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα έπρεπε να παραμείνει σε τροχιά. Βρισκόμαστε τώρα πολύ κοντά στα τέλη Απριλίου και από ότι καταλαβαίνω από τους θεσμούς, παρόλο που ο Γιάνης είναι λίγο πιο αισιόδοξος, έχει σημειωθεί πάρα πολύ μικρή πρόοδος. Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να οριστούν νέες προθεσμίες. Νομίζω ότι πρέπει να συγκρατήσουμε την ενέργεια, να εργαστούμε για μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο, πλήρως στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαμε, τη δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο προχωρά η διαδικασία μέχρι τώρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:43:43):

Θα μιλήσω λοιπόν με τους θεσμούς και με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα επανασχεδιάσουμε το πρόγραμμα. Ήταν κατακερματισμένη, ήταν αναποτελεσματική, και τα θεσμικά όργανα μάς κατέστησαν σαφές μόλις τώρα ότι το έργο δεν μπορεί να γίνει και δεν θα επιτευχθεί συμφωνία εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, η διαδικασία πρέπει να επανασχεδιαστεί για προχωρήσει πιο γρήγορα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:44:11):

Επί της ουσίας, νομίζω ότι έχουμε μια αρκετά σαφή εικόνα των βασικών ζητημάτων. Νιώθω ότι θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά πιστεύω επίσης ότι πρέπει να το κάνουμε. Και νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά. Δεν θα είμαι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας πριν από το επόμενο Eurogroup, επομένως θα απέχω από το να μιλήσω για νέες προθεσμίες ή να στοχεύσω σε μια συμφωνία πριν από την επόμενη συνεδρίαση, διότι, όπως είπε ο Βίζερ, θα χρειαζόταν μια συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο μέσα σε μια εβδομάδα και στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα δεν νομίζω ότι είναι λογικό εκτός κι αν συμβαίνουν θαύματα Έτσι, μετά τη συνάντηση νομίζω ότι είναι σημαντικό ,με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, να μιλήσουμε για τον επανασχεδιασμό της διαδικασίας για να ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο και υψηλότερο ρυθμό. Αυτο είναι [ακατάληπτο]

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (00:45:23):

Απλά θέλω να καταλάβω τι σημαίνει να επαναπροσδιορίσουμε την πρόοδο; Τι σημαίνει αυτό; Τη διαδικασία; Μόνο τη διαδικασία; Αυτό σημαίνει πως, πως εμείς τουλάχιστον πρέπει, πως πρέπει να συμβεί κάτι που συμφωνήσαμε πως έπρεπε να συμβεί ένα μήνα πριν. Τι σημαίνει; Να επαναπροσδιορίσουμε τη διαδικασία;

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (00:45:50):

Νομίζω ότι [ακατάληπτο] εδώ φαίνεται [ακατάληπτο] Όσο δεν υπάρχει συζήτηση [ακατάληπτο] όσο δεν υπάρχει συζήτηση, όσο δεν υπάρχει πρόσβαση στα υπουργεία το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό είναι σε λάθος κατεύθυνση. [ακατάληπτο] Δεν είναι αλήθεια να λέμε πως δεν κινηθήκαμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα οι άνθρωποι γρήγορα σε λάθος κατεύθυνση, αυτή είναι η κατάσταση. [ακατάληπτο] Ως εκ τούτου, εφόσον λέει ο Γιάνης ότι η κατάσταση ρευστότητας είναι κρίσιμη, νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε τι πρόκειται να συμβεί, διότι δεν θα έχουμε μια λύση και είναι δίκαιο και δεν μπορώ, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα [ακατάληπτο] λύση.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:47:10):

Όσον αφορά τη διαδικασία, αυτό που συνέβη και ήταν μια παραχώρηση στην ελληνική κυβέρνηση, αλλάξαμε τη διαδικασία που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα με τους θεσμούς της τρόικας να πηγαίνουν σε μια πρωτεύουσα και να εργάζονται εκεί με πολύ συντονισμένο και συγκεντρωμένο τρόπο με τις αρχές στα υπουργεία, με υπουργούς, και κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης είχαμε μια κατακερματισμένη διαδικασία με κάποιες συνομιλίες να διεξάγονται στις Βρυξέλλες, κάποιο έργο να γίνεται στην Αθήνα, πολύ δύσκολη, περιορισμένη πρόσβαση σίγουρα στην αρχή, και νομίζω ότι είναι βασικό να επανέλθουμε σε μια πολύ ολοκληρωμένη προσέγγιση, επιτρέποντας την πρόσβαση στην Αθήνα. Και να λαμβάνουν χώρα οι κύριες συνομιλίες στην Αθήνα χωρίς τον διαχωρισμό που προσπαθούσαμε να κάνουμε μέχρι στιγμής, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των διαπραγματεύσεων και του τεχνικού έργου.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:48:13):

Αυτό πρέπει να συνενωθεί, ο μόνος τρόπος για να δώσουμε ώθηση σε αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι πρέπει να καταβάλουμε, όλοι μας, την προσπάθεια που μπορούμε για να βρούμε αυτή τη συμφωνία. Θα χρειαστούν πολλά βήματα από την ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ως προς αυτό, και το αν είναι ικανοί να το πράξουν θα αποδειχτεί τις επόμενες μέρες και βδομάδες, καθώς ο χρόνος τελειώνει. Άλλα σχόλια σε αυτό το σημείο;

Χανς Γιοργκ Σέλινγκ (00:48:53):

[διασταυρούμενη ομιλία] [ακατάληπτο] Συμφωνώ με τον Πέτερ και το μήνυμά του προς την Ελλάδα. Συμφωνώ με τον Βόλφγκανγκ, αλλά η μέθοδος είναι λανθασμένη και χάνουμε πάρα πολύ χρόνο με αυτές τις διαπραγματεύσεις. Όλες οι δηλώσεις που προέρχονται από την Ελλάδα, είναι λίγο σαν déjà vu. Ίσως την επόμενη φορά μπορούμε, όπως στο βίντεο των μηνυμάτων που έδωσες πριν από δύο μήνες. Οπότε, έχουμε το πρόβλημα ότι λέτε ότι το πρόβλημα ρευστότητας θα παρουσιαστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το επόμενο ECOFIN είναι [ακατάληπτο] σε τρεις εβδομάδες ή [ακατάληπτο] πώς πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Εάν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε καινούργια μέθοδο για το φέρουμε σε πρόοδο, τότε είναι οκ.

Χανς Γιοργκ Σέλινγκ (00:49:38):

Όμως χάσαμε τόσο πολύ χρόνο τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες που δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι δυνατόν μόνο με την αλλαγή των μεθόδων. Εάν είναι δυνατόν να αλλαχθεί η μέθοδος, με την αλλαγή των μεθόδων θα επέλθει πρόοδος ή λύσης; Και όπως είπα σε μια συνέντευξη, ότι δεν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση επειδή δεν έχουμε τις σωστές πληροφορίες. Δεν έχουμε έγγραφα. Με αποκάλεσες ψεύτη, οπότε πρέπει να το παρουσιάσω σε μια αυστριακή εφημερίδα, οπότε αυτό δεν είναι πρόβλημα για μένα, να γίνει αυτή τη συζήτηση για τα γεγονότα.

Χανς Γιοργκ Σέλινγκ (00:50:27):

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δεν γνωρίζουμε, ποιο μέρος της λίστας της έκθεσης πρέπει να ακυρωθεί ή να συνεχιστεί. Ποιος είναι ο χρόνος που αρχίζει με αυτήν την έκθεση και, ως εκ τούτου, δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, δυνατό να ακολουθηθεί αυτή η μέθοδος και με αυτόν τον τρόπο που το κάνουμε, εδώ και ίσως μισό χρόνο.

Χανς Γιοργκ Σέλινγκ (00:51:00):

Επομένως, παρακαλώ, μπορείτε να μας πείτε τι σκοπεύετε να φέρετε τις επόμενες 2, 3, 4 ή 5 ημέρες για να φτάσετε σε αυτό που είπε ο Τόμας, για να εμφανιστεί μια δήλωση που είναι απαραίτητη για τις επόμενες συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αν κοιτάξετε την πρόοδο του τελευταίου μήνα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι πιθανό μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οπότε, αυτό είναι για μας στην πολιτική συζήτηση ένα μεγάλο πρόβλημα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:51:37):

Ευχαριστώ. Πιερ, σε σένα.

Πιερ Μοσκοβισί (00:51:40):

Σ’ ευχαριστώ, Γερούν. Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω εξαρχής ότι από πλευράς μας πραγματικά θα θέλαμε να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε μια λύση με την Ελλάδα. Θετική λύση.

Πιερ Μοσκοβισί (00:51:58):

Αλλά ανησυχώ πολύ από τον τρόπο που διεξάγεται σήμερα η συζήτηση, άκουσα προσεκτικά τα τρία θεσμικά όργανα και απαρίθμησαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα, δεν είναι καινούργια και παραμένουν άλυτα.

Πιερ Μοσκοβισί (00:52:17):

Και άκουσα τον Έλληνα εταίρο μας Γιάνη να μας λέει αυτά που μας είπε, αλλά εκτός από τα θέματα που αφορούν την είσπραξη φόρων, την οποία θα καλωσορίζαμε όλοι, είμαι βέβαιος, δεν έχω ακούσει ούτε μία επισήμανση που να ένιωσα ότι ήταν έτοιμος να κινηθεί προς την κατεύθυνση που περιμένουμε. Και όπως σωστά είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επίσης πιστεύω ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση αντί να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιερ Μοσκοβισί (00:52:55):

Και ανησυχώ πολύ γι’ αυτό. Συν τοις άλλοις, είναι λυπηρό ότι φαίνεται να υπάρχει υπαναχώρηση σε ορισμένα μέτρα. Λέω «φαίνεται» επειδή είναι πολύ δύσκολο για μας να εκτιμήσουμε πραγματικά την κατάσταση από μακριά σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ορισμένα ζητήματα, και αυτό είναι προφανώς αντίθετο με τη συμφωνία μας της 20ης Φεβρουαρίου.

Πιερ Μοσκοβισί (00:53:19):

Τώρα, αν ισχύει αυτό, φοβάμαι πως δεν είναι αρκετό Γερούν, αν και υποστηρίζω την πρότασή σου, δεν αρκεί να αλλάξει ο τρόπος που κάνουμε τη διαπραγμάτευση. Είναι προφανώς ατυχές το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επαφή σε πολιτικό επίπεδο και σε διοικητικό επίπεδο, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα αρκέσει.

Πιερ Μοσκοβισί (00:53:40):

Και ανησυχώ πολύ για το τι θα πούμε όταν βγούμε από αυτό το δωμάτιο αν πούμε μόνο ότι αλλάξαμε τη διαδικασία, γιατί τότε τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της όλης διαπραγμάτευσης. Και η αξιοπιστία ολόκληρης της ευρωζώνης. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, νομίζω ότι έχουμε ένα ζήτημα χρόνου. Τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας θα συμβούν τις επόμενες δύο εβδομάδες απ’ όσο καταλαβαίνω, και η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στο πλαίσιό μας θα πάρει περισσότερο από δύο εβδομάδες σίγουρα επειδή δεν έχουμε λάβει ακόμη το λεπτομερές σχέδιο από τον Έλληνα φίλο μας.

Πιερ Μοσκοβισί (00:54:24):

Και ακόμη και αν επρόκειτο να το λάβουμε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, καταλαβαίνω ότι θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος χρόνος για να βρεθεί τελικά μια συμφωνία επ’ αυτού. Συνεπώς, πιστεύω ότι εδώ έχουμε ένα ζήτημα χρόνου που πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου μαζί. Οπότε, φοβάμαι πως δεν προσφέρω πολλές λύσεις αλλά κάνω αρκετές ερωτήσεις, όμως νομίζω ότι η αξιοπιστία της διαδικασίας πρέπει να εξεταστεί εις βάθος.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:54:50):

Λουίς;

Λουίς ντε Γκίντος (00:54:56):

Σ’ ευχαριστώ Γερούν. Μόνο μια ερώτηση. Νομίζω ότι η αντίληψή μου από τη σημερινή συνάντηση είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών και της πραγματικότητας. Και νομίζω ότι όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση με ένα τέτοιο κενό, νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να χειριστούμε τις προσδοκίες και την επικοινωνία. Πιστεύω λοιπόν, λοιπόν συμφωνώ απολύτως μαζί σου ότι το να ορίσουμε νέες προθεσμίες ίσως δεν είναι σοφό, αλλά νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάτι να πούμε, στην ανακοίνωσή μας.

Λουίς ντε Γκίντος (00:55:38):

Δεν ξέρω αν έχεις ετοιμάσει κάποια μηνύματα, διότι μας τελειώνει ο χρόνος. Μας μένει ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό για να βρούμε μια λύση, αλλά δεν ξέρω τι μήνυμα μπορούμε να μεταφέρουμε σήμερα μετά από αυτή τη συνάντηση.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:56:05):

Ντουσάν;

Ντούσαν Μράμορ (00:56:05):

Καθώς ακούω την εξήγηση του πού βρισκόμαστε μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, τι θα κάναμε τους επόμενους μήνες μέχρι τον Απρίλιο, απλά δεν μπορώ να καταλήξω σε τίποτα άλλο εκτός από το ότι δεν υπάρχει δρομολογημένο βιώσιμο σχέδιο. Και είναι[ακατάληπτο] σύμφωνα με την εκτίμησή μου δεν είναι το πρόβλημα της ρευστότητας, είναι το πρόβλημα της φερεγγυότητας της Ελλάδας και δεν υπάρχει σχέδιο για το πως θα γίνει η Ελλάδα και πάλι φερέγγυα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορώ να πείσω τους Σλοβένους, οι οποίοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι στην Ελλάδα, ότι θα καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από αυτή την κατάσταση. Έτσι, πραγματικά νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε για το σχέδιο Β εδώ, είχαμε τόσους μήνες, δύο μήνες για να λύσουμε ένα ερώτημα. Μέσα σε λίγες μέρες τώρα, λίγες εβδομάδες, δεν βλέπω πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί.

Ντούσαν Μράμορ (00:57:27):

Ξέρω ότι δεν θέλαμε να μιλήσουμε για το σχέδιο Β, επειδή θέλαμε πραγματικά, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, θέλαμε να επιλυθεί αυτό με τον τρόπο που σχεδιάσαμε μαζί, αλλά τώρα δεν βλέπω [ακατάληπτο] από τον Φεβρουάριο και μετά.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:59:09):

Μισέλ;

Μισέλ Σαπέν (00:59:10):

Ξένη Γλώσσα [Γαλλικά]

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:59:12):

Ευχαριστούμε.

Πιέρ Κάρλο Πάντοαν (01:03:11):

Ευχαριστώ Γερούν. Για την ακρίβεια ο Μισέλ πρόλαβε πολλά από τα πράγματα που ήθελα να πω, οπότε, εν συντομία, επιτρέψτε μου να τονίσω μερικά σημεία. Έχω να κάνω μια μόνο επισήμανση και η επισήμανση είναι ας μην κοροϊδευόμαστε. Ας μην προσπαθούμε να προσποιηθούμε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Εδώ το πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο απλά καταρρέει. Το πλαίσιο που είχαμε συμφωνήσει τον Φεβρουάριο ήταν ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει μια βραχυπρόθεσμη, λίγους μήνες, προσπάθεια που έμπιπτε στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος, διότι αυτό ήταν απαραίτητο για το δικό της καλό.

Πιέρ Κάρλο Πάντοαν (01:03:53):

Όμως, αυτό ήταν επίσης απαραίτητο για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο όπου τα βαθύτερα διαρθρωτικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η Ελλάδα θα αντιμετωπίζονταν με μια μεσοπρόθεσμη προσέγγιση. Τώρα κινδυνεύουμε να αποτύχουμε και στα δύο μέτωπα. Ακούσαμε ότι ο χρόνος είναι λίγος.

Πιέρ Κάρλο Πάντοαν (01:04:16):

Η ρευστότητα εξαντλείται παρά το τεράστιο ποσό ρευστότητας που, όπως μόλις μας υπενθύμισε ο Μάριο, δόθηκε στη χώρα. Σε διαστάσεις που είναι πρωτοφανείς στην ευρωζώνη. Αυτό το ποσό της ρευστότητας λέει πολλά για το χρόνο που έχει χαθεί. Συνεπώς, είμαι βαθύτατα απογοητευμένος από το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με την οποία η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη. Ας μην ξεγελάμε τους εαυτούς μας χωρίς [ακατάληπτο] αυτό δεν είναι κατανοητό.

Πιέρ Κάρλο Πάντοαν (01:04:49):

Αν δεν αλλάξουμε δραματικά ταχύτητα τόσο σε διαδικασία όσο και σε περιεχόμενο. Δεν έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε δύο εβδομάδες. ΄Έχει να κάνει με το μήνυμα ότι αυτή είναι μια νέα αρχή για θέματα που έχουν να κάνουν, πρώτα απ’ όλα με την ευημερία του ελληνικού λαού. Αλλά και με το προφανές γεγονός, προφανές για μένα τουλάχιστον, ότι χρειάζεται ταυτόχρονα να κτιστεί ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που να ενισχύει την ανάπτυξη και ενδυναμώνει την ευημερία και την συνέπεια με [ακατάληπτο] στοιχεία από δημοσιονομική και νομισματική άποψη.

Πιέρ Κάρλο Πάντοαν (01:05:23):

Αλλιώς, δεν λειτουργεί. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Οπότε, αυτά για να μοιραστώ απλά την απογοήτευσή μου και ζητώ συγγνώμη από τους συναδέλφους σχετικά με αυτό. Αλλά δεν είμαστε, δεν έχουμε την πολυτέλεια του- χάνουμε χρόνο.

Ομιλητής 19: (01:05:45):

Μια σύντομη παρατήρηση. Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές ότι από άποψη της διαδικασίας κάτι είναι θεμελιωδώς λάθος. Και ότι πρέπει να το αλλάξουμε αυτό είναι προφανές. Τώρα, πιστεύω ότι [ακατάληπτο] αλλαγές στη διαδικασία. [ακατάληπτο] το ένα δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το άλλο. Το περιεχόμενο [ακατάληπτο] συμφωνία του Φεβρουαρίου, νομίζω ότι είναι απαραίτητο για την ελληνική οικονομία, αλλά είναι σίγουρα επίσης απαραίτητο για την αξιοπιστία της νομισματικής ένωσης. Νομίζω ότι οποιοδήποτε [ακατάληπτο] από την άποψη της διαδικασίας και του περιεχομένου θα είναι πολύ, πολύ [ακατάληπτο].

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:06:18):

Απολύτως. Έντουαρντ;

Έντουαρντ Σικλούνα (01:06:33):

Δεν θέλω να γίνω δραματικός γιατί είναι ήδη αρκετά δραματικό. Νομίζω ότι ακολουθούμε σε μια τόσο αυτοκαταστροφική πορεία που δεν μπορώ να μας φανταστώ να βγαίνουμε έξω και να συναντάμε τα μέσα ενημέρωσης ή [ακατάληπτο].

Έντουαρντ Σικλούνα (01:07:03):

Βρείτε μια λύση σήμερα, γιατί απλά λέγοντας Μάιο και μετά Ιούνιο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καμία αλλαγή. Έτσι, δεν πρόκειται να υπάρξουν λύσεις ή θαύματα, όπως έχουν αναφέρει μερικοί. Πρέπει να συμβούν αυτή την εβδομάδα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:07:20):

Οκ. Ριμάντας;

Ριμάντας Σάτζιους (01:07:31):

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο νομίζω συζητώντας τις τρεις τροχιές του Πιερ Μοσκοβισί και εγώ ήμουν αυτός που είπε πως η πιο πιθανή τροχιά είναι η τρίτη, τα πράγματα να πάνε όπως πάνε, χωρίς καμία πρόοδο. Μέχρι τώρα αυτό βλέπουμε. Για να βρούμε τον τρόπο να βγούμε από την κατάσταση, νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να θυμηθούμε το πρώτο μήνυμα που ήταν, ειπώθηκε από τον Μισέλ Σαπέν, επίσης το θυμάμαι αυτό τον Φεβρουάριο. Η πρώτη αρχή [ακατάληπτο] ότι πρέπει να σεβαστούμε τη βούληση του ελληνικού λαού. Νομίζω ότι σήμερα έχουμε καλούς λόγους να αλλάξουμε αυτή τη στάση.

Ριμάντας Σάτζιους (01:08:31):

Πρέπει να σας πω ότι ο λιθουανικός λαός που εκπροσωπώ δεν ψήφισε την παρούσα πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν είχαμε καν την ευκαιρία να πούμε κάποιο επιχείρημα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οπότε από αυτή την άποψη δεν έχουμε καμία υποχρέωση να υποστηρίξουμε τα μέτρα που προτάθηκαν ή δόθηκαν ως υποσχέσεις στον ελληνικό λαό. Και πιστεύω ότι έχουμε απολύτως το δικαίωμα στη Λιθουανία να εξετάσουμε κριτικά αυτές τις προτάσεις.

Ριμάντας Σάτζιους (01:09:08):

Δεδομένου ότι ο Πωλ έχει πει ότι μια τεράστια οικονομική βοήθεια διαφαίνεται κάποτε στο μέλλον, νομίζω πως, για τη διαπραγμάτευση αυτής της τεράστιας οικονομικής βοήθειας, θα πρέπει επίσης να εξηγήσω τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ή έχουν προγραμματιστεί ή έχουν υλοποιηθεί ή όχι στην Ελλάδα.

Ριμάντας Σάτζιους (01:09:31):

Και εδώ ανακαλώ πρώτα το παράδειγμα που έδωσε ο Πέτερ, τη 13η σύνταξη που θα ανερχόταν στο 1 τοις εκατό του ΑΕΠ, αυτή την εκτίμηση του ΔΝΤ. Αν θυμάμαι καλά στη Λιθουανία έχουμε συνολικά 12 συντάξεις, 8 τοις εκατό του ΑΕΠ. Πράγμα που σημαίνει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.

Ριμάντας Σάτζιους (01:09:56):

Απλά δεν είναι βιώσιμο. Το δεύτερο παράδειγμα, το δεύτερο πρόβλημα που συζητήθηκε ευρέως γύρω από αυτό το τραπέζι ήταν το ζήτημα του κατώτατου μισθού. Ήταν κρυμμένο με κάποιο τρόπο, όπου νομίζω πως δεν έχουν λάβει ακόμα τις αποφάσεις, αλλά ακόμη το συζητούν. Κατά τη γνώμη μου και τη γνώμη πολλών ανθρώπων που μιλάω στη Λιθουανία, θα ήταν τρελό να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ο κατώτατος μισθός όταν έχετε 30 τοις εκατό ανεργία συν 30 τοις εκατό αδήλωτη εργασία στη χώρα σας, όπως ειπώθηκε από τον Γιάνη.

Ριμάντας Σάτζιους (01:10:41):

Αυτά τα δύο μέτρα είναι τα πιο προφανή πράγματα, τα πιο προφανή σημεία προς συζήτηση στη λιθουανική κοινωνία, αν συζητιόταν περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα από τον ΕΜΣ. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι το διαρθρωτικό ισοζύγιο, είναι, τι είναι το ιδιωτικό [ακατάληπτο] ισοζύγιο, τι είναι η επιβάρυνση του χρέους [ακατάληπτο], είναι κάτι το αφηρημένο. Αυτά τα δύο πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Πολύ συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών, κυρίως εμάς που προσχωρήσαμε στο ευρώ, η Λιθουανία [ακατάληπτο], αρκετά πρόσφατα, και τώρα όλοι στη Λιθουανία συγκρίνουν πόσα κερδίζουμε σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ριμάντας Σάτζιους (01:11:25):

Η κατάσταση που έχουμε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μου λέει ότι η χώρα αυτή δεν ζει σύμφωνα με τις δυνατότητες της . Και αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν θα το αποκαλούσα τραγωδία. Την έλλειψη ρευστότητας. Θα το αποκαλούσα φυσική οικονομική προσαρμογή. Έτσι, αυτή η τρίτη τροχιά, θα μπορούσε να είναι βιώσιμη. Αυτή είναι επίσης η λιθουανική εμπειρία. Έχουμε την ίδια κατάσταση το 2009, όπου χάσαμε το ένα τρίτο των φορολογικών εσόδων σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ριμάντας Σάτζιους (01:12:06):

Καταφέραμε με κάποιο τρόπο να πληρώσουμε ό,τι έπρεπε να πληρώσουμε από τους πόρους μας, τότε οι απαραίτητες αναγκαίες αποφάσεις, οι δικές μας κυρίαρχες αποφάσεις ήταν να μειώσουμε τα έξοδα. Εμείς το κάναμε αυτό. Αυτό το κάναμε όχι πολύ απλά, τώρα έχουμε κάποιες αποφάσεις στο συνταγματικό δικαστήριο.

Ριμάντας Σάτζιους (01:12:29):

Καταφέραμε να κατασκευάσουμε έναν αρκετά περίπλοκο νομικό μηχανισμό μελλοντικής αποζημίωσης των ανθρώπων, κάτι που πάντα υφίσταται, που είναι πάντα η δυνατότητα. Μια άλλη δυνατότητα, πιστεύω, για αυτές τις δύο χιλιάδες, που είναι πολλοί, δημόσιων υπάλληλων που οι ελληνικές αρχές πιστεύουν ότι απολύθηκαν άδικα. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα στο μέλλον. Αλλά όλες αυτές οι αποφάσεις, όλες αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τις ελληνικές αρχές. Αλλά εδώ πιστεύω ότι, η κυριαρχία αυτής της χώρας θα πρέπει να γίνει σεβαστή όμως και σε εμάς, στην υπόλοιπη ευρωζώνη, πέφτει λόγος.

Ριμάντας Σάτζιους (01:13:14):

Πέφτει λόγος επειδή αυτό που συμβαίνει εκεί επηρεάζει τις χώρες μας και δεν υπάρχει δημοκρατικό αντίβαρο γι’ αυτό. Γιατί σε μια ξεχωριστή μόνη χώρα, αν η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που μπορούν να εκλέξουν μια άλλη κυβέρνηση. Δεν έχουμε καμία τέτοια δυνατότητα, αλλά νομίζω ότι έχουμε μια δυνατότητα και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα σήμερα για να πούμε στους Έλληνες φίλους μας για τους οποίους νοιαζόμαστε πολύ.

Ριμάντας Σάτζιους (01:13:54):

Τους ευχόμαστε την καλύτερη επιτυχία, αλλά μπορούμε και πρέπει να τους δώσουμε μια συμβουλή: λάβετε μέτρα, είναι απολύτως απαραίτητα. Φυσικά θα ζουν για κάποιο χρονικό διάστημα, θα έλεγα, προβλέπω για αρκετά μεγάλο διάστημα, θα ζήσουν μόνοι τους, διότι δεν βλέπω καμία πιθανότητα να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Ριμάντας Σάτζιους (01:14:29):

Όμως συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του Γερούν. Ότι πρώτον, ότι θα πρέπει να πούμε εντάξει, ως εδώ και μη παρέκει. Πρώτον, αλλάζουμε τον τρόπο των συζητήσεων. Και θα πρέπει να κάνουμε την πρόταση για τις ελληνικές αρχές εξ ονόματος του υπόλοιπου Eurogroup να συμπεριφερθούν διαφορετικά και να εξετάσουν πολύ σοβαρά τα επόμενα βήματα.

Ριμάντας Σάτζιους (01:14:59):

Αν έχουμε αυτό το πρώτο αποτέλεσμα από πλευράς διαδικασίας, αυτό θα μπορούσε να μας δείξει το σημάδι ελπίδας να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα στη συζήτηση του προγράμματος. Ως προϋπόθεση για την επίτευξη της τελικής οικονομικής χρηματοδοτικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές. Όμως, από την άλλη, η συμβουλή μας θα ήταν να αρχίσει η Ελλάδα να ζει μόνη της. Να αρχίσει να μην βασίζεται στην εξωτερική βοήθεια συνέχεια και τότε θα δούμε τι μπορεί να αναληφθεί σταθερά από όλες τις χώρες της ευρωζώνης για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ριμάντας Σάτζιους (01:15:48):

Αλλά τα βασικά πρέπει να γίνουν από τους Έλληνες φίλους μας. Και αυτή είναι η φιλική μας πίεση. Παρακαλώ θεωρήστε το ως φιλική πίεση εκ μέρους μας. Ευχαριστούμε.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:15:59):

Σε ευχαριστούμε πολύ [ακατάληπτο]. Γιάνη, πριν σου παραχωρήσω τον λόγο, νομίζω ότι θα διαπιστώσεις πως το Eurogroup άλλη μια φορά [ακατάληπτο] πολύ επικριτικό για τα όσα διαδραματίζονται. Επίσης όλοι μας, και από το εσωτερικό πολιτικό μας περιβάλλον, και τις προσπάθειες που όλοι οι υπουργοί έχουν καταβάλει τα τελευταία δύο χρόνια στις χώρες τους αλλά και για στηρίξουν την Ελλάδα, όλοι οι υπουργοί πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να εξηγήσουν γιατί εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί εξακολουθούμε να την εμπιστευόμαστε; Γιατί είμαστε ακόμη διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα; Και όλοι το θέλουμε, διότι η Ευρωζώνη, η συνεργασία στην Ευρωζώνη είναι πολύ σημαντική για όλους μας.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:16:48):

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, επειδή η διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που σας δίνουν όλοι οι συνάδελφοί μας.

Γιάνης Βαρουφάκης: (01:17:04):

Σ’ ευχαριστώ, Γερούν. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας μας όταν επιστρέφουμε στην πατρίδα μας για να εξηγήσουμε τις παρούσες συνθήκες.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:17:59):

Μου κάνει εντύπωση η αποσύνδεση ανάμεσα στην ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, όπως την αντιλαμβάνομαι στην Ομάδα των Βρυξελλών, στην Αθήνα, μεταξύ των αρχών μας και των θεσμών, και την εχθρότητα που συνάντησα εδώ σήμερα. Εχθρότητα που ελπίζω ότι θα διαλυθεί και θα εξαφανιστεί πολύ σύντομα. Αποδέχομαι τη φιλική πίεση του Λιθουανού φίλου μου, όντως πιστεύω ότι χρειαζόμαστε να πιεστούμε.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:17:59):

Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να πιεστούμε όλοι μας να καταλήξουμε σε μια ολοκλη – μια τελική λύση αυτής της ιστορίας. Επιτρέψτε μου να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διανοηθεί καν να ξαναπαρασυρθεί στην ταπείνωση των πρωτογενών ελλειμμάτων. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα εισαγάγουμε ό,τι μέτρα χρειαστούν, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βυθιστούμε σε πρωτογενές έλλειμμα.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:18:33):

Επιτρέψτε μου επίσης να σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια χασομερούσε και δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει τον εαυτό της και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματά της. Είμαστε οι πρωταθλητές της δημοσιονομικής εξυγίανσης εν καιρώ ειρήνης. Η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος μας είναι μνημειώδης. Φυσικά υπήρξαν μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά κόστη όπως όλοι γνωρίζετε.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:19:08):

Δεν χρειάζεται να υπεισέλθω στο ίδιο θέμα, αλλά αν κάποιος που δεν γνωρίζει την ιστορία των τελευταίων πέντε ετών άκουγε τις διάφορες απόψεις που διατυπώθηκαν γύρω από το τραπέζι σήμερα, θα οδηγούταν στη λανθασμένη άποψη πως η Ελλάδα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια. Χάθηκε χρόνος μετά τις 20 Φεβρουαρίου και τη συμφωνία του Eurogroup της 24ης Φεβρουαρίου. Η ιδέα μας για το πώς θα εφαρμοζόταν αυτή τη συμφωνία, και όπως γνωρίζει καλά ο Γερούν προσπαθήσαμε να την επικοινωνήσουμε, ήταν πολύ απλή.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:19:47):

Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ως Eurogroup, ως θεσμικά όργανα, ως ελληνικές αρχές ήταν να ολοκληρώσουμε στην ουσία μια αξιολόγηση πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, δύο μήνες το πολύ, μια αξιολόγηση που απέτυχε να ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:20:11):

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω, συνάδελφοι, ότι εκλεγήκαμε αφού είχε ήδη αρχίσει ένα bank run μιας και μιλάμε για ρευστότητα. Η ιδέα μας ήταν να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο διαχρονικά συνεπές δημοσιονομικό σχέδιο και τέσσερα ή πέντε μεγάλα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που θα μπορούσαν να ψηφιστούν από το κοινοβούλιο ήδη ή μέχρι τον Μάιο. Για να δείξουμε κάποιες δράσεις στους λαούς μας, στον ελληνικό λαό, στον λιθουανικό λαό, στον σλοβακικό λαό. Σε όλους.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:20:44):

Αντ’ αυτού, ξεκινήσαμε, και κατανοώ τους λόγους, υπάρχουν θεσμικοί λόγοι γι’ αυτό, μια πλήρη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση. Επανειλημμένα, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής. Αλλά ξανά και ξανά, μας είπαν ότι αυτό πρέπει να περιμένει την πλήρη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:21:08):

Συνεπώς, ο αυστριακός φίλος μου θα μου επιτρέψει να πω ότι δεν είναι αλήθεια ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Κάποιες από αυτές μάλιστα, ενάντια στη θέληση μας, διέρρευσαν στους Financial Times. Ένας άλλος συνάδελφος μίλησε για déjà vu. Κι εμείς έχουμε αυτή την αίσθηση. Η τωρινή ιδέα να επιστρέψουμε στην αποτυχημένη διαδικασία της τρόικας, όπου τεχνοκράτες επισκέπτονται υπουργεία και συζητούν με τους υπουργούς. Αυτό ήταν ένα μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν και έκανε τον ελληνικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από τι μπορεί να θέλουμε ως υπουργοί ή ως υπουργικό συμβούλιο, έκανε τον ελληνικό πληθυσμό πολύ εχθρικό προς αυτή τη διαδικασία και γι’ αυτό συμφωνήθηκε ο διπλός μηχανισμός της Ομάδας των Βρυξελλών και της Ομάδας των Αθηνών.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:22:01):

Πιστεύω ότι η Επιτροπή, από ό,τι ακούω από τους ίδιους, υποστήριζε σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον μηχανισμό. Πιστεύω επίσης ότι είναι σωστό οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαπραγματεύονται με τους υπουργούς και να μην ανακρίνονται από τεχνοκράτες. Πίστευα ότι το διευθετήσει αυτό. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, θα επανέλθω στο θέμα σε μισό λεπτό. Θα είμαι σύντομος Γερούν.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:22:33):

Θέλω να κάνω απλά μερικές επισημάνσεις. Πρώτον, προς τον Σλοβάκο συνάδελφό μου, κατανοώ την τοποθέτηση σας σχετικά με τους συνταξιούχους σας, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι η κατεύθυνση της αλλαγής ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία από το απόλυτο επίπεδο. Είναι άλλο πράγμα να αρνούμαστε τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συνταξιούχων, είναι εντελώς άλλο να έχουμε αυτό που είχαμε, μια σειρά μειώσεων των απολαβών.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:23:00):

Παρομοίως, όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, δεν θα διανοούμασταν ποτέ να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό τώρα αν δεν είχε μειωθεί στο βαθμό που έχει μειωθεί. Αλλά ακόμα και αυτό το έχουμε βάλει στην άκρη. Είμαστε διατεθειμένοι να το αφήσουμε σε αδράνεια μέχρι να διαπραγματευτούμε. Όσον αφορά το ζήτημα της ρευστότητας, ένας συνάδελφος ανέφερε ότι, πρότεινε ή ανέφερε ότι το πρόβλημα ρευστότητας που έχουμε είναι μια φυσική οικονομική προσαρμογή. Συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Το ελληνικό κράτος ζει σύμφωνα με τις δυνατότητες του.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:23:34):

Το κάνει εδώ και ένα χρόνο. Έχουμε ένα μικρό αλλά θετικό πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε πάνω – ζούμε πάνω από τις δυνατότητες μας μας, οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε σε ένα πρόγραμμα που έχει συγκεκριμένες εξοφλήσεις, αποπληρωμές, ειδικά προς το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, που έχουν προγραμματιστεί.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:23:59):

Και ορισμένες προβλεπόμενες εκταμιεύσεις που φυσικά έχουν ανασταλεί για λόγους που όλοι γνωρίζετε. Καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε στις αποπληρωμές αυτές αντλώντας από τη σάρκα και τα οστά της ρευστότητας του κράτους μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ρευστότητας επί του παρόντος. Έχουμε ανταπεξέλθει, έχουμε ξύσει τον πάτο του βαρελιού των πόρων του κράτους μας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ και σε άλλους πιστωτές, οι οποίες σύμφωνα με το πρόγραμμα, με το προηγούμενο πρόγραμμα, με το υπάρχον πρόγραμμα, θα καλύπτονταν από τις εκταμιεύσεις.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:24:36):

Εάν ανάγετε τις αποπληρωμές που έχει κάνει το υπουργείο μου στους πιστωτές τους τελευταίους δύο μήνες σε ετήσια βάση θα δείτε πως ένα σοκαριστικό 14,2 τοις εκατό του ΑΕΠ έχει αφαιρεθεί από τον ιστό του ελληνικού κράτους για να ανταποκριθεί σε αυτές τις αποπληρωμές. Αλλά χωρίς, απλά επειδή δεν θέλω να συνεχίσω προς αυτή την κατεύθυνση και να σας επιβαρύνω περαιτέρω, επιτρέψτε μου να πω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το Σχέδιο Β δεν πρέπει να αναφέρεται. Είναι εξαιρετικά και αλόγιστα αντιευρωπαϊκό ακόμη και το να ανοίγουμε μια τέτοια συζήτηση.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:25:21):

Ο αγαπητός συνάδελφος από τη Σλοβενία θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών του να το συζητήσουμε καν επί του παρόντος. Απορρίπτω μια τέτοια συζήτηση, η κυβέρνησή μας προτίθεται να κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης, είναι μια συζήτηση που δεν δεχόμαστε να κάνουμε ως θέμα αρχής και ως θέμα δέσμευσης στα οφέλη και τα συμφέροντα του μέσου ευρωπαίου.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:25:50):

Μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα προς την κατεύθυνση που έχει ήδη προταθεί. Ας συμφωνήσουμε σε ένα δυναμικά βιώσιμο δημοσιονομικό σχέδιο, τέσσερα ή πέντε νομοσχέδια που μπορούν να εισαχθούν τις επόμενες εβδομάδες και να προχωρήσουμε. Σας ευχαριστώ, συνάδελφοι.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:26:09):

Συνάδελφοι, δεν πρόκειται να προχωρήσω σε δεύτερο γύρο ανοιχτής συζήτησης, αν συμφωνείτε. Θέλω να ρωτήσω τον Γιάνη βασικά τρία πράγματα, θα ήθελα να απαντήσει θετικά, να μας δώσει κάποια προοπτική της διαδικασίας για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:26:27):

Καταρχάς, πιστεύω πως μπορούμε όλοι να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι οι συμφωνίες της 20ής και της 24ης Φεβρουαρίου εξακολουθούν να αποτελούν το πλαίσιο [ακατάληπτο] και [ακατάληπτο] δεν υπάρχει απολύτως καμία απόκλιση από αυτό.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:26:38):

Σημαίνει επίσης, για παράδειγμα, ότι εξακολουθούμε να [ακατάληπτο] ότι μια πτυχή της υπαναχώρησης μιας σειράς μέτρων, μπορεί να γίνει και θα γίνει, επειδή πρέπει να δοκιμαστούν με βάση οικονομικές αρχές, κ.λπ., από τους θεσμούς, όπως συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η πρώτη επισήμανση. Η δεύτερη επισήμανση είναι, θα ήθελα μια επιβεβαίωση από τον Γιάνη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή στον επανασχεδιασμό της διαδικασίας, διότι ο τρόπος που τα πράγματα λειτουργούν τώρα, κατακερματισμένα σε διάφορα μέρη, ο τεράστιος αγώνας να ληφθούν έστω τα δεδομένα, και τα λοιπά, πρέπει να σταματήσει.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:27:19):

Και μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες εκτός αυτής της συνάντησης, αλλά χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαδικασία. Τρίτον, με ανησυχούν αυτά που είπες για το δημοσιονομικό σχέδιο και τον αριθμό των, για κάνα δυο μεταρρυθμίσεις. Συμφωνήσαμε από την αρχή, και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας, ότι πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία σχετικά με το τι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αυτούς τους τέσσερις μήνες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, για να έχουμε μια ευκαιρία για μια θετική κατάληξη με ένα ολοκληρωμένο πακέτο , όχι μόνο κάνα δυο μεταρρυθμίσεις.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:28:07):

Θέλω να σιγουρευτώ πως δεν υπάρχει κάποια παρανόηση όσον αφορά αυτό, γιατί αλλιώς προσπαθούμε να φτάσουμε σε διαφορετικά σημεία. Όλοι μας προσπαθούμε να εργαστούμε προς μια ολοκληρωμένη συμφωνία και εσύ μιλάς για δημοσιονομικό σχέδιο και ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Επομένως, παρακαλώ, μπορείς να απαντήσεις στα τρία ζητήματα που έθεσα.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:28:31):

Υποθέτω θέλεις να απαντήσω τώρα; Όσον αφορά το ζήτημα της διαδικασίας, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε την αναθεώρηση της διαδικασίας με τρόπο που να καθιστά πιο πιθανή τη σύγκλιση, αλλά πρέπει να επιμείνω ότι ο παλιός τρόπος των επισκέψεων της τρόικας στην Αθήνα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τουλάχιστον αυτό πιστεύω είναι η εντολή μου είναι από τον πρωθυπουργό μου και την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω επίσης ότι αυτή ήταν και η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ίσως μπορούν να μας διαφωτίσουν για αυτό.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:28:31):

Δεύτερον, όσον αφορά το ζήτημα της υπαναχώρησης, δεσμευόμαστε, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να μην προβαίνουμε σε οποιεσδήποτε κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις. Μπορεί η κατανόηση μας του τι συνιστά υπαναχώρηση να διαφέρει αρκετά. Δεν πιστεύω, για παράδειγμα, πως η ακύρωση των μειώσεων των συντάξεων, πολύ ραγδαίων μειώσεων των συντάξεων στη μέση αυτής της κρίσης, αυτή τη στιγμή, είναι κάποιο είδος υπαναχώρησης, όμως δεν πρόκειται να προχωρήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, θα σεβαστούμε τη διαδικασία. Η τελευταία ερώτηση ήταν;

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:29:50):

Εργαζόμαστε προς μια ολοκληρωμένη-

Γιάνης Βαρουφάκης (01:29:53):

Ναι, ναι, βεβαίως

Jeroen Dijsselbloem: (01:29:53):

… αντί για κάνα δυο μεταρρυθμίσεις.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:29:55):

Φυσικά. Παρεμπιπτόντως, δεν είπα “κάνα δυο”, είπα τέσσερα ή πέντε νομοσχέδια μεταρρυθμίσεων που περνούν από το κοινοβούλιο. Γερούν, είμαστε εντελώς μη δογματικοί όσον αφορά και αυτό, είμαστε πολύ πρόθυμοι να δεχτούμε την λεπτομερή και πλήρη αξιολόγηση, αλλά για να ξεκλειδώσει το αδιέξοδο, σαν ενδιάμεση πρόταση, δεν επιμένουμε, είναι απλώς μια πρόταση.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:30:20):

Είμαι βέβαιος ότι τα θεσμικά όργανα και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μας εδώ θα συμφωνούσαν ότι υπάρχουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που είναι επειγόντως απαραίτητες στην Ελλάδα και πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σχετικά με το τι είναι αυτές, υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων προς αυτό. Γιατί , ενώ συνεχίζεται η ολοκληρωμένη αξιολόγηση, να μην συμφωνηθούν τρία, τέσσερα, πέντε τέτοια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που μπορούν να περάσουν από το κοινοβούλιο σε πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς ενώσω προχωρά η ολοκληρωμένη αξιολόγηση ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα οδηγούσε στο κλείσιμο της ολοκληρωμένης αξιολόγησης; Τώρα, αν οι συνάδελφοι δεν είναι ενθουσιασμένοι με αυτή την πρόταση … Όπως είπα, δεν επιμένουμε, είναι μια πρόταση, σκοπός της οποίας είναι να ανοίξει κι άλλες δυνατότητες.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:31:08):

Συγγνώμη αλλά ακούγοντας σε και για τα τρία θέματα, δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί. Ίσως υπάρχει παρανόηση, ίσως απλά διαφωνούμε όμως δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι όσον αφορά τρία θέματα. Πρώτα απ’ ‘όλα, δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική κατανόηση του τι είναι αναστροφή. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν θα υπάρξει αντιστροφή μέτρων ή νέα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή τα οποία βλάπτουν τη δημοσιονομική κατάσταση, τα οποία βλάπτουν τους οικονομικούς δείκτες του χρηματοπιστωτικού τομέα ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:31:43):

Πρέπει να υπάρχει σαφήνεια επ’ αυτού. Δεύτερον, ναι, πρέπει να επανεξετάσουμε πώς σχεδιάσαμε, τη διαδικασία και θα πρέπει να είστε μη δογματικοί και επ’ αυτού. Δεν θα δεχτώ να βγούμε από αυτό το δωμάτιο, λέγοντας, “Νομίζουμε ότι δεν θέλουμε να το κάνουμε όπως ήταν”. Ο τρόπος που γινόταν στο παρελθόν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός, και ο τρόπος που το κάνουμε τώρα δεν είναι καθόλου αποτελεσματικός.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:32:10):

Οπότε, θα χρειαστώ επίσης μια μη δογματική προσέγγιση επ’ αυτού. Και τρίτον, όλη η προσέγγιση της ολοκλήρωσης, έχετε πει ξανά και ξανά και χρειαστεί μια μερική συμφωνία, ας κάνουμε πρώτα κάτι. Και ξανά και ξανά, έχουμε πει, πρέπει να έχουμε μια συμφωνία για την ολοκλήρωση όλου του θέματος. Για γνωρίζουμε τι μπορούμε να περιμένουμε ο ένας από τον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παράτασης. Οπότε, παρακαλώ πολύ, χρειάζομαι κάπως μεγαλύτερη ανταπόκριση σε αυτά που λέμε εδώ.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:32:55):

Όσον αφορά το θέμα της ολοκλήρωσης, όπως είπα, πρόκειται για μια απλή πρόταση. Αν οι συνάδελφοι πιστεύουν ότι πρέπει να τα βάλουμε όλα σε αδράνεια μέχρι να ολοκληρωθεί ολόκληρη η διαδικασία, θα το κάνουμε. Όσον αφορά το ζήτημα της υπαναχώρησης, είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε ότι μέχρι να συγκλίνει η διαπραγμάτευση σε μια πλήρη συμφωνία, θα υπάρξει υπαναχώρηση όπως την ορίζετε εσείς. Έχουμε διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει υπαναχώρηση, αλλά αυτό ανήκει απλά στη σφαίρα της ερμηνείας.

Γιάνης Βαρουφάκης (01:33:37):

Όσον αφορά το ζήτημα της διαδικασίας, θέλω να μου διευκρινίσετε κάτι. Μου λέτε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να αποδεχθεί την επιστροφή στην αρχική διαδικασία της τρόικας, όπως αυτή εφαρμόστηκε και όπως εκτυλίχθηκε πριν από την εκλογή μας;

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:34:03):

Αυτό που θέλω είναι η διαδικασία που είναι πλέον κατακερματισμένη σε διαφορετικά τραπέζια και διαφορετικά μέρη τις επόμενες δύο εβδομάδες να συνενωθεί σε μια συνολική λειτουργία, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος. Μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες εκτός αυτής της συνάντησης μαζί με τους θεσμούς που έχουν ένα ρόλο, [ακατάληπτο] εσείς και εγώ, για το πώς μπορεί να γίνει. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο τρόπος που το κάνουμε μέχρι τώρα, με τον οποίο λάβαμε υπόψη τις αντιρρήσεις σας για τον παλιό τρόπο, ότι ο τρόπος που έχουμε δοκιμάσει τους τελευταίους δύο μήνες δεν αποδίδει. Και επίσης, έχει να κάνει, φυσικά, όπως είπαν πολλοί από τους συναδέλφους, με την πολιτική ουσία, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι έχει να κάνει και με τον τρόπο, τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε αυτή τη διαδικασία.

Γιάνης Βαρουφάκης:

Μμ- χμμμ (καταφατικό)

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:34:47):

Οπότε, δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε τώρα στις λεπτομέρειες… Χρειάζομαι μια ανοικτή στάση από την πλευρά σας για να εξετάσουμε τη διαδικασία ξανά για να τα καταφέρουμε, διότι, όπως είπατε και όπως είπαν πολλοί συνάδελφοι, η πίεση του χρόνου είναι ακατόρθωτη. Αν η κατάσταση ρευστότητας είναι τόσο ανησυχητική όσο ανέφερες και αν βρισκόμαστε στη διαδικασία που βρισκόμαστε, θα είναι άθλος να συγκλίνουν αυτά τα δυο πριν κάτι πάει στραβά. Και ως εκ τούτου, χρειάζομαι η ελληνική πλευρά να κάνει ό, τι χρειάζεται όσον αφορά τη διαδικασία για να βγούμε από αυτή τη συμπίεση, είναι το μόνο πράγμα που ζητώ. Και βλέπω από τη στάση σου ότι έχεις αυτή την ανοιχτοσύνη. Οπότε, συνάδελφοι, αυτό με οδηγεί, πιστεύω [ακατάληπτο] ο Πιερ θέλει –

Πιερ Μοσκοβισί (01:35:36):

Θέλω απλώς να σας μιλήσω για το τελευταίο σημείο, το ερώτημα δεν είναι να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από [ακατάληπτο] εκλογές διαδικασία τώρα [ακατάληπτο] θέματα τεχνικά και πολιτικής [ακατάληπτο] δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένο [ακατάληπτο]. Βρίσκουμε νέους τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί από [ακατάληπτο] κάνουμε τώρα [ακατάληπτο] απολύτως θεμελιώδες.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:36:11):

Ευχαριστούμε. Αυτό, συνάδελφοι, μας φέρνει στο θέμα της επικοινωνίας εκτός αίθουσας μετά τη συνάντηση. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ μιας ρεαλιστικής δήλωσης για το που βρισκόμαστε, η οποία να περιέχει στοιχεία ανησυχίας και επείγοντος και να τονίζει την ανάγκη να επιταχύνουμε. Να βρεθεί μια ισορροπία από την άλλη και να μην δημιουργεί μια ατμόσφαιρα κρίσης έξω από αυτή την αίθουσα, αλλά μεταξύ μας είμαστε πολύ ανήσυχοι, το έχουμε καταστήσει πολύ σαφές. Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για την Ευρωζώνη και σίγουρα όχι για την Ελλάδα να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα κρίσης μετά από αυτή τη συνάντηση. Αλλά στις δηλώσεις μου στον Τύπο θα εκφράσω την ανησυχία που έχουμε σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται, την κατάσταση στην Ελλάδα όσο περνάει ο καιρός και την [ακατάληπτο] εξαιρετική ανάγκη για πρόοδο, την αίσθηση του επείγοντος που όλοι νιώσαμε. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επικοινωνήσω και θα σας ζητήσω να κάνετε το ίδιο.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:37:24):

Περνάμε στις σκέψεις σας και τις αντιδράσεις σας [διασταυρούμενη ομιλία]

Γιάνης Βαρουφάκης (01:37:25):

Γερούν, αν μπορώ να λάβω τον λόγο; Ήθελα απλά να ρωτήσω αν εκτός από το να εκφράσετε ανησυχία, την οποία φυσικά συμμεριζόμαστε όλοι, αν θα ήσασταν διατεθειμένοι ή σχεδιάζετε να εκφράσετε ότι, όπως ακούσαμε από τους θεσμούς τουλάχιστον, έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών μέχρι στιγμής.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:38:04):

Πρέπει να διαχωρίσουμε ότι τους τελευταίους δύο μήνες, υπήρξε πολύ μικρή πρόοδος, ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι έχει σημειωθεί μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση παρά πρόοδος. Ωστόσο, αναγνωρίζω επίσης ότι τις τελευταίες δύο ημέρες ή αυτή την εβδομάδα έχω ακούσει κάποια πιο θετικά πράγματα. Έτσι, μπορώ να δεχτώ αυτόν τον διαχωρισμό, αλλά δύο μήνες είναι πολύς καιρός. Και αυτός ο χρόνος έχει χαθεί συνολικά. Οπότε έχεις δίκιο, τις τελευταίες δύο μέρες τουλάχιστον άκουσα μερικά πιο θετικά μηνύματα εποικοδομητικότητας, προόδου σε κάποια θέματα, αλλά η γενική εικόνα εξακολουθεί να είναι δυο χαμένοι μήνες. δύο μήνες χαμένη. Οπότε κι εκεί υπάρχει ζήτημα ισορροπίας.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (01:38:49):

Συνάδελφοι, νομίζω θα σταματήσουμε εδώ και όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση ώστε να γίνει η πρόοδος [ακατάληπτο] αποδεκτή, αναγκαία από [ακατάληπτο] την ελληνική πλευρά

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της 22ας  ΙΟΥΝΙΟΥ 2015:

 

(Ο Σόϊμπλε παιρνει τη σκυτάλη με τα “κάπιταλ κοντρόλς”)

 Γιάνης Βαρουφάκης : (00:25:53):

Δεν έχω καμία αμφιβολία διότι το έχω ακούσει, το συζήτησα με τα εξαίρετα μέλη του ΔΝΤ ότι αυτή η εξισορρόπηση μεταξύ ενός μνημονίου που σας δίνει ό, τι χρειάζεστε για να κλείσετε τη συμφωνία μαζί μας και ταυτόχρονα μιας ελάχιστης προσέγγισης στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρέους προκειμένου να καταστούν επιτυχείς οι μεταρρυθμίσεις του μνημονίου. Αυτή η εξισορρόπηση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία και να πούμε ότι το Eurogroup, η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης αργότερα σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση, ο καθένας από εσάς που θα προωθήσει το πακέτο αυτό στο κοινοβούλιό σας, έχουμε υπογράψει και οριστικοποιήσει μια βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα. Μια συμφωνία που έχει μεγάλη ελπίδα και μεγάλη πιθανότητα να εξασφαλίσει ότι δεν θα επιστρέψουμε εδώ σε λίγους μήνες, συζητώντας πάλι το ίδιο πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:27:05):

Ευχαριστούμε. Αγαπητοί συνάδελφοι, αφού ακούσαμε τα θεσμικά όργανα. Υπάρχουν δύο τρόποι να δούμε πού είμαστε, δύο τρόποι να εξετάσουμε τις προτάσεις. [ακατάληπτο]

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:27:14):

Φυσικά, ήταν μια πρώτη απλώς αξιολόγηση, επειδή ήρθαν μόλις σήμερα το πρωί, αλλά νομίζω ότι ο Φάλντα είπε ότι ήταν ένα καλό ξεκίνημα για συζήτηση… ο Πιερ είπε… είπε ότι ήταν ένα ολοκληρωμένο πακέτο αλλά χρειάστηκε περισσότερη δουλειά να γίνει. Ο Μπενουά το ονόμασε το σωστό πλαίσιο συζήτησης και είχε πολλές ερωτήσεις επί της ουσίας και σε ειδικότερο επίπεδο, η Κριστίν το χαρακτήρισε, αφού είπε ότι ήταν στρατηγικό και ευφυές, είπε ότι υπήρξαν κάποιες θετικές κινήσεις, αλλά επίσης ότι δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία εξειδίκευσης που απαιτούνται για τη συνοχή [ακατάληπτο] και τούτου λεχθέντος νομίζω ότι για μας η αξιολόγηση των θεσμικών οργάνων είναι ζωτικής σημασίας. Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να συμβεί για να μπορέσουμε να δώσουμε την πολιτική μας κρίση είναι να ακούσουμε αυτή την πιο σαφή αξιολόγηση από τους θεσμούς και αυτό θα απαιτούσε επιπλέον συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες θα ξεκινούσαν αμέσως σήμερα για να λάβουν τα συγκεκριμένα εξειδικευμένα στοιχεία, τις λεπτομέρειες, να θέσουν τα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν, να κατανοήσουν τις προτάσεις και να επεξεργαστούν τελικά έναν πολύ συγκεκριμένο και πολύ εξειδικευμένο κατάλογο των προηγούμενων δράσεων. Έτσι μπορούμε τώρα να έχουμε τον πρώτο γύρο πολιτικών παρατηρήσεων ή αξιών. Όμως, νομίζω ότι, βάσει των όσων έχουμε ακούσει από τα θεσμικά όργανα, είναι ζωτικής σημασίας τις επόμενες μέρες, να γίνει εξαιρετικά επικεντρωμένη δουλειά. Για να δούμε αν είναι εφικτή η επίτευξη αυτής της συμφωνίας αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Με βάση τα όσα έχουμε τώρα, είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα, αυτή θα ήταν η εκτίμησή μου για το πού βρισκόμαστε τώρα. Ωστόσο, θα δώσω τον λόγο στους υπουργούς για να ακούσω απόψεις και πολιτική καθοδήγηση. Βόλφγκανγκ;

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (00:29:32):

Ευχαριστώ Γερούν. Μπορώ να συμφωνήσω με την τελευταία σας παρατήρηση, διότι δεν έχω δει μια σελίδα, μία φράση, [ακατάληπτο 00:29:40].

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (00:29:54):

Δεν μπορώ να σας δώσω καμία εκτίμηση για το τι έχω ακούσει προσεκτικά από τρία θεσμικά όργανα [ακατάληπτο] θα ήθελα να λάβω [ακατάληπτο 00:29:56] παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρησή μου είναι ότι παρακολουθώ πολύ προσεκτικά αυτά που είπε ο Πιερ, οι τρεις θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν. Αυτό είναι ανησυχητικό. Πρώτα πρέπει να συμφωνήσουν με όσα συμφωνήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, πρέπει να αναφέρω ότι υπήρξαν συνομιλίες που συνέβησαν ξανά και ξανά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ημερών και ακόμη και τις τελευταίες ώρες, έχω θετικές αντιδράσεις στα μέσα ενημέρωσης και στην επιτροπή στο παρελθόν, καθώς οι θεσμοί [ακατάληπτο] είναι σχετικά αδιάφορο ότι [ακατάληπτο] οι θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν στενά [ακατάληπτο] σε πολύ [ακατάληπτο] και θα μπορούσαν να πάρουν οποιουσδήποτε πρόσθετους παράγοντες σχέσης επειδή στην γερμανική κυβέρνηση, αυτά τα [ακατάληπτο] τρία θεσμικά όργανα και το να έναν θεσμό οι άλλοι είναι προϋπόθεση πριν από οτιδήποτε άλλο.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (00:31:23):

Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι αν είχαμε μέχρι τώρα κανένα [ακατάληπτο] θεσμοί να πούνε ένα συνετό ή αν αυτή είναι μια καλή κίνηση σε αυτή τη φάση. Το βρήκα ανεπαρκή, ως εκ τούτου εγώ [ακατάληπτο] στην τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ήταν… δεν ακούσαμε για τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ευρώ. Εάν το αντιλήφθηκα σωστά, οι παρευρισκόμενοι εδώ καλούμαστε να προετοιμάσουμε τη σύνοδο κορυφής σας [ακατάληπτο]. Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής έχει προετοιμαστεί από το Eurogroup. Προσκληθήκαμε, αλλά νομίζω ότι είμαστε… μας είπαν ότι πρέπει να είμαστε σε αυτό λόγω της λύσης των προετοιμασιών για τη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε καμία προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής σας. Και πρέπει να το δηλώσουμε, καμία προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής σας [ακατάληπτο 00:33:04]. Σε περίπτωση που ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (00:33:04):

Μπορώ να [ακατάληπτο 00:33:04] για [ακατάληπτο] ανεξάρτητα απ’ το ποιες θα είναι οι συνέπειες και η συνάντησή σας θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε προετοιμασία αυτού του είδους οι ενέργειες είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αντιλήφθηκα σωστά ό,τι είπε ο Γιάνης που πρόσθεσε στις παρατηρήσεις του γι’ αυτήν την υπέροχη νέα πρόταση και τις πρόσθετες προϋποθέσεις ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με το SMP, αν το αντιλήφθηκα σωστά, είπε να συνδράμουμε μαζί με αυτό το SMP για τη μετάβαση από την ΕΚΤ στον ΕΜΣ [ακατάληπτο]. Αυτή είναι μια προϋπόθεση η οποία δεν πρέπει να συζητηθεί καν.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (00:33:27):

[ακατάληπτο] σαφές διότι λέμε, το μνημόνιοχωρίς πρόσθετους όρους [ακατάληπτο]. Αν λάβεις υπόψη τι είπε ο Μπενουά στην τελευταία μας συνάντηση, σχετικά με [ακατάληπτο] όταν τον ρώτησε ο Λουίς, αν το αντιλήφθηκα σωστά, και κάνει κάποιες παρατηρήσεις και όσον αφορά τους αριθμούς ήταν [ακατάληπτο] θα ήθελα να ρωτήσω αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει [ακατάληπτο] γιατί νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και θα ήθελα να ρωτήσω την ΕΚΤ, αν η ΕΚΤ εξετάζει αλλά, όπως μπορείτε να ζητήσετε [ακατάληπτο] σχετικά με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας [ELA].

Γερούν Ντάισελμπλουμ (00:34:56):

Ευχαριστώ. Οποιεσδήποτε άλλες παρατηρήσεις ή ερωτήσεις επ’ αυτού; Μάικλ;

Μάικλ Νούναν (00:34:56):

Ευχαριστώ πολύ, Γερούν. Προφανώς, υπήρξε μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση σε αυτό το [ακατάληπτο] ανάπτυξη ασφάλειας της 20ης Φεβρουαρίου και την εξέλιξη αυτού του υπομνήματος του Απριλίου το οποίο δεν παρέχει τους όρους του υπομνήματος, αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος. Είναι ένα έγγραφο το οποίο πιστεύω ότι θα εξελιχθεί. Αυτό ήρθε πολύ αργά και ουσιαστικά κάνει τη συνάντησή μας σήμερα περιττή, διότι δεν είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε για μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του ευρώ, και συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις νομικές μας υποχρεώσεις σε αυτό το χώρο ή ένα Eurogroup που προετοιμάζεται για μια σύνοδο κορυφής του ευρώ. Και ότι, αυτό που σίγουρα θα συμβεί απόψε κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής [ακατάληπτο 00:35:55] χρειαζόμαστε χρόνο, όχι πολύ, αλλά τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, ώστε τα θεσμικά όργανα να κάνουν μια πλήρη αξιολόγηση και, ει δυνατόν, να καταλήξουν σε μια συμφωνία και να μας ενημερώσουν λεπτομερώς.

Μάικλ Νούναν (00:36:13):

Στις τελικές παρατηρήσεις του ο Γιάνης αναφέρθηκε στο SMP και στην εξομάλυνση του χρέους, στο προφίλ του χρέους και στη μεταβίβαση των υποχρεώσεων από την Κεντρική Τράπεζα στον ΕΜΣ, δεν θα πίστευα ότι ήταν μία εφικτή προσέγγιση αλλά θα ήθελα να δω την εκτίμηση των Κεντρικών Τραπεζών επ’ αυτού και τις απόψεις του Κλάους Ρένγκλινγκ και για αυτό το θέμα.

Μάικλ Νούναν: (00:36:45):

Είναι πολύ, πολύ αργά για να γίνουν κινήσεις και είμαι… Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση της ELA. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ο ELA μπορεί να δικαιολογηθεί με όλα αυτά που γνωρίζουμε για τις ημερήσιες αυξήσεις [διασταυρούμενες ομιλίες] είμαστε πολύ κοντά στη λεπτή θέση σε αυτή τη φάση, και συμφωνώ με τον Βόλφγκανγκ. Νομίζω ότι οι έλεγχοι κινήσεων κεφαλαίων… αν η διαδικασία διαπραγμάτευσης πρόκειται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό, νομίζω ότι θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας [ακατάληπτο]